Cebelitarık

Cebelitarık’ın eski çağdaki adı Calpe’dir. Şimdi ise Arap komutanı Tarık bin Ziyad’ın adını taşır. Tarık boğazın güvenliğini sağlamak için burada bir kale yaptırmıştır. Cebelitarık 1462’de Araplardan İspanyollara geçmiş, 1502’de resmen İspanyol topraklarına katılmıştır. 24 Temmuz 1704’te İngiltere-Hollanda deniz kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir. 1705 tarihindeki Ultrecht Antlaşmasıyla İspanya kaleyi İngiltere’ye iade etmeyi kabul etmiştir.

Ülkenin statüsü İspanya ile İngiltere arasında hâlâ tartışmalıdır. Kendi isteğiyle İngiliz sömürgesi olarak kalmak isteyen, 6 km² yüzölçümü, 35.000 nüfusuyla bayrağı ve marşı olan ülke, dünya üzerinde küçük bir alan zaptetmesine rağmen iki ülke arasında zaman zaman büyük sorunlara neden olmaktadır. Akdeniz’in Atlas Okyanusu‘na açılan bu bölgesi özellikle deniz ticareti açısından büyük önem taşır.

Teknestop çekerek Fransa’dan başladığım yelken seyahatimde ilk durağımız Cebelitarık olmuştu. Yola çıktıktan birkaç gün sonra yakıt tanklarından birisinin bağlantıları koptuğu için planımızın dışına çıkarak burada bir haftaya yakın vakit geçirme şansını elde ettik.

Cebelitarık – Yolda Kal
Cebelitarık Kayası ve Akdeniz manzarası | Fotoğraf: Moshi Anahory

Costa del Sol ve Fas’ın kuzeyinden Cebelitarık Kayası‘nı rahatlıkla görebilirsiniz. Kayanın yüksek bölgelerine çıktıkça gördüğüm manzara karşısında heyecanım kat kat artmıştı. Uzaktan bakıldığında sadece bir kaya gibi görünse de bu bölgede keşfedecek, insanı hayrete düşüren birbirinden ilginç yapılar mevcut.

Erken dönem Yunan ve Romalı kaynaklara göre Cebelitarık Dünya’nın sonunu işaretlemek için Herkül tarafından dikilen iki sütundan birisidir. Efsanevi Erytheia adasına doğru yol alırken Atlas Dağları’nı ikiye yaran Herkül böylece Atlas Okyanusu’nu Akdeniz ile birleştirmiştir. Böylece Cebelitarık boğazı oluşmuştur. Oldukça etkileyici bir hikaye, öyle değil mi?

Bir çok kişi buraya seyahat etmenin gereksiz olduğunu ve özellikle sahip olduğu statü yüzünden sınır kontrolleri ile uğraşmanın zorlu olduğunu düşünüyor. Denizaşırı İngiliz toprağı olması maalesef turist dostu bir ülke olduğu anlamına gelmez. Özellikle bu küçük ülkenin vergisiz dükkanları ve zengin yatırımcılara sunduğu avantajları göz önünde bulundurunca sırtçantalı turistlere pek ilgi göstermediklerini itiraf etmeliyim.

Bu ilginç ülkeyi ziyaret etmek için geçerli bir İngiliz vizesine ihtiyacınız var. Cebelitarık’ta bulunan sıradışı havalimanına direk uçabilir, İspanya’nın La Linea şehrinden yürüyerek sınırı geçebilir veya Fas’tan feribot ile bu minik ülkeye ulaşabilirsiniz.

Cebelitarık Görülmesi Gereken Yerler

Casemates Meydanı

Cebelitarık Botanik Bahçesi

Cebelitarık Kayası

Mağribi Kalesi

“Kuşatma Altındaki Şehir” Müzesi

Büyük Kuşatma Tünelleri

Berberi Makakları

St. Michael Mağarası

Cebelitarık O’Hara Bataryası

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.