Profesyonel Gezgin Meslekleri

Uçuş Ekibi

Profesyonel Gezgin Meslekleri – Yolda Kal

Uçuş ekiplerinin yaşam tarzı gerçekten de çok havalıdır. Sürekli dünyanın dört bir köşesine gidip farklı şehirlerde gezmek, farklı kültürleri, tatları deneyimlemek, ücretsiz uçak bileti, otel indirimleri, bulutların üstünde çalışmak bu mesleği kesinlikle çekici yapan detaylardır.

Listedeki diğer işlere göre çok daha zor bir meslek olduğunu da söylemek zorundayım. Çok sayıda kabin ve uçuş ekibinde görev yapan arkadaşım var. Eğitimlerinin, çalışma şartlarının ağırlığı bir yana sürekli hareket etmek, mevsimlerden, günlük rutinden tamamen ayrı bir hayat yaşamak çoğu zaman yalnızlığa sebep olabiliyor. Her şeye rağmen sürekli bir yerlere seyahat ederek hem iyi bir kazanç hem de çok ilginç deneyimler elde etmek için harika bir meslek olduğunu söylemeliyim.

Ortalama Kazanç: 1000 – 4000 $ / ay

Barmen / Barmaid / Garson

Ülkemizde “Turizm ve Otel İşletmeciliği” açık ya da örgün eğitime sahip ve oldukça yaygın bir bölümdür. Buradan mezun olanlar sadece devasa otellerde çalışmak zorunda değildir. Turizm – Otel bölümünden mezun olan ve Dünyayı gezmek isteyen birisi gittiği şehirdeki bar, restoran, hostel, otel gibi yerlerde de çalışarak para kazanabilir.

Dünya’nın her yerinde barlar, clublar ve restoranlar birbirine çok benzer iş modeline sahiptir. Yabancı ülkede bar ya da servis elemanı olarak çalışmak isterseniz yerel dili de bilmeniz gerekir. En azından temel düzeyde dil öğrenmek için bir kaç hafta kurs almayı düşünebilirsiniz. Turistik yerlerde iş bulmak daha kolay olabilir fakat işin sırrı bu konuda deneyimli olmaktır. Deneyim kazandıkça iş bulmanız daha kolay olacaktır.

Bar elemanı olarak çalıştığınız yerden sabit bir maaş alabilir ya da kalacak yer, yemek + bahşişler üzerinden de anlaşabilirsiniz. Batılı ülkelerde bahşiş geleneği oldukça yaygındır ve düşündüğünüzden daha çok para kazanmanız olasıdır.

Venezuela’da Orinoco Delta kampında çalışırken zaman zaman kampın barına da bakıyordum. Sıkça tüketilen cuba libre, mohito gibi kokteylleri öğrenmek çok da zor olmadı. Gönüllü çalışsam da bahşişler bana kalıyordu. Günde 5-20 dolar arası bahşiş kazandığımı hatırlıyorum.

Ortalama Kazanç: 500 – 2000 $ / Ay

Profesyonel Aşçı

Profesyonel Gezgin Meslekleri – Yolda Kal

Kariyerini aşçılık üzerine tamamlamış birisi insanların yemek yediği her yerde çalışabilecek potansiyele de sahiptir. Yerel mutfağımızın çeşitleri ve dünyada tanınmış, sevilen bir mutfak olmasını da düşünürseniz aşçı olarak dünya turuna çıkmak oldukça keyifli ve ilginç deneyimler yaşamanıza da olanak sağlar.

Gittiğiniz ülkede uzmanı olduğunuz tatları menüye katabilirsiniz. Bunun yanında o ülkenin yerel mutfağını da öğrenerek becerinizi arttırmanız mümkün.

Şef aşçılar yerel restoran, otel, yolcu gemileri ve hatta özel yatlarda iş imkanı bulabilir. Bunun için seyahat ettiğiniz bölgedeki yerel ilanları ya da internet ilanlarını inceleyerek işe başlayabilirsiniz.

Ortalama Kazanç: 8 – 20$ / saat

Sezonluk İşler

Dünya turuna çıkanlar arasında en popüler tarz sezonluk işlerde çalışıp para biriktirdikten sonra sezon dışını seyahat ederek geçirmektir. Sezonluk iş dediğimde aklınıza hemen tarla işleri gelebilir fakat bununla kısıtlı değildir. Öğretmen, balıkçı, petrol platform işçisi, elektrikçi, kayak merkezi çalışanı gibi farklı meslekler sezonluk takvime sahiptir. Bu tür işler profesyonel olduğunuz alana göre değişiklik gösterebilir.

Ortalama Kazanç: Değişken

Yerel Tur Rehberi

Türkiye’de kokartlı tur rehberi olmak için baya sıkı bir eğitim ve staj dönemini göze almak gerek. Karşılığında kazanılan meslek ise dünyayı gezmek için en iyi mesleklerin başındadır. Tur rehberleri isterlerse işlerini sürekli yapıp uzmanlıklarına uygun bölgelere gidiyorlar ya da yaşadıkları yerde özel turlar düzenliyorlar.

Büyük bir seyahat firmasının çalışanı olarak ya da çok iyi bildiğiniz bir bölgede özel turlar düzenleyerek hem seyahat edebilir hem de para kazanabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgeyi çok iyi bilmelisiniz. Tura katılacak insanlara özel noktalara ziyaret imkanı sunarak fark yaratabilirsiniz. Adı duyulmamış, muazzam güzelliğe sahip yerel noktalara doğa yürüyüşleri, şehrin en özel restoranlarını ve barlarını içeren gastronomi turları, yerel festivaller için kişiye ya da gruba özel turlar düzenleyebilirsiniz.

Ya da daha basit düşünerek yaşadığınız bölgeyi kısa sürede öğrenip oraya gelen diğer gezginler için yürüyüş turları düzenleyebilirsiniz. Kazancınız tamamen işinizi nasıl kurguladığınıza, nasıl işlettiğinize göre değişecektir.

Tur yapacağınız yeri çok iyi bilmeniz, yerel dile hakim olmanız ve rehberlik konusunda yeterli eğitim ve deneyime sahip olmanız ön şarttır.

Ortalama Kazanç: 800 – 8.000 $ / Ay

Yabancı Dil Öğretmenliği

Profesyonel Gezgin Meslekleri – Yolda Kal

İyi derecede yabancı diliniz var mı? Üniversitede “yabancı dil öğretmenliği – yabancı dil kültür ve edebiyatı” veya benzer bir bölümden diploması olanlar bu konuda oldukça şanslıdır. Dünyanın hemen hemen her yerinde İngilizce, İspanyolca gibi diller için öğretmen ihtiyacı vardır. İngilizce eğitimi vermek için sadece iyi derecede dil bilmeniz yetmeyebilir. İlgili üniversite diploması yanında TEFL sertifikasına da sahip olmalısınız.

Ortalama Kazanç: 1000 – 3000$ / ay + konaklama

Fitness Eğitmenliği

Beden eğitimi ve spor yüksek okulu bölümünden mezun olanlar seyahat ederken aynı zamanda fitness, pilates, yoga, zumba, dans eğitmenliği yaparak para kazanabilir. Bu tür işleri bir spor merkezinde düzenli çalışarak yapabileceğiniz gibi özel eğitmenlik hizmeti de sunmanız mümkün.

Ortalama Kazanç: 10 – 100$ / saat

Spor Eğitmeni

Beden eğitimi ve spor bilimleri mezunlarının avantajlı olduğu bir diğer meslek de spor eğitmenliğidir. Özellikle bir sporda çok iyi bilgi ve beceriniz varsa bunun sayesinde gezdiğiniz yerlerde özel dersler vererek para kazanmanız olası. Son zamanların en gözde spor dalları sörf, kitesörf, kayak, tüplü dalış, paraşütle atlama, kaya tırmanışı, kano, tenis, yelken, binicilik, okçuluk ve dağcılık. Bu konularda eğitmen düzeyinde kendinizi geliştirirseniz sevdiğiniz bir hayatı yaşarken aynı zamanda geçiminizi de sağlayabilirsiniz.

Ortalama Kazanç: 800 – 4000 $ / ay

Yat / Yolcu Gemisi – Cruise Çalışanı

Profesyonel Gezgin Meslekleri – Yolda Kal
Flickr @Stephen Birch

Özel yatlarda ya da yolcu gemilerinde çalışarak dünyayı dolaşmak harika bir fikirdir. Yemek, kalacak yer, ulaşım ve sigortanız karşılanır ve böylece kazancınız neredeyse tamamen cebinize kalır. Çoğu zaman gittiğiniz destinasyonda serbestçe seyahat edebileceğiniz uzun tatil zamanlarınız da olacaktır.

Özel yatlarda, yolcu gemilerinde çalışmak için miço, servis elemanı, şef, tur rehberi, animasyon, mühendis gibi bir çok farklı iş pozisyonu bulmak mümkün.

Ortalama Kazanç: 1000 – 5000 $ /ay

Günlük Borsa İşlemcisi

Bu öylesine hadi ben de yapayım diyerek yapılacak bir iş değil. Listedeki diğer işler gibi günlük borsa işlemcisi olmak için de yeteri miktarda eğitim, deneyim ve bilgi birikimi gerekir. Bir gecede borsada zengin olma hayalleri kurarsanız elinizdekini de batırabilirsiniz.

Yine de borsada günlük işlemler yaparak hayatını sürdüren çok sayıda insan var. Bu sayede istedikleri yere seyahat ederek işlerine devam edebiliyor ve kazanç sağlayabiliyorlar. Finans konusunda tecrübe ve bilginin yanında kenarda duran bir miktar sermaye böyle bir hayat kurmak için ilk şartlar arasındadır.

Ortalama Kazanç: 80 – 10.000 $ / gün

Gönüllü İşler / Dernekler

Profesyonel Gezgin Meslekleri – Yolda Kal
Gönüllü işler | Orinoco Delta, Venezuela

Gönüllü çalışmak aslında yemek ve yatacak yer karşılığı yapılan bir iştir. Bir çok uluslararası dernek gönüllü çalışanların takibi, lojistik, tanıtım, büro işleri gibi bölümlerde çalışanlarına ciddi miktarlarda olmasa da belli miktar ödeme yapar. Aylık kazancın yanında yatacak yer ve yemeğe de para harcamanız gerekmez.

Ortalama Kazanç: 100 – 300 $ / ay

Profesyonel Danışman

İşinizde uzman mısınız? Bilgi ve tecrübe birikiminizi danışman olarak şirketlere sunarak kısa vadeli projelerde çalışabilir ve bu sayede Dünya turunuza çalışarak devam edebilirsiniz. Şirketler daha etkili sosyal medya kullanımı, daha doğa dostu üretim planlaması, daha verimli iş akışları gibi konularda çoğunlukla serbest danışmanlardan hizmet alırlar.

Ortalama Kazanç: Değişken

Dışişleri Hizmetleri

Dışişleri ile ilgili işler dünyaya bakışınızı değiştirebilecek denli ilginç imkanlara sahiptir. Farklı bir ülkede diplomatik düzeyde bir hayatı deneyimlemek gelecek ile ilgili planlarınıza da katkıda bulunacaktır.   Diplomat, uluslararası derneklerde çalışan, simultane çevirmen gibi farklı seçenekler bulabilirsiniz. Bu tür işlere başvuru yapmak için ilgili konularda ciddi bir eğitim ve deneyime sahip olmanız şart.

Ortalama Kazanç: 500 – 10.000 $ / ay

Gezgin Hemşirelik

Hemşire olmak için tabii ki 2-4 sene arası eğitim aldıktan sonra diplomaya ihtiyacınız var. Bir süre bulunduğunuz yerde çalışıp deneyim kazandıktan sonra yurtdışında geçici hemşire olarak çalışmak için başvurular yapabilirsiniz. Genelde geçici hemşirelerle 13 haftalık sözleşme yapılır. Çalışacağınız yere göre bazı durumlarda ücretsiz konaklama, vergi muafiyeti, sağlık sigortası, araç gibi ek imkanlar da sunulabiliyor. Bu tür işlere başvurmak için çoğu ülkede özelleşmiş acentalar da bulunmakta.

Ortalama Kazanç: 1.000 – 5.000 $ / ay

3 YORUM

  1. merhaba, güzel yazılarınız için teşekkür ederim öncelikle. severek takip ediyorum 🙂
    dünyayı görmek, monotonluktan kaçmak, rutinden nefret etmek ve farklılıklara ve yeniliklere duyulan merak her zaman kişilik özelliklerim olmuştur ancak bunun için sağlam bir adım attığımı söylersem yalan söylemiş olurum. hala okuyor, hayal kuruyor, araştırıyor, ilham alıyorum. şu anda hemşire olarak çalışıyorum ve hemşirelik gezmeme yardımcı olabilecek ise bu harika olurdu. ancak gezgin hemşirelikle ilgili pek bir şey bulamadım internette, sınır tanımayan doktorlar programı harici yurtdışı imkanı bilmiyorum hemşirelikle ilgili. sizin bu konuda bir fikriniz var mı? cevabınız için teşekkürler ederim şimdiden, sevgiler.

    • Merhaba;
      Özel olarak bir bilgim yok maalesef. Özellikle sağlık konularında Fransızların çeşitli ülkelerde çalışan bir çok derneği mevcut. Gitmeyi düşündüğün ülkedeki meslek odasına veya ülkenin konsolosluğuna bu konuda başvurursan detaylı bilgi alabileceğini düşünüyorum.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.