Nikola Tesla Müzesi

Nikola Tesla’yı bilmeyen var mı? Henüz kim olduğunu bilmiyorsanız, bu büyük bilimadamını mutlaka tanımanızı isterim. Günümüzde kullandığımız neredeyse tüm teknolojinin mucidi Nikola TESLA adındaki Sırp-Amerikan fizikçidir. Özellikle elektriğin kablosuz taşınmasını sağlayarak günümüzü şekillendiren bir insan. Okullarda verilen öğretimde çok sık adı geçmese de Sırbistan’da çok iyi tanınan ve saygı duyulan bir fizikçidir. Adı şehrin havalimanına verilmiş, 100 dinar banknotların üzerinde de fotoğrafı yer almaktadır. Belgrad şehrinde bulunan Nikola Tesla Müzesi büyük bir saygıyı ve övgüyü hakeden fizikçinin icatları hakkında bilgi almak, kişisel eşyalarının bir kısmını incelemek, ünlü tesla bobinini yakından görmek ve hatta Tesla’nın yaptığı deneyleri tekrarlamak isteyenler için kapılarını açıyor.

Nikola Tesla Müzesi, 2012 yılında Belgrad’a geldiğim zaman ilk görmek istediğim yerdi. Müzeyi sora sora bulduğum zaman ziyaret saatinin bittiğini öğrendim. Daha sonra onmilyonmilyaryüzbiniki kez müzeye uğrasam da paramın yetmemesi, müzenin bakımda olması, özel bir çalışma için ziyarete kapatılması, tatil günü olması gibi farklı sebeplerle kapısından dönmek zorunda kaldım. Tüm bu çabalarımın sonucunda, dört yıl gecikmeli de olsa, geçen hafta müzeyi ziyaret etme şansına kavuştum. İzmir’den gelen sevgili dostlarım Tolga ve Özgecan ile birlikte Tesla bobininin çalışmasını, icatlarının detaylarını, Tesla’nın özel eşyalarını ve en ilginci ise küllerinin durduğu küreyi görme fırsatını yakaladım.

Müzeye Ulaşım

Nikola Tesla Müzesi “Krunska 51, Belgrad” adresindedir. Taşmeydan veya Slavija meydanından yürüyerek ulaşmak son derece kolay. Aşağıdaki haritada müzenin tam konumunu görebilirsiniz.

Şehir merkezinden parlamento binasını ve merkez postaneyi geçtikten sonra sırayla St. Mark kilisesini ve güzelliği ile meşhur Taşmeydan parkını ziyaret edip Hukuk fakültesinin karşısındaki ara sokak Prote Mateje’yi izlerseniz müzeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. İsterseniz müzeden sonra ara sokaklardan yürüyerek St. Sava kilisesine uğrayabilirsiniz. Yaklaşık 10 dk yürüme mesafesinde. Müzenin bulunduğu mahalle Belgrad’ın en güzel sokaklarından oluşuyor. Belgrad’ın gerçek şehirli yanını cömertçe sergilediği sokaklarda birbirinden güzel mimarileri, bakımlı bahçeleri, turist koşturmasından uzak sakinliği ve günlük hayatın içindeki Belgradlılar’ı görmek için de güzel bir konuma sahiptir.

Müzeye Giriş

Geç kaldığımız için maalesef belgeselden bir şey anlamadık.
Geç kaldığımız için maalesef belgeselden bir şey anlamadık.

Müze Salı’dan Pazar gününe kadar her gün 10:00 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açık. Pazartesi günleri kapalı. Müzeye giriş ücreti 500 dinar, yaklaşık 12,5 TL. Biletinizi alıp kendiniz müzeyi dolaşabilirsiniz veya rehberli tura katılabilirsiniz. Müzede belli saatlerde İngilizce ve Sırpça rehberli turlar düzenleniyor. Eğer vaktiniz varsa rehberli tura katılmanızı öneririm. Tur dediğime bakmayın aslında müzenin interaktif bölümünde çeşitli bilgiler veriliyor ve demolar yapılıyor.

Sergiler

Uzaktan kumanda prototipi.
Uzaktan kumanda prototipi.

Rehberli tur Tesla’nın hayatı ve çalışmaları hakkında kısa bir belgesel gösterimi ile başlıyor. Tur saatinden haberimiz olmadığı için müzeye de biraz geç kaldık. Video gösteriminin ortalarına denk gelebildik. İçerisi oldukça kalabalıktı ve arkalarda kaldığımız için gösterilen belgeseldeki konuşmaları pek anlamadık.

Ünlü Tesla bobini.
Ünlü Tesla bobini.

Belgeselin ardından rehber oldukça iyi İngilizcesi ile tane tane Tesla’nın çalışmaları hakkında bilgiler vermeye başlıyor. Ünlü Tesla bobinini gösteri için hazırlarken bir yandan da bobinin çalışma mantığı hakkında oldukça güzel bilgiler verdi. Bu bölümde isteyenler ellerinde tuttukları ve hiç bir yere bağlı olmayan floresanların Tesla bobini yardımı ile yanmasına şahit olabilir. Korkmayın ve siz de deneyin, tamamen güvenlidir.

Tesla’nın en ünlü icatları hakkında bilgiler ve demoların ardından ziyaretçiler serbestçe müzede dolaşabiliyor. Müzenin çeşitli bölümlerinde Tesla’nın icatlarının kopyaları ve bunlar hakkında detaylı bilgilerin yanısıra patent başvuruları, kıyafetleri, mektupları, şahsi mührü gibi özel eşyalarını incelemeniz mümkün.

tesla-muzesi-5

tesla-muzesi-6

tesla-muzesi-7

Benim için müzenin en şaşırtıcı bölümü içinde Nikola Tesla’nın küllerinin bulunduğu küre oldu. Adına açılmış bir müzede büyük fizikçinin külleri ile karşılaşmayı pek ummuyordum. Çocukluğumdan beri hayran olduğum Nikola Tesla’yla karşılaşma fırsatını yakalamak benim için tarifi zor bir mutlulukla eşdeğerdir. Kendisine yaptığı her çalışma için teşekkür etmeyi ihmal etmeden müzeden ayrıldım.

Nikola Tesla'nın huzurunda...
Nikola Tesla’nın huzurunda…

5 YORUM

  1. Bu haziranda Belgrad’a gidiyorum – şimdiden Tesla’nın izinde şehri gezme hayalindeyim.
    Tesla’ya dair başka öneriler var mıdır?

    teşekkürler

    • İlk olarak müzeyi gezebilirsiniz. Müzedeki görevlilerden daha geniş bilgi almanız mümkün.
      Eğer Tesla’nın halen çalışan elektrik santralini görmek isterseniz Uzice kentine de uğramanızı tavsiye edebilirim.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.