Şişme Mat Nasıl Kullanılır?

Önceki yazılarımda kamp malzemeleri, çadır seçimi, uyku tulumu seçimi ve uyku tulumu nasıl yıkanır gibi konulara değinmiştim. Bu yazıların gördüğü ilgi sebebiyle kamp malzemeleri hakkında yazmaya devam etmeye karar verdim. Genel amaçlı köpük matlara göre oldukça pahalı olmasına rağmen uzun süreli kullanımlarda rahat ve konforlu bir uyku isteyenler için şişme mat dışında pek bir alternatif olduğu söylenemez. Özellikle topladığınız zaman çok az yer kaplaması ve hafifliğine rağmen sağladığı ısı yalıtımı muazzamdır. Son derece konforlu ve kullanımı kolay olan şişme matların bakımı da büyük önem taşıyor. Şişme matınızı ne kadar dikkatli ve uygun kullanırsanız, saklarsanız o kadar uzun yıllar rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Havası boşaltılmış şişme mat son derece az yer kaplar.
Havası boşaltılmış şişme mat son derece az yer kaplar.

Büyük bir heyecanla bir tomar para sayıp şişme mat alıyorsunuz. Rahatlığına diyecek yok. Bundan sonra çantasına koyup evinize getiriyorsunuz ve sıradaki etkinliğinizde kullanmak üzere diğer kamp malzemelerinin yanına koyuyorsunuz. YAPMAYIN!

Şişme mat için yapılacak en büyük HATA! Bu şekilde çantasında, kıvrılmış olarak bırakılan şişme mat kamp zamanı geldiğinde şişmeyecektir. Bunun tek sebebi şişme mat için kullanılan köpüklerin hafızasıdır. Şişme matınızı uzun süre sönük ve kıvrılmış halde bırakmamalısınız.

Matı Şişirmek ve Toplamak

Vanasını açın ve şişmesi için biraz zaman tanıyın. Bu kadar basit.
Vanasını açın ve şişmesi için biraz zaman tanıyın. Bu kadar basit.

Kamp için tasarlanan şişme matlar için pompa kullanmanıza veya nefesinizi zorlamanıza gerek yoktur. Matın vanasını açarak düz bir zemine serin ve 10-15 dakika kadar bekleyin. Bakımı düzgün yapılmış kaliteli matlar bu süre içinde tam olarak şişecektir. Soğuk havalarda biraz daha az, sıcak havalarda biraz daha fazla şişebilir.

Bu noktadan sonra vanasını kapatıp üstüne uzanarak konforunuzu kontrol edebilirsiniz. Unutmayın ki matın üstünde tulumla yattığınız zaman bir süre sonra vücut sıcaklığınız matın biraz daha genişlemesine sebep olacaktır. Bu yüzden taş gibi şişermek için matın içine hava üflemekten kaçınmalısınız. Eğer gerçekten birazcık daha şişirmeye ihtiyacınız varsa bunu bir iki nefesten fazla yapmayın.

Özellikle soğuk havalarda matı nefesinizle şişirmekten kaçınmalısınız. Üflediğiniz zaman matın içine giren nem gece içinde buza dönüşerek dolgu malzemesine zarar verebilir.

Şişme Matı Toplamak İçin;

Doğru şekilde toplanmış şişme mat böyle görünmelidir.
Doğru şekilde toplanmış şişme mat böyle görünmelidir.

Şişme mat toplanması biraz zahmetli bir malzemedir. İçindeki tüm havanın ve nemin dışarı çıktığından emin olmanız gerekir. Bu yüzden bir kaç adımda matınızı toplamalısınız.

İlk olarak matın vanası kapalı halde iken 2-3 parça halinde matı katlayın. Katlı halde iken üstüne biraz baskı yaparak vanayı açın. Havanın bir çoğu bu durumda dışarıya çıkacaktır. Matın üstündeki baskıyı kaldırmadan önce vanasını kapatın ve matı yere serin.

İkinci aşamada ise matınızı ayak ucundan baş tarafına doğru yuvarlamaya başlayın. Böylece içinde kalan az miktarda havayı vanaya doğru sıkıştırmış olacaksınız. Ara ara matın içinde toplanan havayı kontrol edin ve çok fazla baskı yapmasına izin vermeden vanayı açıp fazla havayı dışarıya salın. Vanayı kapatın, matı sarmaya devam edin. Bu işlemi mat tam olarak sarılana kadar bir iki kez tekrarlamanız gerekebilir.

Şişme Mat İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kamp kuracağınız alanı kontrol edin;

Çadır kuracağınız veya şişme matınızı koyacağınız alanı iyice kontrol etmelisiniz. Küçük taş, çakıl, kozalak, çalı – çırpı gibi kesici ve delici olabilecek her şeyi mümkün mertebe temizleyin. Çadırın tabanı için ayak izi veya uygun kalınlıkta (çok abartmayın) sera plastiği kullanmak ek koruma sağlayacaktır. Şişme mat kesinlikle yer ile direk temas etmemeli. Bu tür malzemeler delinmelere karşı her ne kadar dayanıklı olsa da üstüne yattığınızda vücut ağırlığınız ile birlikte istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Aynı şekilde şişme mat söndürülürken ve çantasına konmak için kıvrılırken de zeminin temiz olduğuna dikkat edilmelidir.

Yanınızda tamir kiti taşıyın;

En temel mat tamir kiti.
En temel mat tamir kiti.

Çoğu zaman kaliteli şişme mat yanında ufak bir tamir kiti ile gelir. Bunların kullanımı son derece kolaydır. Aldığınız şişme mat yanında tamir kiti yok ise outdoor mağazalardan bir tane almalısınız. Olur da şişme matınız delinir ise tamir kiti ile deliği kapatmak son derece kolay olacaktır.

Matınızı kuru olarak çantasına kaldırın;

Bu sadece şişme mat için değil tüm kamp malzemeleriniz için geçerli en temel kurallardan birisidir. Şişme matınızı kıvırıp çantasına kaldırmadan önce mümkün olduğunca kuru olmasına özen gösterin. Aksi takdirde matın yüzeyinde nemden dolayı küflenme oluşabilir ve kötü kokunun yanında sağlık sorunlarına da sebep olabilir.

Matı şişirip saklayın;

Matınızı kuru bir yerde ve delici aletlerden uzak tutun.
Matınızı kuru bir yerde ve delici aletlerden uzak tutun.

Kampınız sona erdikten sonra eve gelince ilk iş olarak şişme matı çantasından çıkarın, vanasını açık bırakıp şişmesine izin verin. Eğer temizlenmesi gerekiyorsa yumuşak ve temiz bir bulaşık süngerini ıslatıp matı bununla silebilirsiniz. Ardından matın kurumasını sağlayın. Bu şekilde kendiliğinden şişmiş bir halde ve VANASI AÇIK olarak bir sonraki kampınıza kadar saklayın.

Matınızı yatak altında, dolap kenarında, koltuk ile duvar arasında, karton kutunun içinde yatay veya dikey olarak saklayabilirsiniz. Koyduğunuz yerde matı delebilecek herhangi bir unsurun olmadığından emin olun. Kuru ve direk güneş ışığı almayan bir yerde bulunması şişme mat için son derece önemlidir.

Hava vanasını AÇIK bırakın;

Şişme matınızı saklarken hava vanasının açık olmasına özen gösterin. Bu sayede matınızın uygun şekilde genişlemesini ve içinde oluşabilecek nemin de buharlaşmasını sağlarsınız. Tam olarak şişmeden matınızı saklarsanız içindeki köpük veya hücreler zaman içinde ezilerek şekillerini kaybedecektir. Bu sebeple kamp yapacağınız zaman matınız yeteri kadar genişlemeyecek ve içine hava almayacaktır.

Şişme matınıza gerekli özeni gösterirseniz uzun yıllar boyunca kullanmanız mümkündür. Evde iken göstereceğiniz özeni her kamp yaptığınızda hatırlayacak ve şişme matın konforunu yaşadığınız için kendinize teşekkür edeceksiniz.

Şişme mat kullanımı ve bakımı ile ilgili iletmek istediğiniz bir şey varsa aşağıda bulunan yorum bölümünü kullanmaktan lütfen çekinmeyin.

16 YORUM

  1. Son derece konforlu uyku sağlıyor, gece gerçekten uykuyu bölmeden uyuyorsunuz, ama toplaması çok zahmetli. Yorgun sekılde cadıra gelıp toplamam gerektiğinde, en cok bu oyalıyor beni. Çadırımı toplamak daha kolay oluyor 🙂

  2. Merhaba güzel bir yazı teşekkür ederim.. Husky, lafuma ve benzer şişme mat modellerinin r-value değerini nerden görebiliriz. Hiçbirinde yazmıyor.. Siz yukarda huksy r-value degerini nerden buldunuz acaba? İnternette sadece thermarest’in r-value degerini görebiliyorum.. cevabınız için şimdiden teşekkür edeirm..

  3. açıkçası yer kaplamaması için 2,5 cm kalınlığında bir mat seçtim. bu mat hangi kış koşullarına kadar kullanabilirim acaba?

    • Bende Thermarest Prolite plus modeli var. 3,8 cm kalınlıkta. Yüksek irtifada, kış mevsiminde Alplerde kullananlarla tanıştım. Hepsi de son derece memnundu. Sitede de minimum -15, -17 gibi bir değer verilmiş.
      Husky’nin bu modeli daha çok Prolite’a benziyor. 2,5 cm kalınlık ve sıcaklık değeri minimum 0, -7 olarak görünüyor. Kabaca en düşük -10 dereceye kadar sıkıntısız kullanabilirsin. Konforlu olmasını istersen -5 dereceden soğukta çok kalmamaya çalış.

    • Ben defalarca kar üzerinde ve buz da denedim. Açıkçası soğuğu kesinlikle iletmiyor ama beraberinde normal mat olması daha iyi olur. Tüm gün kamp alanında geçirmek gerektiğinde çadır içerisinde yemek yerken, hazırlarken biraz sıkıntı veriyor. Yatmaya yakın açmak daha makbule geçiyor..

  4. Çok güzel paylaşım çok teşekkürler. sizileri takip ediyorum. paylaşımlarınızı beklemketeyim 🙂

  5. 1.5 kg ağırlığında şişme bir matım var. Şiştikten sonra kullanımı gerçekten konforlu, zemin ile teması kesiyor,sıcak tutuyor ve zemindeki çıkıntıları dahi hissetmiyorsun. Ancak; havasının boşaltılması ve katlanması çadırı toplamaktan daha fazla vakit alıyor, üstelik çok yer kaplıyor, bireysel taşımaya uygun değil. Yukarıda verdiğiniz bilgileri uyguladım, faydalı oldu,teşekkürler.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.