En Keyifli Yunan Adaları

Yunan adaları özellikle yaz aylarında oldukça popüler bir tatil imkanı sunmakta. Yunan adalarına yapılan seyahatlerin en büyük avantajı yaz sezonunda bile karmaşadan uzak, sakin yerleşim yerlerinde tatilinizin keyfini çıkarabilmektir.
Ege denizinde irili ufaklı yüzlerce adaya sadece taverna, alışveriş veya çılgın partiler için seyahat edildiği fikri hakim olsa da doğallığını, geleneksel yapısını ve Yunan tarzı yaşamını korumuş adalar da kültürel gezi sevenleri kendilerine çekmektedir.
Mimari, kültürel ve doğal anlamda en güzel Yunan adalarını sizler için derledim.

En Güzel Yunan Adaları

En mimari ada: Kos

Kos Kalesi | Flickr @andsbands
Kos Kalesi | Flickr @andsbands

Asclipieion, tarihi pazaryeri, hamamlar, Müzik akademisi, tiyatrosu, Casa Romana, eski tapınaklar, Bizans kaleleri ve kiliseleri, ortaçağ kaleleri ve binaları ile tam bir mimari cennettir Kos Adası. Bodrum’dan oldukça kolay ulaşılan Kos Adası özellikle kültürel ve mimari anlamda ziyaretçileri hayran bırakmakta. Kültürel ve mimari yapısının yanında az sayıda da olsa merkezdeki taverna ve barlarda Yunan tarzı eğlencelerden de uzak durmamak gerekir.

En Yunanlı ada: Midilli

Midilli Adası | Flickr @Loenerrr
Midilli Adası | Flickr @Loenerrr

Yunan adaları arasında en büyük 3. ada olmasına rağmen yoğun turizmden etkilenmemiş ve gerçek Yunan tarzı yaşama sahip olan Midilli adası yerel kültürü yaşamak için en iyi fırsattır. Ödül kazanmış plajları, geleneksel yapısını korumuş köyleri, çam ormanları, harika güzellikte limanları ve çevresinde pek pahalı olmayan taze yiyecekler sunan restoranları ile Midilli adası, sakin, keyifli ve Yunan tarzı tatil yapmak isteyenlerin tercihi olarak karşımıza çıkmakta.

En güzel yalnız ada: Farmakonisi

Farmakonisi
Farmakonisi

Gençlik yıllarında korsanlar tarafından kaçırılan Sezar bu adada bir yıl boyunca rehin tutulmuştur. Pek iyi vakit geçirdiği söylenemez. Serbest kalması için ailesinden istenen paranın iki katını ödettikten sonra general olana kadar yaşadığı bu bir seneyi hep kötü bir hatıra olarak içinde saklar. General olup ordunun başına geçince adanın tüm halkını çarmıha gererek intikamını alır. O dönemden beri adada asla yaşayan birileri olmadı.Feribotla ulaşım imkanı bulunmayan Farmakonisi’ye ulaşmak için yakında bulunan Arki veya Gaidaros adalarından denize açılan yelkenlilerin kaptanları ile görüşebilirsiniz. Yanınızda yeterli su ve yiyecek bulunmasına dikkat edin.

En doğal hayat: Tilos

Geçen yüzyılın başlarında gezici bir sirk Tilos adasının batı kıyısında gemi kazası geçirdiler. Birkaç kaplan da yüzerek adaya çıkmayı başardı ve dağda bulunan keçileri avlayarak hayatta kalmayı başardılar. Eğer nereye bakmanız gerektiğini biliyorsanız zamanında adaya çıkan kaplanların torunlarını görebilirsiniz … aslında, tamamen uydurma olan bu hikayenin asıl kaynağı 5 yıl öncesine, Livardia’da bulunan Sophia’nın tavernasına dayanır. Garip olan ise bir zamanlar Tilos adasına özgü pigme fillerin burada yaşadığı gerçeğidir. Yıl boyunca diğer Yunan adalarına kıyasla çok daha farklı ve çeşitli kuş çeşitlerini gözlemlemeniz mümkündür.

En klasik alan: Nas, Icaria

İcaria
İcaria

Delos, Knossos tabii ki harika fakat kalabalık yerlerdir. Nas’ta ise kendinizle başbaşa kalabileceğiniz bir yer bulmak oldukça kolaydır. 1857 yılında tapınağın yıkılışı ve geriye çok fazla bir şey kalmaması da bu bölgenin sakin kalmasında büyük etkendir. Unutmamak gerekir ki Antik Yunan kültüründe tapınaklar her zaman büyüleyici güzelliğe sahip bölgelere kurulmuştur. Tapınağın olduğu bölgede oturup körfezi ve büyülü gün batımını izlemek günümüzde bile insanlara ilham verecek güzelliklere sahiptir. Christos Raches’in yukarısında kalan tepede bulunan kilise kulesini ve çevredeki mermer taşları keşfetmek için güzel bir gün geçirebilirsiniz.

En keşfedilmemiş ada: Gavdos

Gavdos
Gavdos

Avrupa’nın en güneyde bulunan Gavdos adası diğer Yunan adalarının 40-50 yıl önceki hallerine sahiptir. Plajda geceleyebilir, uyuyabilirsiniz (diğer tüm adalarda buna izin verilmemektedir). Agios ve Potamos plajları Akdeniz’in en iyi plajı olma konusunda oldukça iddialıdır. Gavdos’da yerleşik olarak yaşayan 40’a yakın insan bulunmakta. Her geçen sezon özellikle sanatçıları kendisine çeken adaya ulaşmak pek kolay değil. Zorlu ulaşımın yanında eğer ters yönden esen rüzgar mevcut ise adadan ayrılmanız da mümkün olmayabilir. Eğer tavernada mahsur kalıp iş yerinize “Kusura bakmayın, bu hafta da gelemiyorum. Feribotlar adaya ulaşamadı” şeklinde bir mesaj yollamayı hayal ediyorsanız doğru yerdesiniz.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.