Çorapla Hayat Kurtarmanın 8 Yolu

“Acil durumlarda bir çift çorapla hayat kurtarmak mümkün!” Bu cümleyi söylediğim bir çok kişi önce ufak bir şaşkınlık yaşıyor. Ardından detayları duydukça şaşkınlıkları biraz daha artıyor. Bir çift çorap nasıl olur da ormanda hayatınızı kurtarabilir? Bunu öğrenmek isteyenler için üşenmedim bildiklerimi yazdım. Bu yazıda bildiğim 8 farklı yöntemden bahsettim. Farklı senaryolarda bir çift çorapla nasıl hayatta kalınacağını biliyorsanız lütfen yazının sonundaki yorum bölümüne bildiklerinizi yazın. Bu yazının faydalı olduğunu düşünüyorsanız sosyal medya hesaplarınızdan paylaşarak daha çok kişiye ulaşmasını sağlamanızı rica ediyorum.

Doğada seyahat edenleri birinci dereceden ilgilendiren konunun kesinlikle “Hayatta Kalma Teknikleri” olduğunu düşünüyorum. Sırtınıza çantanızı alıp bilmediğiniz dağlarda, patikalarda seyahat edip kamp yapmak beraberinde hayatınızın sorumluluğunu da getiriyor. Şehir hayatımızda hiç önemsemediğimiz ellerimizin üşümesi, çantamızdaki suyun bitmesi, acıkmak gibi konular doğada seyahat ederken kolaylıkla ölüm – kalım meselesine dönüşebilir. Bu yüzden “Doğada Hayatta Kalmak” hakkında elimden geldiğince yazmaya özen gösteriyorum. Bu konularda daha önce yayınladığım başlıkları bu yazının sonunda bulabilirsiniz. Bu yazımın içeriğini klasik hayatta kalma tekniklerinin biraz dışına çıkarak “Çorapla Hayat Kurtarmanın Yolları” olarak belirledim.

Ellerinizi Isıtın

Soğuk bölgelerde çıplak elle uzun süre dayanmanız, ateş yakmaya çalışmanız zorlu olabilir. Bu durumda çoraplarınızı eldiven gibi kullanarak sıcak tutmanız, donmaktan kurtarmanız mümkün.

Su Toplayın

Kaybolduğunuz, kaza geçirdiğiniz bölgede su bulamadıysanız endişe etmeyin. Toprağı biraz kazarak çıkaracağınız nemli çamuru veya kili çoraba doldurup iyice sıkarak içecek su elde edebilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız çorabı kirli suları filtre etmek için de kullanabilirsiniz. Bu şekilde suyu filtre ederek daha kaliteli içme suyu elde edebilirsiniz. Unutmayın ki bu yöntem bulduğunuz sudaki bakteri ve diğer mikroorganizmalara karşı filtre görevi GÖRMEYECEKTİR!

Çadırınızı Sabitleyin

Özellikle kış aylarında esen sert rüzgarlar yüzünden acil durum barınağınızı veya çadırınızı sabit tutmanız mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda çorabınızı karla sıkıca doldurun, çadır ipinizi çoraba bağlayın ve çorabınızı 30-40 cm derine gömün. Üstünü karla sıkıca destekleyin. Bu yöntem kumla da aynı şekilde iş görecektir.

Yaranızı Sarın

Yaranızı sarmak için mümkünse temiz bir çorap kullanın. Eğer temiz çorabınız yoksa acil durumlar için elinizde olan malzemeyi kullanmanız da hayati önem taşıyacaktır. Yaranıza ilk yardım yaptıktan sonra ortaya çıkabilecek enfeksiyonları bertaraf etmek için yeterli vaktiniz olacaktır. Acil durum çantanızda bir kutu antibiyotik bulunması bu tür durumlarda işe yarar. Antibiyotik kullanımı ile ilgili mutlaka doktorunuzla görüşmeli ve gerekli bilgileri iyice öğrenmeyi ihmal etmeyin.

Ayağınızı Yere Sağlam Basın

Özellikle buzul alanlarda kayıp düşmemek için ayakkabınızın burun kısmına çorap geçirebilirsiniz. Çorapların yapısı gereği buzda kaymanızı zorlaştıracaktır. Yün çoraplar naylon veya poliester malzemelere göre daha iyi bir tutunma sağlar.

Eşya Taşıyın

Sırt çantasına oranla çok pratik ve işe yararmış gibi görünmeyebilir. Yine de acil durumlarda yanınızda bulundurmak zorunda olduğunuz gıda, çevreden toplayacağınız yemiş, küçük odun parçaları veya diğer önemli malzemeleri taşımanızı kolaylaştıracaktır.

Silah Yapın

Silah lafını duyup hemen heyecana kapılmayın. Acil durumlarda gıda bulmak için avlanmanız gerekebilir. Ufak canlıları avlamak için çorabın içine uygun büyüklükte taş koyup mağara devri teknolojisi ile karnınızı doyurabilirsiniz.

Meşe Palamutlarını İşleyin

Acil durumlarda toplayacağınız meşe palamutları ile kalori ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Meşe palamutlarında bulunan tannik asit yüzünden hem tadı iğrençtir hem de yediğinizde midenizi bozar. Bunu önlemek için palamutları kırarak kabuklarını çıkarın, çorabın içine doldurun, ağzını sıkıca kapatıp bir akarsuyun içine sabit duracak şekilde bırakın. Bir kaç gün içinde akan su asidi de nötrleştirecektir. Tencere ve ateşiniz var ise palamutları sıcak suya koyarak bu işlemi hızlandırabilirsiniz. Tenceredeki suyu bir kaç kez değiştirmeyi unutmayın.

Doğada Hayatta Kalmak

2 YORUM

  1. Bende doğada kamp kurmayı çok severim ve sık sık yapmaya çalışırım.Çoraplardan elviden yapmayı,su taşımayı ve eşya taşımayı biliyorum.Fakat yazdıklarınızdan sonra yeni bilgiler edindim teşekür ederim..sevgiyle kalın..

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.