Vahşi Doğa Kampı Nedir? Kamp Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Balkanlarda başlayan seyahatim boyunca nerede konakladığım, nerede kamp yaptığım en büyük merak konusuydu. Kısaca cevap vermek gerekirse düz ve yumuşak zemini bulunan, yol, ev, tarla ve hayvan patikalarından uzak, güvenli görünen her yerde vahşi doğa kampı yaptım. İngilizce’de “wild camping” olarak adlandırılan bu konaklama şekline ben “Vahşi Doğa Kampı” adını verdim.
Çoğunlukla kırsal bölgelerde güzel manzaraya sahip, kamp amacıyla düzenlenmemiş alanlarda araç veya çadır ile ücretsiz, birkaç gece yapılan konaklamaya vahşi doğa kampı denir. Yürüyerek ve bisikletle seyahat edenlerin sıkça kullandığı bu kamp tarzı motorsiklet, araba veya başka bir araçla da olsa evden uzakta doğayla başbaşa kamp yapmak isteyen herkesin faydalanabileceği bir konaklama şeklidir.
ABD ve Avustralasya’da “boondocking” terimi yukarıda yaptığım tanımlamaya çok yakın bir anlam taşır. Kuzey Amerika kaynaklı bazı sitelerde tuvalet, duş gibi imkanların yoksunluğuna atıfta bulunarak “dry camping” (kuru, yalın kamp) tanımı kullanılmaktadır. İspanyollar bu fikre “acampada libre” (bedava – serbest kamp) adını uygun görmüşler.

Vahşi Doğa Kampı Yasal Mı?

Hem evet hem hayır. Dünya genelinde birkaç ülke dışında önceden belirlenmiş kamp alanları dışında konaklamak yasal değildir. Almanya’da veya Slovenya’da aracınızı bir otopark veya benzinlikte durdurup içinde uyumanız halinde bile polisten ciddi bir ceza makbuzu alabilirsiniz.
Türkiye, Fransa, Ingiltere gibi ülkelerde hemen hemen tüm araziler şahıs veya şirkete aittir. Bu da kamp yapmak istediğiniz alanın sahibinden kesinlikle izin almanızı gerektiren bir durumdur. Yine de yerleşim alanı dışında kalan kırsal alanlarda bu durumun üstesinden gelmek mümkündür. Aşağıda belirtilen “Vahşi doğa kampı kurallarına” uyduğunuz sürece büyük çoğunlukla sıkıntı yaşamadan keyifle kamp yapabilirsiniz.
Alacağınız risklerin ve ortaya çıkabilecek sıkıntıların tamamen kendi sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın!
İskoçya’da durum biraz daha farklı. İskoç Doğa Erişimi Kanunu gereği kırsal alanlarda çadır kurmanıza izin verilmektedir. Az sayıda kişi ile hafif kamp çadırında yerleşim yeri, yol, çevresi kapalı tarla veya çiftliklerin uzağında birkaç gece kamp yapmanız yasal kabul edilmektedir.

Doğa Kampı Makedonya
Makedonya

Vahşi Doğa Kampı Kuralları

– Yerleşim yeri ve canlı hayvan çiftliklerinden uzakta kamp kurun.
– Çadırı geç saatte (17-18 gibi) kurun ve sabah erkenden (8-9 gibi) kampı toplayın.
– Mümkünse kamp yapacağınız alanın sahibinden izin isteyin. Arazi sahibi kamp yapmanıza izin vermez ise nazikçe teşekkür edip vakit kaybetmeden bulunduğunuz yerden ayrılın.
– Arazi sahibinin kesin izni olmadan büyük kamp ateşi yakmayın. Izin almış olsanız bile ateş yakarken genel güvenlik kurallarına mutlaka uyun. Uyumadan önce ateşin tamamen sönmüş olduğundan kesinlikle emin olun.
–  Su kaynaklarının yakınına kesinlikle tuvaletinizi yapmayın.
– Dere, nehir, göl gibi su kaynaklarında kesinlikle sabun, şampuan, deterjan gibi temizlik malzemesi kullanmayın.
– Dışkınızı mutlaka toprak ile örtün. (Tamponları gömerek doğada bırakmayın. Çevredeki vahşi hayvanlar kazarak dışarıya çıkartabilirler.)
–  Kampınızın çevresinde bulunan çöpleri yanınıza alın. (Size ait olmasa bile)
–  Ardınızda hiçbir iz bırakmayın.

En Az Malzeme

Mümkün olan en az malzeme ile yola çıkın
Mümkün olan en az malzeme ile yola çıkın

Vahşi doğa kampçılığı çoğunlukla uzun süreler yürümek ve ihtiyacınız olan tüm malzemeyi çantanızda taşımak anlamına gelir. Bütçenizin yettiği en hafif çadır, hafif uyku tulumu ve en az sayıda kıyafet taşımak büyük önem taşımaktadır. Kamp yapmanın en büyük keyfi kuşkusuz yemek pişirmek ve yemektir. Piyasada bu amaçla üretilmiş çok kaliteli, uygun fiyatlı ve etkili ocaklar, Rus bebekleri gibi içiçe girerek az yer kaplayan hafif tencere setleri bulmak mümkün.
Yanınızda yiyeceğinizi taşıyacağınıza göre konserve yerine kurutulmuş yiyecekler ve bol miktarda su taşımayı tercih edin. Büyük olasılıkla yol boyunca su kaynağına rastlarsınız. Yine de yanınızda bulunduracağınız klor tabletleri ile emin olmadığınız suları dezenfekte edebilirsiniz. Güvenilir su kaynakları için en emin yol çevredeki insanlara sormaktır.

Vahşi Kamp Alanları

Küçük de olsa birtakım riskleri almak istemiyorsanız yine de vahşi doğa kampı yapabilirsiniz. Bazı kamp alanları her ne kadar düzenlenmiş olsalar da tuvalet hatta sıcak duş sahibi olsalar da konumları itibariyle oldukça doğanın içindedir. Böylece hem rahat ve güvenli bir yerde kamp yapmanın keyfini yaşar hem de doğa ve yıldızlarla başbaşa kalabilirsiniz.

12 YORUM

  1. Peki gidip bir koyda çadırımızı kurduk ve gece geç saatte tuhaf bir takım insanlar tarafından rahatsız edilme olasılığımız?

  2. geceleri yatmadan önce çöplerin ve içerisinde gıda bulunan poşetlerin de bağlanması önemli. ağzını açık unuttuğumuz çöpe gelen yaban hayvanları gece uyku uyutmamışlardı bize.

    • Güzel bir detaya değinmişsin. Özellikle ayıların bulunduğu bölgede yemeklerin bulunduğu torbalar mümkünse ağzı kapalı kaplarda tutulmalı ve çadırın 5-10 metre uzağında varsa 2-3 metre yükseğe asılmalı.

  3. Dere ağzı gibi su kaynağı olan yerler bizim gibi suya ihtiyaç duyan diğer vahşi hayvanların da kullanacağı yerler. Onlarla karşılaşma ihtimalini en aza indirmek için su kaynaklarından uzağa kamp kurmak faydalı olabilir.

    Siz bu kamplarda vahşi hayvanlar (özellikle ayı ve kurt) için ne gibi önlemler alırsınız? Vahşi doğa kampı deyince akla gelen ilk şey bunlar oluyor.

    • Su kenarına kamp yaparken de tabii ki etraf güzelce incelenmeli, ayak izlerine vs… dikkat etmeli.
      Şimdiye kadar su kenarında kamp yaparken en büyük zorluğu sivrisinekler çıkardı.
      Kurtlar kışın çok zorlu şartlar dışında zaten insanın bulunduğu bölgeye pek gelmezler. Aynı şekilde insanın da kurtların yaşadığı bölgelerden uzak durması gerekir.
      Ayılar için ise en iyi yöntem ayıların yaşam alanlarından uzak durmaktır. Bunun için en iyi kaynak çevredeki yerli halktır.

  4. Merhaba bu yaz gidebilecek cadir kampi yapabilecegimiz deniz kenari fakat kamping alani olmayan oldukca sakin cadirimizi kurup kafa dinleyebiecegimiz bir yer ariyoruz. Turkiyede olmasi yeterli. Belki fikir verebilirsiniz tecrubelerinize guvenerek soruyorum =)

    • Kültür rotalarının web sitesine bakarsanız haritalarda bazı işaretli yerler var. Karya yolu denize oldukça yakın seyrediyor.
      Bunun dışında gitmek istediğiniz bölgelere göre de arama yapabilirsiniz. Özellikle batı ve güneybatı kıyılarında bir çok koyda kamp kurmak mümkün.

  5. Eğer bahar aylarındaysanız bizim gibi bilmediğiniz ormanın içine dalıp, kamp yaptığınızda kene yapışma riski olduğunu unutmayınız..

  6. kamp yeri en önemli olanıdır dere agzı orman alanı yol kenarı şehir merkezinde kamp kurulmaz

    • Uzun mesafe yürüyüşlerde kamp alanını seçme gibi lüksümüz olmuyor. Nereden geçiliyorsa uygun bir yere kamp kurmak gerekiyor.
      Buradaki konu Vahşi Doğa Kampçılığı. Neresi olduğuna aldırmadan kamp kurmayı gerektiren bir kavram.
      Bence en güzel yerdir dere ağzı, orman alanı gibi yerler kamp kurmak için.
      Neye göre böyle bir yargıya vardınız ve orada burada kamp kurulmaz dediniz merak ettim doğrusu.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.