Yol Sohbetleri – Yaprak Gürdal

Yaprak Gürdal çoğu zaman kıskançlıkla takip ettiğim, yolda olmanın hakkını veren gezenti dostlarımdan. Afrika’da yaban hayatının peşine takılıp çok güzel fotoğraflarla döner, karalar yetmemiş olacak ki her fırsatta scuba ekipmanını kuşanıp su altını keşfeder, şehirlerde az kırsalda çok vakit geçirir, her gittiği yerden son derece keyifli fotoğraflar ve hikayelerle döner ve bence en önemlisi yolculuklarını sürekli yazar. Sonuncusu gerçekten de Yaprak’ın en kıskandığım yanıdır.

Yol Sohbetleri - Yaprak Gürdal – Yolda Kal

Merhaba sevgili Yaprak;

Aramızdaki arkadaşlığa güvenerek isminle hitap ediyorum 🙂

– Bize biraz kendinden bahseder misin? Kimdir Yaprak GÜRDAL? Ne iş yapar(dı), nerede yaşar(dı), neden ülke ülke gezer?

Merhaba sevgili Güneş,

Öncelikle beni sayfanda konuk ettiğin için çok teşekkür ederim.

Ben Yaprak Gürdal. İzmir’liyim. Boğaziçi Üniversitesi İş İdaresi ve Anadolu Üniversitesi Yönetim Organizasyon bölümleri mezunuyum. 10 yıl Türkiye’de beyaz yaka olarak çalıştım. Sonra Kanada’ya göç ettim ve 12 yıl da Kanada’da çok uluslu bir şirkette kurumsal hayatıma pazarlama müdürü olarak devam ettim.

Yaşadığım şehirlere gelince… İzmir’de, kısa bir süre Bursa’da, İstanbul’da, Toronto’da yaşadım. Şimdi de Bodrum’a yerleştim.

Çocukluğumdan beri dünyayı keşfetme arzum hep vardı. Kanada’dan döndükten sonra da kurumsal hayata devam etmeden kendimi yollara attım. Yaşadığım süre boyunca bu keşfetme heyecanımı içimde taşıyacağımı da biliyorum. Pandemi bitince beni tek bir yerde görebilen olmayacak.

– Bir süredir Bodrum’da yaşıyorsun. Çok sevdiğim yerlerden birisidir. Kıskandığımı belirtmeliyim. Bulunduğun yeri ve bugünlerde neler yaptığını kısaca anlatır mısın? Bir sonraki durağın neresi olacak?

Kanada’dan dönme sebeplerimden biri de Bodrum’a olan aşkımdır. Şu anda Bodrum’da hayal ettiğim hayatımı yaşıyorum. Son derece huzurlu ve mutluyum. Bence kıskanabilirsin, Bodrum’da günlerim de boş geçmiyor. Sürekli kitap yazıyorum. Artık eski kurumsal hayatıma nazaran çok daha fazla yoğunum.

Uzun yıllar yurt dışında yaşadığım için artık başka bir yere göç etme gibi bir isteğim yok. Ancak pandemi bitince mümkün olduğunca seyahat etmeyi planlıyorum. Seyahat edeceğim ilk yer gibi bir planım da yok. Nereye uygun fiyatlı bilet bulursam oraya gideceğim.

– Sözlükte veya ansiklopedilerde yazan kavramları gözardı ederek “YOL” ve “YOLCULUK” kelimeleri için kendi tanımını yapar mısın? Bu kelimeler senin için ne anlama geliyor?

Yol benim için bir bilinmeyendir. Sürprizlerle doludur. Her yolculuk ufkumu açar, beni önyargılarımdan kurtarır. Her yolculukta birşey öğrenirim, kendimi geliştiririm. Her yol, ucu bucağı olmayan bir gelişimdir benim için.

Yol Sohbetleri - Yaprak Gürdal – Yolda Kal

– Uzun süreli yolculuklara çıkan bir çok kişi gibi eminim senin de yakın çevrende fikirlerini, hayallerini baltalamaya çalışanlar, gözünü korkutmaya çalışanlar olmuştur. Yolculuğa çıkana kadar bunlarla nasıl başa çıktığını anlatır mısın?

Benim kimseyi dinlemeyen inatçı bir karakterim var. Daha doğrusu, eğer birşey yapmaya karar verdiysem kulaklarımı aksi düşüncelere kapatırım. Herkesin kendi tercihlerini yaşadığına ve yolunu çizdiğine inanırım. Ben kimsenin hayat yolculuğuna karışmam, kimseyi de kendi hayat yolculuğuma karıştırmıyorum.

– Biraz özeleştiri yapmanı isteyeceğim. Yaptığın yolculuklar sonrasında hayatında, davranışlarında, huyunda olumlu veya olumsuz bir değişiklik olmuştur diye düşünüyorum. Yolculuk öncesi ve sonrası kendinde gözlemlediğin değişimler nelerdir?

Yolculukların bana en büyük katkısı, özgüvenimi geliştirmesidir. Yolculuk sayesinde kendimi ve sınırlarımı daha iyi tanırım. Kendimle daha barışık hale gelirim. Burada olumsuz birşeyden de bahsetmek istiyorum. Özellikle yalnız seyahat etmeye çok alışınca insan bazen grupla hareket etmekten de uzaklaşabiliyor. Bunu aşmanın en iyi yöntemi de gittiğiniz her yerde lokallerle iç içe olmak. Hem böylece gittiğiniz ülkenin kültürünü de daha yakından tanımış oluyorsunuz.

Yol Sohbetleri - Yaprak Gürdal – Yolda Kal

– Yaşadığın, yetiştiğin, sokaklarını, insanlarını bildiğin çevreni ardında bırakıp aylarca hiç bilmediğin yerlerde bulunuyorsun. Uzun yolculuklar yapan bir çok kişinin bu durumla başa çıkamayıp evlerine döndüğünü duymuştum. Zaman zaman da olsa ardında kalanları özlediğin oluyor mu? Bu durumla nasıl başa çıkıyorsun?

Ben 12 yıl Kanada’da yaşadım. Zaten sevdiklerimi, ailemi özlemeye çok alışkınım. Ancak ailemle hemen hemen her gün telefonlaşırım. Ne kadar uzağa gidersem gideyim bu hiç değişmiyor. Henüz hiç interneti olmayan bir yere gitmedim. O nedenle oralarda ne hissederim bilmiyorum. Ancak şimdiye kadar ailemin sesini duymak bile bana hep güç vermiştir.

– Biraz da hayal dünyana inelim ne dersin? Hiçbir kısıtlamanın olmadığını düşün. Bugün hesabına milyon lira yatıyor mesela. Vize ve zaman derdin yok. En büyük yolculuk hayalini gerçekleştirmek kalıyor sana. Nereye, nasıl ve neden gidersin?

Herhalde ilk olarak Antarktika’ya giderim. Orada biraz önce bahsettiğim internetsiz ortamda kalmayı, gerçek doğayı ve dünyanın ucunda olma duygusunu hissetmek isterim.

Yol Sohbetleri - Yaprak Gürdal – Yolda Kal

– Yolculukların boyunca en çok zorlandığın yer neresi oldu? Sebebini ve başına gelenleri anlatırsan çok sevinirim.

Hijyenik anlamda en çok Hindistan’ın Varanasi şehrinde zorlandım. Çünkü burası herhalde dünyanın en pis şehridir. Ancak aynı zamanda da belki de dünyanın en sıra dışı ve etkileyici yeridir. Kaldığım iki gün boyunca ne bir şey yedim ne de içtim. Yanımda Türkiye’den taşıdığım çerezlerim ve bisküvilerimle karnımı doyurdum. Su ihtiyacımı da Delhi’den götürdüğüm 1 şişe su ile giderdim. Ama yine gider misin dersen, hiç düşünmeden yine giderim.

Bunun dışında en zorlandığım ülkelerden birisi Vietnam oldu. Özellikle turistik olmayan kırsal yerleri. İngilizce seviyeleri çok düşük olduğu için iletişim kurmakta gerçekten çok zorlandım. Ama buraya da yine mümkün olursa yine giderim.

– Senin ilginç bir Kanada maceran var. Bu sene bunu da içeren bir kitap yazdın. Kitabınla ilgili okuyanlara neler anlatmak istersin? Kitabını nasıl temin edebiliriz?

2021 Ocak ayında ilk kitabım Denizaşırı Yalnızlık yayınlandı. Bu kitabımda Kanada’ya göç etme maceramı, Kanada’da bir göçmen olarak yaşadıklarımı, Kanada, ABD ve Karayipler gezi anılarımı anlattım.

Göçmen olarak bambaşka ülkelere giden herkesin bir hikayesi var. Kitabımda da kendi hikayemi anlattım. Kitabımın tüm geliri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışlıyorum. Çocuk okutmak benim hep istediğim bir şeydi. O nedenle şu anda kendimi hayat amacımı gerçekleştirmiş hissediyorum. Bu da bana “ölsem de gam yemem” hissini veriyor.

Kitabımı online satış yapan her siteden temin edebilirsiniz. Emin olun, alacağınız her kitap bir çocuğun gözlerini parlatacak.

Yol Sohbetleri - Yaprak Gürdal – Yolda Kal

– Son olarak bu söyleşiyi okuyanlara iletmek istediğin bir şeyler var mı? Bu kısım serbest bölge, içinden geldiği gibi yazabilirsin.

Güneş, sayfandaki yol hikayelerinde yer almak benim için büyük mutluluk. Umarım bu söyleşiyi okuyanlar benden ilham alır. Ben de senden, diğer gezginlerden, yol hikayesi biriktiren herkesten ilham almaya devam edeceğim.

Bodrum’dan tüm okurlara sevgiler gönderiyorum.

Yol Sohbetleri - Yaprak Gürdal – Yolda Kal

Yaprak Gürdal’ın Yolculuklarını Takip Edebileceğiniz Bağlantılar

Web sitesi: https://kucukdunya.com/

Facebook Sayfası: https://www.facebook.com/kucukdunyayaprak/

Twitter: https://twitter.com/yaprakgurdal

Instagram: https://www.instagram.com/kucukdunyayaprak/

2 YORUM

  1. İzmir’de yaşayan birisi olarak bizlere seyahat konusunda ilham verdiğiniz için teşekkür ederim.Selamlar.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.