Tara Kanyonu | Keşfedilmeyi Bekleyen Doğa Harikası

Yeryüzünde nehirler tarafından oluşturulmuş derin vadilere “kanyon” adı verilir. Granit veya kumtaşı gibi aşınmaya dayanıklı duvarlara sahip kanyonlar, ziyaretçiler için de alışılmadık bir görsel şölen sunar. Karadağ‘ın en uzun kanyonu olan Tara Kanyonu aynı zamanda Tara Boğazı olarak da bilinir. Tara Kanyonu 82 km uzunluğa ve en derin noktasında ulaştığı 1,300 metre derinliği ile Avrupa’nın 1. ve Dünya’nın 2. en derin nehir kanyonu ünvanına sahip.

Tara Kanyonu ve Nehri | Flickr @stalkERR
Tara Kanyonu ve Nehri | Flickr @stalkERR

1977 yılından beri UNESCO Dünya Mirası alanı olan Tara Kanyonu aynı zamanda Durmitor Milli Parkı dahilinde koruma altında tutulmakta. Kanyon boyunca akan Tara Nehri özellikle rengi dolayısıyla muazzam bir güzelliğe sahip. Bisikletçi ve doğa yürüyüşçüleri tarafından gezegenimizde yer alan 25 Dünya mirası alanından biri olarak kabul görmekte. Nehrin suyu o kadar berrak ve temiz ki suyunu rahatlıkla içebilirsiniz.

Tara Nehri Karadağ – Bosna Hersek sınırında Piva Nehri ile birleşerek 150 km uzunluğa sahip Drina nehrini oluşturur. Tara Ulusal Parkı dahilinde akan Tara nehri 2,6 metre/km düşme hızı ile kendine özgü şelalelere ve hızlı akıntı noktalarına sahip. Aktığı yatak boyunca sayısız koldan ve kaynaktan beslenen Tara Kanyonu üzerindeki en önemli kollar sol tarafta Ljutica ve Susica, sağ tarafında ise Vaskovaska rijeka ve Draga olarak kabul edilmekte. 30 metreden yüksek ve 150 metreden geniş boyutlara sahip Bucevica mağarasından çıkan ve Tara nehrine saniyede bir kaç yüz litre su sağlayan Bajlovica kaynağı ise Tara nehrinin sol kısmında yer alır ve en önemli kaynağı olarak kabul edilir.

Tara Kanyonu Üzerinde Şelale
Tara Kanyonu Üzerinde Şelale

Karadağ’ın kuzeyinde yer alan Durmitor Milli Parkı sınırlarında bulunan Tara Kanyonu sportif balıkçılar, doğa yürüyüşçüleri, motosiklet – bisiklet tutkunları ve özellikle rafting meraklıları için oldukça elverişli imkanı ile öne çıkmakta.

Tara Kanyonu Rafting Rotası

Tara nehri rafting rotasının bir parçası olarak Mayıs – Ekim ayları arasında suyu yükselen ve hızlanan Tara Kanyonu ekstrem spor ve rafting meraklılarını cezbeden bir merkez konumunda. Daha önce hiç rafting tecrübeniz yoksa meraklanmayın. Rafting merkezinde bulunan profesyoneller sayesinde ilk deneyiminiz bile olsa oldukça keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Tara Kanyonu Rafting
Tara Kanyonu Rafting

Brstnovica’dan Scepan Polje’ye uzanan günübirlik rafting yaklaşık 18 km uzunluk ile ortalama 2-3 saat sürmekte. Tara Kanyonu üzerinde en heyecanlı rafting rotası olarak kabul edilen bu bölge en kısa sürede en yüksek düşüşe sahip olduğu için oldukça heyecanlı bir deneyim sunmakta. Tara nehri üzerinde bulunan 50 adet güçlü akıntı bölgesinin 21 tanesi bu rota üzerinde bulunmakta. Güçlü akıntıların en ünlüleri ise Brstanıvici, Pecine ve çok tehlikeli olan Celije ve Vjernovicki akıntıları.

Eğer tüm yolu geçerek gerçek bir macera yaşamak isterseniz hemen hemen 100 km’lik bir nehir yolculuğuna hazır olun. Başlangıç noktasında Ljutica şelalesini görebilir, ardından 165 metre yüksekliğe sahip harika Tara köprüsünün altından geçebilirsiniz. Yolculuğunuz esnasında ilginç tarihi Roma yolunu da görme şansına sahip olabilirsiniz. “Funjicki bukovi” ve “Bijele ploce” bölgelerinde bir nebze sakinleyen yolculuk sırasında buraya kadar Tara nehrinin sahip olduğu doğal güzellik karşısında hayrete düşmeye hazır olun. 1,100 metre ile “Nisovo Vrelo” kanyonun en derin bölgesi olarak karşımıza çıkmakta. Biraz daha ilerde dağ zirvesinin temeli olan “Curevac” (1,650 mt) Tara’dan göğe doğru bir nevi kanyon koruyucusu gibi yükselmekte. Durmitor Milli Parkı dahilinde en güzel manzaraya sahip noktalardan birisi de bu noktadır.

Tara Köprüsü | Karadağ
Tara Köprüsü | Karadağ

Tara Kanyonu’nda yaz aylarında gündüz hava 30 derecenin üstüne çıksa da akşam serinliği sırasında genelde 15 derece civarındadır. Bu sebeple yapacağınız seyahat için yanınıza polar mont ve uzun kollu giysiler almanız önem taşır. Yaz aylarında su sıcaklığı genelde 7-8 derece olsa da zaman zaman 11-12 dereceye kadar çıkabildiği olmuştur.
Tara Nehri son 30 kilometresi Bosna & Hersek ve Karadağ arasında kıvrılarak geçer. Bu sebeple rafting yapacakların yanlarında su geçirmez çantaların içinde ve güvenli bir şekilde pasaportlarını taşımaları gerekmektedir.

Konaklama çoğunlukla Tara kanyonu çevresinde bulunan kamp alanlarında oldukça uygun fiyata yapılabilir. Kamp alanlarında çadır, karavan alanı yanı sıra ufak bungalov tipi odalarda konaklama imkanı da var. Yerel lezzetlerin tadına varabileceğiniz, tuvalet, duş gibi ihtiyaçlarınızı rahatlıkla giderebileceğiniz kamp alanlarında Dünya’nın dört bir yanından gelen doğa sporları meraklıları ile tanışabilir ve harika sohbetler eşliğinde çok keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Kamp alanları için Booking linkinden faydalanabilirsiniz.

Rafting ve Kamp Merkezi Tara
Rafting ve Kamp Merkezi Tara

Çoğu kamp alanı aynı zamanda rafting, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler için de merkez konumundadır. Buralarda isteğe göre 1-2-3 günlük rafting turlarına katılabilir, rehber eşliğinde Durmitor Milli Parkı‘nı keşfe çıkabilirsiniz.

1 Yorum

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.