Yolculukta İletişim Kurmak

Uzun sürecek bir yolculuğa çıkarken 21. yy’a ait alışlanlıklarınızı ardınızda bırakmak zorunda değilsiniz. En iyi ihtimalle ailenizle, yakın arkadaşlarınızla iletişim kurmak isteyeceksiniz. Dijital Dünya’nın nimetleri günümüzdeki gibi geniş kapsamlı ve ulaşılabilir değilken evinden çok çok uzaklarda birisi için yolculukta  iletişim kurmak zorlu bir macera idi. Uzak mesafe jetonu veya arama kartı bulup bir telefon kulübesinde çalıştığından emin olmadığım cihazla cebelleşmek, iletişim kurduğumda ise bunun dakikalarla sınırlı olması, yüksek iletişim ücretleri yüzünden ayda bir iletişim kurabilmek, olan biteni hızlıca özetlemek gibi zorlukları dün gibi hatırlıyorum. Artık yolculukta iletişim son derece kolay, ulaşılabilir ve ucuz olsa da artıları ve eksileri olan bir konudur.

Akıllı telefonlar ile her yerden iletişim kurmak mümkün.
Akıllı telefonlar ile her yerden iletişim kurmak mümkün.

Uzun süren yolculuklara çıkarken amacınız zaman zaman iletişim kurmak, hızlıca haberlere göz gezdirmek, desteklediğiniz takımın durumunu öğrenmek, aile bireyleri, ardınızda bıraktığınız sevgiliniz, en yakın arkadaşınız veya yolda tanıştığınız insanlar ile haberleşmek ise yanınızda bilgisayar taşımanıza gerek olmayabilir. Neredeyse tüm şehirlerde, kasabaların çoğunluğunda internet kafe bulmak mümkün. Otel ve hostellerin neredeyse tamamında epostanızı kontrol etmek, ödemelerinizi yapmak, fotoğraflarınızı yedeklemek için kullanabileceğiniz ortak bir bilgisayar bile bulunmaktadır. Tabii ki yanınızda ufak bir dizüstü bilgisayar, tablet veya akıllı telefon taşıyorsanız yolculukta iletişim kurmanız da kolaylaşacaktır.

Yolculuğumu takip edenlerin farkedeceği üzere feysbuk sayfamı sıklıkla ve web sitemi de elimden geldiğince güncellemekteyim. Dağın başında, kimsenin olmadığı yerlerde bile iletişimi kesmemeye özen gösteriyorum. Bunun teknik sebepleri olsa da uzun yolculuğa çıkan hemen herkes bilir ki ilk iki, üç ayın sonunda insan kendisini feci yalnız hissediyor, ev özlemiyle doluyor ve ardından bıraktığı ülkesinde, şehrinde olan biteni merak ediyor. Yolculuğa çıkma amacınız sizi sıkan, bunaltan hayatınızdan uzaklaşmak, kafanızı dinlemek, yalnızlığın tadını çıkarmak olabilir. Bir çok kişi bu yüzden seyahatlere çıkıyor. Yine de 3. ayın sonunda ortaya çıkan yalnızlık hissi ve ev özlemi sonucu iletişim kurma ihtiyacı hissedebilirsiniz.

Amacınız, yolculuğunuz, süresi ne olursa olsun Dünya’nın bir yerlerinde evinizle, sevdiklerinizle iletişim kurmanız için kullanabileceğiniz imkanları bu yazıda derledim. Siz yine de kendinizi internete, iletişime çok kaptırmayın ve gittiğiniz yerlerin tadını çıkarın.

E-Posta

Her daim en favori iletişim aracım e-postadır. Aynı anda bir çok kişiye durumunuzu, planlarınızı, başınıza gelenleri basit ve etkili bir yöntemle ulaştırabilirsiniz. Hatta yahoo veya google gibi servislerin sunduğu e-posta gruplarını kullanarak arkadaşlarınızın buraya üye olmasını isteyebilirsiniz. Bu sayede ortak iletişim kurmanız kolaylaşacaktır.

Sosyal Medya

Sosyal medya hızlı ve basit olması açısından avantajlıdır.
Sosyal medya hızlı ve basit olması açısından avantajlıdır.

Benimle yaşıt olanların bir çoğu inatla e-posta kullanmaya devam etseler de günümüz gençleri bunu sadece okul ve iş amaçlı kullanıyorlar. Tanıdıkları ile iletişimi sosyal medya üzerinden yapmayı tercih ediyorlar. Sosyal medyanın en büyük avantajı bir kaç fotoğraf ile neler yaptığınızı özetleyen bir paragraf yazıp saniyeler içinde binlerce kişiye ulaştırabilirsiniz. Yine de her gönderinizi listenizdeki herkesin göreceği garantisi bulunmamaktadır.

Sosyal medyanın en büyük avantajı ise gittiğiniz yerlerde ihtiyacınız olan bilgiye ulaşma kolaylığı sağlamasıdır. Farklı gruplara üye olarak kalacak, yemek yiyecek, gönüllü çalışacak, gezip görecek yerler hakkında hızlı ve güvenilir bilgi alabilirsiniz.

Skype

Kaldığım hostellerde gördüğüm gezentilerin neden sürekli skype kullandıklarını halen anlamış değilim. Telefonumda ve bilgisayarımda yüklü olmasına rağmen şimdiye kadar ne varlığından bir fayda gördüm, ne de yokluğunu hissettim. Skype sayesinde görüntülü arama yapmak son derece avantajlı görünse de bunu feysbuk üzerinden yapmak da mümkün. Skype ile ev veya cep telefonlarını aramak da mümkün. Bunun için düşük de olsa bir ücret ödemeniz gerekiyor. Yolda olduğum süre boyunca telefon görüşmesi için SMSListo denen IP telefonu hizmetini kullandığım için bu anlamda da Skype işime yaramıyor.

Evdeki aile üyelerinin sosyal medya hesapları yok ise Skype bu durumda son derece kullanışlı olabilir. Yola çıkmadan önce evdeki bilgisayarınıza Skype kurup ayrı bir hesap açmayı unutmayın. Evdekiler bu konuda deneyimli değilse birlikteyken bir kaç deneme görüşmesi yapabilirsiniz.

Dijital Günce Yazın

Dijital günce (blog) ile etkili bir iletişim sağlayabilirsiniz. | Fotoğraf: @Tanel Teemusk
Dijital günce (blog) ile etkili bir iletişim sağlayabilirsiniz. | Fotoğraf: @Tanel Teemusk

Yolculuk yaparken günce (blog) yazmak ya da yazmamak konusunda ikileme düşen çok kişiyle karşılaştım. Bu konuda forumlarda, gruplarda çok sayıda tartışma bulabilirsiniz. Bu konuda bana da çok sayıda mesaj geliyor. Benim düşüncem basit ve net: “Paşa gönlün nasıl isterse öyle yap genç dostum.”

Eğer bir blog açmaya karar verdiysen wordpress veya blogspot’a uğramadan önce şunları bilmende fayda vardır:

– Dijital günce aile ve arkadaşlarına günlük olaylardan, başına gelenlerden bahsetmek için harika bir yoldur.

– Tüm avantajlarına rağmen günce yazmak, fotoğrafları düzenleyip yüklemek zaman alan bir iştir. Zaman zaman tüm gününü bunun için harcaman gerekebilir.

– Günceni popüler hale getirip yolculuğun sırasında az ya da çok para kazanmayı hayal ediyorsan, hele ki Türkçe blog yazacaksan bunun gerçekten zorlu ve uzun bir süreç olduğunu bilmelisin. Sağda solda okuduğun hızlı yoldan başarıya ulaşan hikayeler sana bu konuda yalan dolan bilgi veriyordur, dikkatli olmalısın.

Bunlara rağmen amacın tanıdıklarına yolculuğun hakkında bilgi vermek ise dijital günce gerçekten keyifli, kolay ve etkili bir yöntemdir. Yazmayı ve fotoğraf çekmeyi seviyorsan en azından dijital günce yazmaya başlayabilirsin. Baktın hoşuna gitmiyor, bırak olduğu gibi kalsın. Bu konuyla ilgili  “Seyahat Blogu Açmak İçin 6 Basit Adım” yazımda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

3 YORUM

  1. benden başka yapan var mı bilmiyorum ama evdekiler ile beraber ortak bulut hesabı kullanıyordum. buluta resimleri ve bir word belgesinin içine günlüğümü tutuyordum. internet bulduğumda bunlar otomatik olarak yükleniyordu. onların yazdığı mesajlarıda word belgesi içinde buluyordum. saat farkı olan, facebook, whatsapp gibi zımbırtıların yasak olduğu ülkelerde gayet iyi oluyordu. ayrıca resimlere anında ulaşmaları da ekstra bir kolaylıktı.

  2. Eş, dostla her ne kadar whatsapp ile iletişim sağlasam da uzun uzadıya günü özetlemek için ben de e-mail yolunu kullanıyorum.

  3. İyi gezmeler size. İletişimi kesmeyin zira paylaşmak her zaman çoğaltır gezmeleri 🙂

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.