Doğada Keneden Korunma Yolları

Bu yazıda doğada karşılaşmanız çok olası minik dostları nasıl uzak tutacağınızı anlatmak istiyorum. Bu yazının konusu başlıktan da tahmin edeceğiniz üzere “Keneden Korunma Yöntemleri“.

Beton tarlalardan ayrılıp temiz nefes almak, caddelerin, sokakların gürültüsünden uzaklaşıp doğanın kendine has sakin senfonisine kulak vermek, grinin on yüz bin milyon tonuna güle güle diyerek ovaların, yamaçların, ormanların gökkuşağı tonları ile keyifli göz banyosu yapmak için en güzel yöntem tabii ki doğa yürüyüşüne çıkmaktır.

Doğaya çıkmak, bir yamaçtan çevreyi izlemek, akşam kamp yapmak kesinlikle keyif vericidir. Çevrenizde yaşamla dolu doğanın içinde geçen her bir dakikanın çok değerli olduğundan hiç şüphem yok. Böylesi keyifli zamanın bir anda tehlikeli ve korku dolu anlara dönüşmesi çok akla gelmeyen fakat oldukça yaygın bir durumdur. Heyecanla karışık korku dolu anlar düşündüğünüz gibi ayı, kurt, çakal benzeri vahşi hayvanlar yüzünden değil parmak ucu boyunda, minicik bir dostun ısırığında saklı.

Kene her ülkede tehlikeli hastalıklar taşımaz. Fakat taşıması olası patojenler ve parazitler sebebiyle keden korunma konusunda çok dikkatli olmalısınız. Bulunduğunuz yerde kene ısırığı ile karşılaşırsanız hemen korkuya ve dehşete kapılmayın. Sakin olun. Korkuya kapılarak yapacağınız yanlış bir hareket düşündüğünüzden daha büyük sorunlara davet çıkaracaktır. Kene ısırığına maruz kaldıysanız en iyi seçeneğiniz keneyi yapıştığı yerde bırakıp en yakın hastane, sağlık ocağı, doktor veya veterinere ulaşarak eğitimli ellere teslim olmanızdır. Keneyi kendiniz çıkarmak zorundaysanız bunu nasıl yapmanız gerektiğini ilk fırsatta bir doktordan öğrenmenizi tavsiye ederim. Konumuz sağlığı doğrudan ilgilendirdiği için müdahale ile ilgili bilgi vermekten kaçınıyorum.

KENEDEN KORUNMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN

Uygun kıyafetler | Keneden Korunma Yöntemleri
Uygun kıyafetler | Keneden Korunma Yöntemleri

Tabii ki en güzel yöntem korunmaktır. Kene ve benzeri minik dostları vücudumuzdan uzak tutmak için basit fakat etkili yöntemler izleyebilirsiniz. Burada yazan keneden korunma yöntemlerini ben de sıkı sıkıya uygulamaktayım. Şimdiye kadar hiç kene ısırığı ile karşılaşmadım.

– Doğa yürüyüşleri sırasında uzun kollu kıyafet ve pantolon giymeye özen gösterin. Pantolonun dar olmaması yılan ısırığına karşı ve keneden korunma sağlayacaktır. Kenelerin yoğun olduğu dönemlerde paçalarınızı çoraba sokarak keneleri teninizden uzak tutmanız mümkün.

– Doğa yürüyüşü yaparken patikaları ortalamayı alışkanlık haline getirin. Keneler çoğunlukla toprağa yakın yaprak artıklarında bulunurlar.

– Keneden korunma sağlamak için böcek kovucu sprey kullanmaktan çekinmeyin. Ne kadar doğa aşığı, doğal yaşam delisi, organik fetişi olsanız da bu minik dostları üstünüzden uzak tutmak için en iyi, tek seçenek DEET maddesi en yüksek olan spreylerdir. %20-30 veya daha yüksek oranda DEET içeren ürünleri tercih edin. Türkiye’de defans sinek kovucu kullandıklarım arasında en iyi sonucu verdi.

– Bitkisel özlü böcek kovucular her ne kadar kulağa hoş gelse de hiç bir işe yaramadığını söylemek zorundayım. Kullandıktan 20 dakika sonra hiç bir etkinliği kalmadığını çok defa gördüm ve duydum. Deneyimle sabittir.
DEET kullanımı hakkında Türkçe kaynak bulamadım. İngilizce soru cevapları okumak için TIKLAYIN.

Alerjik bir bünyeniz var ise bu tür ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız!

– Kıyafetleriniz için keneden korunma sağlayacak böcek kovucu permethrin içerikli olmalı. DEET içerikli kovucuları kıyafetlerinizde kullanmaktan kesinlikle sakının. Bazı doğa sporları mağazalarında böcek kovucu maddeyle hazırlanmış kıyafetler bulmanız mümkün.

– Eve döndüğünüz zaman veya çadırda uyumadan önce vücudunuzu mutlaka kontrol edin. Kene vücudun her yerini çok sever. Yine de bu uyanıklar gizli, saklı yerleri bulmakta ustadır. Saç dipleri, kulak arkası, göbek deliğinin çevresi, kasıklar, koltuk altı gibi bölgeler en sık görüldükleri yerlerdir. Çoğunlukla koyu renkli, irice ben gibi görünürler.

– Doğa yürüyüşünden döner dönmez duşa girmeyi alışkanlık haline getirin. Uzun süren doğa yolculuklarında ise gün aşırı kişisel temizliğinize özen gösterin. Kıyafet ve kamp malzemelerini de kontrol etmeyi unutmayın. İmkanınız var ise kıyafetlerinizi yüksek sıcaklıkta ve devirde yıkayın.

– Erken teşhis kenelere karşı da son derece etkili bir korunma yöntemidir. Kene yapıştıktan sonra ilk 24 saatte çıkarılır ise zararlı bir şeyleri bulaştırma şansı 0 olduğu bilinir. Patojenlerin kene karnından kanınıza geçmesi zaman alan bir süreç. Bu yüzden ısırığı farkeder farketmez panik yapmanıza gerek yok.

– Kene tarafından bir hastalık bulaştıysa ısırdığı bölgede kızarıklık, kaşıntı, sıcaklık gibi hisler olabilir. Bir kaç günde veya bir ay sonra bu belirtiler geçer. Eğer halsizlik, kas ve eklem ağrısı, grip – nezle benzeri belirtiler gösteriyorsanız çok vakit kaybetmeden bir doktora görünmeniz faydalı olabilir. Her ısırık çok ciddi sonuçlar yaratmasa da belirtilerin ne olduğunu anlamak ve gerekli tedaviye başlamayı ihmal etmeyin.

6 YORUM

  1. Merhaba
    Cok guzel bi yazi olmus. Kene kovucu araken sizinle karsilastim.oglum muhendis ve dogal.olarak isi geregi dagda bayirda surekli….gecenlerde kene soktu sukur bisey olmadi. Kene kovucu bi uryn tavsiye edebikirmisiniz. Dogal kene kovucular var ama ise yarami acaba. Sizib dediginiz urunleri deet falan direk cildine mi surecek.bunlarin cok zararlari oldugunu duydik. Giysilerine daha cok pantolon pacalarina falan sikilabilecegimiz bir uryn varmi

    • Merhaba;
      Defans turuncu kapaklı güzel işe yarıyor. DEET denen ürün sinek ve kene gibi canlıları kovan ana maddedir. Kullanım şartlarına uyulduğu sürece bir sorun yaratmaz. Bu ürünler cilde ve giysiye, ayakkabıya da uygulanabiliyor.
      Sadece giysilere uygulanan, insanlar, kedi, köpek gibi canlılar için güvenli, sadece böcekleri etkileyen, permetrin içeren spreyler de mevcut. Veteriner hekimlerde bulunabilir. Genelde kedi, köpeklerde bit, pire, keneye karşı kullanılıyor. Giysilerde de kullanmak mümkün.

  2. Kalemine yüreğine sağlık. Güzel bir yazı olmuş. Doğaya çıkmanın ve açılmanın belli başlı riskleri her zaman vardır. Doğaya çıkarken bu riskleri kabul ederek ve göze alarak çıkıyoruz. Gerekli tedbirleri ve önlemleri aldıktan sonra doğanın güzelliklerinden mahrum kalmamak gerektiğine inanıyorum.

    • En büyük tehlike yeterli eğitim ve deneyimden yoksun kalmaktır. Şehir hayatından çok daha tehlikeli olmasa da çadır kamplarının ve doğa yürüyüşlerinin kendine özgü tehlikeleri de mevcut. Aslında bu çok geniş kapsamlı bir konu. Yaralanmalardan kaybolmalara, zehirlenmeden alerjiye kadar onlarca konu başlığı yazılabilir.
      Tüm bu ihtimaller sakın ola gözünüzü korkutmasın. En başta dediğim gibi yeterli eğitim ve deneyim ile tüm tehlikeleri en aza indirmek de oldukça kolaydır.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.