Hayatta Kalmak: Hayvanları İzleyerek Su Bulmak

En temel yaşamsal ihtiyaçlarımız başında gıda ve su geliyor. İkisinden birinin eksikliği yaşamınızı kısa sürede tehlikeye sokabilir. Vahşi doğada, özellikle acil durumlarda, gıda bulmak kadar su bulmak da zorlu bir arayışa sebep olabilir. Özellikle kuru iklimlerin yaşandığı yerlerde yeterli su bulamadığı için hayatını kaybetmiş çok sayıda kaşif vardır. Vahşi doğada su bulmayı öğrenmek hayatta kalmak için son derece önemlidir. Burada yazan bilgileri öğrenip normal kamp faaliyetlerinde ufak alıştırmalar yaparak su bulmaya çalışmanızı öneririm. Böylece acil durumlara karşı hazırlıklı olabilirsiniz.

NOT: Burada yazan bilgiler tek başına hayatta kalmanız için yeterli değildir. Bu bilgilerin ötesinde yetkili eğitmenlerden eğitim almanız acil durumlarda hayatta kalmanız için son derece önemlidir.

ÇEVREDEKİ HAYVANLARI İZLEYİN

Dünya üzerinde yaşayan tüm canlılar az ya da çok suya bağımlıdırlar. Bazı böcekler, kuşlar ve memeliler yakın çevrede güvenilir su kaynağının varlığına işaret ederler. İşçi ve yaban arıları gün içinde ihtiyaçları olan suyu uçtukları bölgelerin yakınlarından karşılar. Güvercin gibi tahıl yiyici kuşların hepsi suya ihtiyaç duyarlar. Buna karşılık karga, şahin, kartal gibi et yiyici kuşlar uzun süre su içmeden yaşamlarına devam edebilirler.

Doğada yaşayan böcek, kuş, hayvan veya sürüngenlerin davranışlarını öğrenerek gizli su kaynaklarını bulmanız mümkün.

ARILAR

Arılar su bulmak için güvenli kaynaktır.
Arılar su bulmak için güvenli kaynaktır.

Etrafınızda uçuşan arılar var ise emin olun yakınlarda bir su kaynağı vardır. Arılar kullandıkları su kaynağından en fazla 5-6 km uzaklaşırlar. Arılar 1 km’yi 8 dakikada uçarlar. Eğer etrafta arı görüyorsanız su kaynağından çok uzak değilsiniz demektir. Çevredeki diğer işaretleri de göz önünde bulundurarak su bulmanız mümkün.

KARINCALAR

Bir çok karınca da tıpkı arılar gibi gün boyunca suya ihtiyaç duyar. Bir ağacın gövdesine sıra halinde tırmanıp bir delikten ağacın gövdesine giren siyah karıncalar görüyorsanız çok büyük ihtimalle içerde ufak da olsa bir su deposu var demektir.
Bunu öğrenmek için arıların girdiği delikten içeriye uzun bir dal parçası sokun. Eğer dalın ucu ıslanmışsa içerde su olduğundan emin olabilirsiniz.
Ağacın gövdesinde saklı suyu almak için asla ve asla ağacı kesmeyi düşünmeyin. Karıncaların girdiği delik çok ufak ise bıçak veya keskin kenarlı bir taş ile deliği yukarıya doğru genişletin. Çevrenizde uzun ve içi boş kamış, saman vs türde bitki var ise bunu pipet gibi kullanarak suyu içebilirsiniz. Veya otları bir araya toplayıp paspas ucu gibi yaparak ağacın içindeki suyu emmelerini sağlayabilirsiniz.
Özellikle kuru iklimlerde yetişen ağaçların gövdeleri iyi birer su kaynağı olabilir. Dişil meşe ağacı, akasya türleri gövdelerinde su biriktirir.

KUŞLAR

İspinoz Kuşları

Tüm ispinozlar tahılla beslendiği için suya da ihtiyaçları vardır. Kuru iklim kuşağında ispinoz sürüsü görürseniz yakınlarda gizli, saklı bir kaynak veya gölet olduğundan emin olabilirsiniz.

Yabani Güvercin

Kuşlar da su kaynaklarından fazla uzaklaşmazlar.
Kuşlar da su kaynaklarından fazla uzaklaşmazlar.

Su bulmak için yabani güvercinler de oldukça güvenilirdir. Gün boyunca tahıl ve tohumlarla beslenen yabani güvercinler gün batımıyla birlikte her zaman alıştıkları kaynaktan susuzluklarını giderip yavaşça yuvalarına doğru uçarlar.
Yaban hayatta deneyimli kişiler kuşların uçuş tarzına ve zamanına göre su kaynağının yönünü anlayabilir. Alçaktan ve hızla uçmaları suya doğru gittikleri anlamına gelmektedir. Eğer ağaçtan ağaca, yavaşça uçuyorlarsa bu sudan geri döndüklerini gösterir. Güvercinlerin hareketlerini ve uçuş rotalarını takip ederek suyun ne tarafta olduğunu anlamak mümkündür.

MEMELİLER

Memeli hayvanların varlığı da çevrede suyun olduğuna işarettir.
Memeli hayvanların varlığı da çevrede suyun olduğuna işarettir.

Neredeyse tüm memeliler, hayatta kalabilmek için, düzenli aralıklarla su bulmak zorundadır. Etobur veya otobur olmaları bu ihtiyaçlarında bir fark yaratmıyor. Buna rağmen memeliler su içmeden çok uzak mesafeleri yürüyebilir. Bu sebeple bulunduğunuz bölgede memelilerin düzenli olarak geçtikleri patikalar yok ise suyun ne tarafta olduğunu kestirmeniz son derece zor olacaktır. Bu genel bir kuraldır.

Bazı canlılar su bulunan bölgeden çok fazla uzaklaşmaz. Yaban domuzlarının ardında bıraktığı taze izler yakın çevrede su olduğuna işarettir. Kanguru ve otçul hayvanlar da gün doğumu ve gün batımı saatlerinde düzenli olarak su tüketir. Genel olarak bu tür hayvanların bıraktığı taze izleri yokuş aşağı takip ederseniz bir su kaynağına ulaşma şansınız yüksek olacaktır.

SÜRÜNGENLER

Sürüngenlerin neredeyse tamamı su kaynaklarından bağımsız yaşayabilirler. İhtiyaçları olan suyu bitkilerin üstündeki çiyden veya avlarından karşılarlar. Bu sebeple sürüngenler bulunduğunuz bölgedeki suyun varlığı için güvenilir kaynak değildir.

* Bu yazıdaki bilgiler Richard Graves tarafından yazılmış 10 Bushcraft Books’tan derlenmiştir.

1 Yorum

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.