Büyük Kuşatma Tünelleri

Kuşatma altındaki şehir müzesini ardımızda bırakıp kayanın kıvrımlı yollarından yavaşça yükselerek yolumuza devam ediyoruz. Bir sonraki hedefimiz Büyük Kuşatma Tünelleri. Buraya adım atmadan önce hakkında hiç bir fikrim yoktu. Basit bir kaç tünel ve savaşla ilgili bir şeyler görmeyi beklerken Akdeniz’in en akıl almaz askeri yapısıyla karşılaşmak beni son derece şaşırtmıştı.

1779 – 1783 yılları arasında Fransa ve İspanya’nın güçlerini birleştirerek uyguladıkları kuşatmaya karşı koyabilmek için İngilizler sadece 6 hafta gibi kısa bir sürede ve sadece insan gücü kullanarak böylesine karmaşık, labirent gibi tüneller yapmış. Büyük kuşatma tünelleri içine İngilizler’in yerleştirdiği devasa toplar sayesinde kuşatma geri püskürtülmüş. 2. Dünya savaşı sırasında eklenen tünellerle birlikte kayanın kuzey ucundaki toplam tünel ağı 51 kilometreyi buluyor. Her iki tünel seti için isteyenler rehberli turlara katılabilir. Tünellerin içindeki figürler, fotoğraflar ve atmosfer o anları adeta tekrar yaşatacak canlılıkta.

Tünellerin İnşası

1779 – 1783 yılları arasında süren büyük kuşatma sırasında görev yapan Vali General Elliot, silahları Cebelitarık kayasının kuzeyinde yer alan, Notch olarak bilinen çıkıntıya taşımak istedi. Bunun nasıl yapılacağını bulana büyük bir ödül sundu. Askeri zanaat şirketinin üyesi ve Kraliyet Mühendisleri adlı oluşumun öncülerinden olan Başçavuş Ince çılgınca bir fikirle valinin karşısına çıktı. Kayaya tüneller açarak gerekli silahları generalin istediği bölgeye taşıyabileceğini söyledi. Validen gerekli izni alan Ince 25 Mayıs 1782 tarihinde çalışmalarına başladı.

Büyük Kuşatma Tünelleri – Yolda Kal
Tüneldeki mevziden görüntü.

Tünelde çalışan işçiler büyük oranda kas güçlerini ve balyoz, levye gibi aletleri kullanmaktaki ustalıklarını insanüstü bir çabayla ortaya koyarak, bazı bölgeleri barutla patlatarak kısa süre içinde tünel açmayı başardılar. 18 işçi toplam 5 hafta gibi bir sürede kayada 25 metrelik tünel kazdı. 2. Dünya savaşında tamamen makina kullanarak kayada tünel açan firma 1 haftada 55 metre tünel kazmış. Karşılaştırma yapmak için güzel bir veri.

Büyük Kuşatma Tünelleri – Yolda Kal

İlk başta amaç Notch adlı bölgeye ulaşmaktı. Tüneller kazılırken kullanılan barutun dumanından etkilenen işçileri korumak için duvara bir havalandırma deliği açmaya karar verdiler. Duvara açılan deliği gördükten sonra buraya top yerleştirmenin iyi bir fikir olacağını farketmeleri ile birlikte diğer mazgalları da kaldırıp buralara toplar yerleştirildi. 1973 Şubat ayında kuşatma sona erdiğinde 110 metreye ulaşan tünelde toplam 4 adet top bulunuyordu.

Büyük Kuşatma Tünelleri – Yolda Kal

Kuşatma sona erse de tünellerdeki çalışma son hızıyla devam etti. Çok sayıda tünel, bölme ve yerleştirilen toplar ile Cebelitarık’ın savunmasına büyük katkı sağlandı. Buna karşılık, Başçavuş Ince’ye Cebelitarık kayasından bir arazi hediye edildi. Günümüzde burası halen Ince’nin bahçesi olarak anılır.

Büyük Kuşatma Tünelleri – Yolda Kal

Kuşatma tünelleri içindeki bölmelerde çeşitli büyüklükte çok sayıda top bulunuyor. Bunlar arasında 1850 yılına kadar tarihlenen Viktorya dönemi topları ilgi çekiyor.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.