Doğa Yürüyüşü Yapılacak En Güzel 5 Zirve

5
Rysy dağı doğa yürüyüşü için kolay bir rota sunuyor. | Fotoğraf: Ilya Schurov

Polonya, Kuzeybatı Zirvesi, Rysy Dağları

Bir çok kaynak Polonya’ya kadar gidip Karpat sıradağlarının en yükseği olan Tatra Dağları’nı görmeden olmaz diyor. Rysy dağları Polonya ve Slovakya arasında yer alır. Krakow yakınlarında yer alan Zakopane kasabasından ulaşımı da oldukça kolay.

Rysy dağının oldukça ünlü üç farklı zirvesi vardır. Polonya bölümünde yer alan kuzey batı zirvesi 2499 metre ile en yükseğidir. Rysy’nin bu harika zirvelerine hem Polonya’dan hem de Slovakya’dan ulaşmak mümkün. Her iki bölümden de zirveye tırmanmak için teknik malzemeye ve özel eğitime ihtiyaç duyulmamaktadır. Böylesine kolay bir zirve olduğu için yaz aylarında buraya bir çok doğa sever keyifli doğa yürüyüşleri yapmaya gelmektedir.

Tırmanışa başlamak için en uygun yer Polonya tarafındaki Oko göl evi veya Slovakya tarafında Strbske Pleso’dur. Patika boyunca yer alan kırmızı işaretleri ve diğer doğa yürüyüşü yapanları izleyerek Avrupa’nın zirvelerinden birine bir kaç saat içinde kolayca ulaşabilirsiniz.

4
Peleaga Zirvesi | Fotoğraf: Horia Varlan

Romanya, Peleaga Zirvesi, Retezat Dağları

Retezat Milli Park’ı barındırdığı 80’den fazla göl ve yüzlerce farklı birbirinden güzel bitki örtüsü ile her sezon ziyaretçilerini büyülemektedir. Bükreş’ten tren veya araba ile ulaşmak yerine uluslararası havalimanına sahip Timisoara’dan ulaşmanın daha kolay olduğu söyleniyor. Peleaga Zirvesi 2509 metre yüksekliği ile çevrenin en yüksek noktası konumundadır. Zirveye ulaştığınızda sizi nefes kesen bir manzaranın beklediğinden emin olabilirsiniz.

Peleaga zirvesini ziyaret edenler genelde parkın en geniş gölü olan Bucura Gölü’nün kıyısında kamp yapmayı ve yürüyüşlerine buradan başlamayı tercih ediyorlar. Deneyimsiz bile olsanız Bucura’dan zirveye ulaşmanız, güzel yaz aylarında, en fazla 3 saat sürecektir. Eğer çok fazla mola vermeden, aceleci davranıp hızlı hızlı yürürseniz bir buçuk saatte zirveye ulaşmanın mümkün olduğunu yazan kaynaklar da mevcut. Benim tavsiyem yürüyüşe erken saatlerde başlayıp tüm yolun tadını çıkarmanız ve dönüş için de enerjinizi saklamanız olacaktır.

Çeşitli forumlarda Bucura Göl’ünde kamp yapanların doğa yürüyüşüne başlamadan önce Salvamont’da bulunan arama – kurtarma ofisinden hava durumunu öğrenmeleri yönünde tavsiyelerle karşılaştım. Peleaga zirvesi için en uygunu yaz aylarında ziyaret etmektir.

3
Veliki Risnjak Zirvesi | Fotoğraf: kristofarndt

Hırvatistan, Veliki Risnjak Zirvesi, Risnjak Dağları

Hırvatistan’da yer alan Risnjak dağlarının en yüksek zirvelerinden birisi olsa da Veliki Risnjak zirvesi 1528 metre ile görece alçak sayılabilir. Doğa severler Risnjak zirvesinde karşılaştıkları çok çeşitli floraya bayıldıklarını söylüyorlar.

Nerdeyse tüm sene boyunca ulaşılabilen bir zirve olması ve çevresinde çok sayıda rotanın zirveye ulaşması son derece büyük avantaj. Zirveye ulaşımın kolay olması deneyimi az doğa severlerin de kolayca günü birlik yürüyüşlerle bu harika zirveyi keşfetmesine olanak sağlamaktadır.

En kolay ulaşım parkın batısında yer alan dört girişten birine araçla gelmektir. Bu girişler Vilje, Cajtige, Lazac ve Šegina’dır. Tüm patikalar işaretlenmiş ve patika dışına çıkmak yasaklanmıştır. Araçla giriş için 7$ civarı bir park ücreti ödeyip izin alınması gerekmektedir. Kondüsyonunuza ve başladığınız noktaya göre zirveye ulaşmanız bir kaç saat sürebilir. Milli Park sınırlarında kamp yapılmasına izin verilmemekte. Konaklama için yakında bulunan dağ evlerini ve otelleri kullanabilirsiniz. Bölgede doğa yürüyüşünün yanında dağ bisikleti gezileri ve çeşitli canlıları gözlemlemek gibi aktiviteler olduğu da belirtilmektedir.

2
Balkan coğrafyasının en yüksek noktası Musala | Fotoğraf: Mihail Kozuharov

Bulgaristan, Musala Zirvesi, Rila Dağları

Musala zirvesine tırmanarak sadece Bulgaristan’ın en yüksek zirvesine değil aynı zamanda Balkan Yarımadası’nın da oldukça yüksek bir noktasına çıkmış olursunuz. Musala adı tahmin edeceğiniz üzere “Musalla” (Allah’a yakın) anlamındadır. Bu adı 2925 metre yüksekliğine borçlu olduğunu tahmin etmek hiç de zor olmasa gerek. Yüksek bir zirve olmasının yanında çevrede yer alan göller ve göz alabildiğine uzanan alandaki diğer zirveler ile muhteşem bir görüntü sunmaktadır.

Sofya’dan 70 kilometre mesafede yer alan Borovets Musala zirvesine çıkmak için başlangıç noktası olarak kullanılmaktadır. Buradan doğa yürüyüşü yapabileceğiniz iki ana rota bulunmaktadır. Hangi rotayı seçerseniz seçin Borovets’ten Musala zirvesine ulaşmanız 8 saatten fazla sürmeyeceği belirtiliyor. Bu kadar çok vakit harcamak istemeyenler ise Borovets’ten Jastrebec zirvesine teleferik ile ulaşıp 3 saat kazanabilir. Doğa yürüyüşünüz sırasında Musala’da yer alan üç dağ evinden birinde su içmek için duraklayabilirsiniz. Dağ evleri gece konaklamanıza da imkan vermektedir.

1
Chopok Zirvesi | Fotoğraf: Jiri Brozovsky

Slovakya, Chopok Zirvesi, Alçak Tatra

Alçak Tatra (Low Tatras)’daki ikinci en yüksek zirve olmasının yanında aynı zamanda Slovakya’da en çok ziyaret edilen tepedir. Denizden 2024 metre yüksekte yer alan bu zirveye teleferikle kolayca ulaşabileceğiniz gibi çok daha eğlenceli olan doğa yürüyüşü yaparak ulaşmanız da mümkündür.

Chopok’a ulaşmak için Poprad şehrinden otobüs veya araba ile 50 kilometre mesafede yer alan Liptovsky Mikulas’a gitmeniz gerekiyor. Buradan Tatra Milli Parkı’ndaki bir çok doğa yürüyüşü rotası için başlangıç noktası konumundaki Demanovska Dolina’ya ulaşabilirsiniz. İşaretli bir çok farklı rotadan birini seçebileceğiniz gibi zirveye ulaşan en ünlü rota E8 Avrupa Yürüyüş Rotası’dır. Bu rota ana sırttan ilerler ve kırmızı ile işaretlenmiştir. Yürüyüşçü dostu Chopok zirvesini keşfettikten sonra eğer yeterli vaktiniz varsa biraz daha ilerleyip bölgenin en yüksek zirvesi olan Dumbier’e de ulaşabilirsiniz.

Milli Park sınırlarında kamp yapılmasına izin verilmemektedir. Yine de işaretli yollarda bulunan çok sayıda kulübede gecelemek mümkündür.

5 YORUM

  1. Alçak Tatra’da Chopok ve Dumbier zirvelerine yürüme şansına eriştim. Parkur herkesin yürüyebileceği gibi, basit bir parkur ama iki zirveyi de yürüyebilmek biraz kondisyon gerektirir. Toplamda başlangıç noktasına dönüşümüz 17Km sürmüştü. Büyük bölümü tırmanış tabi. Bizim çıktığımız tarafta ilginç de bir adet var. Tepedeki restoran, otel, dinlenme noktasına çıkan patika yolunda koca kütükler bırakılmış. Devrilen ağaçları kesmişler ve buralara dizmişler. Yukarı çıkan ve totosuna güvenen babayiğitler, bu kocaman kütüklerden birini sırtlanıp, yaklaşık 1700 metredeki bu dinlenme tesisine kadar omuzlarında çıkarıyorlar (4,5 – 5 km ve 600 civarı rakım). Yukarı çıkaranları da gördüm, yukarı çıkarttıktan sonra şöyle bir yüklendim ama taşınacak gibi de değil namussuz 🙂 Yazına ekleme yapacak olursam da, eğer bu yazıyı okuyan ve o tarafa giden olursa o dinlenme bölgesinde bir çorba içsin. Slovakların yılbaşında yaptığı geleneksel bir çorba var, lahana turşusundan yapılıyor ve bol acılı ve muhteşem güzel. Yanına da bir rakija içtikten sonra, enerjiyi fulleyip, yola devam edebilirsiniz. 🙂

    Oralarda kamp yapmanın yasak olmasının sebebi çok fazla ayı olması. Bu bölgeye gelmeden önce yaptığım bir kampta sağolsunlar, gece çadırda biraz yusuflamama sebebiyet verdiler. Bir de Slovaklar doğalarına çok saygılı. O bölge doğal koruma alanı olarak sayılıyor ve saygılarından, mantar vs gibi insanların toplayıp yiyebilecekleri bir bitki görseler dahi koparmıyorlar. “Onlar burada yaşayan hayvanlar için” demişti, beni buraya getiren Duşan. 🙂

  2. Şu anda orta ve liselere yönelik proje yapıyorum. Ve projede seçtiğim dağları sizin yaptığınız bu sitedeki açıklamalarınıza borçluyum. Elinize sağlık. Güzel bilgiler aktarmışsınız. Ne mutlu bilgilerini paylaşanlara.Sizi tebrik ediyor, başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum.

    Not: Bu bilgileri aşağıda adresini belirtiğim sitemde yayımlayabilir miyim.
    Saygılarımla.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.