Ayılardan Nasıl Korunulur

Kamp yapmak isteyenlerin çoğu vahşi hayvanların korkusundan güvenli bölgeleri terkedip doğanın içinde, vahşi doğada kamp yapmak istemez. Kamp severlerden aldığım mesajların çoğu “vahşi hayvanlardan korkmuyor musun?” “doğada ayılar, kurtlar, çakallar var abi. Ayılardan nasıl korunulur?” şeklinde oluyor. Vahşi yaşam adına yakışır şekilde vahşi olabilir. Eğer gerekli ve yeterli önlemleri almazsanız.

İsterseniz arabanızla ormanlık bir alana gidip kamp yapın, isterseniz dağların yamaçlarında, ormanların derinliklerinde kamp yapın etrafınızda vahşi hayvanlar olacaktır. Doğaya dahil olduğunuz anda bu canlıların yaşam alanında olduğunuzu unutmayın. Bir çok canlı mümkün mertebe insandan, gürültüden uzak durmayı tercih eder. Bu yüzden vahşi hayvanlara karşı ciddi anlamda korku duymanıza gerek yok. Yine de bir takım canlılar vardır ki bunlar hem cesur, hem meraklı hem de oldukça güçlüdür. Domuz, kurt ve ayı meraklı ve güçlü sınıfında olanların başında gelir. Türkiye’de özellikle Doğu Karadeniz’de, Amerika’da ünlü Yellow Stone Milli Parkında bol miktarda bulunan ayılar hayal ettiğiniz kadar büyük tehlike yaratmasalar da dikkatli davranmalı, gerekli önlemleri alarak hem ayıları hem de kendi keyfinizi, sağlığınızı tehlikeden uzak tutmalısınız.

kamp-ayi

Ayıların koku duyuları av köpeklerinin duyularından bile keskindir. Ayılar koku duyularını eş bulmak, tehlikeleri uzaktan sezmek ve çoğunlukla yiyecek bulmak için kullanır. Kamp ateşinde pişirdiğiniz lezzetli yiyeceklerin dumanını çok uzaklardan koklayan bir ayı büyük ihtimalle yemeğinize ortak olmaya karar verecektir.
Yemek ve gıda artıklarının kokusu ayıları kesinlikle cezbeder. Sadece yemek değil, kullandığınız çilek aromalı dudak kremi, elinizi yıkadığınız aromalı sabunun kokusu bile ayılara davetiye çıkarmaya yetebilir. Bu sebeple ayıları kampınızdan uzak tutmak için kokuları kendinizden uzak tutmayı başarmalısınız.

Doğada ayılara karşı güvenli bir kamp yapmak için uymanız gereken kuralları iyice öğrenmeye çalışın. Ayıların davranışlarını, tepkilerini, yaşam şekillerini öğrenmek bu konuda size yardımcı olacaktır.

SessİZLİkten Uzak Durun

Evet biliyorum bu kulağa garip geliyor. İçgüdülerimiz tehlike anında bize sessiz olmamızı öğütler. Konu doğada ayılar ile karşılaşmak olduğunda bu durum biraz farklı işler. En başta dediğim gibi önceliğiniz vahşi hayvanlarla – özellikle ayılarla – karşılaşmamak için önlem almak olmalı. Kamp alanınızda şirin, sevimli bir ayıcık görmek istiyorsanız müziğin sesini kısın, aranızda fısıldayarak konuşun. Ayılar GÜRÜLTÜDEN hoşlanmaz! Ormanların derinlerinde sakin bir hayat yaşamak istedikleri için veya basitçe insanlardan uzak durmak için böyle bir tavırları vardır. Kamp alanınızda varlığınızı belli ederseniz sevgili ayı dostunuz sizden uzak duracaktır.

Çobanların yanlarında sürekli bir müzik aleti, radyo taşıması, sürülerini güderken Türkü çığırmaları keyiften değildir. “Ben buradayım dostum, haberin olsun” mesajını vererek çevredeki ayıları uzak tutmak için bu tür yöntemlere başvururlar. Ayıların yoğun olduğu bölgelerde doğa yürüyüşü yapanlar çantalarına çan asarlar, bağırarak konuşurlar, yanlarında taşıdıkları hoparlörden müzik yayını yaparlar. Bu tür önlemler aldığınızda ayılar yemeğin kokusuna aldanıp yanınıza gelmek yerine bulunduğunuz bölgeden uzak durmayı tercih edecektir.

Ayı Dostu Bölgelerden Uzak Durun

ayi-izleri

 

Doğa yürüyüşü yaptığınız kırsal kesimlerde ağaçlarla çevrili bir vadide akan nehrin yemyeşil kıyısı harika bir kamp alanıdır. Şansınız varsa çevreden böğürtlen toplar, nehirde balık yakalayabilirsiniz. Kulağa ne kadar keyifli ve lezzetli gelse de ayılar da tıpkı biz kampçılar gibi böylesi güzel yerlere bayılır.

Bulunduğunuz bölgede yenilen meyveler veya kolay avlanan canlılar var ise buraları ormanın pazaryeri olarak düşünebilirsiniz. Kamp kurmadan önce çevrede keşfe çıkın. Topraktaki ayak izleri, ağaç gövdelerindeki pençe izleri bölgede ayıların aktif olarak dolaştığını gösterir.

Kamp kuracağınız yere karar vermeden önce bölge halkından bilgi almayı ihmal etmeyin. Hayvanlar farklı mevsimlerde farklı bölgelere yönelirler. Bu tip bilgileri bölgede yaşayan yerel halktan öğrenmek son derece önemlidir.

Ayıların Beslenme Vaktİne Dİkkat Edİn

ayi-su-kenari

Kamp yaptığınız yer kadar yılın hangi zamanı kamp yaptığınız da önemlidir. Kamp yapmak için en güzel zamanlar ilk bahar, yaz ve sonbaharın başlangıcıdır. Tesadüfe bakın ki özellikle bahar zamanı ayıların da son derece acıktığı, deli gibi karınlarını doyurdukları mevsimlerdir. Kış uykularının arasında kalkıp çılgınca ziyafet çeken ayılar son derece huysuz ve saldırgan olabilir.

Yumuşak geçen kışın hemen ardından kamp yapmak aç ayılar tarafından ziyaret edilme şansınızı arttıracaktır. Ilık kış ayları ayıların avlayabileceği canlıların daha güçlü olması anlamına gelir. Kış uykusundan uyanan ayılar yeterince aç oldukları için güçlü hayvanlarla beslenmeleri pek mümkün olmayacaktır. Bu sebeple aç ayıların sayıları da artacaktır.
Kamp alanınızda bulunan sucuklar, enerji barları, lezzetli çerezler aç ayılara davetiye çıkarmak için fazlasıyla yeterli olabilir. Kamp alanınızı bu lezzetli kokulardan uzak tutmaya özen göstermelisiniz.

MutfağınızI ÇADIRDAN Uzak Tutun

kamp-yemek-devinStein-Flickr

Lezzetli kamp yemekleri pişirdikten sonra etrafa yayılan kokular sizin kadar çevredeki aç ayıların da dikkatini çeker. Ayılar, rüzgar ile taşınan lezzetli yemek kokularını çok keskin burunları ile takip edebilir ve yemek pişirdiğiniz alanı bulabilirler. Bu sebeple ayıların yaşadığı bölgelerde yemek pişirdiğiniz yerde uyumayı aklınızdan bile geçirmeyin. Çadır ile kamp ocağınız, ateşiniz arasında en az 100 metre mesafe bulunduğundan emin olun. Hakim rüzgar var ise yemeği rüzgar altında kalan tarafta pişirmeye dikkat edin. Böylece rüzgar kokuyu çadırınızın tersi yöne taşıyacaktır. Yemek seti, yiyecek, çöp ve tuvalet kağıdı gibi kokusu bol eşyalarınızı ağzı kapalı metal kutularda saklamayı tercih edin.

En önemlisi ve gözden kaçırılan detay ise yemek pişirirken giydiğiniz kıyafetle çadırda uyumaktır. Yemek kokulu kıyafetler veya üstünüzü başınızı fıstık ezmesi ile kaplayıp uyumaya gitmek aynı sonuca sebep olur. Yemek kokusu sinmiş kıyafetlerinizi de diğer koku salan eşyalarınız gibi kapalı kapta saklamalısınız.

Kokuları Yok Edİn

Av köpeklerinden bile keskin koku duyusuna sahip ayıları kampınızdan uzak tutmak istiyorsanız çekici kokulardan kurtulmalısınız. Çadırın etrafında, içinde yemek artığı, ıslak mendil gibi şeyler bırakmamak iyi fikirdir. Bunun yanında koku yaratacak hareketleri de en aza indirmek avantaj sağlar.

Kamp ateşinde yemek pişirirken ortaya çıkan kokudan kurtulmanın yolu yoktur. Bunun yanında kremler, deodorantlar, kokulu sabun, ıslak mendil, parfüm gibi malzemeler yakınlarda dolaşan sevimli ayıcıkların dikkatini çekmeye yeter de artar. Bu tür malzemeleri çift plastik torbada, ağzı sıkıca bağlanmış şekilde saklayın. Kilitli torbalardan faydalanabilirsiniz. Yemek artıkları ve çöp için ağzı sıkıca kapanan ve hava almayan türde kabınız olsun.

Tuvaletİnİzİ Uzakta Yapın

Kamp alanının çevresine işeyerek bölgenizi işaretlemek mantıklı gelebilir. Fakat hiç de mantıklı bir hareket değildir. Bu inanışın tam tersine üre kokusu ayıların dikkatini çeker. Tuvalet ihtiyacınızı kamp alanınızdan uzakta bir bölgede giderin.
Kamplarda tuvalet ihtiyacınızı gidermek için kedi çukurundan faydalanabilirsiniz. Su kaynaklarından en az 30 metre uzakta, 15-20 cm derinliğinde bir çukur kazarak ihtiyacınızı giderin. Toprakla üstünü örtüp ayağınız ile sıkıştırın.

Çöplerİnİzİ Ortalıkta Bırakmayın

Çöplerin zaman içinde keskinleşen kokusu sevgili ayı dostlarımızın ilgisini çeker. Kamp yaparken ne kadar dikkat edersek edelim mutlaka bir takım çöpümüz olacaktır. Bu çöplerin ayılara davetiye çıkarmaması için bir çözüm bulmalıyız. Sakın ama sakın çöp kokusunu bastırmak için güzel kokulu ürünleri kullanmayı aklınızdan geçirmeyin.

Kuralımız basit: Ne kadar çok koku, o kadar çok ayı.

Çöpleri kamp ateşinde yakmak akla ilk gelen yöntemler arasındadır. Yanan çöpün çıkaracağı koku rüzgarla çok daha uzaklara taşınacaktır. Kamp çöplerine karşı almanız gereken önlem basittir. Çöplerinizi hava almayan torbalarda biriktirin. Bu torbaları da iki ağaç arasında 3-5 metre yükseğe asın. Ağaçlardan en az 1-1,5 metre uzakta olduğundan emin olun. Hava almayan torbalar kokuyu oldukça azaltır. Astığınız torba ise hayvanların ulaşmasına imkan vermez.

Yemeklerİnİzİ Kamp Alanından Uzak Tutun

Çadırda geceyi sevimli, pofuduk bir canlıyla geçirmek istemiyorsanız yemekleri, kamp mutfağı malzemenizi çadırdan uzakta tutun. Ayıların bulunduğu bölgelerde çadırda yemek yemek pofuduk dostlara açık davetiye vermektir. Aynı şekilde yemekleri çadırda tutmak ayıları çadıra çağırmanız anlamına gelir. Tıpkı çöpleriniz gibi yemeklerinizi de çadırdan uzakta, güvenli bir yerde ve koku vermeyecek şekilde saklamalısınız.
Çöp ve yemeklerin yanısıra deodorant, ıslak mendil, diş macunu gibi ürünleri de uzakta tutmanızda fayda var.

Ülkemizde özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde yaşamını sürdürmeye çalışan yaban hayatı ile ilgili güzel çalışmalar yapan bir dernek var. Facebook sayfasını takip ederek detaylı bilgiler edinebilirsiniz. https://www.facebook.com/wildlifebears

7 YORUM

  1. Hocam ayı haritası aradım ama detaylı bulamadım. Akdeniz bölgesinde yabani hayvan haritası varsa paylaşırsanız memnun olurum. En çok korktuğum uyurken çadıra saldırmaları, uyku sersemliği ile nasıl tepki verilir çadırın içine sıkışıp kalmakta var. Etrafa bir güvenlik ağı oluşturabilecek malzeme olsa çok iyi olur.

    • O zaman yapacak çok bir şey kalmıyor. Yüzyüze ayı ile karşılaşınca elleri kaldırıp çok gürültü yapmak gerek. Kaçmak anlamsız. Saldırı halinde ise yere kapanıp cenin pozisyonu alarak ellerle enseyi kapatmak, yüzüstü yatmak zararı en aza indiriyor.
      Kimi kaynaklarda ise ayının burnuna yumruk atmayı öneriyor ama onun için büyük cesaret gerekir.

  2. Çan takma fikri bana cok mantikli gelmedi. Can sesi ayi icin etrafta dolasan bir koyun veya sigir oldugu fikrine goturur. Bu da ayiyi bulundugunuz yone cekebilir.

    • Ayılar çanların ne için kullanıldığını bilmez. Kaldı ki etrafta koyun varsa bilirler ki çoban ve çoban köpekleri de var.
      Buradaki temel mantık gürültü yapmak. Ayılar özellikle doğal olmayan gürültüden uzak durmaya meyillidir.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.