Yurtdışında ATM Kullanmak

Banka hesaplarına ulaşmak, yurtdışında ATM ile para çekmek seyahat etmek isteyenlerin kafasını karıştıran konuların başında geliyor. Banka hesaplarınızda gerekli düzenlemeleri yapmazsanız yurtdışında ATM kullanmanız imkansız hale gelebilir. İlk kez gittiğiniz bir ülkede banka hesabınıza erişememek tüm seyahatinizi zehir edebilir.

Çeşitli forumlarda ve sosyal medya hesaplarında sık sık karşılaştığım sorunların başında banka hesaplarıyla ilgili kullanım zorlukları geliyor. Ülkeye adım atar atmaz bankadan para çekemeyenler, telefon bankacılığı veya internet bankacılığı ile hesaplarına ulaşamayanlar hızlı bir çözüm bulabilmek için çok dolambaçlı ve zorlu yöntemlerle streslerine stres katıyorlar.
Bu yazıda hem başıma gelen olaylardan hem de çeşitli insanların deneyimlerinden öğrendiğim bir takım ipuçlarını sizinle paylaşacağım. Seyahat etmek, deneyim kazanmak, sorunlarla başa çıkmak her zaman iyi bir seçim olarak görünse de bazı zorlukları yola çıkmadan da öğrenip erken çözümler bulabilirsiniz. Böylece yurtdışında ATM önünde beş parasız, çaresiz bir halde gecenin bir vakti çözüm bulmak zorunda kalmazsınız.

Yurtdışında ATM kullanırken yaşadığınız sorunlar oldu mu? Karşılaştığınız sorunu ve çözümünüzü aşağıda bulunan yorum bölümü ile paylaşmanızı rica ediyorum.

Hangi Hesabınızın Nasıl Bağlandığını Bilin

Yurtdışına çıkmadan önce hangi hesaplarınızın ne olduğunu öğrenin ve bunları kontrol edin. Aynı karta bağlı mevduat, kredi gibi farklı hesaplarınız olabilir. Bunlardan sadece bir tanesi ana hesap olarak kartınıza bağlıdır. Yurtdışında ATM kullanırken bu ana hesabınıza erişebileceğinizi unutmayın. Bunu internet bankacılığı ile ayarlayabilir veya banka şubenizden yardım isteyebilirsiniz. Kullanacağınız hesabın yurtdışı kullanımına açık olup olmadığını inatla sorarak kesin bir cevap alın.

Hesap Bilgileri ve Havale Seçeneğiniz YOKTUR!

Yurtdışında ATM kullanırken yapabileceğiniz işlemler kısıtlıdır.
Yurtdışında ATM kullanırken yapabileceğiniz işlemler kısıtlıdır.

Türkiye’de hangi şehre giderseniz gidin bankanızın ATM’si ile hesap bilgilerinizi görüntüleyebilir, kendi hesaplarınız arasında veya farklı bir hesaba havale işlemini rahatlıkla yapabilirsiniz. Yurtdışında ATM kullandığınızda bu seçeneklerin olmadığını göreceksiniz. Hatta bunların dışında kalan işlemleri de yapabilmeniz pek mümkün değildir. En iyi ihtimalle (her zaman değil) hesap bakiyenizi bir ücret karşılığı görebilir ve ancak para çekebilirsiniz.

Şifrenizi 4 Haneli Yapın

Özellikle Vakıfbank ATM’leri 5-6 haneli şifre ile çalışmaktadır. Artık bir çok banka da 5-6 haneli şifreleri kabul ediyor. Bu durum yurtdışında ATM kullanırken sıkıntı yaşamanıza sebep olabilir. Emin olun Türkiye dışında ATM’ler alıştığımız gibi yüksek teknoloji ürünü cihazlar değiller. Bu sebeple şifrenizi 4 haneli olacak şekilde ayarlamanız olası sorunları önleyecektir.

Unutmayın yurtdışında ATM ile şifrenizde değişiklik yapmanız mümkün değildir!

İşlem Limitlerinizi Öğrenin

Yurtdışına çıkmadan önce bankanızdan günlük, haftalık ve aylık işlem limitlerinizi öğrenin. Gerekirse bunları ihtiyacınıza göre ayarlayın. Kimi bankaların yurt içi ve yurtdışı işlem limitleri birbirinden farklı olabilir.

Banka ATM’lerini Kullanın

Banka önündeki ATM'leri mesai saatlerinde kullanmaya özen gösterin.
Banka önündeki ATM’leri mesai saatlerinde kullanmaya özen gösterin.

Yurtdışında ATM kullanırken göreceksiniz ki bankalara ait ve özel tip ATM’ler vardır. Özel ATM’lerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Bankalara ait ATM’leri kullanmaya özen gösterin. Para çekme işlemlerini mümkün olduğunca mesai saatlerinde ve banka şubelerinde bulunan ATM’lerden yapmaya çalışın. Makinada veya kartınızda ortaya çıkacak bir sorun kartınızın makinada sıkışmasına, alıkoyulmasına sebep olabilir. Böyle durumlarda mesai saatlerinde çözüm bulmanız oldukça kolay olacaktır.

Yurtdışında ATM Logolarını Kontrol Edin

Kartınızın önünde veya arkasında bir takım ATM ağı logosu bulunmaktadır. Maestro, Visa, Mastercard, Plus veya Cirrus gibi logolar ülkemizde çok farklılık yaratmasa da yurtdışında ATM kullandığınız zaman farkı görebilirsiniz. Antigua adasında bulunan ATM’ler sadece Mastercard bağlantısına sahipti ve Visa kartlara ödeme yapmıyorlardı. Şansıma yanımda Mastercard logolu kullanmadığım bir hesaba ait kartım vardı. İnternetten buraya para aktarıp ATM’den bu şekilde para çekmem mümkün olmuştu.

İnternet Bankacılığı Kullanın

Şifrematik ile SMS almadan giriş yapabilirsiniz.
Şifrematik ile SMS almadan giriş yapabilirsiniz.

İnternet bankacılığı ile bir çok işlemi yapabilmeniz mümkündür. Hesaplarınız arası para transferi, fatura ödemeleri, hesap ayarlarınız vs… Yurtdışında bankanızda kayıtlı telefon hattınızı kullanmayı planlamıyorsanız bankanıza danışıp şifrematik gibi bir hizmetleri olup olmadığını öğrenin. Kimi bankalar şifrematiği bir cihaz olarak kimi bankalar ise telefon uygulaması olarak sunmaktadır.

Uzun süredir kullandığım EnPara internet şubesine bilgisayardan ulaşmam için SMS ile güvenlik şifresi almam gerekiyor. Bunun yerine aynı işlemi gerektirmeyen cep telefonu uygulamasını kullanarak bankacılık işlemlerimi kolaylıkla hallediyorum. Bu konuda banka şubenizle görüşüp yurtdışındaki olası imkanlarınızı anlatın ve en uygun çözümü bulmalarını isteyin.

Bankanızın Numarasını Öğrenin

Yurtdışına seyahat etmeden önce telefon bankacılığının aktif olduğundan ve yurtdışında kullanacağınız hesabınıza bağlı olduğundan emin olmalısınız. Bankanızın telefon numarasını sadece rehberinizde değil yanınızdaki ufak bir not defterinde gerekli numaralar arasında da bulunmasına önem gösterin. Bir sebeple internet bağlantınız olmadığında sorunla karşılaşırsanız telefon bankacılığını kullanıp çözüm bulmanız mümkündür.

Bilgilerinizi Yedekleyin

Güvendiğiniz sağlam bir hafıza kartında kartınızın ön ve arkasının fotoğraflarını, hesap numaranız, müşteri numaranız, bankanızın telefonu, konsolosluk telefon ve adresleri, pasaport fotoğrafı, kimliğinizin ön ve arkasının fotoğraflarını şifreli bir dosya içinde saklayın. Hırsızlık, kayıp gibi acil bir durumda bu bilgilere sahip olmanız büyük önem taşımaktadır.

Komisyon Değerlerini Öğrenin

Yurtdışında ATM kullanarak para çektiğiniz zaman yabancı bankaya sabit bir komisyon ve bazı durumlarda buna ek olarak belli oranda bir ek komisyon daha ödemek zorunda kalırsınız. Sabit komisyon oranları bankalara göre değişiklik gösterse de genel olarak 5-8 dolar civarında olur. Bu sebeple sık sık fakat ufak miktarda para çekmek yerine belli aralıklarla toplu para çekmeniz faydanıza olacaktır. Bankanızdan gideceğiniz yerdeki anlaşmaları bankaları öğrenebilir böylece düşük komisyon ile işlem yapabilirsiniz.

Sürekli nakit çekip komisyon ödememek için kartınızla alışveriş yapmayı düşünebilirsiniz. Güvenilir yerlerde süpermarket, hostel, ulaşım gibi giderleri mümkün olduğunca kartınız ile ödeyin. Böylece nakit paranız cebinizde daha uzun dayanır ve daha az komisyon ödemiş olursunuz.

18 YORUM

  1. Yurt dışındayım s.arabistanda burda is bankasi yada garanti bankasi hesabina buranin döviz parasni yatirabiliyormuyum yatirabiliyorum farz edelim turkiyeden cekebilirmiyim cekersem ne kadar islem ücreti alirlar.

    • Merhaba;
      Kartınızın visa ya da mastercard özelliğine göre yurtdışındaki atmlerde kullanmanız mümkün. Detaylı bilgiyi bankanızın çağrı merkezine sorarak öğrenebilirsiniz.

  2. İyi günler ben Amerika’da hazırlık okuyorum. HSBC bankım var. Acil para çekmem gerekti bende çektim. Ancak bana 3 seçenek verdi nereden çekeyim diye, birisini unuttum ama iki tanesi şöyleydi.

    Credit

    Saving

    Kartımda dolar hesabından para var. Kartımdaki paradan çekmek için savingden mi çekmeliyim yoksa creditten mi?

  3. Çok güzel bir bilgilendirme, Paylaşım için teşekkürler. Garkuny’nin yorumu çok iyi yurt dışında döviz olarak çekildiği zaman bankalar komisyon aldıklarını söylediler. Özellikle ING Bank bu konuda bilgilendirme alabilirmiyiz.

  4. Eger avrupa ulkesine gidiyorsanız bir euro hesabi actirin. Sonra kullanacagınız kadar tl nizi euro yapıphesaba atın. Bankadan yurtdısı öncelikli hesabınızı bu hesap yaptırın. Kur farki odemeyin. Ama bu karti tr de kullanacagınız zaman tekrar oncelikli hesabi tl hesabi yapmanız lazm.

    • Böyle yapıldığı zaman yurt dışında çekeceğiniz atm den komisyon kesiliyor olarak biliyorum. Bilgilerinizi paylaşırmısınız

  5. Gürcistan’da olacağım orada isbankasinin hem şube hem atm var onlardan nakit kartımla para çekebiliyormuyum yanı komisyon vs varmı bilginiz şimdiden teşekkürler

    • Yabancı ülkelerde şubesi bulunan bankaların uygulamalarında farklılıklar olabiliyor. Bu konuyu bankanıza sormanız gerekmektedir. Çoğunluğu bu durumda komisyon almaz.

  6. Iyi ki böyle şeyleri düşünüp yazan sevgili blogger dostlar var! Insanlık için küçük benim için büyük hizmet, teşekkür olsun.

  7. yurt dısında kredi kartımdan para cekmeye kalktım atm de para olmadıgı için vermedi şimditürkiyedekibankam cekilmiş gibi – yapmıs bakiyeyi günlerdir ugrasıyorum 45-120 gun arası inceleme sürecekmiş yani anlıcanız yurt dısında kredi kartı kullanmakı cile olabiliyor bankaya gidip itiraz etmeli be uzun bir süre beklemelisiniz diyorlar dikkat edin bu benim basıma geldi

  8. Bir deneyim:
    2015 Orta Amerika yolculuğum boyunca Yapı Kredinin anlaşmalı olduğu bankaların ATM’lerinden para çektim. Yabancı banka komisyon kesmedi. Yapı Kredi ise tutardan bağımsız her işlem başına 3 USD kesti.
    Ayrıca TL hesabımdaki parayı USD’ye, USD’den de o ülkenin para birimine dönerken baya kur farkı ödemek zorunda kaldım Yapı Kredi’ye. “O zaman USD hesabıma ait ATM kartı verin, en azında TL kur farkı ödemim” dedim, mümkün olmadığını söylediler.
    Bir de tavsiye:
    Seyahat ederken kredi kartlarınız, ATM kartlarınız, pasaportunuz ve paranızı ayrı ayrı yerlere koyun. Çalınırsa hepsi birden gideceği için gaz ve toz bulutuna dönüşebilirsiniz.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.