Gönüllü Olmak | Uzun Süreli Ekonomik Seyahat

Sadece kendinizin değil, başkalarının da Dünya’sını değiştirecek bir şeyler yapmak her zaman hoşunuza mı gidiyordu? Aylar belki de yıllar sürecek bir seyahate mi çıkmak istiyorsunuz? Hem ekonomik seyahat etmek hem de yeni insanlar tanımak, yeni beceriler edinmek ister misiniz? O zaman seyahat ederken gönüllü olmak sizi oldukça mutlu edebilir. Gönüllü olmak uzun süreli seyahatlerde sadece ekonomik anlamda yardım etmekle kalmaz. Çok farklı insanlarla tanışırsınız, bulunduğunuz yerin dilini öğrenme fırsatını bulursunuz. Hatta kimi durumlarda az da olsa para bile kazanabilirsiniz. Yine de gönüllü olmak kavramının içinde yatan asıl amaç farklı konularda beceriler edinmek ve en önemlisi hiç tanımadığınız insanlara maddi çıkar beklemeden yardım etmek ve hayatı bir süre de olsa paylaşmaktır.

Sırbistan’ın Köy Evinden Venezuela Yağmur Ormanlarına

Sırbistan'da kar temizlerken
Sırbistan’da kar temizlerken

Sırbistan’ın bir köy evinde 2 ay boyunca gönüllü olarak kaldım. Amacım tüm kışı en ekonomik şekilde geçirmekti. Köy evinde günlük işlere yardımcı oldum. Odun kesmek, kar temizlemek, su getirmek gibi. Bunun karşılığında 3 ay boyunca harika dostlar edindim, çok güzel beceriler kazandım ve cebimden beş kuruş para harcamadım.

Atlantik Okyanusu’nu geçmek için bulduğum yelkenli teknede kaptan ile yaptığım anlaşma sonucu günde 5 euro katılım ödeyerek 3-4 ay boyunca son derece lüks yelkenli ile Akdeniz, Atlantik Okyanusu ve Karayip Denizi’nde seyahat ettim.

Yelkenli'nin Camlarını Temizlerken
Yelkenli’nin Camlarını Temizlerken

Aynı şekilde Venezuela’nın yağmur ormanlarında bulunan turistik kampta barmenlik yaptım, çevreyi temizledim, bir takım inşaat işlerine yardımcı oldum. Bunun karşılığında turistlerin günlük 150 dolar ödediği kampta hem bedavaya yaşadım hem de üç – beş kelime İspanyolca öğrendim. Kampın web sitesini yenilediğim için aldığım 200 dolar da Brezilya’ya kadar olan yolculuğumu karşılamış oldu. Herşeyden önemlisi de harika insanlarla tanıştım ve hayatımın en güzel zamanlarını geçirdim.

Gönüllü Olmak, Fakat Nasıl?

Gönüllü olmak isterseniz eğer yapmanız gereken ilk iş ne tür yardımlar yapmak istediğinize karar vermek. Eğer sağlık sektöründe bir dereceniz varsa Dünya genelinde gönüllü olabileceğiniz çok sayıda program mevcuttur. Bunlar çok yerel ve küçük mobil kliniklerden daha büyük çaplı hastanelere kadar geniş bir yelpazeyi kapsar. Yabancı dil öğretmenliği veya benzeri bir dereceniz var ise merkezden uzak köylerdeki çocuklara bir süreliğine yabancı dil öğretebilirsiniz. Eğitim verdiğiniz çocuklardan bir veya bir kaçının sizden etkilenerek gelecekte harika işler yapmayacağını kim söyleyebilir? Başka bir eğitiminiz varsa veya hiç üniversite diplomanız bile yoksa merak etmeyin. Dünya genelinde yardıma ihtiyacı olan çok sayıda bölge ve insan bulunmakta. Sizin de elinizden gelecek bir şeyler mutlaka vardır. Önemli olan yardım edebileceğinize inandığınız bir yer bulmak. Belki toprakla ilgileniyorsunuzdur ve tarlalarda, seralarda yardımcı olabilirsiniz. Hiç sulama, depolama veya atık su sistemi bulunmayan bir çok köy mevcut.

Haritadan Yer Beğenin!

Görüyorsunuz ki seçebileceğiniz bir çok farklı imkanlar söz konusu. Şimdi sıra hangi bölgede gönüllü olmak istersiniz buna karar vermekte. Belki berbat bir tsunami ardından Thailand veya Endonezya’da bulunan imkanları araştırmak isteyebilirsiniz. Belki benim de yaptığım gibi Güney Amerika’nın yağmur ormanlarında bir kampta çalışmayı düşünebilirsiniz. Veya çok uzağa gitmeden Balkanlar’da bir eko çiftlikte, hayvan barınağında görev alabilirsiniz. Bir çoklarının yaptığı gibi gideceğiniz yerde bir hostelde gönüllü çalışarak konaklama giderinizi cebinizde tutabilirsiniz. Bu aşamada önemli olan nokta belli bir ülke yerine gönüllü olmak isteyeceğiniz bölgeye karar vermek. Dünya haritasını karşınıza alıp coğrafi bölgelere ayırdığınız zaman zor bir karar olmasa gerek.

Gönüllü olmak için haritadan yer beğenin
Gönüllü olmak için haritadan yer beğenin

Bir veya bir kaç bölge seçtikten sonra basit bir araştırma yapmak ilk adımdır. Bölgeler hakkında bilgi almak için rehber kitaplar harikadır. Yine de bütün kitapları almadan önce kitapçıda okumaya fırsat yaratın. Artık bir çok kitapçıda satın almadan önce okumak için masa, sandalye ve hatta koltuk bile oluyor. Daha hızlı sonuç almak isteyenler internette de araştırma yaparak bir çok farklı kaynağa ulaşabilirler. Buradaki amaç gitmeyi planladığınız bölge hakkında detaylı bilgi kazanmak. Mevsimleri nasıldır, yemek kültürü neye benzer, yaşam tarzı, güvenlik, hangi dönemlerde neye dikkat etmeli gibi. Aldığınız bilgiler doğrultusunda artık yavaş yavaş gideceğiniz ülkeye karar vermeye başlayabilirsiniz.

İnternetin en büyük avantajı gitmeyi düşündüğünüz bölgede bulunan insanlara ulaşmanızı sağlamaktır. Forumlarda veya gruplarda bir kaç mesaj atarak deneyimli kişilerden bilgi alabilirsiniz. Aynı zamanda farklı gönüllü programlar hakkında da detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Gönüllü çalışanlar arasında gizli bir anlaşma vardır. Çoğunlukla gönüllü olanlar daha sonra tecrübelerini aktarmaktan hoşlanırlar. En güzel gönüllü programlar çoğunlukla kulaktan kulağa aktarılanlardır.

Gönüllü Projeler ile Fark Yaratın

Sahip olduğunuz beceriler ile fark yaratın | Flickr @Washington-DNR
Sahip olduğunuz beceriler ile fark yaratın | Flickr @Washington-DNR

Nasıl bir fark yaratmak istediğinizi düşünürken çok acele etmeyin. Bu konu için kendinize zaman ayırın. Dünya’nın her yerinde gönüllü çalışan ihtiyacı her zaman vardır ve olmaya devam edecektir. Kişisel sebepleriniz yüzünden bir ülkeyi diğerine tercih etmekten asla çekinmeyin. “Soğuk iklimi hiç sevmem, deniz kenarı olmazsa hoşuma gitmez, Uzak Doğu bana göre değil” gibi yargılarınızın olması normaldir. Bulunduğu yerden mutluluk duyan gönülü en çok yardımı dokunan gönüllüdür. Bir gönüllü programı bitirip aynı bölgede farklı bir programa devam etmek isteyebilirsiniz. Belki ilk olarak kolay bir gönüllü program seçtiniz ve sonrasında daha zorlu bir programa dahil olmak istiyorsunuz. Veya sadece bir gönüllü programı bitirip çevredeki diğer ülkelerde seyahat etmek isteyebilirsiniz. Temel nokta kendinizi mutlu hissetmenizdir. Böylece bir fark yaratmak için faydalı yardımlar yapabilir, yeni beceriler edinebilir ve yaratıcılığınızı geliştirebilirsiniz. Emin olun sizin yardımlarınız sayesinde ileride daha fazla yardımda bulunacak birileri de ortaya çıkacaktır.

Popüler Yönelimden Uzak Durun!

Günümüzde popüler olmaya başlayan gönüllü çalışma kavramı da maalesef turistik – tatil kavramına bulanmaya başladı. Bir takım tur şirketleri sizden yüklü miktarlar talep ederek çoğunlukla organik tarım yapılan yerlerde konaklama ve çalışmanızı sağlamayı teklif ederler. Bu tür programlardan kesinlikle uzak durun. Gönüllü olmak her iki taraf için de karşılıksız hizmet değiş tokuşu demektir. Sizler emeğinizi ve vaktinizi harcarsınız karşılığında ise yemek, barınma gibi ihtiyaçlarınızı karşılarsınız.

Gönüllü Projenizi Bulun ve Harekete Geçin

Hangi alanda ve nerede gönüllü olmak istediğinize karar verdikten sonra sıra son aşamaya geliyor. Gönüllü çalışacak yerle irtibat kurmak. Burada teknoloji harika imkanlar sunuyor. İnternet üzerinde gönüllüleri ihtiyaç sahipleri ile bir araya getiren web siteleri mevcut. Bu web siteleri genelde ücretsiz ve ücretli olmak üzere iki farklı üyelik seçeneği sunarlar. Ücretsiz üyeler gönüllü çalışan arayanların listesini ve ilanlarını görebilirler, detaylarını inceleyebilirler. Bu yerlerle iletişim kurmak için ücretli üyelik edinmeniz gerekecektir. Ücretler ise genelde 2 yıllık ve 20-25 euro civarındadır.

Yağmur ormanında yerlilere yardım ederken
Yağmur ormanında yerlilere yardım ederken

Bunlar arasında benim de üye olduğum ve Venezuela’da bulunan kampla iletişim kurmama imkan tanıyan workaway.info web sitesi ve aynı mantıkla kurulmuş helpx.net ön plandadır. Güney Amerika’ya gidecek olanlar ise tamamen ücretsiz ve düz bir liste olarak hazırlanmış Güney Amerika Gönüllü Proje Dizini sitesinden programların web sitelerine direkt erişim sağlayabilirler. Bu sitede tamamen ücretsiz olanlar, çok ufak katılım payı ödemeniz gerekenler (Genelde aylık 30-50 dolar civarıdır), diğer gönüllü programları barındıran web siteleri gibi bağlantılar bulabilirsiniz.

10 YORUM

  1. Merhaba ben Gönüllü çalişmak , seyahat ve farkli insanlara tanışmak istiyorum😊 bütün bunlar benim için zevk. Lütfen yardimci olun .yabanci ulkeler, deyşik manzra, farkli kültür ve yöresel yemekleri beni etkiliyor. Tarih, müziği, edebiyat ve kültür gittim yerde bunlari ogrenmek benim için büyük bir hayal. Ve tabi ki çalişmak😊.

  2. Merhaba, gönüllü çalışmak için gittiğimiz bu yerlerde gittiğimiz ülkenin bizi kabul etmesi için vize ve sigorta da bize ait oluyor sanırım 🙂 – İyi referansı olan gönüllüler için davetiye gönderen yerlere rastladınız mı?

    • Merhaba Gökçe;
      Gönüllü çalışmanın en temel mantığında karşılıklı bir para alış verişinin olmamasıdır. Uzun süre çalışmak istediğin bir yer varsa bunun için gerekli vize başvurusunu da gönüllünün yapması gerekiyor.
      Her yerin tavrı farklıdır bu konuda. Schengen bölgesinin çalışma şekli ile güney Amerika’nın çalışma şekli tamamen başka olabiliyor. Bu yüzden vize ve davetiye konusunu gönüllü çalışmak istediğin yer ile görüşmen en iyi olacaktır.

  3. bu bilgilendirici çok yaralı yazınızı tüm hayallerimi gerçekleştirmek için zevkle okudum . emekli bir sağlıkçı olarak .tüm dünya da gidebildiğim kadar mesleğimi yapmak istiyorum … harikaa…

  4. merhaba;
    BEN GÖNÜLLÜ OLARAK ÇALIŞMAK İSTİYORUM. aNCAK NEREDE İNSANLARA DAHA FAYDALI OLABİLİRİM HANGİ KURUM ARACILIĞI İLE BU İŞLERİ GERÇEKLEŞTİREBİLİRİM. BANA YARDIMCI OLABİLİR MİSİNİ?

  5. Şu an nerdesiniz?
    Gönüllü çalışma kampları var 200Euro ödüyoruz avrupada bir yere gönüllü çalışmaya gönderiyorlar. Anladığım kadarıyla helpx.net varken bu paralı çalışma kamplarına para dökmeyin diyorsunuz

    • Merhaba;
      Ocak ayından beri Sırbistan’da gönüllü çalışıyorum. Gönüllü çalışmanın mantığında çalışan kişinin para ödememesi vardır. Para ödediğiniz bir otelde odanızı temizlemek ister misiniz? Aynı mantıktır.
      Gönüllü çalışan arayan yer para talep ediyorsa bu amacını aşan ticari bir durum yaratır. Ben tamamen karşıyım.

  6. Seyahat aşkı size farklı şeyler üretmenizi sağlamış. Gezmenin zor olmadığını hemen herkesin iyi bir planla oldukça ekonomik fiyata istediği yerleri keşfedebileceğininin en güzel örneğini sanırım bu yazı olmalı.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.