Seyahat Ederken Fotoğraflarınızı Güvende Tutun

Seyahat ederken çektiğiniz fotoğraf ve videoları vakit harcamadan yedeklemek ve uygun şekilde muhafaza etmek son derece önemli. Geçen hafta telefonum bir anda geri dönüşü olmayan bir yola girerek kendisini emekliye ayırdı. Şansıma bir aydır biriken fotoğraf ve videolarımı bilgisayara aktardıktan tam bir gün sonra böyle bir olay yaşadım. Akşam üşenip yarın yaparım deseydim çok sayıda dosyamın ardından bir bardak soğuk su içmekten başka şansım olmayacaktı.

Aslında bu ilk kez başıma gelmiyor. Daha önce bir kere Saraybosna bir kere de Belgrad turumun fotoğraflarını hafıza kartımdaki sorun sebebiyle kaybetmiştim. Böyle acı olaylar yaşadıkça insan ders alıyor. Bu yazımda seyahat ederken çektiğiniz fotoğraf ve videoların yedeklerini nasıl alabileceğinizi detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım.

İkiz Kopya Oluşturun

Tüm fotoğraf ve video dosyalarınızı en az iki farklı ortama kaydetmeyi alışkanlık edinin. Elinizdeki imkanlara göre seçenekleriniz şunlardan bir kaçı olabilir.

– Dizüstü bilgisayar
– Hafıza kartları veya yüksek kapasiteli usb diskler (32 gb ve üstü)
– Harici disk
– Bulut depolama

Bilgisayara Günlük Yedekler Alın

bilgisayar-yedek

Yanınızda bir dizüstü bilgisayar taşıyorsanız her gün çektiğiniz görüntüleri vakit kaybetmeden, düzenli bir şekilde bilgisayarınıza kaydedin. Akşam uyumadan önce veya sabah uyanır uyanmaz bu işlemi yapmayı ihmal etmeyin. Basit kopyala – yapıştır işlemi ile dosyalarınızı güvende tutabilirsiniz. Unutmayın ki kameranızın, hafıza kartınızın ne zaman bozulacağını, çalınacağını veya kaybolacağını asla bilemezsiniz.

– Bilgisayara dosyaları kopyalarken asla ve asla “Kes – Yapıştır” komutunu kullanmayın. Sadece ve sadece “Kopyala – Yapıştır” komutunu kullanmayı alışkanlık haline getirin.
– Yanınızda en az 3 tane hafıza kartı bulunmasına dikkat edin. Basit anlatabilmek için bunlara A, B ve C kartları diyeceğim. A kartını bugün kullanıp akşam tüm dosyaları bilgisayara kopyalayın. Karttaki fotoğrafları silmeyin ve kartı bir kenara koyun. Ertesi gün kullanmak için kameranıza B kartını takın. B kartını kullanıp akşamına bilgisayarınıza dosyaları kopyaladıktan sonra bunu da bir kenara koyup kameranıza C kartını takın. C kartıyla işiniz bitince A kartını kameranıza takıp kullanmaya devam edin. Ta ki kartlarınız tamamen dolana kadar. Böylece geçici yedekleme yapmış olursunuz.

-Hafıza kartlarının üstündeki etiketlere numara veya harf yazarak sırayla kullanmayı alışkanlık edinebilirsiniz.

Hafıza Kartında Yedek Tutun

hafiza-kart-kutusu-Jorge-Quinteros

Hatırlayın en başta dosyalarınızı en az iki farklı ortamda yedeklemenizi söylemiştim. Eğer yanınızda harici disk taşımıyorsanız ve internet erişiminiz de yoksa hafıza kartınızdaki fotoğrafları silmeyin. Günümüzde hafıza kartları oldukça uygun fiyatlara satılıyor. Yanınızda yeteri kadar kart taşımaya özen gösterin. Yeni nesil kameraların çözünürlükleri yüksek olduğu için kartınızın en az 64 veya 128 gb olmasına ve kaliteli marka kartlardan almaya özen gösterin. Aylar süren yolculuklarda bütün dosyaları kartlarda taşımak pek mümkün olmaz. Bu yüzden yanınızda harici diskiniz yoksa internet bağlantısı bulduğunuz ilk fırsatta dosyalarınızı bulut sürücülere yedeklemeyi ihmal etmeyin.

Hafıza kartlarınızı günlük değiştirmeyi alışkanlık haline getirin. Böylece bir kart kaybolur veya bozulursa tüm haftanın fotoğraflarını kaybetme riskinden kurtulursunuz.

Kullanmadığınız kartları uygun şekilde saklamayı unutmayın. Kartınızı aldığınızda yanında gelen plastik kaplara koyup çantanızın iç bölümünde ezilmeyecek şekilde saklayabilirsiniz.

Harici Disklere Yedek Alın

harici-disk

Yanınızda dizüstü bilgisayar taşıyorsanız ikinci yedeğiniz için harici disk kullanmak en uygun çözümlerden birisidir. Harici diskin en büyük avantajı hafıza kartlarınız dolduğunda bunları güvenle silebilmenizdir. Bilgisayar taşımayanlar üzülmesin, hemen hemen tüm hostellerde bulunan bilgisayarları, şehirlerdeki internet kafeleri veya Couchsurfing ile sizi misafir eden ev sahibinizin bilgisayarını kullanabilirsiniz. Hatta ve hatta şehirlerdeki büyük otellerin ofis bölümünü (business center) kullanmak için izin istemeyi bile deneyebilirsiniz.

Bir kaç marka darbelere ve sarsıntıya dayanıklı diskler üretiyor. Ben de bir süredir Transcend’in Storejet modelini kullanıyorum. Disk alırken bütçenizin elverdiği en yüksek kapasiteli diski almaya özen gösterin. Artık piyasada 2 TB boyuta sahip çok uygun fiyatlı diskler bulmak mümkün.

Uzun Süreli Yolculuğa Çıkanlar İçin

Aylar ve hatta yıllar sürecek yolculuklara çıkanlar, yolda yaşayanlar için yedek almak, dosyaları güvende tutmak tam bir baş ağrısı olabiliyor. Bu tür durumlarda harici diskinize çok fazla güvenmeyin. Kapasitesi dolmaya yaklaşınca 2. bir disk almanız gerekecek. Yeni diske eski dosyalarınızı kopyalayın, eski diskinizi sağlam bir şekilde paketleyip çok güvendiğiniz ve bu işlerden anlayan bir dostunuza postalayın. Diskinizi aldıktan sonra başka bir diske daha kopyasını almasını söyleyin. Ancak bundan sonra elinizdeki yeni diskte yer açmak için dosyalarınızı güvenle silebilirsiniz.

Çevrimiçi Yedekleme

bulut

Taşınabilir bilgisayar, hafıza kartı veya harici disk, bunların tümü fiziksel cihazlar olduğu için seyahatinizde kaybolma, çalınma ve hatta bozulma riskiyle karşı karşıyadır. Değerli dosyalarınıza gereken özeni göstermek istiyorsanız kendinize uygun bir çevrimiçi yedekleme hesabı açmanız son derece akıllıca olacaktır. Flickr, Mozy, Dropbox veya Google Drive gibi bulut depolama hizmetleri kapasitleri düşük olduğu için fotoğraf ve video dosyalarında yetersiz kalıyor. Mega Upload bulut hizmetinde ücretsiz üyeliklere 50 gb depolama alanı veriyor. Aylık 9-10 $ karşılığı 1 – 2 TB alan satın almanız da mümkün.

Sonuç

– Her daim iki farklı yerde fotoğraf ve video dosyalarınızın bulunmasına özen gösterin.
– Tercihim her daim bilgisayar ve harici diske yedek almaktır. Fiyat / performans / kullanım kolaylığı açısından en uygun çözümün bu olduğunu düşünüyorum.
– Yanınızda profesyonel DSLR, standart bir bas-çek tipi dijital kamera veya sadece bir telefon taşıyor olabilirsiniz. Her durumda gittiğiniz yerlerde çektiğiniz fotoğrafları ve videoları kaybetmek istemezsiniz. Günlerce, haftalarca yolculuk yapıp eve eli boş dönmenin fikri bile korkutucu değil mi? Durumunuza en uygun yedekleme aracını seçin ve yedeklemeyi rutin hale getirin.
– Yanınızda en az 3 adet hafıza kartı bulundurmaya özen gösterin. Hafıza kartları uzun vadede güvenilmezdir, akşam çalışan kart sabaha bozulmuş olabilir.

3 YORUM

  1. Anahtarlık boyutunda hafıza kartı cüzdanları var ben solaress ten onlardan almıştım ve sürekli kullanıyorum, fermuarlı falan, hafıza kartı kadar sim kartlar için lazım oluyor çünkü uzun seyahatlerde gittiğim her yerin sim kartını alır 3g kullanırım, tak çıkar oluyor. Fotoğrafları internete yedek alırken kaliteleri düşüyor, yüksek kalitelerin de yüklenmesi çok uzun sürüyor, otel ve public internetler sürekli kesiliyor internete yedekleme yapmıyorum. Kart cüzdanlarını öneririm

  2. Hiç üşenmediğim, bilakis abartarak (en az 4 yedek) devam ettiğim bir konu yedekleme. Biraz yıpratıcı oluyor zamanla ama bir diskin veya kartın kaybı yaşanınca iyi ki çok yedek almışım diyorsun. Çocukların doğumundan itibaren her anlarını sürekli kayıt ederim. Herhalde en büyük miras bu olacak çocukalara 🙂
    Güzel bir konuya değinmişsiniz. Detaylı anlatım için teşekkür ederim.

  3. En çok üşendiğimiz ve en çok bizi yolda bırakan konu sanırım bu.. Gidenlerin peşinden üzülmemek için düzenli yedekleme yapmayı adet haline getirmek gerek.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.