Hayatta Kalmak: Bitkilerden Su Elde Etmek

Kamp yapmaya giden, zirve faaliyetine çıkan veya sadece günü birlik doğa yürüyüşlerine çıkan birisi olsanız da yabani çevrede acil durumlarla başa çıkmayı öğrenmelisiniz. Doğada hayatta kalmak bilgi, beceri ve tabii ki kendinize güveninizle ilgilidir. Yeterli bilgi ve beceriye sahipseniz kaza, kaybolma, yaralanma gibi durumlarda hayatta kalma şansınız da yüksek olacaktır.

Burada yazan bilgiler tek başına hayatta kalmanız için yeterli değildir. Bu bilgilerin ötesinde yetkili eğitmenlerden eğitim almanız acil durumlarda hayatta kalmanız için son derece önemlidir.

Daha önceki yazılarda acil durumda su bulmak ve hayvanları izleyerek su bulmak başlıklarına değinmiştim. Bu yazımda ise acil durumda bitkilerden nasıl su bulunacağını okuyabilirsiniz.

Bir çok ağacın kökleri ve dallarında serbestçe dolaşan sıvılar susuzluğu gidermek için kullanılabilir. Yaklaşık 1 metre uzunluğunda bir kökü veya dalı kestikten sonra dik tutarak içindeki sıvının bir kaba toplanmasını sağlayabilirsiniz. Bazı bitkiler o kadar çok su depolar ki kökü veya dalını kestiğiniz anda kanallardaki suyu akmaya başlar.

Bitkilerden toplanan içme suyunu 24 saatten fazla saklayamazsınız. Bu süre sonunda sıvı fermente olmaya veya çürümeye başlar. Bu haliyle içilmesi tehlikeli olabilir. Bitkilerin yapraklarına bakarak özsuyunun içilebilir olduğunu anlamanın imkanı yoktur. Bu sebeple bulunduğunuz bölgedeki ağaç tiplerini öğrenmeniz önem taşır.

Okaliptüs

Okaliptüs ağacının yaprakları yoğun miktarda okaliptüs yağı içerir ve bu yağlar insanlar için çoğu zaman zehirlidir. Buna rağmen dallarından veya köklerinden rahatlıkla içilebilir özsuyu toplayabilirsiniz. Bu sıvı okaliptüsün zehirli yağlarından ve kendine has tadından izoledir.

Asmalar (Tropik Sarmaşık veya Maymun Halatları)

sarmasik

Tropik bölgelerde bulunan asmalar gövdelerinde bol miktarda su bulunduran bitkilerdir.

Bitki özsularına dair dikkatli olmanız gereken bazı işaretleri aklınızda tutmaya çalışın.

Süt Benzeri Özsuyu Olan Bitkiler

Eğer bitkiden aldığınız özsuyu süte benziyor veya herhangi bir şekilde renkli ise bunu tehlikeli olarak kabul etmelisiniz. Bu tip özsularının cildinize de ciddi zararlar verebileceğini unutmayın. Latex veya doğal lastik elde edilen bitkiler haricinde bu tip bitkilerin neredeyse hepsinin özsuları oldukça zehirlidir.

Suyu İçmeden Önce Kontrol Edin

Topladığınız özsuyu ne kadar berrak olsa da öncelikle az miktar içip tadına bakmalısınız. Eğer yok denecek kadar az veya hiç tatsız ise özsuyunu içebilirsiniz.
Kurak bölgelerde yetişen bitkilerin suyundan faydalanmak için yüzeye yakın köklerini kullanabilirsiniz. Yüzeye yakın kökleri tespit edip olabildiğince gövdeye yakından kestikten sonra topraktan çekip çıkartabilirsiniz. Genelde kökler 3-5 metre uzunluğundadır. Suyun süzülüp akması için daha kısa parçalara ayrılması gerekir.

Acil durumda kalan bir çok kişi bu ufak detayı göz ardı ettiği için bitki köklerindeki değerli suyu toplamakta başarısız olmuşlardır. Bitki özsuyunun kanallardan süzülmesi için sap veya kökler kırılıp 30-40 cm boyunda kesilmelidir. Bunu yapmazsanız su dışarıya akmaz.

* Bu bilgiler Richard Graves tarafından yazılmış 10 Bushcraft Books’tan derlenmiştir.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.