Yürüyerek Seyahat Nedir?

Yürüyerek seyahat etmek 21.yy’ı yaşayan zihinlerimize son derece farklı bir kavram. Basitçe hiç bir araç kullanmadan (motorlu ya da motorsuz – otostop veya bilet kullanmadan) bir noktadan diğerine ayakla seyahat etmek denebilir. İnsanlar tarih boyunca endüstri devrimine kadar çoğunlukla yürüyerek seyahat etmiştir. David le Breton Yürümeye Övgü adlı eserinde modern yaşamın insanlara ayaklarının varlığını ve amacını unutturduğunu yazar. Daha hızlı hareket etmek için ayaklarımızı nasıl da göz ardı ettiğimizi anlatır.

Bebeklerin emekleyerek yaptıkları seyahatleri göz ardı edersek yürüyerek seyahat mümkün olan en yavaş seyahat şeklidir. Gezegene yakın olmak, A noktasından B noktasına kadar olan mesafeyi sindire sindire yaşamak isterseniz yürüyerek seyahat sizin için en uygunudur.

Yürüyerek seyahat etmek geçtiğiniz yerleri yaşamanıza, yoğun bir şekilde çevrenizi kavramanıza ve çok sayıda farklı deneyim kazanmanıza sebep olur. Yürüyerek seyahat ederseniz kısa zamanda çok farklı yerler görmeyi unutabilirsiniz. Buna rağmen gittiğiniz yeri en ince ayrıntısına kadar yaşamanız, günlük hayatı gözlemlemek yerine deneyimlemeniz için en iyi fırsatı sunar.

Yürüyerek Seyahat Etmeyi Düşünün

– Yürüyerek seyahat etmek sürdürebilir ve doğaya en az zararlı seyahat şeklidir. Sağa sola çöp bırakmadığınız sürece geçtiğiniz hiç bir yerde kirliliğe sebep olmazsınız.

– Benzer şekilde zihninizi de yürürken tertemiz tutabilirsiniz. Yürümek stresinizi azaltır ve sizi sakinleştirir. Seyahatte anksiyete ile başa çıkmayı bilmelisiniz.

– Doğaya, çevrenize dokunmanıza, olan biteni farketmenize sebep olur.

– Yol boyunca yerlilerle karşılaşmanız, bazen ufak bir kahve sohbeti bazen ise sizi misafir edenlerle geçirdiğiniz vakit kesinlikle paha biçilemez deneyimlerdir.

– Bulunduğunuz ülkenin kokusuna, tadına ve sesine aşina olursunuz. Farkındalığınız artar.

– En güzel yanı da istediğiniz yere yürümek BEDAVA!

Düşününce kulağa oldukça kolay geliyor değil mi? Kararını ver, planını yap, yola çık ve yürümeye başla. Hmmm, aslında bu kadar da basit değil.

Yürüyerek seyahat etmek de hayatımızdaki diğer tüm aktiviteler gibi kendine özgü kuralları barındırmaktadır. Çoğu zaman yalnız seyahat etmek çok keyifli olsa da yürüyerek seyahat etmek istiyorsanız yanınızda en azından bir arkadaşınızın bulunması çok daha iyi olur. Özellikle de güvenli seyahat için bunu aklınızda tutun.

Yürüyerek Seyahat Kuralları

Kural dediğime bakmayın, aklınızda tutmanız gereken ufak basit ipuçları aslında.

– Kıyafetiniz uzak mesafelerden görünecek şekilde parlak renkli olmalı. Fakat çok uçuk turuncu, sarı, kırmızı gibi kıyafetleri tercih etmeyin. Bu tür renkler böceklerin de dikkatini çekmektedir.

– Bir veya iki arkadaşınıza rotanız ve tahmini varış süreniz gibi bilgileri mutlaka bırakın. Yol boyunca bu bilgileri güncelleyin. Güvenlik ipuçlarını göz ardı etmeyin.

– Rotanız uygunsa diğer doğa yürüyüşçüleri ile grup halinde hareket edin.

– Yanınızda mutlaka iyi bir harita ve GPS bulunmasına dikkat edin. Akıllı telefonların GPS özellikleri mevcut bunu kullanabilirsiniz. Yine de en güvenilir kaynak her zaman basılı haritalardır.

Kaybolduğunuzda en büyük yardımcınız basılı haritalar olur. | Makedonya
Kaybolduğunuzda en büyük yardımcınız basılı haritalar olur. | Makedonya

– Yanınızda yeterli miktarda su ve yiyecek bulunmalı. Yürüyüş batonu hem enerji tasarrufu hem de yol boyunca yılan, köpek gibi canlılardan korunmanızı sağlar.

Yürüyerek Seyahatin Zorlukları

Bir noktadan diğerine yürüyerek seyahat ederken her şey güllük gülistanlık olmuyor tabii ki. İşte yürüyerek seyahat etmenin zorlu tarafları:

– Motorlu taşıt kullanan gezentilere göre daha az yer görürsünüz. 5 aylık Balkan seyahatim boyunca Sırbistan‘dan Makedonya‘a kadar sadece 5 ülke görebildim. Kimi cengaver arkadaşlarım 20 günde 15 ülke görebiliyor.

– Çoğu zaman terli, kirli, yorgun ve duş almanın düşüncesinden bile uzak günler geçirmeniz gerekebilir. Karadağ’da yürürken yolun kenarındaki kayalardan akan sularla duş aldığım günler de oldu.

– Fiziksel olarak 15-20 kg sırt çantası ile saatlerce yürümek zorlu olabilir. Bu yüzden sağlığınız ve formunuz son derece önemli. Benim gibi koca bir göbek ve bronşit belasıyla yola çıkarsanız en azından bir kaç hafta acı çekmeyi göze almalısınız.

– Çantanızda taşıdığınız kamp malzemeleri çok çabuk yıpranır. Seyahat için yapılan malzemeler günlük kullanıma uygun değildir. Yürüyerek seyahatte ise teknik malzemeleri her gün kullanmanız gerekir. Bu yüzden normal ömrü 5 sene olan malzemenizi yürüyerek 1 yılda parçalayabilirsiniz.

– Bulunduğunuz yere göre planladığınız noktaya kadar yürümek mümkün olmayabilir. Bazı durumlarda aradaki boş mesafeler çok uzundur. Planlamanızı çok iyi yapmalısınız.

– Çatışma, doğal felaket veya aşırı yoksulluğun olduğu ülkelerde yürüyerek seyahat tehlikeli olabilir.

Hopa'dan sonra asfalttan yürümek hiç hoş bir deneyim değildi.
Hopa’dan sonra asfalttan yürümek hiç hoş bir deneyim değildi.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen yürüyerek seyahat son derece kabul edilebilir bir alternatiftir. Kesintisiz yürüyerek Sırbistan’dan Makedonya’ya kadar 1.000 km yol aldım. Antigua adasını baştan başa ve Doğu Karadeniz’de Sarp sınır kapısından Ardeşen’e kadar yürüdüm. Her fırsatta bir kez daha yola çıkıp yürüyerek seyahat etmeyi istiyorum.

Yürüyerek seyahate iki farklı yaklaşım mevcuttur. Birisi uzun patikalar boyunca yürüyerek seyahat etmek. Likya yolu, Santiago yolu gibi rotalar bunlara en güzel örnektir. Buna uzun mesafe doğa yürüyüşü de denebilir. Diğeri ise uzak mesafeleri yürüyerek aşmaktır. Baştan başa bir ülke veya kıtayı yürüyerek geçmek gibi. Her iki şekilde de zihinsel, fiziksel ve ruhsal açıdan harika bir deneyimdir.

İlginizi Çekebilir: Doğa Yürüyüşü VS Kesintisiz Yürüyüş

7 YORUM

  1. Bende yalnız yola çıkmayı düşünüyorum ancak pek tehlikeli olacağını sanmıyorum. Sonuçta Antalya sahil yolu. Asıl öğrenmek istediğim, günde kaç km yürüyebilirim en fazla?

  2. yol arkadaşı bulmakta sıkıntı yaşıyorum bu yüzden yanlız yürümeyi düşünüyorum ama maddi imkanlarımız da malesef sıkıntı, sponsor bulma şansımız varmı nasıl tedarik edebiliriz yorumlar ve paylaşımlar için çok teşekkürler çok faydalı

  3. Yanlız ve patikalardan uzak, insan yerleşkelerinden uzak dağların üstünden tepelerinin yamaçlarından yürümeyi istiyorum. İntihar girişimi mi bu?

    • Bunu sorduğuna göre yeterli ve gerekli eğitimin, deneyimin olmadığını düşünüyorum. Evet bu durumda intihar etmekle eşdeğer olacaktır. Doğa acımasızdır özellikle deneyimsiz ve eğitimsizlere karşı.
      Sana önerim yakınlarında bulunan doğa yürüyüşü, dağcılık kulüplerine başvurarak gerekli eğitim ve beceriyi kazanmak. Sonrasında neyin doğru neyin yanlış olduğunu kendin görebilirsin.

    • Yalnız yola çıkmak da başlı başına harika bir duygu. Fakat en güzeli yanında bir yol arkadaşı varken seyahat etmektir. Hem güvenlik açısından hem de yolculuğun keyfini çıkarmak için yalnız olmamak şart.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.