Kış Kampı İçin 21 İpucu – Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kış kampı yapmak için geçerli bir çok sebep bulunur. Kış aylarında böcekler sizi rahatsız etmez, vahşi hayvanların bir çoğu kış uykusuna yatar, kamp alanında sizden başka kimse olmadığı için sessiz, güvenli ve sakin bir kampın tadını çıkarmak oldukça kolaydır.
Kış kampı düşük sıcaklık sebebiyle yaz günlerinden oldukça farklı bir atmosfer sunar. Kullanılan malzeme ve teknikler de buna bağlı olarak farklılık gösterir. Ultra hafif seyahat edenler her malzemeyi bir çok farklı şekillerde kullanmayı iyi bilirler. Sırt çantanızda bulunması gereken temel malzemeleri farklı şekillerde kullanmak enerji ve bütçenizi korumanıza yardımcı olur. Yaklaşan kış aylarında kamp yapmayı düşünenler için faydalı olacağına inandığım basit fakat etkili ipuçlarını sizler için derledim.

Pilleri Sıcak Tutun

Kış Kampı Yaparken Pilleri Sıcak Tutmalı
Kış Kampı Yaparken Pilleri Sıcak Tutmalı

Fenerinizdeki piller soğuktan çalışmaz hale geldiyse kullanmadan önce biraz ısıtmayı deneyin. Isıtın derken sakın pilleri ateşe yakın koymayın. Avuç içinizde veya montun iç cebinde muhafaza ederek pilleri kolayca ısıtabilirsiniz.
Sıcak tutulan piller deşarj olmazlar. Pilleri soğuktan korumanın en iyi yolu avuç içinizde veya uyku tulumunuzda muhafaza etmektir.

Kış Kampı İçin Alışverişi Yaz Aylarında Yapın

Kış Kampı Alışverişinde Sezon Sonunu Kaçırmayın
Kış Kampı Alışverişinde Sezon Sonunu Kaçırmayın

Kış kampı aynı zamanda çok sayıda pahalı ve kaliteli teknik malzeme anlamına gelir. Bir çok mağaza bir önceki kış sezonundan elinde kalan malzemeleri yaz aylarında çok düşük fiyatlarla satar. Fırsatları kaçırmayın. Kış kampı için kullanacağınız malzemeleri yaz aylarında satın alın. Böylece yüksek oranlı indirimlerden faydalanabilirsiniz. Yazın malzeme satın alma fırsatını kaçıranlar ise malzemeleri kiralama yoluna gidebilirler.

Kıyafetlerinizi Uyku Tulumunda Saklayın

Tulumda duran kıyafetler sabaha sıcacık olurlar.
Tulumda duran kıyafetler sabaha sıcacık olurlar.

Kış kampı yaparken en büyük sıkıntım sabahları uyku tulumundan çıkmak olmuştur. Bütün gece sıcacık tulumun içinde bebekler gibi uyuduktan sonra sabah ayazına çıkmaktan hiç hoşlanmadım. Siz de benim gibi sabah soğuk havada tulumdan çıkmayı sevmiyorsanız çözüm oldukça basit. Polar mont, rüzgarlık, uzun kollu, pantolon, çorap gibi kıyafetleri tulumun ayak veya yan kısımlarına koyabilirsiniz. Böylece tulumun içindeki boşluk azalır ve daha kolay ısınırsınız. Sabah uyandığınızda da tulumdan çıkmadan kıyafetlerinizi giyerek sabah ayazına karşı hazırlıklı olursunuz.

Cep Sobası ile Uyuyun

Kış Kampı İçin Vazgeçilmez Malzeme - Cep Sobası
Kış Kampı İçin Vazgeçilmez Malzeme – Cep Sobası

Çok düşük sıcaklıklarda kış kampı yapmayı planlıyorsanız uyku tulumunu ısıtmak için sahip olduğunuz tek ısı kaynağı vücudunuz olacaktır. Cep sobasını uyku tulumunun içinde kullanarak enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Piyasada oldukça farklı şekillerde ve ucuza cep sobası bulmak mümkün. Konfor sevenler cep sobalarını botların içini de ısıtmak için kullanabilirler.

Ekstrem sıcaklıklarda konfor sağlayan kaliteli bir uyku tulumunuz varsa uyurken kıyafetlerinizi çıkartın. Unutmayın ki uyku tulumu vücut ısınızla sizi sıcak tutacaktır.

Yoga Matı Kullanın

Yoga matı ile ekstra izolasyon mümkün
Yoga matı ile ekstra izolasyon mümkün

Bir çift yoga matını kullanmak zeminle aranızda izolasyon sağlar. Düşük bütçeyle seyahat ediyorsanız ve hali hazırda bir veya iki yoga matınız varsa bunları uyku tulumunun altına sererek kolayca izolasyon sağlayabilirsiniz. Yoga matları oldukça hafiftir ve az yer kaplamaları da avantaj sağlar.

Kibritleri Metal Kutuda Saklayın

Kış kampı için kibritlerin kuru durması önemli
Kış kampı için kibritlerin kuru durması önemli

Kolaylık olması için genelde kibritler plastik kutularda saklanır. Soğuk mevsimlerde plastiklerin donup kırılma riski büyüktür. Bunu engellemek için metal kapların kullanılması avantaj sağlar. Kibritlerin ıslanıp kullanılmaz hale gelmesini önlemek için yanıcı kısımlarına mum eritip izolasyon sağlayabilirsiniz. Yanınıza her zaman ihtiyacınızdan daha fazla kibrit almayı unutmayın.

Metal Yerine Tahtayı Tercih Edin

Kış Kampı İçin 21 İpucu – Dikkat Edilmesi Gerekenler – Yolda Kal

Kaşık, çatal gibi kamp mutfağı için temel metal malzemeler soğuk havalarda yediklerinizi hızlıca soğutabilir. Çıplak elle tutulması gerektiğinde de elinize yapışma, elinizde boş yere ısı kaybı yaratma gibi olumsuz yönleri de vardır. Bu sebeple tahta kaşık, çatal kullanın. Alternatif olarak plastik düşünülse de çok soğuklarda kolayca kırılabileceği unutulmamalı.

Uyurken Yüzünüzü Açıkta Tutun

uyku-tulumu

Uyku tulumunda uyurken asla yüzünüzü tulumun içine sokmayın. Nefesinizle ortaya çıkan nem uyku tulumunun izolasyonunu ortadan kaldırır, sabaha ıslak ve soğuktan titreyerek uyanmanıza sebep olur.

Birbirinize Yakın Durun

yakın-uyuyun

Çadırda yalnız değilseniz mümkün olduğunda yakın uyumaya özen gösterin. Böylece çadır tabanından gelecek soğuk havayı azaltırsınız.

Uyku Tulumu İçliği Kullanın

Kış Kampı İçin 21 İpucu – Dikkat Edilmesi Gerekenler – Yolda Kal

Uyku tulumunun içinde kullanacağınız ek örtü size ekstradan 3-5 derece sıcaklık kazandırır. Bunun için hava alabilen, oldukça hafif ipek kumaş tercih etmelisiniz. Eğer bütçeniz düşük ise uygun boyutlarda kumaş satın alıp kendiniz de yapabilirsiniz.

İşemeniz Gerekiyorsa, İşeyin

p-mate

Sidiğinizi sıcak tutmak için vücudunuz fazladan kalori harcar. Bunun önüne geçmek ve enerji kaybını en aza indirmek için çişiniz geldiği gibi işemektir. Özellikle uyku tulumuna girmeden önce zorla da olsa işemeyi alışkanlık edinin.
Aşırı soğukların olduğu yerlerde kış kampı yapan erkekler yanlarında sidik şişesi bulundurabilirler. Bayanlar ise P-Mate veya benzeri hunilerden kullanabilir. Ülkemizde nereden temin edilir bilemiyorum fakat yurtdışında çok tercih edilen seyahat ürünleri arasında. Böylece çadırdan çıkıp ısı kaybı yaşamak zorunda kalmazsınız.

Bir Şişe Sıcak Su Bulundurun

Kış Kampı İçin 21 İpucu – Dikkat Edilmesi Gerekenler – Yolda Kal

Ufak bir şişeye koyacağınız sıcak suyu ayaklarınızın altına koyarak uyuyabilirsiniz. Isıya dayanıklı şişenizi sıcak su ile doldurun ve bir çorabın içine koyun. Uyku tulumunda tutacağınız sıcak şişe hem sıcaklık verecektir hem de uyandığınızda içecek ılık suyunuz hazır olacaktır.

Havalandırma Bölümlerini Asla Kapatmayın

havalandırma

Bulunduğunuz yerde buz gibi dondurucu bir soğuk olsa da kamp çadırının havalandırma bölümlerini asla kapatmayın. Aksi takdirde nefesinizle yoğunlaşmaya sebep olur ve çadırın içinde kar, buz veya yağmur oluşturursunuz.

Şişeleri Ters Tutun

Kış Kampı İçin 21 İpucu – Dikkat Edilmesi Gerekenler – Yolda Kal

Su için kullandığınız şişeler her zaman tepetaklak muhafaza edin. Böylece aşırı soğuk yerlerde su şişenin tabanından donmaya başlar. Şişenin kapağını açıp su içmek daha kolay olur.

Fermuarlar İçin Anahtarlık Kullanın

fermuar-anahtarlık

Soğuk havalarda üst üste giyinmek zorunludur. Lahana gibi giyindikten sonra koca eldivenlerin içinde muhtemelen üşüyen ellerle fermuarları bulmak ve açmak zorludur. Bunu önlemek için fermuarlara uygun yuvarlak anahtarlık halkalarından takabilirsiniz.

Tarp Kullanmayı İhmal Etmeyin

tarp-kk-org

Bulunduğunuz yere göre iki ağaç arasına gereceğiniz tarp rüzgar duvarı görevi görür. Belli bir yönden gelen rüzgar, kar gibi etmenleri engellemenize ve çadırın sıcaklığını korumanıza yardımcı olur. Yemek yapmak için kullandığınız ateşi de rüzgardan korur.

Uyku Tulumunu Güçlendirin

Kış Kampı İçin 21 İpucu – Dikkat Edilmesi Gerekenler – Yolda Kal

Düşük bütçe ile seyahat edenler için uyku tulumunun sıcaklığını koruyacak harika bir fikir var. Araçlarda veya radyatörler için kullanılan ısı reflektörleri. İki reflektörü birbirine dikip uyku tulumunu bunun içine koyarak ciddi bir ısı yalıtımı yapabilirsiniz. Sabaha sırılsıklam bir tulumda uyanmak istemiyorsanız reflektörlere çok sayıda delik açtığınızdan emin olun.
Nasıl yapılacağını öğrenmek için BURAYI ziyaret edin.

Yakıt Şişelerini Bantlayın

koli-bandı-şişe

 

Kamp ve seyahatlerin vazgeçilmezi koli bandı kış kampında da karşımıza çıkıyor. Yakıt için kullandığınız alüminyum şişelerin çevresini koli bandı ile kaplayın. Böylece ellerinizi yapıştırmadan şişenizi soğuk havalarda çıplak elle tutabilirsiniz.

Sırt Çantanız Ayaklarınızı Korusun

Kış Kampı İçin 21 İpucu – Dikkat Edilmesi Gerekenler – Yolda Kal

Gece uyurken sırt çantasının içine ayaklarınızı sokarak ek koruma sağlayabilirsiniz. Alternatif olarak da botlarınızı ve donmasını istemediğiniz diğer malzemeleri de bir torbaya koyarak uyku tulumunun ayak kısmında muhafaza edebilirsiniz.

Güçlü Cep Testeresi Bulundurun

cep-testeresi

Güçlü bir cep testeresi kolayca odun kesmenizi sağlar. Özellikle kuru odun bulmakta zorlandığınız yerlerde hayatınızı kurtarabilir.
Kar veya yağmur sebebiyle çevredeki tüm odunlar ıslak ise kütüklerin iç kısmından kuru odun elde etmek gerekir. Cep testeresi bu tür işler için harika bir malzemedir. Piyasadan 15-20 TL’ye kolayca edinebilirsiniz.

Olumsuz Şartlarda Kolayca Ateş Yakmayı Öğrenin

Kış Kampı İçin 21 İpucu – Dikkat Edilmesi Gerekenler – Yolda Kal

Kare şeklinde alüminyum folyo içine vazelin sürülmüş, top şeklinde bir parça pamuk koyup güzelce kapatın. Ateş yakmanız gerektiğinde folyo üstünde X şeklinde bir kesik açın ve pamuktan ufak bir parçayı bükerek uzatın. Ufak bir kıvılcımla kolayca ateş başlatabilirsiniz. Ne kadar vazelin kullandığınıza göre 10-15 dakikalık ateşe sahip olabilirsiniz.

36 YORUM

  1. Arkadaşalar bende küçük bir tavsiyede bulunayım,kamp kurmak için yer bakarken bilindik ve herkesin kamp kurduğu yerleri seçin,kimsenin olmadığı yerlerde kurup kaybolma yada bir kaza geçirip yaralanma vakası yaşanmasın diye çok dikkat etmek gerekiyor.malum geçenlerde uludağda iki kişi kayboldu 11 gün sonra ölü bedenlerine ulaşıldı,çok üzüldük,lütfen can güvenliğini emniyete almadan heleki karda kamp kurmayın.Mümkünse 4 kişiden az olmasın kamp ekibi,emniyetli ve keyifli kamplar temennisiyle

  2. gerçekten kıymetli bilgiler,bizde şubat ayında karda 1 haftalık kamp kuracaz,Gerçi bizimki eğitim amaçlı olcak,şimdiden araştırıyorum gerekli bilgileri toplayıp sağlam gidip,sağlam geliriz inşaellah,verdiğiniz bilgiler için çok teşekkur ederim.

  3. 15 gün sonra doğa kampına gitme planımın arifesinde sizin bu güzel yazınız dan aldığım keyif ve tecrübelerinizden edineceğim konfor için şimdiden teşekkür ediyorum.

  4. Çocukla kamp yapmayı denediniz mi ? Ya da ayrıca tavsiye edeceğiniz birşey var mı ? 3 yaşındaki oğlumuzla gözümüzü kararttık bu sene bi haftasonu kaçamak yapalım diyoruz 🙂

    • Merhabalar 2014 Ağustos ayında bir haftasonu Bursa Misi kamp ve karavan alanında 20 aylık kızım ve eşimle birlikte çadırımızla kamp yapmıştık. Çok güzel geçti inşallah bu yazda aynı hayalleri kuruyorum. Ancak kamp alanı olduğu için tuvalet ve su sıkıntısı yoktu. Doğa kampı nasıl olur bilemiyorum. Sinek kovar spreyleri unutmayın derim.

  5. Tecrübelerinizi açık bir dille paylaşmışsınız.Teşekkür etmeden sayfayı kapatamadım.Benim Gibi Doğa aşığı ve kamp yapmayı düşünenler için oldukca faydalı bilgiler.Başarılar Diler Çok Teşekkür Ederim.

  6. Demir küçük kutuya delik açıp içine kamp ateşimizin közlerinden koyarsak çadırın ısısını artırmak için kullanabilirmiyiz ?

    • Kesinlikle olmaz. Öncelikle çok tehlikeli. Közler çok sıcak olur, malzemeye zarar verir. Ayrıca çadırın içini ısıtmaya çalışmak anlamsız olur çünkü sürekli bir hava akımı söz konusu. Tulumlar bu iş için var 🙂

    • İstanbul’daki Belgrad ormanları hakkında bilgim yok fakat Sırbistan’ın Belgrad şehrinde kamp alanları mevcut. Havalimanında inince turizm bilgi ofisinden harita alabilirsiniz.

      • istanbul!daki belgrad ormanlarından bahsediyorum baya arastırdım ancak hiçbir tatmin edici sonuç alamadım eğer benim için öğrenebilirseniz gerçekten çok iyi olur şimdiden teşekkürler 🙂

    • EVET TEMİZ İÇME SUYU WC VE ETRAFTA BOLCA YAKACAK VAR KIŞ KAMPI İÇİN İDEAL BİR YER SESSİZ VE SAKİN OLUR

  7. Buraya bir madde eklemek istiyorum. Acil durum battaniyesi olarakta bilinen aleminyum örtüler var. Bunları matın altına koyduğumuzda epey bir faydası oluyor yerdeki soğuk havayı kesmekte iyi bir yöntem.

  8. Güneş abi sana teşekkür etmek istiyorum senden de ilham alarak bu yaz tek basıma bir ay kamp yaptım. Bundan sonra da yapacağım yolun açık olsun Allah iyiyle karşılaştırsın 🙂

  9. Çok özenli ve çok bilgilendirici, teşekkür etmeden sayfayı kapatamayacağım… Teşekkürler ve değişik versiyonlarını bekliyoruz 🙂

  10. Harika çalışma teşekkürler, biz OFF-ROAD’cular için mükemmel bir yazı dizisi emeğinize sağlık 😉

    • Erciyes kış kampında hava şartları sebebiyle çadırdan dışarıya çıkamamıştık. İçerde, normalde yasak ve kurallara aykırı olsa da, ocak yakıp çay, yemek pişiriyorduk. Acemi dağcılar olarak çadırın havalandırmasını açmadığımız için gaz hepimizi bir güzel sarhoş etti. 🙂 Bir süre sonra hepimiz kafayı bulmuş halde saçmalıyorduk.

      Isınmak için güzel fakat sağlık için kötü bir karar oldu.

  11. Tulumun içindeki tek ısı kaynağı vücuttur, sıcak su koyarak ek bir ısı kaynağı yaratmış olursun. Ancak suyun içerisindeki mevcut ısı zamanla azalır. Bunun sebebi tulumdan kaçan sıcak havadır. Eğer tulumun içerisinde su dışında herhangi bir ısı kaynağı olmazsa o suyun bir zaman sonra dışarı ile aynı derecede soğuk olduğunu göreceksin.

    Bu da suyu bir süre sonra bizim ısıttığımızı gösterir.

    Tulumun içerisinde yalnız bırakılmış sıcak su ile termostaki sıcak suyun bir farkı yoktur. İkiside yalnız bırakıldıklarında bir süre sonra dışarıdaki sıcaklıkla eşitleneceklerdir. Sadece geçen süre farklıdır.

    Sabah tulumun içerisinde ılık bir su bulmak konusunda bir itirazım yok, elbetteki su ılık olacak ama bu senin o suyu, o sıcaklıkta tutmak için ona ısı enerjisi verdiğinin bir kanıtıdır. Söylediğim gibi sistemden seni çıkarırsak o su sabaha ılık değil soğuk olarak kalır.

    • Halen tuluma sıcak su koymanın nasıl bir dezavantaj sağladığını anlayabilmiş değilim. Tecrübelerle sabittir. Tulumun içine özellikle kış kamplarında kıyafetler, botlar, ispirto, gaz şişeleri (hem de soğuk olarak) ve bir şişe sıcak su konması en temel kurallardan birisidir. Vücut tarafından açığa çıkan ısı ile su tabii ki etkileşim haline girecektir. Tıpkı tulumdan kaçan sıcak havanın dezavantaj yaratmadığı gibi bunun bedende hissettiğiniz sıcaklığı etkileyeceğini sanmıyorum, öyle bir şey de hiç yaşamadım.
      Şöyle bir örnek de verebilirim, bir çok sefer tulumun içinde 2-3 şişe soğuk su koyduğum bile olmuştur. Hepsini ısıtmakla uğraşmamak adına. Gece uyurken herhangi bir üşüme yaşamamış ve sabaha ılık sularım hazır uyanmış olmanın da keyfini her zaman sürdüm.

      • Anlaşamadığımız nokta şu sanırım, ben tuluma sıcak su koymak tamamen yanlış demiyorum ancak kısa vadede işimize yarar diyorum bir süre sonra tulumun içine (dolayısı ile bize) ısı vermeyi bırakır, ısı almaya başlar diyorum.

        En temel kural dediğin kısım konusunda anlaşamadığımız bir nokta yok. Eğer iyi bir tuluma sahipsen tulumdan kaçan sıcak hava veya tuluma attığın diğer malzemelere vereceğin ısı enerjisini göz ardı edip sabah yaşayacağın konforu ön planda tutabilirsin. Ama o zamanda idrar ile ilgili olan kısımda pek önemli değil demek gibi bu. Mesaneye verdiği rahatsızlık dışında üşümeye olan etkisi göz ardı edilebilir. Gerçi o soğukta gece tuvalete kalmak kadar iğrenç birşey de yoktur.

        Fakat yıllarca berbat tulumlarla kış faaliyetlerinde bulunmuş biri olarak, tecrübelerimden yola çıkarak sıcak su koymayı pek mantıklı bulmuyorum.

        Ben şöyle bir yöntem bulmuştum, sıcak suyu pet şişede değilde dandik termoslarda tuluma atarak suyun tulumu yavaş yavaş ısıtmasını sağlıyordum, böylece su bir iki saatte değil çok daha uzun sürelerde benim vücut sıcaklığıma geliyor, dolayısı ile anlatmaya çalıştığım dezavantajı minimize etmiş oluyorum.

        Ayrıca tulum içinde her daim benden daha sıcak bir su bulunuyor, gece titreyerek uyandığımda içten ısınabileceğim bir kaynağım oluyor.

        Eski dağcıların “Dağcı içten ısınır” diye bir sözleri vardır. Kulağımıza küpedir.

        • Pet şişeye sıcak su koymak oldukça yanlış bir hareket olur. Bunu belirtmeyi unutmuş olabilirim.
          Zigg şişelere sıcak suyu koyup çorapla sarmak suyun uzun süreler sıcak veya ılık durmasını sağlar.
          Şimdi anlaştık diyebilirim 🙂

  12. Uyku tulumu içine atılan sıcak suyun şöyle bir dezavantajı olabilir, sıcak su sabaha kadar sıcak kalamayacağından bir süre sonra soğuyup, bu sefer biz onu ısıtmaya başlayacağız bu yüzden pek verimli bir yöntem değil, yatmadan önce işeme mantığı ile aynı, onda da vücutta gereksiz oan bir sıvıyı gereksiz yere ısıtmamak için işemek gerekir.

    • Tulumun içine konan sıcak su ve vücut ısısı ile ısınan tulum suyun soğumasını engeller. Sabaha uyandığınızda su ılık olacaktır. Basit fizik kuralıdır. Suyun sıcaklığı ile tulumun içindeki sıcaklık eşitlenir ve öyle de kalır. Tecrübe ile sabittir. Sabah uyanınca da ılık su içmek gibi bir lüks elde edilir.
      İşemek biraz farklı bir mantığa sahip. Vücud sahip olduğu sidiği vücut sıcaklığında tutmak için enerji harcar. Bu sebeple işemek gerek. Fakat tulum suyu belli bir derecede tutmak için enerji harcamaz. Sadece suyun ve tulumun iç sıcaklığı sabitlenir o kadar.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.