Kamp Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler

Arama motorlarından Yolda Kal sitesine gelenlerin yaptıkları aramalar ve aldığım mesajlardan anladığım kadarıyla ilk kez kamp yapmak isteyip bilgi arayanların çoğunlukta olduğunu gördüm. Türkiye’deki Kamp Yerleri çadır kurup keyif yapmak için güvenli olsa da doğada kamp yapmak düşündüğünüzden daha çok bilgi ve beceri gerektirir.  Dikkatli olunmadığı takdirde istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bugüne kadar gelen mesajlara ve yorumlara tek tek cevap vermekten memnuniyet duydum. Bu hafta ilk kez kamp yapmak isteyenler için genel tavsiyeler hakkında yazarak bu bilgileri tek bir yerde toplamayı istedim.

Çanta, çadır, mat, tulum, yemek seti, kıyafet ve diğer yardımcı malzemeleri tamamlamış olsanız da ilk kez güvenli alanınızdan çıkıp ormanlık bir alanda, bir dağın zirvesinde, bir göl kenarında kamp yapmak fikri sizi korkutuyor mu? Tam olarak ne yapmanız gerektiğine karar veremiyor musunuz? Bu yazıda ilk defa kamp yapmak isteyenlere tavsiyeleri okuyabilirsiniz. Düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi yazının altında bulunan yorum kutusu ile bizlerle paylaşabilirsiniz.

Temel Kampçılık Eğitimi Alın

Doğa kampı | Makedonya
Doğa kampı | Makedonya

Siz de internette muhteşem manzaralarda kurulmuş çadırları görüp iç mi geçiriyorsunuz? Kamp yapanların keyiflerine bakıp bakıp “Ben de kamp yapacağım, ormana, göl kenarına gidip çadır kuracağım, keyif yapacağım” mı diyorsunuz? Hiç bir şey göründüğü kadar basit değildir. Nasıl ki beton yığınları içinde yaşadığımız şehirlerin binbir kuralı var ise doğa ananın kucağında yaşamanın da binbir kuralı vardır. Kamp yapmak bünyesinde doğanın kurallarına uyum sağlamak, malzemenizi etkin kullanmak, rotanızı belirlemek, vücudunuzun ihtiyaçlarına dikkat etmek, güvenli ateş yakmak, vahşi canlılara uygun şekilde yaklaşmak gibi bir çok farklı konuyu barındırır. Güvenli bir şekilde doğada kamp yapmak ve ardından evinize dönmek istiyorsanız kesinlikle Temel Kampçılık Eğitimi almalısınız. İnternette yazılar okuyarak, Yutüp’te video izleyerek doğa yürüyüşü ve kampçılık hakkında sadece fikir sahibi olabilirsiniz. Sanalda gördüklerinizin gazına gelip kendinizi tehlikeye atmayın.

Yıllardır sırtımda çanta ile canımın istediği yerlere gidip çoğunlukla kamp yapıyorum. Benim için bu kadar kolay bir aktivite olmasının tek bir sebebi vardır: Ankara Ünv. Dağcılık Kulübü’nde aldığım teorik ve pratik eğitimler. Üniversitede okuyorsanız kampüste yer alan dağcılık kulübüne başvurabilirsiniz. Böylece hem siz gibi doğa sever öğrencilerle tanışma fırsatı yakalarsınız hem de alacağınız temel ve pratik eğitimler ile kendinizi geliştirebilir, zorlu, acil durumlarla panik yapmadan başa çıkabilirsiniz. Üniversitede değilseniz yaşadığınız şehirde veya yakın bir bölgede yer alan doğa derneklerine, doğa sporları düzenleyen organizasyonlara başvurabilirsiniz. Eğitim almayı düşündüğünüz yerde eğitmenlerin gerekli sertifikalara ve deneyime sahip olup olmadığını mutlaka sorgulayın. Temel kampçılık eğitiminde malzeme bilgisi, doğa yürüyüşü ve kampçılığın temel noktaları, yön bulma, kamp yeri belirleme, güvenlik, temel ilk yardım gibi konular önce teorik olarak ardından bir kaç etkinlik ile pratik olarak verilmelidir.

Yalnız Kamp Yapmayın

Yanınızda sevdiğiniz birisi ile kamp keyfini paylaşmak gibisi yoktur.
Yanınızda sevdiğiniz birisi ile kamp keyfini paylaşmak gibisi yoktur.

Bu başlık benim de pek hoşuma gitmiyor. Yalnız kamp yapmanın çok sayıda faydası vardır. Kendinizi dinlemek için harika bir fırsattır. Tamamen kendinizden sorumlu olmak, canınız ne zaman isterse o zaman yürümek, çadır kurmak, yemek yemek, fotoğraf çekmek, etrafı keşfetmek gibi avantajları da göz ardı edilemez. İlk kez kamp yapmak istiyorsanız bütün bu hayallerinizi biraz erteleyin ve doğanın kucağına bir başınıza atlamaktan vazgeçin. Cesaret ile aptallık arasındaki kalın çizginin farkına varın.

İlk defa kamp yapmak isteyip bir de yalnız yola çıkan çok sayıda maceraperest gençle tanıştım. Hemen hemen hepsinin ilk gecesi kabus gibi hikayelerle dolu. Yanlış yere çadır kurup akşam yağmurunda göle dönen çadırda biçare kalanı mı istersiniz, gece duyduğu seslerin ne olduğunu anlamadığı için korku içinde sabaha kadar tulumunun içinde titreyen mi ararsınız, çadırın önünde bıraktığı çantasını çakallara parçalatıp bütün yemeğini kaptıran mı ararsınız. Doğa düşündüğünüz kadar basit ve sevgi dolu bir yer değil.

En azından kamp yapmaya alışana kadar, aldığınız eğitimleri pekiştirene kadar yanınızda sizden daha deneyimli birisi ile kamp yapmanız kendinize olan güveninizi arttıracaktır. Yaptığınız aktiviteden daha çok keyif alabilir, eksiklerinizi görebilir, yanlışlarınızı düzeltebilirsiniz. Unutmayın doğanın kurallarına alışmak zaman alır. Acele etmeden, güvenli bir eğitim ve uyum süreci ile siz de kısa bir sürede tek başınıza kamp yapmaya hazır olabilirsiniz.

Malzemeyi Kullanmayı Öğrenin

Cadır-Kamp
Tüm malzemenizi en iyi şekilde kullanmayı öğrenmelisiniz.

Beni en çok endişelendiren mesajların başında şu geliyor:

“Abi daha önce hiç çadır kurmadım, ….. ormanlarında kamp yapmaya gideceğim. Ne tavsiye edersin?”

Bu tür mesajlara basitçe “Yapma!” şeklinde cevaplar vermek zorunda kalıyorum. Videolarda son derece kolay görünen çadır kurmak, yemek yapmak, çanta toplamak gibi eylemler doğada düşündüğünüz kadar basit olmayabilir. Gittiğiniz yerde sert bir rüzgarla karşılaşabilirsiniz, sert veya çamur bir zemine denk gelebilirsiniz, ocağınız tıkanabilir, çantanızı çakallar parçalayabilir vs… Özellikle tek başınıza kamp yapmaya başlamadan önce kullanacağınız malzemeleri çok iyi tanımanız, çantanızı gözünüz kapalı boşaltıp doldurmanız, malzemenizi farklı şartlarda en uygun şekilde kullanabilmeniz gerekmektedir. Bir fırtına veya sağanak yağış gibi olumsuz hava şartlarında kampınızı 5 dakika gibi bir sürede toplayıp canınızı kurtarmanız gerekebilir. Çorabınıza kadar tüm malzemenizin sınırlarını, kullanım alanlarını, kullanım şeklini, gerektiği yerde tamirini iyice öğrenip tecrübe edinmeyi ihmal etmeyin.

Harita Kullanmasını Öğrenin

Doğada her köşe başında bilgi tabelası bulunmaz.
Doğada her köşe başında bilgi tabelası bulunmaz.

Sürekli tekrarladığım ve çok sevdiğim bir söz vardır: “Nereye gittiğini bilmiyorsan asla kaybolmazsın!” Tabii eğer medeniyetin hakim olduğu yerdeyseniz bu sözüm geçerlidir. Doğada nereye gittiğinizi bilmiyorsanız çok güzel kaybolursunuz. Kaybolursanız ve ne yapmanız gerektiğini de bilmiyorsanız heyecanlı, keyifli kamp aktiviteniz bir anda Amerikan gençlik filmlerindeki dramatik hikayelere dönüşebilir. Önden şişman ve gözlüklüleri yollayın!!!

Şişman ve gözlüklüleri yanınızdan ayırmayın. Kamp için gittiğiniz dağlık, ormanlık alanda kaybolmamak için, kaybolduğunuz zaman tekrar medeniyete dönebilmek için, acil durumlarda hayatta kalabilmek için harita ve yön bilgisine sahip olmalısınız. Yazının en başında bahsettiğim gibi bu tür bilgileri de Yutüp videolarından, web sitelerindeki makalelerden öğrenmeye çalışmayın. Temel kampçılık ve doğa yürüyüşü eğitimi alın. Bu eğitimin içinde harita ve yön bilgisi de mutlaka yer alacaktır. Eğitim almakla kalmayın, bu bilginizi her fırsatta pekiştirin. Yanınızda harita ve pusula olmadan yola çıkmayın.

Güvende Kalın

Çantanızda bulunacak Acil Durum Kiti hayatınızı kurtarabilir.
Çantanızda bulunacak Acil Durum Kiti hayatınızı kurtarabilir.

Kamp çantanızda mutlaka ilk yardım çantası ve ufak da olsa hayat idame kiti bulunmasına özen gösterin. Bu tür çantaları taşımanız tek başına sizi güvende tutmayacaktır. Temel ilk yardım ve hayat idame eğitimi almak için çaba gösterin. Fırsat buldukça normal zamanlarda aldığınız eğitimi pekiştirecek tecrübeler edinin.

İlk kez gittiğiniz yerlerin yakınlarında yaşayan insanlardan bölge ile ilgili bilgi edinmeyi alışkanlık haline getirin. Planladığınız rotayı paylaşarak fikirlerini alın. Çevredeki yaban hayatı, mevsim, yağışlar, hakim rüzgar gibi konularda bilgi edinin. En önemlisi ise gereksiz riskler almaktan uzak durun. Bir zirveye ne kadar yakın olursanız olun gerektiği yerde geri dönmeyi bilmelisiniz.

14 YORUM

  1. Ben daha 5/6 kez kamp yaptım ve en gerekli alet balta ancak teleferik ile çıkarken dağcılık sertifikası isteniyor bu sertifika ne işe yarıyor nasıl çıkarttırırım uzun bir süreç mi ve ne kadar para gerekiyor hiçbir yerde bilgi bulamadım yardımcı olursanız sevinirim. Bu arada yazdığınız makale harika tebrik ederim…

  2. Çok doğru tespitlere dikkat çekmişsin. Doğru ekipman ve pratik bilgiler ile çadır ⛺️ kampı inanılmaz keyifli olacaktır.

    • Ben daha 5/6 kez kamp yaptım ve en gerekli alet balta ancak teleferik ile çıkarken dağcılık sertifikası isteniyor bu sertifika ne işe yarıyor nasıl çıkarttırırım uzun bir süreç mi ve ne kadar para gerekiyor hiçbir yerde bilgi bulamadım yardımcı olursanız sevinirim. Bu arada yazdığınız makale harika tebrik ederim…

  3. Merhaba,

    1,5 yaşında çocuk ile 1-2 gecelik kamp(Yaz aylarnda, kamp alanlarında) yapılabilir mi? Neleri öncelikli göz önünde bulundurmalıyız? Yoksa bu hayalimizi biraz daha ertelemeli miyiz?

    Teşekkürler.

  4. Merhaba,
    Kampta ateş yakmak için rüzgar paravanı gerekli midir? Rüzgar paravanı satın almak yerine alternatif ne yapılabilir?
    Bir de bu konu ve ateş yakma (ısınma, pişirme) ile ilgili bir makale yazabilirseniz çok memnun oluruz.

    İyi yolculuklar!

  5. Söylediginiz gibi bir hevesle kurmak istiyoruz ama gerekli donanima sahip degiliz . toplu alanda ilk deneyimlerimizi yapip daha sonra dag tas gezme konusunda donanim saglamak mumkun olmaz mi

    • Kesinlikle tavsiyem yakınınızda bulunan bir doğa kulübüne başvurup en azından temel kamp eğitimi almanızdır. Bu sayede malzemeleri kolayca tanıyabilir, nasıl kullanmanız gerektiğini, acil durumlarda ne yapmanız gerektiğini öğrenerek daha keyifli kamplar yapabilirsiniz.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.