Gezginlerin Yaptığı Hatalar – 2

Ocak ayında Belgrad’a giderken ince bir mont ve kot pantolon giyilmez değil mi? Ben bu hatayı yaptım. İliklerime işleyen soğuğu halen hatırlıyorum. Hata yapmayan gezgin olur mu? Asla. Gezginlerin yaptığı hatalar başlığı sizi yanıltmasın. Bunların bir çoğunu birinci elden deneyimledim. Sizin başınıza gelmesin diye iki bölümlük bu diziyi yazdım.

Daha önce kaçıranlar için yazının ilk bölümünü BURADAN okuyabilirsiniz.

Çok Fazla Eşya

Gezginlerin Yaptığı Hatalar - 2 – Yolda Kal
Gezginlerin en sık yaptığı hata: Çok Fazla Eşya

Bir gezgin; henüz uçaktan inmiş, valizini almış havalimanı çıkışına yürürken sırtına ağrı girmeye başlamışsa, yapılmaması gereken en büyük hatayı yapmış demektir. Gideceğiniz ülkenin koşullarını, kalacağınız süreyi ve yapacağınız aktiviteleri göz önüne aldığınızda, yanınıza aldığınız tüm kıyafetlerin gerçekten gerekli olup olmadığını da az çok tahmin edersiniz. İki tişört fazla olsun ne olacak, mayo dediğin hafif bir şey dursun yanımda ya da şu kitabı da alayım yanıma belki okurum tarzı eklemeler, sırt çantanızın gereksiz yere ağırlaşmasına neden olabilir. Gerçekten kullanmayacağınız şeyleri çantanızdan derhal uzaklaştırın. Unutmayın, o çantayla park bahçe gezecek, dağ tepe tırmanacak ya da metro, otobüs ile seyahat edeceksiniz.

Yanlış Yol Arkadaşı

Gezginlerin Yaptığı Hatalar - 2 – Yolda Kal

Yolculuklarda çok keyifli arkadaşlar edinenleri de gördüm, yola en iyi arkadaşı ile çıkıp yalnız dönenleri de. Şimdi ben burada ne anlatırsam anlatayım “Ama o benim en iyi arkadaşım, bizim tüm zevklerimiz aynı” diyenler olacaktır. Bu keyifli arkadaşlığınızı ülkeler arası bir yolculukta kaybetme ihtimalinizin olduğunu üzülerek söylemeliyim. Olay seyahat olunca kişisel tercihler; tüm rotayı ve planları bozabilir. Sizin çok sevdiğiniz ve bir süre daha izlemek istediğiniz manzara, yol arkadaşınıza anlamsız bir taş yığını olarak görünebilir. Sizin deneyimlemek için can attığınız sokak lezzetleri, arkadaşınızın asla denenmeyecekler listesinde yer alabilir. Tüm bu fikir ayrılıklarını iki tarafın da olgunca karşılayıp, zamandan çalmadan hızlı çözümler bulabileceğine inanıyorsanız, buyurun yol sizin. Ama eğer tereddüttünüz varsa bu yolculuğu iki taraf için de zehretmeyin.

Yanlış Ayakkabı Seçimi

Gezginlerin Yaptığı Hatalar - 2 – Yolda Kal

Gezginliğe yeni başlayanların hissettiği tatlı heyecan bu ilginç hataya düşmelerine sebep olabiliyor. En iyi markanın en gözde outdoor ayakkabısına neredeyse bir servet ödeyip, gezinin ilk gününde market market yara bandı aramak istemiyorsanız, seyahatinizde giyeceğiniz ayakkabıyı, yolculuk öncesinde en az bir hafta test etmelisiniz. Evin içerisinde giyip sağa sola 10-15 adım atmak değil anlatmak istediğim. Biraz yol yürüyün, yokuş çıkın, merdiven inip çıkın, koşun ya da zıplayın. Bakın bakalım, gerçekten ayakkabınız bu yolculuğa sizinle gelmeyi hakkediyor mu? Ya da hiç risk almayayım diyorsanız, emektar ayakkabılarınızı alıp yola koyulabilirsiniz. Unutmayın, rahatsız ayaklar, tüm gezinizi katledebilecek en yakın düşmanlarınız olabilir.

Kaybolan Fotoğraflar

Gezginlerin Yaptığı Hatalar - 2 – Yolda Kal
Fotoğraf: Jeremy Keith

Azıcık üşengeçlik ve biraz da unutkanlıkla yedeklemediğim ve buhar olup anılara karışan nice güzel fotoğraflarım oldu. Bozulan SD kart, çalınan disk, kaybolan usb drive gibi bir sürü sorun yaşayabilirsiniz. Bir gezgin için servet değerindeki tüm bu fotoğrafların derhal ve en güvenli depolara aktarılması neredeyse hayatidir. Telefonunuzun otomatik yedeklemesini açarak ya da her akşam fotoğraf makinenizi buluta aktarmayı alışkanlık haline getirerek anılarınıza sahip çıkabilirsiniz.

Seyahat Ederken Fotoğraflarınızı Güvende Tutun

Turistik Bölgede Takılıp Kalmak

Gezginlerin Yaptığı Hatalar - 2 – Yolda Kal

Henüz ilk yurt dışı deneyimi olanlar için turlarla hareket etmek oldukça güvenilir ve eğlenceli gelebilir. Ancak işin aslı, tüm bu grup etkinlikleri zaman sınırlıdır ve sizin keyifle gezinin detaylarına eğilmenize izin vermez. Ziyaret edecekleri ülke ile ilgili gezi kitapları alanlar da kısır bir çerçevede yazılan rotaları ziyaret ederek, kendi kalabalıklarını oluştururlar. Tüm bunları bir kenara bırakın ve yerel halkın tecrübelerinden faydalanmayı deneyin. Belki de hiçbir seyahat kitapçığı İstanbul’u ziyaret edenlere “En iyi gece çorbasını, Ümraniye Tepeüstü’nde bulunan çorbacılarda içebilirsiniz.” demez. Ama İstanbul halkından birine sorduğunuzda size burayı dosdoğru gösterecektir. Durum tam olarak bundan ibaret. En iyi mekanlar, gezilecek yerler, otel önerileri ya da aktivite seçenekleri için ziyaret ettiğiniz ülkenin halkından bilgi almaktan çekinmemelisiniz.

Diğer gezginlerin deneyimlerinden yola çıkarak yaptıkları hataları anlayıp bunlara karşı önlem alırsanız çok daha rahat ve keyifli yolculuk yaparsınız. Amerika’yı tekrar keşfetmeye gerek yok değil mi?

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.