Yalnız Kamp Yapmak İçin Ön Hazırlık

Üniversite yıllarımda aldığım kampçılık ve dağcılık eğitimleri sonrasında motosikletimle yalnız kamp yapmak için her fırsatı kullanmaya başladım. Yalnız kamp yapmak için en temel sebebim tabii ki şehir ve insanlardan kaçıp doğanın içinde bir başıma kafamı dinlemekti. Çoğunlukla bahar ve yaz aylarında bir başıma kamp yaparak sakinleştiğim, yenilendiğim vahşi doğa kampları zaman içinde vazgeçilmezim oldu.

Muhteşem doğanın keyfini sürmek için bir çok farklı yol olmasına rağmen yalnız kamp yapmak kadar insanı rahatlatan, doğayla bütünleştiren, sakinleştiren pek az aktivite vardır. Doğa yürüyüşü ve kamp yaptığınız süre boyunca tek başınıza hareket etmek ve güvenliğinizin tüm sorumluluğunu üstünüze almak zihninizin çevreye ve olan bitene çok daha iyi odaklanmasına sebep olur. Etrafınızdaki sessizlik ve huzur hızlı bir şekilde çevrenizdeki Dünya’nın farkına varmanıza sebep olur. Tek başınıza kamp yapmak için yola çıktığınızda tanıdığınız veya tanımadığınız insanlarla olan iletişiminiz kopar. Tek başınıza kaldığınız süre boyunca düşüncelerinizi toparlamanız, sakinleşmeniz, ruhsal dengenizi sağlamanız için yalnız kamp yapmak size gereken cesareti ve enerjiyi verecektir. Gerçek Dünya’ya döndüğünüzde zihninizdeki sakinliği ve huzuru hissedeceğinizden eminim.

Herhangi bir kamp deneyiminiz yoksa, gerekli ve yeterli eğitime sahip değilseniz şehrinizde bulunan doğa sporları kulüplerine başvurmanızı şiddetle öneririm. Temel doğa yürüşü ve kamp eğitimi almanız, malzeme bilgisi edinmeniz can güvenliğiniz açısından kesinlikle önemlidir.

Yalnız Kamp Yapmak Güvenli Mi?

Önceden deneyimli olsam da, aldığım eğitimler olsa da bu heyecanıma zaman zaman korkuların karışmasına engel olamıyorum. Yalnız kamp yapmak kendi sorumluluğumu da bir başıma yüklenmek anlamına geliyor. Olumlu ya da olumsuz her şartta olası en doğru kararları almak zorundayım. Kamp yapmanın olumsuz yönleri tahmininizden çok daha fazladır. En basitinden bileğimin burkulması, böcek ısırması gibi durumlarda muhtemelen telefonların sinyal alamadığı yerlerde olacağım için hayatım tehlikeye girebilir. Tabii doğada karşılaşmam olası vahşi hayvanlar, hastalık, kaza gibi bir çok olumsuz durumu da düşünmek ve olası her türlü sorunla başa çıkmak için planlı ve hazırlıklı olmak zorundayım.

Yalnız kamp yapmanın özgürlüğü, ruhsal ve fiziksel kazanımlarının da bir bedeli vardır. Sirklerde gördüğünüz güvenlik ağları doğada bulunmaz! Her şeyi ardınızda bırakıp tek başınıza yol almanın, kamp yapmanın özgürlüğü doğada bulunduğunuz süre boyunca hatalara çok az yer bırakır. Bu sebeple yolculuğunuzu, güvenlik önlemlerinizi ve önceliklerinizi çok iyi belirlemek ve planlamak zorundasınız. Uygun planlanmış yalnız seyahat keyifli ve eğlenceli zamanı rahatsız veya tehlikeli durumlardan uzak tutmanıza yarar. Yalnız başınıza kamp yapmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken beş önemli konuyu bu yazıdan öğrenebilirsiniz. Bu konuyla ilgili düşüncelerinizi, deneyimlerinizi veya eklemek istediklerinizi yazının sonunda bulunan form ile bildirebilirsiniz.

Rotanızı Planlayın

Günlük veya haftasonu seyahati yapmanın en keyifli yanlarından birisi de planlama aşamasıdır. Gitmeyi düşündüğünüz bölgeyi, doğa yürüyüş rotalarını, çevresini, karşılaşmanız olası hayvan ve bitkileri araştırmak ve öğrenmek için bol bol zaman ayırın.

İmkanınız varsa gideceğiniz bölgenin topografik haritası üzerinde planlama yapın. Bölgenin coğrafyasını, referans noktalarını, su kaynaklarını ve alternatif rotalarını araştırın. Topografik harita üzerinde kıvrımlı, birbiri ile kesişmeyen ve yükseklik farklılıklarını gösteren çizgiler bulunur. Çizgiler arasındaki mesafe arttıkça alan düzleşir.

Ülkemizde topografik haritaları sivillerin kullanmasına maalesef izin verilmiyor. Fakat internette biraz araştırma yaparak cep telefonunuz için kullanabileceğiniz topografik harita programları bulabilirsiniz. İnternet üzerinden kullanabileceğiniz ücretsiz topografik harita servisi için Open Cycle Map sitesini kullanabilirsiniz.

Anadolu Kıyıları Yürüyüş Rotam
Anadolu Kıyıları Yürüyüş Rotam

İnternette gideceğiniz bölge ile ilgili araştırma yapmayı ihmal etmeyin. Forumlar, dağcılık ve kampçılıkla ilgili web siteleri ve bloglar bu konuda bilgi edinebileceğiniz en güzel kaynaklardır. Yalnız kamp yapmak için seçtiğiniz bölgeye sizden önce giden doğa severlerin deneyimlerini öğrenmeye çalışın. Böylece kamp kurmayı düşündüğünüz bölgenin dümdüz, çayır çimen mi yoksa böceklerle dolu bir bataklık mı olduğunu önceden öğrenebilirsiniz. Başkalarının deneyimleri kesin bilgiler vermeyebilir. Mutlaka gideceğiniz mevsimi, hava şartlarını, bölgesel değişimleri göz önünde bulundurun.

Eğer ilk defa yalnız kamp yapmak istiyorsanız daha önce gittiğiniz bir bölgeyi seçmeniz alışma evresi için faydalı olacaktır. Böylece tatsız süprizlerle karşılaşmaz ve kendinizi daha rahat, güvende hissederek yalnız kamp yapmaya rahatça alışabilirsiniz. Yakınınızda bulunan bir kamp alanında veya milli parkta 3-4 günlük kamp yapmak deneyiminizi ve kendinize olan güveninizi arttıracaktır.

Zamanınızı İyi Planlayın

Kamp alanına ulaşmanız ve daha sonra geri dönmeniz için gereken süreyi hesaplarken gerçekçi olun. Normal şartlar altında düz bir alanda ortalama bir insan saatte 3 km yürüyerek seyahat edebilir. Doğa yürüyüşünde fiziksel durumunuz, çantanızın ağırlığı ve arazinin yapısı yürüyüş hızınızı değiştiren faktörlerdir. [Kaynak: Hiking New England]

Seyahatinizin her aşaması için harita üzerinden kilometre ve zaman hesabını yaparken dinlenme, yemek yapma, kamp kurma gibi aktiviteler için bolca zaman ayırmayı unutmayın. Hava kararmadan kamp yerine varmalı ve kampınızı kurmalısınız. Ormanın içinde karanlıkta çadır kurmak, ateş yakmak, yemek pişirmek hiç eğlenceli olmuyor; deneyimle sabittir. Havanın kararması bulunduğunuz yerdeki dağlar, tepeler veya ovaların konumuna göre çok büyük farklılıklar gösterebilir, bunu aklınızdan çıkarmayın.

Kampınızı gün batmadan kurmalısınız. | Makedonya
Kampınızı gün batmadan kurmalısınız. | Makedonya

Belli bir noktaya ulaşmanız için ne kadar süreye ihtiyacınız olduğunu bilmek beklenmeyen bir durum karşısında hazırlıklı olmanızı sağlar. Yola çıkmadan önce yalnız kamp yapmak istediğiniz noktaları harita üzerinde mutlaka işaretleyin. Bu sayede acil bir durumla karşı karşıya kaldığınızda rotanız üzerinde kontrol noktalarınızı referans alabilirsiniz. Yola çıkmadan önce rotanızı bir arkadaşınızla paylaştığınızda (mutlaka paylaşmalısınız) yardıma ihtiyaç duyduğunuz zaman yaklaşık olarak nerede olabileceğiniz önceden belli olur. Bu da gerektiği durumlarda arama – kurtarma faaliyetlerinde büyük fark yaratır.

Yola çıkmadan önce mutlaka hava durumunu kontrol etmelisiniz. Güncel hava durumunu ve mümkünse bölgenin radar görüntülerini inceleyin. Buna rağmen hava durumunun bir anda değişebileceğini aklınızdan çıkarmayın. Bulut tipleri, cephe bölgeleri ve gitmeyi düşündüğünüz bölgenin hava modelleri hakkında edineceğiniz temel bilgiler anlık hava değişimlerine karşı önceden tedbirli olmanıza yarar. [Kaynak: MGM]

Bulutları Okumayı Öğrenin

Bulut tiplerini ve anlamlarını mutlaka öğrenin.
Bulut tiplerini ve anlamlarını mutlaka öğrenin.

Doğada bir başınıza yürürken hava durumu gününüzü vezir de eder rezil de. Olası bir hava değişikliğini önceden kestirebilmek için bulutları ve ne anlama geldiğini iyi analiz etmelisiniz. Böylece bulunduğunuz noktada anlık ve güvenilir hava durumu tahmininde bulunabilirsiniz. Gördüğünüz bulutları veya değişimleri eğer imkanınız varsa barometre (bir çok saatte ve telefonda bu özellik mevcut) ile bir araya getirerek kendinizi yaklaşan bir fırtınadan veya ani sıcaklık değişimlerinden koruyabilirsiniz. [Kaynak: DMİ]

Planınızı Paylaşın

Yapmayı düşündüğünüz seyahatin detaylarını bir haritaya işlemek gerekli durumlarda hayatınızı kurtarabilir. Harita üzerinde hangi gün nerede olmayı planladığınızı detaylı olarak işaretleyerek bu bilgiyi bir yakınınız veya güvendiğiniz bir arkadaşınız ile mutlaka paylaşın. Yola çıktıktan sonra her fırsatta (mümkünse düzenli aralıklarla) haritayı paylaştığınız arkadaşınız ile iletişim kurarak konumunuzu ve durumunuzu güncellemeyi varsa değişiklikleri bildirmeyi kesinlikle ihmal etmeyin. Sizi takip eden birilerinin olduğunu bilmek güveninizi ve konforunuzu arttıracaktır. [Kaynak: Backpacker Dergisi]

Yalnız Kamp Yapmak İçin Ön Hazırlık – Yolda Kal
Hangi yöne gideceğinizi mutlaka haber verin.

Bu sadece yürüyeceğiniz veya kamp kuracağınız yerleri değil evden çıkıp tekrar eve döneceğiniz zamanı da kapsayan detaylı bir işaretleme olmalı. Evden çıktıktan sonra düşündüğünüz bölgeye nasıl ulaşacağınız, tahmini varış zamanınız, her etap için tahmini süreler, dinleneceğiniz, kamp yapacağınız yerler, varsa alternatif rota ve kamp yeri gibi detayları haritaya işlemek zaman alsa da arama – kurtarma gerektiği zamanlarda hayatta kalmanızı sağlayacaktır.

Hafif Çanta Hazırlayın

Kamp yapacağınız yerin çok yakınına arabayla bile gidiyor olsanız yanınızda götürdüğünüz malzemeler ne kadar az ise size o kadar çok vakit kalacaktır. Yanınızda bulunan her bir kilo hızınızı yavaşlatacak ve rota üzerindeki vaktinizi arttıracaktır. Hafif bir sırt çantası aynı zamanda geriye taşıyacağınız daha az çöp ve gereksiz eşya anlamına da gelmektedir. Artık bir çok doğa yürüyüşü topluluğu gittikleri yerde ayak izinden başka bir şey bırakmadan eve dönmeyi önermektedir. Böylece aynı yere tekrar gittiğinizde el değmemiş bir doğa ile karşılaşma şansınız artacaktır. Aynı şeyi sizden önceki kampçının da yapmasını istemez misiniz?

Yalnız Kamp Yapmak İçin Ön Hazırlık – Yolda Kal

Tek başına kamp yapmaya giden birisi grupla hareket edenlere göre daha az malzemeye ihtiyaç duyar. Yemek ve su gibi temel kamp malzemeleri, daha ufak ve hafif kamp mutfağı malzemeleri sert arazilerde taşınmak son derece kolay ve avantajlıdır. Doğa yürüyüşü yaparak kamp alanına ulaşmayı düşünüyorsanız ultra hafif seyahat etmeyi öğrenmek size enerji ve zaman kazandıracaktır. Ultra hafif uyku tulumu, kamp çadırı (veya tarp, hamak), sırt çantası gibi malzemelerle daha rahat ve hızlı hareket ederek bulunduğunuz yerde daha çok alanı keşfedebilir, doğayı daha iyi gözlemleyerek harika vakit geçirebilirsiniz. [Kaynak: Backpacking Net]

Yine de ultra hafif seyahat kavramını kafanızda fazla büyütmenize gerek yoktur. Karşılaşmayı düşündüğünüz hava şartlarına uygun kamp malzemeleri yanında harita, pusula, ilk yardım seti, ateş kiti, bıçak, kafa lambası, yeteri miktar yemek ve su gibi temel ve olmazsa olmaz malzemelerin yanınızda bulunduğundan emin olmalısınız.

Yavaş ve Dikkatlice Deneyim Kazanın

Yalnız kamp yapmak son derece ilham verici ve kafanızı toparlamanıza yardımcı olabilir. Bunun yanında önceden çok fazla deneyiminiz yoksa şok olmaya hazırlıklı olun. Günlük koşturmanızın, teknolojinin, arkadaş ve aile çevrenizden gelen bitmek bilmez uyaranların dışında kalmak ciddi anlamda kaybolmuşluk hissi yaşamanıza sebep olabilir. Normal hayatınızda saniyede onlarca kez maruz kaldığınız -genellikle farketmediğiniz- uyaranlardan, iletişimden ve bağlantılardan bir anda kopmanız ilk başlarda gerginlik, olumsuz hisler ve aşırı tepkilerle karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir. Bu durumun normal ve zaman içinde ortadan kalkacak kadar da zayıf olduğunu unutmayın. Kafanızın içinde dönen olumsuzlukları bir kenara bırakıp çevrenizdeki doğa ile iletişim kurmaya, etraftaki çiçekleri, ağaçları, hayvanları incelemeye vakit ayırın. Çevrenizdeki doğanın farkına varmak, olan bitenle ilgilenmek kısa süre içinde sizi sakinleştirip kafanızı toplamanıza yarayacaktır. [Kaynak: Yosemite Online]

Yalnız yola çıkmadan önce deneyim kazanmanız şart.
Yalnız yola çıkmadan önce deneyim kazanmanız şart.

Deneyim kazanmak için bir kaç kez yakın çevrenizde, kısa, günü birlik doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Doğanın içinde yalnız kalmaya alıştıkça daha uzun mesafelere ve bir kaç günlük kamplara gidebilirsiniz. Fiziksel yapınızı ve zihninizi yalnız kamp yapmak için önceden yavaş yavaş alıştırmanız çıkacağınız uzun yolculuklara hazırlıklı olmanızı sağlar. Böylece kendinize olan güveniniz ve olumsuz durumlarda hayatta kalma şansınız artacaktır. Bir günlük bile olsa çıkacağınız her doğa yürüyüşü yeni zorluklarla karşılaşıp bunları aşmak için gerekli deneyimler kazanmanıza sebep olacaktır. Gerçek hayata döndüğünüzde sakin bir zihne ve hayatınız boyunca unutmak istemeyeceğiniz hatıralara sahip olmak sizi son derece huzurlu kılacaktır.

6 YORUM

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.