Kamp Malzemeleri Listesi – 2023

Yürüyerek Anadolu’yu keşfetmeye çıkacağım Kıyı Kıyı Anadolu seyahatim için gerekli kamp malzemeleri neredeyse hazır durumda. Tekrardan yola çıkmak için hazırlık yapmak aslında tatlı bir zorluğa sahip fakat bir o kadar da heyecanlı oluyor. En az bir yıl süreceğini düşündüğüm yürüyerek seyahatte kullanacağım temel kamp malzemeleri için elimdeki imkanları zorlayarak mümkün mertebe kaliteli alışveriş yapmaya çalıştım. Burada devreye klasik sorunlar giriyor. Kaliteli kamp malzemeleri = yüksek fiyat.

Özellikle çadır, uyku tulumu, kamp matı gibi kamp malzemeleri son derece pahalı ve dikkatli seçilmesi gerekenlerdi. Uzun yürüyüşlerde kullanmak için ultra hafif, dayanıklı, kullanışlı, 4 mevsim kamp malzemeleri almam gerekti. Gece gündüz internette araştırma yaptım, kullanıcıların yazmış olduğu yorumları, blog yazılarını tek tek okudum. İnceleme ve testleri gözden geçirdim ve tüm bunların ışığında malzemelerimi tek tek satın almaya başladım.

Kamp Malzemeleri İçin Parayı Nerden Buldum?

Malzemeler için gerekli olan parayı kazanmak benim için pek kolay olmadı. Ultra hafif seyahat malzemeleri son derece pahalı ve Türkiye’de bulunması da bir o kadar zor. Aylarca eve kapanıp blogum ile ilgilendim. Dışarda eğlenmeye çıkmadım, neredeyse dışarda hiç para harcamamaya özen gösterdim. Düzenli takip edenlerin dikkatini son zamanlarda artan tanıtım yazıları mutlaka çekmiştir. Sponsorum olmadığı için zaman zaman tanıtım yazılarına yer vererek bir takım ihtiyaçlarımı karşılamak durumunda kalıyorum. Yine de bunu yaparken tanıtımı yapılacak firmanın güvenilirliği ve alanındaki ciddiyetini teyit etmeden kesinlikle blogumda yer vermiyorum. Zaman zaman tanıdıklarım aracılığı ile İngilizce – Türkçe çeviriler yaptım. Bu sayede çalışarak kazandığım paraları kaliteli malzemeler için harcamaktan çekinmedim.

Ultralight çadır alabilmem için ağız ve diş sağlığı sponsorum Özel Kent İzmir Diş Kliniği bana destek oldu. Kardeşim Dt. Çağdaş Akdoğan ve pek sevdiğim arkadaşım Dt. Evrim Selçuk’a teşekkürler. Uyku tulumum çok sevdiğim gezenti dostum Mel’in hediyesi oldu. Bir kez daha herkese teşekkür ediyorum.

Kamp Malzemeleri Nereden Aldım?

Çadırımı Amerika’da bulunan Tarptent firmasından satın aldım. Çadırın bana ulaşması bir ay sürdü. İstanbul PTT gümrüğünde çalışan mağara adamı zekalı bir insan yüzünden çadır bana ulaştığında üstünde yırtıklar vardı. Kolinin yanında bantlı kapağı dururken inceleme için kutuyu boydan boya maket bıçağı ile açan über zekalı PTT kargo gümrük çalışanı çadırımda hatırı sayılır kesikler açmış. Üstüne hiç bir şey olmamış gibi kutuyu bantlayarak bana göndermiş. Konuyu PTT’ye ilettim, gerekli araştırma ve soruşturmanın yapıldığını söylediler. Bir sonuç elde edemedim. Vaktimi PTT’nin gereksiz çalışanlarıyla harcamak da istemedim.

Uyku tulumunu Avusturalya’da bulunan Sea to Summit firmasından aldım. Bu marka ile yeni tanıştım. Oldukça kaliteli kamp malzemeleri ürettiğini söyleyebilirim. Kullanıcı yorumları da son derece olumlu. Şansıma o dönemlerde Sydney’de bulunan kardeşim tulumu teslim aldı ve eve gelirken yanında taşıdı. Böylece kargo masrafından da kurtulmuş oldum.

Yolda çoğunlukla odun ateşi kullanmayı düşünüyorum. Karadeniz’in ne kadar nemli bir yer olduğunu düşününce yanımda ufak da olsa bir alkol ocağı taşımayı uygun gördüm. Ne olur ne olmaz. Bunu da hazır almak yerine coca cola kutusundan kendim yaptım. Aynı şekilde kamp ocağı için rüzgarlık ve tencere için ayaklığı da evdeki malzemelerden kendim yaptım.

Geri kalan kamp malzemelerini Türkiye’de bulunan K2Outdoor, Kutup Ayısı İstanbul, Decathlon gibi mağazalardan ve Kemeraltı’ndan alışveriş yaptım.

Sırtımda 3200 km boyunca taşıyacağım kamp malzemeleri hemen hemen hazır sayılır. Son kontrollerimi yapacağım, gerekli ve gereksiz malzemeleri ayıracağım. Rotamı belirleyeceğim ve Haziran’da yürüyerek Anadolu kıyılarını keşfe çıkacağım.

Aşağıda yürüyerek Anadolu kıyıları seyahatim sırasında kullanacağım kamp malzemeleri hakkında detaylı açıklamalar bulabilirsiniz. Kamp malzemeleri ile ilgili fikirleriniz ve önerileriniz benim için çok önemli. Yazının altındaki form ile yorumlarınızı bırakmayı unutmayın.

Kamp Malzemeleri Listesi

Teknik Malzemeler

Çanta –  Quechua Symbium Comfort 50

Forclaz Symbium 50
Kamp malzemeleri taşıyıcısı çanta: Forclaz Symbium 50

1.95 kg ağırlığı ile ultra-hafif bir çanta olmasa da son derece dayanıklı ve rahat sırt sistemine sahip. Okyanus seyahatim boyunca teknede, tropik adalarda ve yağmur ormanlarında kullandım. Halen ilk günkü kadar düzgün halde. 2-3 gün süren yağmurlara (orta şiddette) karşı dayanıklı. YKK fermuarlar suya karşı dayanıklı ve oldukça güçlü. Yine de gönlümde bir VauDe Astra 60 yatıyor. Kimbilir belki bir gün tekrar kullanma şansım olur.

Çadır – Tarptent Rainbow

Kamp Malzemeleri | Tarptent Rainbow Ultra Hafif Çadır
Kamp Malzemeleri | Tarptent Rainbow Ultra Hafif Çadır

Günlerce bilgisayar başında sabahladıktan sonra kamp çadırı için kararımı Tarptent Rainbow‘dan yana kullandım. Hakkındaki yorumlara bakılırsa bu çadırdan şikayetçi olan kimse yok. Benim için de dikkat ettiğim tüm detayları ve özellikleri içeriyor. Tek tenteli olması büyük avantaj. Özellikle yağmurlu havalarda çadır kurmaya çalışırken çift tenteli çadırlar çok zorluk çıkarıyor.

Tek tenteyi tutan tek bi pol mevcut. Bu da hem kurulum kolaylığı hem de hafiflik sağlıyor. Şeklinden dolayı sert rüzgarlara dayanıklı olduğunu düşünüyorum. Çadırın tasarımı son derece kullanışlı. Yürüyüş batonlarını kullanarak  kazık kullanmadan çadırı ayakta tutmak mümkün. Yan ve arka kısmında alt bölüm çok ince sineklik gibi bir bölüme sahip. Bu da çadırın havalandırmasının çok iyi olduğunu gösteriyor. Kapı kısmı komple sineklik. Böylece güzel havalarda dışta kalan parçayı toplayarak manzaraya karşı çadırda uyumak mümkün.

4 mevsim kullanılabilen 1-2 kişilik Rainbow çadır 900 gr. ağırlığı ile son derece hafif. Boyutları ise 224×102 cm. Çantamla birlikte rahatlıkla sığabileceğimi düşünüyorum.

Çadırın siparişi sadece internet sitesinden veriliyor. Herhangi bir mağazada satılmıyor. Amerika’dan İzmir’e normal posta ile gelmesi 4 haftayı buldu. Firmanın sahibi Henry son derece ilgili ve kesinlikle sattığı ürünün arkasında duran, her türlü teknik desteği vermeye hazır birisi.

Çadırları incelerken satın almayı düşündüğüm diğer çadırlar:

1- Ferrino Lightent
2- Macpac Microlight Juniper
3- Black Diamond HiLight Tent

Her Amaca Uygun En İyi 5 Kamp Çadırı

Uyku tulumu – Sea to Summit Talus II

Kamp Malzemeleri | Talus II Uyku Tulumu
Kamp Malzemeleri | Talus II Uyku Tulumu

Dört mevsim ultra hafif seyahatte uyku tulumu için kuş tüyünden başka bir seçenek maalesef yok. Oldukça hafif olması, sıcaklık değeri uygun (en azından -10C konfor), sıkıştırılabilir, neme karşı dayanıklı ve kaliteli dolgu malzemesi son derece önemli. Kardeşimin Avusturalya’da olduğu dönemde karşıma çıkan Sea to Summit marka Talus II uyku tulumu diğer tüm rakiplerinden hem özellik hem de fiyat avantajı ile öne çıktı. Siparişi firmanın Ebay hesabındaki kampanya ile verdim. Avusturalya’ya posta edildiği için kargo masrafı da ödemedim. Bu da bana büyük bir kazanç olarak geri döndü.

-10 C konfora sahip olan Talus II sadece 1 kg ağırlığında. Sıkıştırma torbası ile 3 lt’ye kadar küçülebiliyor. Sadece bu firmanın özel bir uygulaması sayesinde uyku tulumundaki tüyler de suya – neme karşı dayanıklı. Tulumun kesimi oldukça güzel. İçinde çok rahat hareket etme imkanı sağlıyor. Kumaşı ilginç bir dokuya sahip. YKK fermuar sistemi sıkışmalara karşı önlem alınmış ve kullanımı kolay.

Kamp Malzemeleri | STS Talus komple bir set olarak geliyor.
Kamp Malzemeleri | STS Talus komple bir set olarak geliyor.

Uyku tulumu ile birlikte sıkıştırma torbası, kullanılmadığı zaman saklamak için fileli çanta ve tulumu yıkarken içine koymak için bir de yıkama torbası geliyor. Bunun yanında tulumun içindeki dolgu malzemesinin kontrolünü ve test değerlerini gösteren bir de laboratuar belgesi de bulunmakta.

Bir diğer alternatif uyku tulumu ise Macpac Latitude 500 Imperial

Thermolite Reactor Plus Uyku tulumu içlik
Thermolite Reactor Plus Uyku tulumu içlik

Tulumu satın aldığım mağazadan ek olarak su koruyucu sprey (çadır, tulum ve çanta için) ve thermolite tulum içliği satın aldım. Thermolite Reactor Plus içlik tulumun sıcaklık değerine 10 derece daha ekliyor.

Mat – Thermarest Prolite Plus

Thermarest Prolite Plus şişme mat
Thermarest Prolite Plus şişme mat

2-3 günden fazla süren faaliyetler için şişme matın kesinlikle gerekli olduğunu düşünüyorum. Fakat piyasada o kadar farklı şişme matlar var ki maalesef bunların bir çoğu sanıldığı kadar dayanıklı ve kaliteli değil. 2 yıllık seyahatim boyunca 3 farklı şişme mat kullandım. Her biriyle farklı sorunlar yaşarken Sandrine 2,5 yıldır sorunsuz kullandığı thermarest matından gayet memnundu. Şişme mat konusunda hiç bir masraftan kaçınmadan alınabilecek en iyi ve uygun matı Thermarest Prolite Plus olarak kararlaştırdım.

Paket boyutu 28×12 cm ve sadece 620 gr ağırlığında. Biraz masraflı görünse de konforu, güvenilirliği ve uzun süreli dayanıklılığı ile bu fiyatı hakettiğini düşünmekteyim.

Bu modele alternatif olarak Thermarest Neoair Xlite Regular Radiant düşünülebilir.

Kamp mutfağı

Sanırım çantamda en çok kamp mutfağı malzemelerini seviyorum. Kamp yemekleri yemenin tadını başka bir yerde bulmak son derece zor. Kamp mutfağı için yanımda alkol ocağı seti, ateşleme malzemeleri, tencere altlığı, ocak rüzgarlığı, tencere seti, kaşık – bıçak – çatal seti, baharat – yağ kutusu taşıyacağım.

Ocak – Penny Stove Alkol Ocağı

Yürüyerek Anadolu keşfine çıkacağım yolculukta çoğunlukla ormanlık alanlardan geçeceğim. Daha önce de olduğu gibi yine yemek pişirmek için ilk tercihim odun kullanmak. Hem yakıt taşıma derdi yok hem de ocak bozulma derdi. Hem kamp ateşini kim sevmez ki 🙂

Penny Stove alkol ocağı
Penny Stove alkol ocağı

Özellikle Karadeniz’in yağmurları sebebiyle kuru odun bulmakta zorluk çekeceğimi düşünüyorum. Hem böyle durumlarda hem de ağaçların bulunmadığı yüksek irtifada kullanmak için kendime basit bir alkol ocağı yaptım. Ocağı kola kutularından yaparak az da olsa bir tasarruf etmiş oldum. Orjinal tasarımı Penny Stove olarak bilinen ufak, hafif ve kullanışlı bu ocağı kola kutularından yapmayı başardım. Basınçlı bir ocak olması yakıtı daha etkili kullanmasına sebep oluyor. Evde yaptığım denemelerde bir porsiyon kabul ettiğim 400 ml suyu 4-5 dakika gibi bir sürede kaynattı. Bu süre arazide muhtemelen 1-2 dakika daha uzayabilir. Benim de dakikaları bu kadar önemseyecek kadar bir acelem yok.

Ocağa ek olarak fotoğrafta göreceğiniz gibi alt kısmına bir ısıtma tabanı ve en alta gelecek olan altlık yaptım. Özellikle soğuk havalarda ocağı ısıtmak ve çalıştırmak için gerekli olacaktır.

Tencere altlığı için metal elbise askısı kullandım. Birbirinin aynısı “U” şeklinde iki parçayı metal bir tel ile birbirine bağladım. Böylece katlanabilir, yarı-dengeli, hafif ve ufak bir altlığa bedava sahip oldum.

Rüzgarlık için şimdilik alüminyum folyodan yaptığım parçayı kullanmayı düşünüyorum. Eğer sert alüminyumdan yapılmış kek kalıbı bulabilirsem çok daha iyi bir rüzgarlığım olabilir. Kek kalıbı aramaya devam ediyorum 🙂

Ocağın nasıl yapıldığını merak ediyorsanız REI sitesinden öğrenebilirsiniz.

Tencere Seti – Optimus Terra Solo Set

Optimus Terra Solo Tencere Seti
Optimus Terra Solo Tencere Seti

Eskiden beri bu tip silindir tencere setlerini sevmişimdir. Yüksek yapısı sayesinde ısıyı daha iyi koruduğunu düşünüyorum. Anodize alüminyumdan yapılmış olan setin ağırlığı 275 gr. Set sıvıları dökerken kolaylık olması için ağzı da bulunan bir tencere (800 ml) ve kapak olarak da kullanılabilen saplı bir tavadan (160 ml) oluşuyor. Tencerenin altında bulunan ızgaralar ocaktan gelen ısıyı %20 daha etkili kullanmak üzere tasarlanmış. Katlanabilir saplar son derece kullanışlı. Set bulaşık makinesinde de kolayca yıkanabiliyor.

Deneme olması için tava kısmında biraz yağ ile yaptığım omlet gayet başarılı oldu. Az bir dikkat ile neredeyse yumurta hiç yapışmadı. 🙂

Kamp Mutfağı Aksesuarlar

Kamp Malzemeleri | Aladdin Papillon çatal bıçak takımı
Kamp Malzemeleri | Aladdin Papillon çatal bıçak takımı

Ocağımız sorunsuz çalışıyor, tenceremizde yemeğimiz de hazır oldu. Yemeği yemek için çatal, kaşık ve bıçak da gerekli. İstanbul’daki Kutup Ayısı’nda son derece kaliteli ve uygun fiyatlı bir set buldum. Daha önce kullanmadığım bir malzeme olsa da kalitesi ve markası sebebiyle tercih ettim. BPA içermeyen, sağlıklı geri dönüşümlü malzemeden üretilen Aladdin Papillon çatal bıçak takımı hem çok hafif hem de oldukça kullanışlı görünüyor. Bıçağı keskin olsa da sert yiyecekleri kesmekte zorlanabileceğini düşünüyorum.

Baharat Kutusu

Kamp baharat kutusu
Kamp baharat kutusu

Geçen gün Kemeraltın’da ufak tefek malzemeleri ararken bu ilaç kutusuna rastladım. Her ne kadar ilaç taşımak için tasarlanmış olsa da içini baharatla doldurmak da fena olmaz. Avuç içinden daha ufak ve bir parmak yüksekliğe sahip pratik kutunun içinde farklı boylarda bölmeler bulunuyor. Her bölmenin kendi ufak kapağı da var.

Sıvı Yağ Şişesi

Sıvı yağ şişesi
Sıvı yağ şişesi

Ufak plastik sprey kutular sıvı yağ taşımak ve kullanmak için son derece kullanışlı. Tam olarak nerelerde satılır bilmiyorum fakat ben bir parfümcüde buldum. Geçenlerde markette de küçük kolonyalar vardı bu tip şişede. Sprey şişenin avantajı her kullanımda kapağı açıp yağın şişe etrafına akmasını önlemesidir. Ufak bir şişe yağ uzun süre kullanılabiliyor. İşte bunlar hep deneyim sevgili okur 🙂

Ateşleme Ekipmanı

Tek başıma uzun bir yolculuğa çıktığım için yol boyunca rutin hareket etmemeyi düşünüyorum. Böylece zaten yeterince yavaş olan yürüyerek seyahat deneyimi can sıkıcı bir hal almaktan kurtulur. Uzun mesafeleri yürürken günlük çok fazla bir şey yapılmaz. Yürüyerek seyahatte günlük rutin uzun uzun yürümek, karşılaşılan kişilerle sohbet, zaman zaman köpeklerden kaçmak, çadır kurmak ve yemek yemekten ibarettir.

Kamp Malzemeleri | Light My Fire magnezyum çubuk
Kamp Malzemeleri | Light My Fire magnezyum çubuk

Zaten yapılan işler bir elin parmağını geçmediğine göre her akşamüstü ateş yakmak için farklı metodlar deneyerek yolculuğa biraz renk katmayı planlıyorum. Fırsatım olduğu zamanlar ateş yakma çabalarımı videoya da alıp paylaşabilirim de 🙂

Bu sebeple yanıma Light My Fire magnezyum çubuğu aldım. Bu yaklaşık 4000 C derecede kıvılcımlar çıkaran ufak ve pratik bir ateş başlatıcı. Bununla ocağı, ince odun tozlarını, kağıt, pamuk gibi kolay tutuşan malzemeleri yakmak son derece kolay.

Magnezyum çubuğunun yanında zorlu koşullarda ateş yakmayı kolaylaştırmak için jel yakıt emdirilmiş pamuk parçaları da taşıyacağım. Normal pamuğu yaktığınız zaman çok çabuk ateş alsa da çok çabuk söner. Jel yakıt emdirilmiş pamuklar daha uzun süre ve etkili yanarak ateş yakmayı kolaylaştırır.

Kamp Malzemeleri | Mum ve oje ile suya dayanıklı kibrit
Kamp Malzemeleri | Mum ve oje ile suya dayanıklı kibrit

Magnezyum çubuğu tabii ki tek güveneceğim ateşleme malzemesi değil. Evde hazırladığım suya dayanıklı kibritler de yol boyunca işime yarayacak. Bunu bir kaç farklı metodla hazırlayabilirsiniz. Erimiş muma veya standart ojeye batıracağınız kibritleri bir süre kurumaya bırakın. Böylece hem suya karşı korunmuş olurlar hem de yanmaya başladıklarında uzun süreli ve güçlü ateş çıkarırlar.

Sağlık – Hijyen Malzemeleri

İlk Yardım Seti – Decathlon Dr. Plus

İlk yardım özellikle doğada yalnız başıma yapacağım uzun yürüyüşte hayat ile ölüm arasındaki seçimi belirleyecek kadar önem taşıyor. Daha önce ilk yardım seti için gereken malzemeleri kendim topluyor ve plastik kilitli bir torba içinde saklıyordum. Zaman içinde ilaçların kırılması, ihtiyacım olan malzemeyi bulmak için dakikalarca aranmam gibi sorunlarla karşılaştım. Bu sefer hazır ve kullanışlı bir ilk yardım çantası almaya karar verdim. Doğa sporları yapanlar için tasarlanmış Decathlon’un Dr. Plus Doğa – Acil Durum İlk Yardım & Bakım Kiti oldukça uygun bir seçenek. İçindeki malzemeleri dışardan kendiniz alsanız bile sanırım arada pek bir fiyat farklı olmayacak.

Temsili outdoor ilk yardım seti
Temsili outdoor ilk yardım seti

Az yer kaplayan bölmeli çantası da son derece kullanışlı. Setin içinde 4 adet 19×56 mm yara bandı, 4 adet 19x72mm yara bandı, 4 adet 25×72 mm yara bandı, 4 adet 5×5 cm kompres, 1 adet 6cm x 4m elastik bandaj, 8 adet temizleyici mendil, 1 adet cımbız ve 2 adet çengelli iğne bulunmaktadır. Ayrıca çantaya ağrı kesici, antibiyotik, antihistaminik, harici dezenfektan, makas, dikiş seti ve böcek sokmalarına karşı krem koydum.

Acil Durum Çantası – Bear Grylls Ultimate

Yürüyerek Anadolu seyahatim için kamp malzemeleri arasında ufak bir hayat idame kiti taşımaya karar verdim. Bu kararda Arnavutluk dağlarında haritayı ve yolumuzu kaybettiğimiz günler etkili oldu. Nette yaptığım araştırmalar sonucu evde basit malzemelerle yapabileceğim çok farklı kitler gördüm. Bunların bir çoğu haftasonu kampları için gayet uygun ve genelde 72 saatlik hayat idame kiti olarak adlandırılıyor. Bir çok farklı kiti inceleyip ihtiyaçlarımı da belirledikten sonra kendime bir liste hazırladım.

Tam gerekli malzemeleri alacağım vakitlerde Bear Grylls’in kitiyle karşılaştım. Fiyat olarak pek ucuz sayılmaz, kendi yapacağınız bir kiti çok daha ucuza hazırlayabilirsiniz. Fakat kit içinde bulunan magnezyum çubuğu ve çok amaçlı pensenin hatrına bu hazır paketi almaya karar verdim. Bunlar zaten sahip olmadığım ve yenisini alacağım malzemelerdi. Ayrı ayrı alsam zaten kitin parasına yakın bir masrafı olacaktı. Böylece bir taşla iki kuş vurma şansım oldu.

Peki bu hayat idame çantasında neler var?

Hafif ağırlıkta, su geçirmez ve kesilmez PVC malzemeden fermuarlı çanta
Asma kordonuyla birlikte acil durum düdüğü
Ürün ambalajında hayat kurtarma kılavuzu
Su geçirmez çanta
Çok amaçlı mini pense
Mini fener
Mini el testeresi
Yansıtıcı ayna
Acil durumlar için koruyucu örtü
Ateş Başlatıcı
Su geçirmez kibrit
Balık oltası
Kapan teli
Acil durum kordonu
Pamuk
Dikiş seti
Mumlu ip

– Boyutlar : 11.4 cm x 12.7 cm
– Ağırlık : 119 gr

Kişisel Bakım ve Hijyen

Mini şampuan kutuları oldukça kullanışlı
Mini şampuan kutuları oldukça kullanışlı

Şimdiden duyar gibiyim “yahu dağlara tepelere giden adamın ne işi olur kişisel bakımla” diye. Öyle bir işi olur ki, şehirde kullanmadığım kremleri dağda, tepede kullanıyorum. Şehirde hepimiz kapalı yerlerde hayatlarımızı geçiriyoruz. Ev, otobüs – araba, ofis – okul, bar – kafe. Gün içinde toplasanız bir kaç saat rüzgara veya direk güneş ışığına maruz kalıyoruz. Ellerimizi odun toplamak, bütün gün baton kavramak, derelerin soğuk sularında kıyafet – kendimizi yıkamak için hiç kullanmıyoruz. Fakat doğada özellikle uzun yürüyüşlerde güneş ışığı, rüzgar, günlük hareketlerin yaratacağı yan etkilere karşı hazırlıklı olmak gerekir. Bu sebeple kamp malzemeleri arasında kişisel bakım ürünleri de bulunuyor.

sabun-bezi
Eldiven şeklinde sabun bezi – Yüzyılın icadı

Kemeraltı’nda dolaşırken denk geldiğim bir mağazada ufacık şişelerde (40-50 ml) satılan ürünlerden satın aldım. Şampuan, saç kremi, el kremi, deodorant ve minik sabun el altında bulunacak, az yer kaplayacak ve çok ağırlık yapmayacak. Sevgili dostum Ayşe’nin hediye ettiği eldiven şeklindeki sabun bezi ise seyahat için çok kullanışlı. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum.

Kıyafet

Bir özlü söz der ki: “Kötü hava yoktur, kötü kıyafet vardır.” Hele ki uzun süreli yürüyerek seyahat için yanınızdaki kıyafetle 4 mevsim idare etmek zorundasınız. Çantaya ağırlık yapmasını istediğim son malzemeler de kıyafetlerdir. Yürüdüğüm sırada hava çok soğuk da olsa rüzgarsız ve güneşli bir günde terlemek son derece olası. Yürüme esnasında ısınan vücut mola verdiğinizde bir anda soğumaya başlar. Gündüzleri çok güzel bir hava varken akşamları nemden dolayı çok soğuk olabilir. Yürünen bölge, irtifa gibi değişkenler sebebiyle çok farklı havayla karşılaşmak mümkün. Öyle ki Mart’ın son haftası Bosna‘da şort ve tshirtle yürürken 1 Nisan’da Karadağ‘ın Mratinje köyüne vardığımızda kar yağıyordu.

Yanıma alacağım kıyafetleri deneyimlerime ve üniversite zamanında dağcılık kulübünde aldığım eğitimlere göre karar vermeye çalışıyorum. En sık karşılaştığım sorulardan birisi ise yanımda kaç farklı kıyafet taşıdığımla ilgili. Temel ve düz bir mantıkla bir set üstümde ve bir set de çantada yedek tutuyorum. Bu mont, yağmurluk, içlik ve pantolon için geçerli bir durum değil.

Kısa – Uzun Kollu Tshirt

Biliyorum piyasada bir sürü teknik tshirtler satılıyor. Termali var, yürüyüş için özel dikişli olanı var, bisikletçiler için ayrı modelleri var. Bu konuda biraz geri kafalılık yapıyor olabilirim fakat bildiğimiz %100 pamuklu tshirtten vazgeçmek zor geliyor. Arnavutluk’ta ikinci el mağazasında bulduğum ve 5 tl’ye aldığım bisikletçi tshirtünü de kullanmaya devam ediyorum. Toplam olarak 2 kısa kollu tshirt ve 1 polar-kışlık uzun kollu tshirt ile yola çıkacağım. Muhtemelen tshirtlerimde herhangi bir baskı bulunmayacak. Boş reklam alanı, ilgilenenlere 🙂

Pantolon

Mc Kinley pantolon
Mc Kinley pantolon

Intersport’ta sezon sonu ürünler arasından aldığım Mc Kinley pantolondan oldukça memnunum. Fiyatı oldukça uygun ve deneyimle sabittir son derece dayanıklı pantolon. Karadağ’da aldığım pantolon ile Makedonya’ya kadar yürüdüm, okyanusu aştım, yağmur ormanlarında kaldım. Sanırım 1 seneden uzun süredir tek pantolonu sorunsuz kullandım.

İçlik

Evet içliğin de outdoor mağazalarda milyon farklı modeli var. Hepsi de ayrı ayrı güzel ve işe yarıyor olabilirler. Buna rağmen içlik konusunda da geri kafalılığım devam ediyor ve %100 yün içlikten şaşmıyorum. Çantada 1 takım içlik için her zaman yer vardır.

Mont

Kamp Malzemeleri | Temsili çok amaçlı mont
Kamp Malzemeleri | Temsili çok amaçlı mont

En can alıcı konulardan birisi de monttur. Çoğunlukla ılıman sayılacak bölgelerden geçeceğim için çok ağır şartlara göre mont taşımak bana fazladan ağırlık kazandırır. Geçen sene okyanusu geçmeden önce İzmir’de bulunan Kutup Ayısı mağazasından aldığım ve severek kullandığım Regatta polar mont – rüzgarlığı bu sene de kullanmayı düşünüyorum. İstendiği zaman rüzgarlığın içine takılıp çıkarılabilen polar pratik kullanım sağlıyor. Yağmursuz fakat serin havalarda sadece poları kullanıp yağmurda da üstüme yağmurluğumu giyebilirim. Tek bir set olarak satıldığı için ayrı ayrı almaktan daha ucuza gelmişti.

NOT: Bendeki montun fotoğrafını bulamadığım için benzer bir ürünün fotoğrafını ekledim.

Ayakkabı

Balkan yürüyüşü sonrasında YDS bizim için özel bir yürüyüş botu tasarlayarak hediye etti. Okyanus seyahatim ve Venezuela yağmur ormanı maceramda sürekli bu botu kullandım. Zorlu şartlarda bile memnun eden bu botu da Anadolu seyahatimde kullanacağım. Tabanı her şartta kaymayı engelleyen bir malzeme ile üretilmiş. Yağmur ormanlarının ıslak doğasında hiç sorun çıkarmadı. Tropik Karayip adalarında ciddi bir terleme sorunu da yaratmadı. Oldukça hafif ve kaliteli botla binlerce kilometre daha yürüyeceğimi düşünüyorum.

Yardımcı Malzemeler

Tchibo Adımsayar
Tchibo Adımsayar

Adımsayar

Ultra-maraton koşucusu sevgili Alper DALKILIÇ‘ın hediye ettiği adımsayar ile gün içinde toplam kaç adım attığımı, ne kadar mesafe yürüdüğümü ve ne kadar kalori yaktığımı izleme şansına sahibim. Yanımdaki malzemeler arasında en çok hoşuma gideni diyebilirim. Bir yıllık seyahatin teknik verilerini kaydetme imkanına sahip olacağım.

Kamp Malzemeleri | Tesco kafa feneri
Kamp Malzemeleri | Tesco kafa feneri

Fener

Kamp malzemeleri arasında demirbaş olan kafa feneri olmadan doğaya çıkmak kesinlikle eziyete dönüşecektir. Yanımda suya karşı dayanıklı görünen Tesco marka kafa feneri bulunuyor. 3 adet AAA pil ile çalışan fenerin 3 farklı aydınlatma modu bulunmakta. Seçeneğe göre 2-4 ledli beyaz ve 3 ledli kırmızı ışığı bulunan fenerin bir de acil durum modu var. Acil durumlar için beyaz ledler ile otomatik SOS çağrısı yapıyor.

Basit kaşık - çatallı kamp çakısı
Basit kaşık – çatallı kamp çakısı

Çakı

Basit, markasız, kaşık çatallı bir çakı kullanıyorum. Bir çok zaman işimi gördü. Kaşık ve çatalı açtıktan sonra çakı iki parçaya ayrılıyor. Kullanım kolaylığı sağlıyor.

Elektronik

Bilgisayar

Tamam farkındayım bilgisayarı kamp malzemeleri arasında saymak komik duruyor. Yine de sırtımdaki çantada bulunacak, yol boyunca işime yarayacak ve bazı geceler çadırda film izlemek, kitap okumak, yazı yazmak gibi ulvi görevleri yerine getirecek.

Geçen sene kampanya ile oldukça uygun fiyatla ve anne desteği ile aldığım 13″ MacBook Air bu seyahatimde de yanımda olacak. Boş yere reklamını yapmaya gerek yok. Hafif, ince, güçlü işletim sistemi ve harika fotoğraf – video işleme programları vs… Özellikle yol boyunca çektiğim binlerce fotoğraf ve yüzlerce videoyu fırsat buldukça hızlı bir şekilde kategorize etmek, işlemek, düzenlemek için işimi fazlasıyla görüyor.

Telefon

Geçen sene telefonumun ekranı kırılınca mecburen satın almak zorunda kaldığım yeni nesil telefon (eskidi artık ama olsun) Sony Xperia bu seyahatimde de yanımda olacak. Pek güçlü bir telefon olmasa da ihtiyacım olan işleri görüyor. Benim için en büyük avantajı avuç içi kadar küçük ve ince olması.

Android işletim sistemli telefonda hangi programları kullandığımı merak ediyorsanız buradan inceleyebilirsiniz.

Kamera

Nikon D5200 - Geleceğim...
Nikon D5200 – Geleceğim…

En sevdiğim ekipmanım, kamp malzemeleri arasında en değerli olanı. Yollara düşmemde bana en büyük cesareti veren malzemem ve her daim hayatım, geleceğim, tüm malvarlığım dediğim fotoğraf makinemi bir assolist edasıyla yazının sonuna sakladım. 10 seneden uzun bir süredir her iklimde, coğrafyada ve şartta canla başla çalışan, beni hiç yarı yolda bırakmayan Nikon D70s kameramı bu sene emekliye ayırdım. İçim buruk 🙂 Çantamın yeni üyesi Nikon D5200…

Sebebi ise son derece duygusal. Fiyatı D7 veya D7000 gibi makinelere göre oldukça uygun olan D5200 içinde yüksek modellerde (D4 gibi) bulunan EXPEED 3 görüntü işleme motoru ile beni fazlasıyla cezbetti diyebilirim. Aynı zamanda full hd video, yüksek iso, hareketli lcd ekran gibi ek özellikler de mutluluk sebebi. Beni tek üzen yönü bataryasının çabuk bitmesi. Bu yüzden biraz para bayılıp yedek batarya almak zorunda kaldım.

Neden Nikon? diye soranlara ise tek cevabım var: “O denklanşöre basınca aynanın kalkıp inerken çıkardığı sesin verdiği keyfi ANLAYAMAZSINIZ!”

Tripod

 

Manfrotto MKC3-H01 tripod
Manfrotto MKC3-H01 tripod

Kamp malzemeleri listesinde tripodun yeri yok biliyorum. Fotoğraf odaklı gezginler için bunu ekliyorum. Tripodu her daim kullanmıyorum fakat gerekli olduğu zaman da maalesef ya tripod kullanmak gerek ya da o çekimden vazgeçmek. Çekimden vazgeçmek kesinlikle acı verici bir deneyim olabiliyor. Bu sebeple biraz daha ağırlığa katlanıp bir tripod taşımaya karar verdim. Kıyı kıyı Anadolu seyahatimde fotoğraf çekiminin yanısıra bir kaç farklı proje bazında video çekmeye de çalışacağım. Bu yüzden Manfrotto’nun MKC3 modelini satın aldım. Bu tripodu diğerlerinden ayıran en büyük özelliği tepe kısmının video veya fotoğraf çekimine göre ayarlanması. Böylece kamera hareketleri kısıtlanabiliyor. Kapalı hali 46 cm, tam açık hali ise 154 cm uzunluğunda ve 1,15 kg ağırlığında.

55 YORUM

  1. Bende 3 yıl sürmesini düşündüğüm Türkiyeyi adım adım katedeceğim bir gezi düşünüyorum. Güneş arkadaş elektronik bir kenara atarsan toplam masrafın ne kadar oldu?!
    Not: bende gelmek isitoyorum diyen varsa yanımda bir kişilik boş yer var tabanvay:) burda belirtsin iradesi sağlam arkadaş olsun yanlız:)

    • Merhaba;
      Malzeme fiyatları oldukça değişken. Ben aldığımda dolar neredeyse yarı fiyatıydı ve bazı indirimler yakaladım. Buna rağmen pek de az sayılmaz. Kullandığım malzemeler ultralight ve yüksek kaliteli. Tam rakam vermem pek mümkün değil ama acıtacak kadar çok tuttu diyebilirim.

  2. Merhaba annem ve kardeşimle TÜBİTAK gökyüzü Şenliği’ne katılacağız. Hiç kamp malzememiz yok sıfırdan alacağım çadır için decathlonu önerdi arkadaşım. Çok önerilen arpenaz 200 liralık çadırla güneş koruması olan fresh/black sanırım alabileceğim şeçeneklerde. Kamp deneyimim olmadığı için bilemiyorum kamp alanı saklıkentte 2900 metre yükseklikte gece 10 derecenin altına olabiliyormuş gündüz sıcak. Hangi çadırı alsam uygun olur ya da önerebileceğiniz uygun fiyatı bir çadır var mı ?

    • Arpenaz işinizi görecektir. Uyku tulumunuz en düşük sıcaklıkta konfor sağlayacak özelliklere sahip olmalı. Mağaza çalışanları ile görüşürseniz sizi yönlendireceklerdir.

    • Doğada hayatta kalma malzemeleri, kullanacak kişinin psikolojik ve fiziki durumuna, bilgi, tecrübe ve becerisine göre çok değişir.
      Ne eksik ne fazladır.
      Elinizdeki malzemeyi kullanabiliyorsanız işinize yarar. Çok malzeme taşıyıp gerektiği durumda kullanamama durumunda boşuna yük olurlar. Birisinin pek çok malzeme ile yapamadığını başkası çok daha az malzeme ve ekipmanla yapabilir. Dediğim gibi, bu o kişinin psikolojik ve fiziki durumuna, bilgi, tecrübe ve becerisine ayrıcada içinde bulunduğu duruma göre çok değişir.
      Herkes için bol bol doğada yaşama temenni ediyorum.
      İyi seyahatler diliyorum.

  3. Ben de oğlumla kısa süreli kamp faaliyetleri düşünüyorum, paylaşımlarından istifade ettim. Yolun açık olsun arkadaş, Çok teşekkürler..

  4. Öncelikle merhabalar, ben Emrah hep hayalimde yapmak istediğim yolculuğu başarmışsın. Seni bu cesaretinden dolayı çok tebrik ediyorum. Ayrıca paylaşımların için çok teşekkürler, senin sayende biraz olsun cesaretlenip bizde kısada olsa güzel seyahatlere çıkmayı planlamaya başladık.Umarım ilerde birgün yollarımız biryerlerde kesişir. Sana seyahatinde başarılar.Gündüzleri güneş geceleri ay’ ın yolunu aydınlatması dileğiyle hoşçakal.

  5. Güneş Bey Merhaba;

    İki günlüğüne kampa gideceğiz ve bunu mümkün olan her hafta tekrarlamayı düşünüyoruz. Bu yüzden dayanıklı ve rahatlık sağlayacak bir çadır arıyorum.
    http://www.decathlon.com.tr/arpenaz-3-3-kiilik-kamp-cadiri-id_8322006.html
    http://www.decathlon.com.tr/arpenaz-3-fresh-3-kiilik-kamp-cadiri-id_8321524.html

    Bu iki çadır arasında kaldım, sizce hangisi daha iyi? Birinin altında bir çok özellikten bahsedilmiş ama daha ucuz. 🙂 Şu fiyat konusundan dolayı aklımda şüphe kaldı. Sizin de fikrinizi almak istedim. Bir de sadece uyku tulumu almak yeterli mi emin olamadım. çadırı koyduğum zemin haliyle sert olacak ve bana rahatsızlık verecek sanırım. Sizce şişme yatak alıp, üzerine bir şeyler mi sermeliyim, yoksa uyku tulumu beni rahat ettirir mi?

    Zaman ayırıp cevaplarsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba;
      İki çadır arasındaki tek fark arpenaz 3’ün tek kapısı diğerinin ise 2 kapısı olmasıdır. 2 kapılı olan fresh modeli özellikle sıcak havalar için avantajlıdır. Daha çok havalandırma sağlar. Eğer sonbahar, ilkbahar gibi gecesi serin zamanlarda da kamp yapacaksanız tek kapılı model daha iyi olabilir. Daha çok yaz ve düşük irtifada kamp yapacaksanız (deniz kıyısı gibi) fresh modeli daha avantajlıdır. Havalandırma ve serinlik sağlar.
      Uyku tulumunun altına mutlaka mat almanız gerekir. Şişme yataklar ısı yalıtımı sağlamadığı için işe yaramayacaktır. Herhangi bir köpük mat işinizi görecektir. Köpük matlar çok ucuz fakat katlandığında hacmi büyük ve sert olurlar.
      Rahat olmak istiyorsanız şişme matlara bakabilirsiniz. Bunlar çok rahat, hafif ve az yer kaplamalarına karşılık pahalı modellerdir.
      Matlarla ilgili detaylı bilgiyi https://yoldakal.com/kamp-mati-nedir-ve-nasil-secilir/ adresinde bulabilirsiniz.

  6. Uzuun zamandır siteni fetih ediyordum, artık ben de yola çıkmaya karar verdim. Ve bu keyifli yazı için teşekkür ederim diyeyim dedim. 🙂 Yavrum benim yürü bee ne güzel yazmış elin oğlu dedim, demedim değil. 🙂

  7. Güneş bey merhaba ülkemizde bulabileceğimiz kaliteli 3 kişilik bir cadır tavsiye edebilirmisiniz birde uyku tulumu şimdiden teşekkürler saçma sapan programlara sponsor olan tv kanalları bu gezinizde yanınızda durabilecek cesarete sahip olabilseydiler

    • Merhaba;
      Maalesef malzemeler için marka ve model tavsiyesi vermekten kaçınıyorum. Bu konuda daha önce çok sıkıntı yaşadım. Uzun süredir de tavsiye vermekten kaçınıyorum.
      En güzeli doğa sporları mağazalarını ziyaret edip kullanım yerine ve amacınıza en uygun malzemeleri soruşturmak ve karar vermeniz olacaktır.

  8. arkadaşlar ben bütün malzemeleri aldım ama en önemlisi olan çadırı alırken biraz tereddüt ediyorum aklımda iki çadır var birisi markalı kaliteli 3 KİŞİLİK 140 TL diğeri ise markasını bilmiyorum ama 6 kişilik 100 lira sizce hangisini almalıyım

  9. Derelerde şampuan mı kullanıyorsun?
    Ben doğal sabundan şaşmıyorum. Ayrıca çamaşır yıkamak için rendelenmiş doğal sabunu suyla karıştırıp ocakta ısıttım, boraks ve çamaşır sodası ekledim. Henüz nasıl temizliyor kullanmadım bilmiyorum fakat işe yarayacağından eminim.
    Yolculuğunda iyi eğlenceler.

    • Çoğunlukla sıradan sabun kullanıyorum. Zeytinyağlı sabun favorim. Yanımda ufak bir kutu saç kremi de var zaman zaman saçlarımı açmak için kullandığım oluyor.
      Teknik olarak herhangi bir sabun görevini fazlası ile yapar.

  10. Merhabalar bu seyahatinizde size başarılar diliyorum..Toplam olarak kat edeceğiniz mesafe kaç km olacak?..Yurt dışından aldığınız malzemeler için gümrük vergisi ödemek zorunda kaldınız mı?..Şimdiden kolay gelsin diliyorum

    • Merhaba,
      Planladığım rota yaklaşık 5400 km. Rotayı Kıyı Kıyı Anadolu Rotası sayfasından inceleyebilirsiniz.
      Yurtdışından çadır posta ile geldi ve herhangi bir gümrük ödemesi yapmadım. Yalnız bildiğim kadarıyla fedex ile gelen gönderileri gümrük işlemine sokuyorlar ve ciddi ücretler talep ediyorlar.

  11. Yaptığınız masraflarıda düşünecek olursanız, seyahatinizden memnun oldunuzmu epey zorlu bir yolculuk yapmışa benziyorsunuz. 2 kişilik bir seyahatte uyku tulumu yerine bir battaniye daha iyi olmazmı sizce. Paylaşımınız için teşekkürler.

    • Battaniye taşıması zor ve ağır bir malzemedir. Hele ki ıslanırsa kuruması neredeyse imkansız olur.
      Onun yerine iki kişi sarılarak uyumak istiyorsa tersten fermuarlı uyku tulumu alarak bu sorunu çözebilir. Tulumları birbirine fermuarlayarak battaniyenin keyfini, tulumun rahatlığını ve konforunu yaşamak mümkün.

  12. yazını büyük bir keyifle okudum.Kıskandım ve içimden keşke sana katılabilsem dedim 🙂

  13. Neresinden bakarsak bakalım taktire değer bir parkur olacak, takipte kalacağım. ayrıca mağara adamının işgüzarlığı karşısında ne çıkacak onuda merak etmiyor değilim, paylaşırsan sevinirim, umarım beni şaşırtırlar ve zararı karşılarlar.

  14. yazını keyifle okudum bol şansar diliyorum sana inşallah herşey yolunda gider.unutmuşsundur diye yazıyorum yanına bir tanede cımbız al 🙂 eğer ufak diken batarsa çıkarmakta kolaylık sağlar ve mutfak kısmında termosu unutmuşsun yeri geldiğinde su kaynatıp çay nescafe içersin 🙂

    • Teşekkür ediyorum hatırlatma için. İlk yardım çantamda var bir tane cımbız. Yazmayı unutmuşum sanırım.
      Termos taşımıyorum özellikle. Onun yerine ufak bir plastik bardağım var. Uzun süreli yürüyüşlerde termos fazladan ağırlık ve hacim anlamına geliyor. Konfor ikinci planda kalıyor maalesef.

  15. Güneş, ellerine sağlık, çok kapsamlı bir yazı olmuş. Şimdilik sadece başlarını okudum, hava şartları video’su ayrıca güzel, düzenlemesi baya iyi.

  16. İşte beklenilen yazı 🙂 Kamp atmak isteyenler içinde oldukça faydalı bir makale. Tura başladığın an eksik gedik malzeme vs. olursa her zaman yardım etmeye hazırım… Emeklerine sağlık, teşekkürler.
    #KıyıKıyıAnadolu

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.