Köpek Balığı Dalışı – Hayalden Gerçeğe

Çocukluk yıllarımın en büyük kahramanı kaptan Cousteau idi. Denizin altını sevmeme, her fırsatta şnorkel ile denizde saatlerce vakit geçirmeme, köpek balığı dalışı yapmak için hayaller kurmama ve en önemlisi de dalış lisansımı alarak tüplü dalışlar yapmama sebeptir Kaptan Cousteau. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Müh. okuduğum dönemde Su Altı Topluluğu’na kayıt olmuş ve bu sayede çok uygun şartlarla dalış derslerine katılarak gerçek bir scuba dalgıcı olabilmiştim. Edindiğim Open Water Diver eğitimi ve aldığım lisans sayesinde çok kez dalış yapma şansına sahip oldum. Bunların en güzeli hiç kuşkusuz Karayip denizinde yaptığım dalışlardı. Ta ki Geçen haftaya kadar 🙂

Rengarenk tropik balıklar
Rengarenk tropik balıkların arasında nefes kesici bir deneyim.

Bumerang Deneyim Günleri” farklı aktiviteleri ile blog yazarlarına birbirinden ilginç fırsatlar sunmaktadır. Uzun zamandır takip ediyor olsam da bir türlü katılamadığım deneyim günlerinde “Köpek Balığı Dalışı” başlığını görünce resmen kendimden geçtim. Su altına hayran olan herkesin hayallerini süsyelen bu harika deneyimi yaşamak için daha güzel bir fırsat olamazdı. Bumerang’ın bu etkinliğine kaydımı oldum ve heyecanla beklemeye başladım. Hemen hemen her gün web sitesinden katılım listesi açıklandı mı diye kontrol edip durdum. Derken bir telefon geldi ve Kaptan Cousteau ile başlayan çocukluk hayalim gerçeğe dönüştü.

Turkuazoo’da Köpek Balığı Dalışı

Akvaryumun içi de dışı da ayrı güzellikte
Akvaryumun içi de dışı da ayrı güzellikte.

Bayrampaşa Forum İstanbul’da bulunan Turkuazoo gayet iyi organize edilmiş akvaryum dalış merkezine sahip. Deneyimli dalış hocaları eşliğinde hiç bir dalış deneyiminiz bulunmasa bile güvenle akvaryum dalışı yapabileceğiniz bir yer. Köpek balığı dalışı haftaiçi ve haftasonu saat 10:00 – 17:00 arasında eğitmenler eşliğinde yapılmaktadır. Dalış öncesi eğitmenler tarafından verilen brifing ile temel dalış bilgileri katılımcılara anlatılmakta dır. Dalış süresince dalış yapan kişiler her daim eğitmenlerin gözetiminde tutulmakta, gerektiği yerde eğitmenler uygun yönlendirmeler ile keyifli bir deneyim yaşamanıza olanak vermektedirler.
Dalış tecrübesi olanlar için de genel bilgilerin tekrarı ve akvaryumda bulunan türler hakkında bilgilendirmelerin yapılması oldukça memnuniyet verici. Tüm dalış ekipmanlarının Turkuazoo tarafından karşılandığı dalışlara katılırken yanınızda temiz terlik ve havlu götürmeniz yeterli. Eğer su altı kameranız var ise brifing öncesinde bunu mutlaka belirtin. Kameranız görevli tarafından alınıp sterilize edilmesi gerekmekte. Su altı kameranız yoksa üzülmeyin, birlikte dalış yaptığını eğitmenler de fotoğrafınızı çekip bu ilginç deneyiminizi ölümsüzleştirmekteler.

Hayalden Gerçeğe İlk Adım

Hayalimi gerçeğe dönüştüren kapı, Turkuazoo
Hayalimi gerçeğe dönüştüren kapı, Turkuazoo

Turkuazoo’nun girişinde beklerken birden adımı duyunca irkildim. O da ne, Kesfetsene.com‘dan Taflan da etkinliğe katılmış. Dünya ne kadar küçük diyerek hemen sohbete başladık. O gezer, ben gezer ve akvaryumun girişinde karşılaşırız. Diğer blog yazarı arkadaşlarla buluştuktan sonra akvaryumda rehber eşliğinde harika bir gezintiye çıktık. Burada bulunan birbirinden farklı türler hakkında bilgiler aldık. Uzun yıllar akvaryumculukla uğraştığım için bir çok türü tanımama rağmen yakından görmeye fırsat bulamadığım tropik türleri de burada inceleme şansını elde ettim. Yağmur ormanları, falezler, Karadeniz, Akdeniz gibi tematik alanların en ilgi çekici kısmı ise dokunma havuzu. Dünya üzerinde yaşamını devam ettiren en yaşlı canlı türü olan atnalı yengeçlerine bu havuzda dokunabilirsiniz. En genç atnalı yengeci fosilinin dinazorlardan 100 milyon yıl eskiye tarihlendiğini düşününce bu canlılara dokunabilmek gerçekten paha biçilemez.

Tedavi ve bakımı yapılan su kaplumbağası yaklaşık 45 yaşlarında, henüz genç sayılır.
Tedavi ve bakımı yapılan su kaplumbağası yaklaşık 45 yaşlarında, henüz genç sayılır.

Sadece akvaryumdaki balıklar değil aynı zamanda su kaplumbağaları için de bir rehabilite merkezi olması beni memnun etti. İki farklı tankta bulunan caretta cinsi yaralı kaplumbağalar burada gerekli tedavilerinin ve kontrollerinin ardından tekrar denize salınıyor.

Dalış öncesi son hazırlıklar eğitmen gözetiminde yapılıyor.
Dalış öncesi son hazırlıklar eğitmen gözetiminde yapılıyor.

Akvaryumda yaptığımız keyifli gezinti sonrasında brifing almak üzere ofis bölümüne geçtik. Burada temel dalış bilgileri ve göreceğimiz türler hakkında genel bilgileri aldıktan sonra eğitmenlerimiz dikkat etmemiz gereken konuları da belirtti. Akvaryumda yaşayan canlıların rahatlığı ve sağlığını korumak son derece zorlu ve dikkat isteyen bir iş. Bu yüzden akvaryum dalışlarında denizden farklı olarak balıklara dokunmak, yollarını kesmek gibi davranışlardan kaçınılması gerekmektedir. Brifingin ardından gruplar halinde ekipmanlarımızı kuşandık ve hayallerimizi gerçeğe dönüştürdük.

Sadece Jaws’ın Yeğenleri mi? Hayır!

Nefesimi tuttuğum an, devasa vatoslarla yakın temas
Nefesimi tuttuğum an, devasa vatoslarla yakın temas
Köpek balıkları çok yakından geçse de son derece uysallar.
Köpek balıkları çok yakından geçse de son derece uysallar.

Yazının başından beri vurguladığım “Köpek balığı dalışı” kavramı suya girdikten sonra çok daha geniş bir anlama büründü. Bu başlıklar sizi yanıltmasın. Akvaryumun en havalı ve heyecan verici canlısı olan köpekbalığı dışında çevremizde yüzen onlarca tropik balık çeşidi, mürenler, barakuda ve çok sevimli devasa boyutta vatozlar da vardı. Birlikte dalış yaptığımız eğitmenimiz yanında getirdiği kalamarı ortaya çıkarınca bir anda onlarca belki yüzlerce balığın arasında muhteşem bir görüntüye şahit oldum.

IMG_5304
Yüzlerce tropik balığın arasında yüzmek gerçekten heyecan verici

IMG_5294

Kesfetsene.com'dan sevgili arkadaşım Taflan :)
Kesfetsene.com’dan sevgili arkadaşım Taflan 🙂

Akvaryumun içinde batık, antik şehir, resif gibi farklı bölümler var. Her bölüm farklı balık türlerine uygun düzenlenmiş. Antik şehir bölümü dalışın en heyecan verici yeri oldu. Geniş ve boşluğu fazla olan bu bölümde dev vatozlar başımın üstünden geçerken heyecana sebep oldu. 4,5 metrelik köpek balığı yanı başımdan geçerken nefesimi tutup anın tadını çıkardım. Hemen yanı başımda bulunan barakuda ile bir süreliğine bakışıp eğlendik. Akvaryumda ufak boyutta bir vatoz var ki son derece ünlü. Gerçek bir sevgi arsızı olan bu vatoz tıpkı sokak kedisi gibi sürekli dalgıçlara yanaşıp kendini sevdirmeye çalışıyor. Balıklara dokunmak yasak olduğu için yakınımızdaki eğitmenler ustalıkla gereğinden fazla yaşanacak yakınlaşmanın önüne geçiyorlar.

IMG_7538
Korkutucu görünse de son derece sakinler. Görünüşe aldanmayın 🙂

1-IMG_5332

Köpek Balığı Dalışı Sonrası Mutluluk

Su altında vaktin nasıl geçtiğini anlamak oldukça zordur. Çıkış vakti geldiğinde içimdeki keyfi ve mutluluğu tarif etmem imkansızdı. Bu güzel etkinliği organize eden Bumerang ekibine ve tüm etkinlik boyunca bizlerle ilgilenen Turkuazoo çalışanlarına, dalış öncesinde, dalış sırasında ve sonrasında tüm ilgisini sakınmayan dalış eğitmenlerine teşekkür ediyorum. Akvaryum gibi kontrollü bir ortamda yaşadığım bu deneyim sayesinde kendime güvenim biraz daha arttı. Kimbilir belki bir adım sonrasında Kızıldeniz’de veya büyük resifte dalış yapma şansını yakalarım.

Jaws'ı resiflerde de görmek isterim.
Jaws’ı resiflerde de görmek isterim.

Böylesine bir deneyim yaşamak için Bayrampaşa Forum İstanbul’da yer alan Turkuazoo’ya uğramanızı kesinlikle tavsiye ederim. Ayrıca burada çalışan eğitmenlerden dalış eğitimi almanız da mümkün. Bunun için kendileriyle iletişim kurabilirsiniz. Sadece akvaryum dalışı için değil güzel bir günde birbirinden renkli ve farklı balık türlerini keşfetmek için de Turkuazoo’ya uğramayı düşünebilirsiniz. Özellikle çocuklar için burası gerçekten de renkli, eğlenceli ve eğitici bir yer.

Köpek balığı dalışı benim için yelken ile Atlantik okyanusunu geçmek kadar keyif verici bir deneyim oldu. Yıllar öncesinden gün gelir de böyle bir şey yaparım diyerek gittiğim dalış eğitimi sayesinde akvaryum dalışım son derece rahat ve keyifliydi. Hayatın karşıma ne zaman hangi fırsatları çıkaracağını asla bilemedim. Bu sebeple önceden hazırlık yapmak hep mantıklı geldi. Bir kez daha anladım ki seneler önce hayal olmasına aldırmadan günün birinde deneyimleyeceğim bir etkinlik için yaptığım hazırlık bugün amacına ulaştı.

Fotoğraflar için Teknolojik Anneler‘den İpek Süer’e teşekkür ederim.

2 YORUM

  1. siteye epeydir girmiyordum, karadeniz turunu bitirdiniz mi? sitede bunla ilgili yazılarınızı da göremedim?

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.