Sırbistan’da Geçici Oturum ve Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Sırbistan’a seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları her 6 ay için 3 ay süreyle vizeden muaftır. En fazla üç ay sürecek seyahatler için vize alınması gerekmiyor. Eğer Sırbistan’da 3 aydan daha uzun kalmanızı gerektirecek bir bahaneniz var ise uygun belgelerle başvuru yapmalısınız. Sırbistan’da geçici oturum ve çalışma vizesi almak için ciddi bir bürokrasi karmaşasına da hazır olmanızı öneriyorum. Kiril alfabesi ile yazılı formları doldurmak, sürekli bir bürodan aldığınız belgeleri diğer büroya götürmek, banka hesabı açmak gibi basit bir işlem için en az 5 banka şubesinde derdini anlatmaya çalışmak, sürekli bir evrak karmaşasında sürüklenip durmak gibi Kafkavari olaylar buradaki bürokrasinin standartları arasında yer alıyor.

Tüm bunları okuduktan sonra gözünüz korkmasın. Biraz karışık olsa da güzel yanı Sırbistan’ın geçici oturum ve çalışma vizesi için çok sayıda farklı seçenek sunmasıdır. Durumunuza en uygun seçeneği belirledikten sonra istenen belgeleri toplamanız ve başvurunuzu yapmanız çoğu zaman yeterli oluyor. Burada evraklar tam olduğu sürece ciddi bir sıkıntıyla karşılaşmak pek olası değil.

NOT: Burada yazılan bilgiler Sırbistan’da yaşadığım sürece edindiğim deneyimlere, bilgilere dayanmaktadır. Bu yazıda size fikir verecek kadar bilgi vardır. Resmi geçerliliği veya güncelliği konusunda hiç bir garanti veremem. Geçici oturum ve çalışma vizesi ile ilgili resmi, güncel bilgileri ilgili ülkenin konsolosluklarından, yabancılar şubesinden edinmeniz gerekmektedir.!

Çalışma Vizesi

Sırbistan’da çalışarak yaşamak ve bunun için vize almak istiyorsanız bu seçeneği tekrar gözden geçirmelisiniz. Eğer işiniz gerçekten burada çalışmanızı gerektirmiyorsa çalışma vizesi almanız oldukça zordur. Sebebi ise ülkedeki yüksek işsizlik oranlarıdır. Burada çalışan yabancıların neredeyse tamamı havayolu, petrol şirketi, inşaat (mühendis – mimar) sektörlerinde yüksek kademelerde görevli.

Çalışma vizesi almanın bir diğer yolu ise Sırbistan’da bir şirket açıp iş kurmak. Bu bir büfe de olabilir, ev-ofis, turizm acentası ya da fotoğraf stüdyosu da olabilir. Basitçe “Benim belli miktar yatırımım var. Burada şirket kurup ticaret yapmak istiyorum.” demiş oluyorsunuz. Bu durumda karşınıza bir sürü evrak işi, şartlar, çeviriler ve ciddi bürokratik işlemler çıkıyor. Açılan şirkette en az bir Sırp vatandaşının çalışması gibi ek koşullar da olabiliyor. Bu konuda benden fikir isteyenlere tavsiyem Belgrad’ta ofisi bulunan Dvornic Tercümanlık Bürosu (https://www.dvornic.com) ile iletişime geçmeleridir. Dvornic; belli ücretler karşılığında danışmanlık, yeminli tercüman hizmeti, çeviri, şirket kaydı ve diğer yasal işlemlerde hizmet veriyor.

Geçici Oturum Vizesi

Eğer benim gibi dışardan geliri olan serbest çalışansanız Sırbistan’da çalışma izni vermeyen fakat 3 aydan uzun süreyle burada bulunmanıza izin veren Geçici Oturum Vizesi için başvuru yapabilirsiniz. Bu vize size kayıtlı ya da kayıtsız çalışma izni vermez. Bu yüzden dışarıdan gelirinizin olması gerekiyor. Benim durumumda internet üzerinden yaptığım serbest işlerimin kazancı bu şartı yerine getirmemde yardımcı oldu. Kira geliri, emeklilik maaşı ya da farklı şekilde elde edilen düzenli gelirlerden birisi olabilir.

Geçici oturum vizesi başvurusu yapabilmek için Sırp vatandaşı birisiyle aile – kan bağınızın olması, evlilik, medya ile ilgili bir proje, sosyal yardım kuruluşu çalışmaları, gönüllü çalışma, gayrimenkul sahibi olmak gibi çok farklı şartlar vardır. Her bir durumda istenen belgeler, ön şartlar, verilen vizenin süresi değişebiliyor. Geçici oturum vizesi ile Sırbistan’da yaşayanlar, burada kalmalarını gerektiren durumları devam ediyorsa, vizeleri bitmeden bir ay önce tekrar başvuru yaparak vize süresini uzatabiliyor.

Sırbistan’da Geçici Oturum ve Çalışma Vizesi Nasıl Alınır? – Yolda Kal

Gayrimenkul Satın Almak

Sırbistan’da ev satın alırsanız ve dışardan geliriniz de varsa geçici oturma vizesi için başvuru yapmanız mümkün. Ev fiyatları her ne kadar uygun olsa da yabancıların buradan ev satın almasıyla ilgili çok sayıda kısıtlama var. Alacağınız evin belli bir mesafesinde askeri veya devlet kurumu, eğitim kurumu vb olmaması gerekiyor gibi. Bunların eski Yugoslavya döneminden kalan, zaman içinde değişeceği söylenen eski kanunlar olduğunu duydum. Bu konuda detaylı bilgi için konsolosluk ile görüşmenizi öneririm.

Almak istediğiniz yer özellikle şehir dışında, kırsal kesimde ise işler biraz daha karışıyor. Eski yerleşim birimlerinin neredeyse tamamı tapuda sorunludur. Oturma izni yoktur, tapuda kayıtlı değildir, elektriği yoktur, suyu yoktur, bahçe içine kurulmuştur, komşular evin satılmasını istemez vs… Ev dışında kalan arazi, tarla, ormanlık, meyvelikler ise yabancılar tarafından satın alınamıyor.

Bu seçeneği sakın hafife almayın. Evi aldım, vizemi de alırım diye düşünmeye kalkarsanız yanılabilirsiniz. Nadiren de olsa evi aldıktan sonra polis kontrolünde sizin o evde yaşamak istediğinize ikna olmayabilir, işinizi bazı sebeplerle yokuşa sürebilir, tüm işlemleriniz tam olsa da vize başvurunuzu reddedebilir. Bu durumda gerçekten işlemleri olması gerektiği gibi yapmak, işin takibini yapmak ve gerekli yerlere uygun başvurular yapmak son derece önemli.

Önümüzdeki sene bunlarla ilgili düzenleme yapılacağı söylentileri var.

Buradan gayrimenkul almak isteyenler de Dvornic Tercüme Bürosu (https://www.dvornic.com)  ile iletişime geçebilirler.

Gönüllü Vizesi

2012 yılında Sırbistan’da 3 ay gönüllü çalıştığım sanat komününde yaşamaya karar verdikten sonra “Gönüllü Vizesi” için başvuru yaptım. Bu vizeyi gönüllü çalıştığım yer “Devlete Bağlı Olmayan Dernek” (NGO) statüsünde olduğu için alabildim. Benden Sırpça çevirileri ile birlikte banka hesap dökümüm, pasaport fotokopisi, sağlık sigortası, gönüllü çalıştığım yerin faaliyet belgesi ve benim burada kalmamı gerektiren sebepleri belirten mektup istediler. Vize ücretini de yatırdıktan sonra 6 aylık “Gönüllü Vizesi” aldım. Bu vizemin bitmesine 1 ay kala tekrar başvuru yapmak istediğimde Sırbistan’da bir banka hesabı açıp buraya bir miktar para yatırmamı istediler. Bir kaç ek belge ile birlikte bu sefer 1 yıllık vize aldım. Her sene vizemi bu şekilde yeniliyorum.

Sırbistan’da NGO olarak hizmet veren çok sayıda dernek mevcut. 3 aydan fazla gönüllü çalışarak burada yaşamak istiyorsanız öncelikle sizi tanıyan, bilen, kefil olabilecek bir NGO sahibiyle iletişim halinde olmanız gerekir.

Gönüllü vizesi size kalıcı oturum izni vermez. Başvurunuz bittiği zaman tekrar uzatmak isterseniz bu tamamen gönüllü çalıştığınız işin konumu, sizin bağlantılarınız ve yabancılar şubesinin takdirine kalmış bir durumdur.

Sırbistan’da diğer şartlarla oturum ve çalışma vizesi almak isteyenler detaylı bilgi için http://www.mup.gov.rs sitesini ziyaret edebilir.

40 YORUM

  1. Merbalar Güneş bey. Sırbistan’da oturum almak serbest dolaşıma girmemizi sağlıyormu acaba. O konuda bir bilginiz varmı ?

  2. Sırbistan’a girdim ve orada dört aydan fazla kaldım
    Ve ayrılmak istiyorum, Türkiye’ye dönmek için ne yapmalıyım? 90 günden fazla kalmanın cezası nedir?

  3. 90 günden sonra çıkış yapıp tekrar giriş yapıp kalmaya devam edebiliyor muyum hocam. (Sırbistan)

  4. Merhabalar, 2016 yılında anne tarafımın sırp asıllı olmasından dolayı vatandaşlık başvurusu yaptım, sırp vatandaşlığına başvuru evrakım geçici konaklama vizesi almam için gerekli şartı oluşturur mu? Sırp anayasasının bu konu hakkındaki düzenlemesini birkaç kez okudum fakat kişisel şartlardan birinin bu olabileceğine dair kuşkularım oluştu? Acaba bu konuda duyumlarınınz nelerdir?

    • Merhaba;
      Bu tür detaylara çok hakim değilim. Başvuru sürecinin uzun sürmesi sebebiyle bazı durumlarda geçici konaklama vizesi alanlar olabiliyor. Bu konuda en iyi bilgiyi Sırbistan konsolosluğundan alabilirsiniz.

  5. Merhaba güneş abi . sırbistan’da gayrimenkul alımı ile ilgili sorum olacak kardeşim Bulgaristan’da yaşıyor ve sık sık sırbistan’a gidiyor .bana kırsalda köy evi almamı tavsiye etti. türk vatandaşlarının Sırbistan’da mulk alma hakkı var mı.sizde almışsınız hangi aşamalardan oluşuyor lütfen yardimci olun. tarıma olan merakım yüzünden güzel bir koy evi almak istiyorum.2021 baharında gelip bu işi sonuca ulaştırmak isterim.hatta belki siz bile bana tavsiyeler de bulunursunuz yaa komşu oluruz 🙂 cevabınızı bekliyorum saygılar

  6. Merhaba, öncelikle yazınız çok bilgileyici ve açıklayıcı olmuş elinize sağlık. Ben Türkiye’de proje danışmanlığı yapıyorum. Şirket bana ait. Çinli firmalara danışmanlık yapıyorum ve ödeme yurtdışından yapılıyor. Farklı bir ülkede yaşamak istediğim ayrıca Sırbistan’da Sırp arkadaşlarım olduğu için taşınmak istiyorum. Merak ettiğim konu Sırbistan’da özellikle Belgrad’da gayrimenkul satın alırsam bana oturma izni verirler mi? İnternette araştırdım ama bu konu ile ilgili bilgiye rastlayamadım.

    • Merhaba;
      Sırbistan’da gayrimenkul alan yabancılara yıllık geçici oturum vizesi düzenlenebiliyor. Her sene bu vize yenileniyor.
      Yabancıların Sırbistan’da ev, arazi vs… satın almalarına yönelik çok farklı düzenlemeler var. En iyisi Sırbistan konsolosluğu ile görüşüp detaylı bilgi alabilirsiniz.

  7. Merhaba, eşim ve ben tasarımcıyız. Sırbistani çok sevdik. Orada ev alsak evi home office olarak gösterip iş kurabilir miyiz acaba? Belli bir sene sonunda vatandaşlık alınıyor diye okudum bazı yerlerde. Bu doğru mu? Teşekkür ederim

    • Merhaba;
      Şirket konularına çok hakim değilim fakat home office olarak iş kurmak mümkün. Bu durumda işin niteliğine göre en az 1 Sırp vatandaşı çalışan olması gerekiyor diye biliyorum.
      Bu konuda en detaylı ve güncel bilgiyi konsolosluktan alabilirsiniz.
      Sırbistan vatandaşlığı belli şartlar altında veriyor. 5 sene burada çalışan, yaşayanlar eğer yabancılar şubesi de uygun görürse kalıcı oturum vizesi alabiliyor. Vatandaşlık için süreç nasıl işliyor hiç bilmiyorum.

  8. Merhaba Sırbistan’da bir arkadaşım bir döner dükkanı açmayı planlıyor.bende ustalık yapacağım.pasaport vize dışında ne yapmalıyım.orada usta olarak çalışmak için

  9. Güneş hocam öncelikle bu güzel bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Açıkçası beni epeyce bir rahatlattı bu okuduklarım. Ben Almanya’da yaşıyorum ve şirketim beni 3 seneliğine Sırbistan’a yollamayı düşünüyor açıkçası bende kariyer için bunu yapmayı istiyorum. Schengen vizem var, Almanya da da sınırsız çalışma iznim var, bu şartlarda sırbıstanda oturum ve çalışma izni almakta zorluk çekermiyim? Evliyim ve2 aylık bir bebeğimiz var. Umarım bu konuda yardımcı olursunuz. Selamlar, Sevgiler ve iyi seyahatler. Emrah

    • Merhaba;
      İş sebebiyle geleceğiniz için firmadan gerekli belgelerle burada oturum ve geçici çalışma izni başvurusu yapmanız gerekebilir. Zorluk çekeceğinizi sanmıyorum fakat evrak işleri baya hantal yürüyor. Burada bu işlerin takibini yapan, evrakları hazırlayan ofisler de var. İş yerinden yönlendirebilirler.

  10. Dune kadar sirbistanda merhabadan baska bir kelime bilmezlerdi ama gel gorki turk dizileri sayesinde adanlar turkceyi sokmus. 2 tane yegenimin dizilerden turkce ogrendi :)) esim sirbistan vatandasi 10 yildir evliyim. Ah bi vatandaslik alsaydim bulgarlara transit vizesi parasi bayilmaktan kurtulmus olurdum ama orada ikamet etmeden bunun bir yolu yok sanirim. Bilen varsa benide aydinlatsin lutfen.

  11. Merhaba Güneş
    Ben Sırbistan’da bir benzin istasyonu içinde kapalı alanı olan boş bir tesis kiralamak işletmek istiyorum. Bu konuda bana ne söyleyebilirsiniz.

  12. Merhaba,

    Ben Sırp biriyle evlilik gerçekleştireceğim. Evlendikten sonra çalışma izni ne kadar sürede çıkıyor. Ne kadar sürede işe başlayabiliyorum. Evliliğin TÜrkiye de mi Sırbistan mı gerçekleşmesi daha iyi olur. Çalışma izni işlemleri Türkiye’de halledebiliyormuyuz acaba. Konu hakkında bilginiz varsa benimle paylaşırsanız çok sevinirim.

    • Merhaba;
      Maalesef bu konuda detaylı bilgim yok. Size önerim Belgrad’ta ofisi bulunan Gülten hanıma (http://dvornic.com) danışmanız olacaktır.
      Kabaca bildiğim kadarıyla evlilik sürecinde gerekli vize ve izinlerin alınması biraz karmaşık ve zaman alıyor.

      • Çok teşekkür ederim. Görüştüm fakat Deloitte’ ye yönlendirdiler beni bu konuda. Sanırım tam olarak anlaşamadık.

  13. Merhaba hocam açıklayıcı bilgileriniz için teşekkür ederim

    Size sormak istediğim benim sırbistanda hem çalışma iznim hemde oturma iznim var bu şartlarda mesela macaristana gitmek istesem shengen vizesi almak zorundamıyım? Yoksa bu oturumumla direk geçebiliyormuyum hiç denemedim hiçte sormadım belki siz bilgi sahibisinizdir diye sormak istedim
    Teşekkürler
    Saygılar

  14. iki sorum var. sırbistanda ev alarak oturma izni ve olursa vatandaşlık almak istiyorum.
    1. böyle bir imkan için devlet tarafından belirlenmiş bir ev fiyatı alt limiti var mı? (mesela ispanyada 160bin euro)
    2. ev alırsam belli bir oturup süresi sonunda vatandaşlık alma ihtimalim var mı?

    • Merhaba;
      Sorularınıza güncel ve net yanıt almak için konsoloslukla iletişim kurmanızı öneririm. Bildiğim kadarıyla bir alt limit yok fakat yabancıların alabileceği evler konusunda ciddi kısıtlamalar var. Okul, askeri alan vs… gibi bölgelere uzaklığı, şehirde olması vs… gibi.
      Sırbistan’dan vatandaşlık almak son derece zor. Bunun yerine yıllık geçici oturum izni almak mümkün. Belli bir sürenin sonunda (5-6 yıl gibi) bu geçici oturum iznini kalıcı oturum izni ile değiştiriyorlar. Bunlarla ilgili güncel bilgileri konsolosluktan almanızı tavsiye ederim.

  15. Merhaba hocam belgrad icin esimle beraber subat 10 da gidis 12 sinde donus biletlerimizi aldik 6 aylik pasaporta basvuru yaptik basvuruda polis kontrol edelim 6 aylik kabul oluyomu diye liste gibi bi ciktidan bakti islemi yapti pasaprtlar 19 ocakta elimize geldi esim daha once yurtdisina hic cikmadi ben 25 yasina kadar olan yesil pasaportumla amsterdama gitmistim forumlarda okuduguma gore 6 aylik pasaport belgradda sikinti oluyor dediler birkac giden arkadasla gorustum ayni durumun problem olmadigini soylediler konsoloslugu aradim durumu anlattim cikis yapacaginiz tarihten itibaren 3 aylik gecerli oluyosa pasaportunuz herhangi bi sikinti yasamazsiniz dediler ama sizinde fikirlerinizi almak isterim simdiden tesekkur ederim yardimci oldugunuz icin

    • Merhaba;
      Genel bir kural olarak sınırlarda en az 1 yıllık geçerli pasaport görmek isterler. Fakat bazı ülkelerde bu kurallar daha esnek olabiliyor. Büyük ihtimalle sıkıntı olmayacaktır fakat uçak çıkışında çok sayıda soruya hazırlıklı olun. Yanınızda mutlaka kalacağınız yere ait rezervasyon çıktısı, dönüş biletinizin çıktısı bulunsun. Eğer varsa eski yeşil pasaportunuz da yanınızda olsun. Gerekirse gösterirsiniz.
      Sınır girişlerinde kontrol yapan polislerde tam yetki bulunmakta. Bu yüzden kesin bir bilgi vermek çok zor. Konsolosluktan bilgi aldığınızı da söyleyebilirsiniz.

  16. Güneş hocam geçici oturum iznine Sırbistan içinden mi başvurulacak yoksa çıkış +geçici oturum vizesi alıp+tekrar sırbistana giriş mi yapılacak. yani geçici oturum vizesini dışarıdan (Türkiye’den mesela) alıp gelmek gerekiyor mu (neden sordum; doğruluğunu bilmemekle beraber bazı ülkelerde durum değişikliği olduğunda giriş çıkış yapmak gerekiyor diye duydum). teşekkür ederim aydınlatıcı yazılar için.

    • Oturum izinlerini Sırbistan’daki yabancılar şubesine başvurup almak mümkün.
      Buraya gelmeden konsoloslukta da aynı işlemler yapılıyor olabilir. O konuda net bir bilgim yok.

      • Merhabalar sirbistan hukumeti yeni icatlara Onem veriyormu benim otomotiv sektoruyle ilgili bulusum var ne yapmam gerekir burda cok zorluklar çıkariyolar yardimci olursaniz seviniri tesekkurler..

        • Merhaba;
          Bu konuda detaylı bilgiyi Türkiye’nin Belgrad konsolosluğu ve mümkün olursa Sırbistan Sanayi Bakanlığı ile görüşerek almanız çok daha iyi olacaktır. Son zamanalarda yeni yatırımlara hız verildi. Bu konuda çeşitli avantaj ve destekler olduğunu duydum fakat hangi sektörde durum nedir bilemiyorum.

  17. 2016nın Ekim ayindan itibaren Belgrad’da yaşıyorum. Daha önce 2014 yılında 4 ay kalmıştım. Medyada çalıştığım ve kurumun Belgrad ofisinde olduğum için oturma ve çalışma iznini o kadar çok uğraşmadan aldım. Bu kadar bürokrasi ile karşılaşsam sanırım ücretli avukatlık firmasına yaptırırdım işi 🙂 Guzel ve yaşaması keyifli bir ülke ancak düzgün iş bulmak imkansız gibi. Kendi işinizi açacaksanız ve iyi bir birikiminiz varsa Karadağ’da şirket kurup Sirbistan’a temsilcilik açmanızı öneririm. Daha kolay ve hızlı. Ev satın almak konusunu çok araştırmadım fakat ben iyi bir semtte ve eşyalı bir evde kirada yaşıyorum. Benim şartlarım dahilinde burada 1700usd ve üzeri net geliriniz yoksa (ki yeme içme oldukça ucuz) çok rahat edemezsiniz. Burasi daha çok parasi olup Türkiye’deki mevcut sikintilardan kacmak için ideal. Yoksa 2 ay kalip kaçarsınız.

  18. Ah Sırbistan.. Gerçekten orayı çok özlüyorum.. Sen böyle “nasıl ev alınır, nasıl vize alınır” diye anlattıkça içime bir şeytan giriyor ama dur bakalım.. 🙂

  19. gecen zemun pazarida meyve ve sebzeleri alirken bir suru turkce konusan insanlarla rastlandim, bir abiye sordum turist misiniz falan, yok diyor biz buraya Mersinden yerlesmeye geldik, şaşırıp direk saka attim dedim herkes gider Mersine siz galiba tersine, yok dedi biliyorsun turkiyedeki durumlar sıkıntılı vs.. =D… artik hic de bile sasirmiyorum belgrad da her yerde turkce duyuyorum ve buna karsi hiç değilim ama aşırı tutucular gelmesin…bu makale sanki bu dvornic fırmasının reklamıdır..=D

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.