Yol Sohbetleri – Kerimcan AKDUMAN

Bu hafta Yol Sohbetleri bölümünün konuğu biraz gıpta biraz da kıskançlıkla izlediğim I Can Travel güncesinin sahibi KERİMCAN AKDUMAN. Kerimcan ile tanışmamız bir kaç sene öncesine dayanıyor. I Can Travel sitesinde TRT Belgesel kanalında yayınlanan kısa belgeselimi yayınlamak istediğini duyduğumda çok mutlu olmuştum. Ardından kendisini takip etmeye başladım ve gördüm ki ayağı yere basan fakat bir o kadar da uçarı seyahat fikriyle çok keyifli bir Dünya turu için planlar yapmaya başlamış bile.

360 adını verdiği yolculuğu için çok iyi bir hazırlık süreci ardından beni de mutlu eden destekler bulan Kerimcan’ın ne zaman nereden çıkacağını kestirmek oldukça güç. Bir gün pasifik kıyılarında hamak keyfi yaparken diğer gün aktif bir yanardağa tırmanabilen Kerimcan yaşadığı her anı harika fotoğraflar ve detaylı hikayeleri ile blogunda ve sosyal medya hesaplarında paylaşarak yola çıkmak isteyenlere de yardımcı oluyor.

Kerimcan’ı takip etmek isteyenler ve blogundaki yol hikayelerini okumak isteyenler için söyleşinin sonunda bağlantılar mevcut.

kerimcan-yanardag

Merhaba sevgili Kerimcan AKDUMAN;

  • Bize biraz kendinden bahseder misin? Kimdir Kerimcan? Ne iş yapar(dı), nerede yaşar(dı), neden sırtında çanta ile ülke ülke gezer?

İstanbulda yaşayan bir reklamcıydım. Aslında herşeyden önce seyahat vardı hayatımda. Sonra okul, iş vs geldi. İşi para biriktirmek için bir araç olarak kullandım ve istifa edip tekrar yola çıktım.

  • I Can Travel fikri ve 360 nasıl ortaya çıktı?

I can travel eşe dosta uzun uzun gidecekleri yerleri yazdığım linkli fotoğraflı e-postalar atmaktan yıldığım bir dönemde, 2008 yılında bir dostun “Blog diye bir şey var, yazsana. Millete sırf link atarsın.” demesiyle çıktı.

Yolculuk planı ise bir çocukluk hayaliydi. Hep dünya turu yapma hayalim vardı. Sadece bunu ilgi alanlarım ve bütçeme göre düzenledim. Sonu 360 oldu.

kerimcan-fil

  • Şu anda tam olarak neredesin? Bulunduğun yeri ve bugünlerde neler yaptığını kısaca anlatır mısın? Bir sonraki durağın neresi olacak?

Şu sıralar Arjantindeyim. Mendoza şehrinde bolca şarap içip, hayal kuruyorum. Buradan Cordoba, Buones Aires üzerinden muhtemelen Uruguay, Paraguay ve Brezilya rotasını izleyeceğim.

  • Sözlükte veya ansiklopedilerde yazan kavramları gözardı ederek “YOL” ve “YOLCULUK” kelimeleri için kendi tanımını yapar mısın? Bu kelimeler senin için ne anlama geliyor?

Benim için yol ve yolculuk bir ibadet. İbadetin amacı insanın kendini terbiye etmesi olduğu için bunu söylüyorum. Yol beni ehlileştiren bir olgu. Herkesin bir kendini tanıma, arınma yolu var. Benimkisi de seyahat etmek.

kerimcan-tren-ray

  • Uzun süreli yolculuklara çıkan bir çok kişi gibi eminim senin de yakın çevrende fikirlerini, hayallerini baltalamaya çalışanlar, gözünü korkutmaya çalışanlar olmuştur. Yolculuğa çıkana kadar bunlarla nasıl başa çıktığını anlatır mısın?

Ben şanslı azınlıktanım. Gitme kararımı söylediğimde ne ailem ne de yakın çevrem bana “Neden?” sorusunu bile sormadı. Bir kişi bile bunu sorgulamadı. Yolun açık olsun deyip desteklediler. Zaten baltalamaya çalışan biri olsaydı yakın çevremde olmazdı : )

  • Biraz özeleştiri yapmanı isteyeceğim. Yaptığın yolculuklar sonrasında hayatında, davranışlarında, huyunda olumlu veya olumsuz bir değişiklik olmuştur diye düşünüyorum. Yolculuk öncesi ve sonrası kendinde gözlemlediğin değişimler nelerdir?

İnsan saçının, sakalının uzadığını farketmez. Bu da onun gibi bir şey. Elbette değiştiğimi, daha doğrusu dönüştüğümü hissediyorum ancak ne oranda ve nasıl olduğunu beni tanıyan insanlar döndüğümde söyleyecekler. Ancak sanırım daha sabırlı biri oldum.

kerimcan-salar-de-uyuni

  • Yaşadığın, yetiştiğin, sokaklarını, insanlarını bildiğin çevreni ardında bırakıp aylarca hiç bilmediğin yerlerde bulunuyorsun. Uzun yolculuklar yapan bir çok kişinin bu durumla başa çıkamayıp evlerine döndüğünü duymuştum. Zaman zaman da olsa ardında kalanları özlediğin oluyor mu? Bu durumla nasıl başa çıkıyorsun?

Özlem vazgeçilmez yoldaşın zaten uzun yolculukta. Her an her şeyi özleyebilirsin. Sadece insan değil. Yemek, ses, koku hatta rüzgarın esişini bile özlüyor insan yeri geldiğinde. Ancak dünyada elde edilen en güzel şeyler fedakarlıklar sonucu olur. Asla satın alamayacağın o anları ve tecrübeleri yaşarken bu fadakarlıkları gözün kapalı yapıyorsun işte. Ha herkesin bir limiti var. O limite gelenler de dönüyorlardır. Ben o limite gelmedim hiç. Açıkçası şımarıklık yapmaya gerek de yok. Teknoloji sayesinde istediğin kişinin yüzünü görüp, sesini duyuyorsun. Hiçbirimiz Marko Polo veya Evliya Çelebi değiliz!

  • Biraz da hayal dünyana inelim ne dersin? Hiçbir kısıtlamanın olmadığını düşün. Bugün hesabına milyon lira yatıyor mesela. Vize ve zaman derdin yok. En büyük yolculuk hayalini gerçekleştirmek kalıyor sana. Nereye, nasıl ve neden gidersin?

Milyon lira hayalime yetmiyor benim : ) Dünyadaki çoğu yer ulaşılabilir artık. Yeterli paranız varsa istediğiniz yere gidersiniz. En pahalısı Antarktika sanırım. Ona da 2-3 sene para biriktirip gidebilirsiniz. Sorunun cevabına gelirsek ben uzaya gitmek istiyorum. O yüzden o para yetmez : ) Şimdilik hiç bir para yetmiyor zaten.

kerimcan-peru

  • Yolculukların boyunca en çok zorlandığın yer neresi oldu? Sebebini ve başına gelenleri anlatırsan çok sevinirim.

Fiziksel olarak zorlandığım yerler oldu. Güney Afrika’nın bir sahil köyünde deniz anasına çarpıldım. Kolum felç oldu. Amazonlarda düştüm, yaralandım, 1 hafta sırtımın üzerine yatamadım ki hamakta kalıyorduk. Ama bunlar hiç koymadı. Manevi olarak Bogota’ya vardığımda depresyona benzeri bir sürece girdim ve şehirden ayrılamadım. Bu kısım beni manevi olarak çok zorladı. Dönme fikri ilk defa aklımdan burada geçti. Sonra tesadüfen istanbul’dan bir arkadaşım yanıma ziyarete geldi. Onun gelişiyle kendimi toplayıp tekrar yola çıktım ve eskiye döndüm.

  • Son olarak bu söyleşiyi okuyanlara iletmek istediğin bir şeyler var mı? Bu kısım serbest bölge, içinden geldiği gibi yazabilirsin.

Hayat kısa, yarın ne olacağı belli değil. İlla seyahat olmasına gerek yok, onları mutlu eden “yolu” biliyorlarsa oradan yürüsünler. Umarım herkes hayatta kendi yolunu bulur.

kerimcan-hiking

Bağlantılar

Web sitesi: icantravel.co

Facebook Sayfası: facebook.com/icantravel

Twitter: kcakduman

Instagram: kcakduman

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.