Hayatta Kalmak: Su Nasıl Bulunur?

Doğada seyahat ederken karşılaşacağınız kaza, kaybolma gibi olumsuz olaylar sonucu kurtarma ekiplerinin size ulaşması veya güvenli bir yere ulaşmanıza yetecek sürede hayatta kalmak için öncelikleriniz olumlu ruh hali, ilk yardım, barınak, ateş, işaret, su ve yemektir. Bu ihtiyaçlarımız arasında en önemlisi sudur. Yemeksiz, barınaksız veya ateş olmadan uygun şartlarda uzun süre hayatta kalmak mümkün iken susuz hayatta kalmak pek mümkün değildir.

Bu yazıda farklı şartlarda nasıl su bulunacağına dair bilgiler yer almaktadır. Doğada mekanik yöntemlerle su elde edebileceğiniz gibi bitkilerden veya hayvanları izleyerek de su bulmanız mümkün. Tüm bu bilgileri öğrenmek, normal şartlarda gittiğiniz kamp, doğa yürüyüşü faaliyetlerinde pekiştirmek, güvenli şartlarda deneyim kazanmak acil durumlarda panik yapmadan doğru kararlar almanız için de gereklidir.

NOT: Burada yazan bilgiler tek başına hayatta kalmanız için yeterli değildir! Bu bilgilerin ötesinde, yetkili eğitmenlerden eğitim almanız acil durumlarda hayatta kalmanız için son derece önemlidir!

ÇİY TOPLAYARAK SU ELDE ETMEK

Sabah çiyi belli miktarda su ihtiyacını karşılayacaktır.
Sabah çiyi belli miktarda su ihtiyacını karşılayacaktır.

Ağaçların olmadığı kurak arazilerde hayatta kalmak için çimenlerin üstündeki çiyleri toplayabilirsiniz. Bunun için elinizdeki paçavra kumaş, havlu, tshirt ne varsa bileklerinize sarıp gün doğumundan hemen önce çimenlerin içinde gezinmeniz yeterli olacaktır. Yeterince ıslanan kumaşı bir kaba sıkarak su toplamaya devam edebilirsiniz. Eski çağlarda yaşamış bir çok kaşif bu yöntemle su elde ederek hayatta kalmıştır.

DENİZ KIYISINDA TATLI SU NASIL BULUNUR?

Kıyının ardındaki ilk kum tepeciği su bulmak için doğru yerdir.
Kıyının ardındaki ilk kum tepeciği su bulmak için doğru yerdir.

Deniz kıyısında tatlı su bulmak düşündüğünüzden daha kolaydır. Rüzgarın sahilde oluşturduğu kum tepelerinin ardını kazarak tatlı suya ulaşabilirsiniz. Bu kumsal tepeleri yağmur suyunu hapseder. Tatlı su kendisinden daha ağır olan tuzlu suyun üstünde kalır. Kumsal tepelerini en fazla 3-5 cm derine kadar kazarak tatlı su aramalısınız. Bundan daha derin kazarsanız tuzlu suyun yüzeye çıkmasına sebep olabilirsiniz. Bulduğunuz suyun tatlı veya tuzlu olduğunu anlamak da oldukça kolaydır. Kazdığınız kuyunun dibindeki su dalgaların hareketine göre yukarı aşağı hareket ediyor ise denizden geldiğine emin olabilirsiniz.

Dünya’nın neresinde olursanız olun kumsalda açacağınız ufak kuyudaki tatlı sular içilmeye elverişlidir. Kuyu kazarken kenardaki kumların suya düşmemesine dikkat etmeyi unutmayın.

BALIK ETİNDEKİ NEMDEN SU NASIL TOPLANIR?

Tatlı suyun bulunmadığı denizde hayatta kalmak için faydalanabileceğiniz bir başka sıvı kaynağı da balık etidir. Balığı küp küp ufak parçalara böldükten sonra bir parça pamuklu kumaşın içine koyup ette hapsolmuş nemi sıkıştırarak çıkartabilirsiniz. Balığın etinden toplayacağınız bu nem deniz suyu kadar aşırı tuzlu değildir ve bir süre hayatta kalmanız için gerekli su ihtiyacınızı karşılayabilir.

TUZLU SUYU YOĞUNLAŞTIRMAK

Tuzlu deniz suyunu yoğunlaştırıp içmeye uygun tatlı su elde etmeniz mümkün.
Yere kazacağınız ince, uzun çok da derin olmayan çukura tuzlu suyu doldurun. Alternatif olarak çukurun altına geniş ve temiz bir ağaç kabuğu koyarak suyun toprak tarafından emilmesini de önleyebilirsiniz. Ateş yakın ve uygun büyüklükteki taşları ateşe koyarak ısıtın. İyice ısınmış taşı tuzlu suyun içine atın, böylece suyu ısıtıp bir süre sonra kaynamasını sağlarsınız. Suyun üstüne bir havlu veya pamuklu kumaş tutarak çıkan su buharını toplayın ve kumaşı su kabınıza sıkın.

NOT: Ateşe koyduğunuz taşların tamamen kuru olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde ıslak taşlar bir anda ısınınca çatlar, kırılır ve sağa sola mermi gibi fırlayabilir. Taşlar ıslak ise hemen ateşe atmayın. Ateşe yakın tutarak kurumalarını ve içlerinde hapsolmuş suyun tamamen buharlaşmasını bekleyin.

GÜNEŞ İMBİĞİ

Güneş imbiği ile ciddi miktarlarda su toplamak mümkündür.
Güneş imbiği ile ciddi miktarlarda su toplamak mümkündür.

Kurak bölgelerde basit bir imbik yaparak su yoğunlaştırmak mümkün. Bunun için ihtiyacınız olan yaklaşık yarım metrekarelik, hafif, plastik bir örtü. Güneş alan bir bölgeye 90 cm genişliğinde ve en az 40-45 cm derinliğinde bir kuyu kazdıktan sonra imbiği yapmanız oldukça kolaydır.

Kuyuyu kazacağınız yerin nemli olması işinizi kolaylaştıracaktır. Dere yatağındaki bir çöküntü harika iş görecektir. Çevrenizde çalılar veya etli bitkiler varsa kuyunun içine koyabilirsiniz. Üstlerine ağırlık yapması için taş koymayı unutmayın.

Kuyunun orta ve en derin yerine suyu toplamak için bir kova, kap veya benzeri malzeme koyun.

Kuyuyu plastik ile örtün. Kenarlarını ağır taşlarla sabitleyin ve delikten çıkan toprakla kenarlarını kapatın. Plastiğin tam ortasına uygun büyüklükte bir taş koyarak içerdeki kaba doğru eğilmesini sağlayın.

Toprakta ve kuyunun dibindeki yeşilliklerde hapsolmuş nem güneş ışığı sayesinde buharlaşarak yükselecek ve plastikte yoğunlaşarak suya dönüşecektir. Su damlaları da plastiğin eğik şeklinden dolayı ortaya doğru akarak en sonunda kaba damlamaya başlayacak ve böylece su toplanacaktır.

Bu yöntemle günde 0.5 – 2 litre su toplamak mümkün. Bulunduğunuz bölgede bir süre kalacaksanız kuyuya koyduğunuz yeşillikleri günlük değiştirmeyi ihmal etmeyin.
* Bu yöntem ilk olarak Arizona’da bulunan Su Koruma Laboratuarında geliştirilmiştir.

* Bu yazıdaki bilgiler Richard Graves tarafından yazılmış 10 Bushcraft Books’tan derlenmiştir.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.