Havaalanında Sabahlamak ve Gecelemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Havaalanında sabahlamak fikri bulunduğunuz yere göre oldukça korkutucu olabilir. Venezuela, Kolombiya gibi güvenlik konusunda sıkıntılı ülkelerde hiç bir bilginiz olmadan havalimanında gecelemek, uyumak büyük stres sebebidir. Havalimanında gecelemek için onlarca sebep sayabiliriz. Bazen başka bir şansınız olmayabilir. Her kuruşun değerini bilen üniversite öğrencilerinin seçimi olabileceği gibi diğer gezginler de zorunluluktan havalimanında gecelemek zorunda kalabilirler. Bazı havalimanlarında bir köşeye kıvrılmak son derece güvenli ve kolay olabileceği gibi bir diğer havalimanında uyumak için uygun ortam bulunmayabilir. Bir ülkedeki havalimanı rahat etmeniz için her türlü imkanı sunarken diğer ülkedeki gecenizi zehir edecek şekilde düzenlenmiş de olabilir. Hangi havalimanında uyumak zorunda kalırsanız kalın bunu bir tarz olarak benimsemiş ilginç gezginlerin deneyimlerinden faydalanmak, bazı ipuçlarını akılda tutmak hem rahatınız hem de güvenliğiniz açısından önem taşımaktadır.

Sırf ertesi gün/gece uçuşunuz olduğu için havalimanında gecelemeye veya bedava hotel olarak kullanmaya kesinlikle hakkınız olmadığını bilmelisiniz. (Havayolu şirketinin hatası veya uçuşunuzdaki bir gecikmeden dolayı kaldığınız durumlarda şirket sizi kendi salonunda veya uygun bir dinlenme alanında ağırlamak zorundadır.) Buna rağmen çoğunlukla havalimanı görevlileri gelip de sizi dışarıya kovmazlar. (uçuş arası beklemeler, gecikmeler, jet-lag, uçuş iptalleri gibi durumlarda insanların bir köşede uyuklamaları genelde hoş görülmektedir.) Yine de gecelediğiniz zamanlarda, haklı olarak, yanınıza yaklaşıp size bir takım soru soran görevliler olabilir.

Tipik sorular ve Anlamları :

  • Neden bir hotelde konaklamıyorsun? (Bilirsin işte, etrafta havalimanını hotele çeviren kimse yokmuş gibi.)
  • Uçağının sabah saatlerinde olduğuna dair kanıtın var mı? (Diğer bir deyişle, lütfen biletini gösterir misin)
  • Kimliğini kontrol edebilir miyiz? (Açıkçası pasaportunu görmem gerek)

Havalimanlarının evsizler ve pek tekin sayılmayacak kişiler için de harika bir konaklama yeri olabileceğini unutmayın. Evsiz, işsiz, güçsüz görünmekten kaçının. Mümkünse biletsiz kişilerin de bulunduğu alanlar yerine sadece biletli yolcuların geçebildiği, uçuşunuzun olduğu terminalde konaklamaya çalışın.

Havaalanında kamp yapmak, neden olmasın.
Havaalanında kamp yapmak, neden olmasın.

Hassas Öneriler

https://www.sleepinginairports.net/ ‘e yazan bir Avrupalı havalimanı çalışanına göre “Genel olarak eğer düzgün davranışlar sergilerseniz, güvenlik sorunu yaratacak tutumunuz yok ise (izin verilmeyen alanlarda sigara içmek gibi) , etrafa çöpler saçmazsanız, çevrede iş amaçlı bulunan şirketlere karşı ters bir tutumda bulunmazsanız havalimanı çalışanları (özellikle güvenlik) sizi görmezden gelecektir.” Havalimanında gecelemek için aklınızdan asla çıkarmamanız gereken altın kural budur.

İkinci önemli kural ise her zaman masumu oynayın. Hayatınız boyunca bir kez veya yüz kez havalimanında gecelemiş olun, görevlilerin duymak istedikleri sizin orada gecelemek istemediğiniz, başka bir seçeneğinizin olmadığı veya yerlerde uyumak zorunda kalmaktan aslında hoşlanmadığınızdır. Eğer çok köşeye sıkışırsanız ağlamayı bile deneyebilirsiniz. Bir çok kadın gezgin yaşlı gözlerin gücünü sıkça kullanmaktadır.

Havalimanı Kamp Malzemeleri

  • Havuz yatağı. Ucuz, şişebilen, az yer kaplayan ve en önemlisi sert zeminlerde bile konforlu bir dinlenme, uyuma sağlar. Bazı yerlerde sandalyede uyumaya çalışanlar yerde rahatça uyuyan birini gördüğünde pek mutlu bakmazlar. Rahatsız edebilen bakışlara hazırlıklı olun.
  • Göz bandı. Çoğu havayolu uçuşlarında ücretsiz olarak göz bandı vermekte. İlk fırsatta bir tane edinin ve çantanızın bir köşesinde bulundurun. Havalimanları oldukça yoğun ışıklandırmaya sahip yerlerdir. Göz bandı sayesinde rahat bir uyku uyuyabilirsiniz. Yanınızda göz bandı yok ise güneş gözlüğünü de kullanmanız mümkündür.
  • Kulak tıkacı. Fazla açıklamaya gerek olmayan mühim bir malzeme. Anonslar, çevredeki insanlar ve geniş alanda ortaya çıkan eko sonucu uyumak oldukça zorlu olabilir. Kulak tıkaçlarını çoğu eczaneden bulabileceğiniz gibi eğer yanınızda yoksa havalimanında teknik ekip çalışanlarından da isteyebilirsiniz.
  • Şişe su. Bir şişe suyu yanınızda bulundurmak için yüzlerce sebep sayabilirim. 24 saat açık olmayan dükkanlar, çeşme sularının kalitesiz oluşu, havalimanında su sebili bulunmayışı veya bir şişe suyu çok yüksek fiyatlara satmaları gibi.
  • Atıştırmalık yiyecekler. Bir kez daha benzer sebepler söz konusu. 24 saat açık olmayan dükkanlar, kötü veya hoşunuza giden bir şeyin bulunmaması, çok yüksek fiyatlar sebebiyle aç kalmak istemezsiniz. Herşey bir yana gecenin 4’ünde bütün eşyanızı toplayıp etrafta yiyecek bir şeyler aramaya çıkmak da pek hoş olmasa gerek.
havaalanında gecelemek
Havaalanında uyumak
  • Kitap veya dergi. Hiçbir havalimanı uykucusu eski usül sıkıntı gidericiler olmadan vakit geçirmek istemez.
  • MP3 / CD çalar. En sevdiğiniz müzikler sürekli etrafta yayınlanan sıkıcı anonslardan ve insanların gürültüsünden uzak kalmanızı sağlayacaktır.
  • Güvenilir alarmlı saat, cep telefonu alarmı veya hiç biri yoksa kağıt ve kalem. Sabah 5’te uyanmanız mı gerekiyor? Birkaç kağıda dikkat çekecek şekilde yazıp üstünüze, çevrenize kaybolmayacak şekilde koyun. Belki rüyalarınızın insanı sizi uyandırmayacaktır fakat en azından işinizi görecektir.
  • Küçük battaniye veya uyku tulumu. Çok fazla dikkat çekmemek için uçaktan hatıra olarak aldığınız battaniyeyi evde bırakmanız doğru olur. Çeşitli malzemeler satan dükkanlardan alabileceğiniz seyahat battaniyeleri veya yazlık, ufak, hafif ve ucuz bir uyku tulumu işinizi görecektir.
  • Islak mendil ve/veya tuvalet kağıdı. Gittiğiniz yere göre bazı havalimanlarında tuvalet kağıdı bulmanız oldukça zor olabilir. Çok yüksek ücretleri ufak bir tuvalet sonunda çöpe atacağınız bir kağıda ödemek pek mantıklı da değildir. Havalimanına gelmeden önce bir kafe veya barın tuvaletinden hatıra olarak alacağınız ufak bir rulo veya 1 tl’ye satılan ıslak mendiller gecenizin en büyük konforu olabilir.
  • Araç parfümü. Kötü kokan bir zeminde uyumaya çalışmak midenize, rahatınıza ve uyku kalitenizi olumsuz etkiler. Genelde benzinliklerde satılan veya benzin aldığınızda hediye olarak verilen araçlara asılan parfümlerden bir tane bulundurmak yattığınız yüzeydeki olası kötü kokulardan kurtulmanızı sağlayacaktır. First class uçanlar ise uyumak için prizlere yakın bir yer bulmalı. Böylece en sevdiği oda parfümünü prize takarak ev rahatlığında uyuyabilir.
  • Küçük, paketlenebilir ve eğlenceli herhangi bir şey. Bir grup arkadaşla seyahat mi ediyorsunuz? Çantanızda twister için yer açın. Sırtçantalı gezginlerin en sevdiği oyun UNO. UNO kartlarınız yanınızda olduğu sürece asla yalnız seyahat etmek zorunda kalmazsınız.
  • Lahana tekniği ile giyinin. Havalimanları çok fazla soğuk, sıcak, normal sıcaklıkta veya değişken olabilir. Trinidad’ın başkenti Port of Spain havalimanında sabahlamak zorunda kaldığımda büyük sıkıntı çekmiştim. Tropik bölgede dışarısı yaklaşık 27-28 derece iken havalimanının içinde neredeyse kış olimpiyatlarına uygun bir soğukluk vardı. Yürüyüşe dışarı çıkınca pişmek, içerde üşümek pek hoş değildi.

Son olarak gideceğiniz havalimanını önceden araştırın, hakkında bilgi sahibi olun. Bunun için internet üzerindeki otorite olarak kabul edilen kaynak, benim de sürekli başvurduğum https://www.sleepinginairports.net/ sitesidir. Neredeyse tüm havalimanları ile ilgili çok geniş bir veritabanına sahip site kullanıcıların katkıları ile sürekli güncel kalmakta. Wi-Fi şifrelerinden hangi dükkanların kaça kadar açık olduğuna, genel güvenlik bilgilerinden tuvaletlerin ve uyumak için en rahat yerlere kadar çok detaylı bilgilere sahip. Sitedeki genel bilgileri, kullanıcı yorumlarını okudukça olası sorunlara karşı daha hazırlıklı ve rahat olursunuz. Siz de deneyimlerinizi burada paylaşmayı unutmayın.

6 YORUM

  1. Abu Dhabi havalimaninda yaklasik 10 saat gecirmek zorunda kalmistik. Singapur’dan sort ve tisortle ucaga binmistik,lahana teknigini uygulamak aklimiza gelmemisti malesef. Abu Dhabi havalimani ise buzzzzdu resmen…Donduk….Duty free dukkanlara battaniye vs icin bakindik ama bulamadik…neyse ki costa coffee tum gece acikti.bol cay ve kahve tuketerek bi nebze isindik..

  2. geçen ağustosta bir gece budapeşte havaalanında sabahlamıştık. orada soğuk dışında herşey yolundaydı. aynen böyle lahana tekniği ile giyinmiştim. aklıma o geldi 🙂

      • Kalın kalın giyinmek yerine kat kat giyinmek demek. En altta ince içlik, üstünde ince bir uzun kollu, üstüne bir polar, üstüne bir kalın polar, mont gibi örnek verilebilir. Havanın durumuna göre bir iki parça çıkartıp tekrar giyerek üşümekten veya yanmaktan korunmuş olunur.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.