Kamp Çadırı Seçiminde 10 Önemli Nokta

Seyahatlerde konaklama seçeneğiniz çadır kampı ise “Hangi kamp çadırı satın alınmalı ?” sorusunun cevabı oldukça önemlidir. Çok farklı seçenekler arasında kamp çadırı seçimi oldukça zorludur. Piyasada bulunan çok farklı kamp çadırlarının fiyat/performans özellikleri kafa karıştırıcı olabilir. İhtiyacınızın çok üstünde bir kamp çadırı seçerek seyahatiniz için ayırdığınız bütçeye zarar verebilir, uygun kaliteye sahip olmayan, ucuz bir kamp çadırı alarak tüm seyahatinizi bir kabusa çevirebilirsiniz.

Hangi çadırı satın alacağınıza karar vermenizde yardımcı olacağına inandığım “ kamp çadırı satın alırken dikkat etmeniz gereken 10 önemli nokta”yı sizler için derledim.

Kamp Çadırı Modelleri

Hafif Seyahat Edenler İçin En İyi 5 Ultralight Çadır

Her Amaca Uygun En İyi 5 Kamp Çadırı

Uygun Kamp Çadırı İçin Önemli Noktalar

Çadırda Konaklayacak Kişi Sayısı

4 kişilik çadırda 4 kişi konaklayabilir düşüncesini aklınızdan çıkarıp atın. 4 kişilik çadırda belki 3 kişi konaklayabilir fakat bu kapasite bir çadırda, konforlu bir konaklama için 2 kişi en idealidir.

4 kişilik çadırın anlamı herhangi bir çanta, malzeme vs… olmadan yan yana hiç bir boşluk kalmadan 4 kişinin çadıra sığabileceğidir. Çadırda konaklayacak kişi sayısına malzemelerinizi de eklemeyi unutmayın. Özellikle yağışlı havalarda çantanızı dahi çadırın içine almak zorunda kalabilirsiniz. Tek başınıza çıkacağınız bir yolculukta 2 kişilik ultralight bir çadır tüm ihtiyacınızı görebilir.

Kişi sayısı kadar bir diğer önemli konu ise çadırın boyutları. Uzun boylu birisi için ideal olan çadır kısa boylu birisi için gereksiz büyük olabilir. Aynı şekilde çadırın yüksekliği de en azından içinde bağdaş kurarak oturmanıza izin vermeli.
Konu çadır olunca boyutlar önem kazanıyor.

Çadırı Kullanacağınız Şartlar

Her çadır yapıldığı malzeme, dizayn ve boyutları ile farklı iklim koşullarına uygun üretilir. Yazlık bir çadır oldukça hafif malzemeye ve bir çok havalandırma alanına sahip olmasının yanında yoğun yağış ve sert rüzgarlara uygun değildir. Everest gibi oldukça uzmanlık ve özel malzemelere ihtiyaç duyulan ekstrem noktalara seyahat etmeyecekseniz 3 mevsimlik çadırlar yoğun yağışlardan, sert rüzgarlardan ve soğuktan korunmanızı sağlayacaktır.

Kullanım Kolaylığı

Kamp malzemeleri satan dükkanlara her gittiğimde bir sürü bölmesi olan, 4-5 kişi için ideal, önünde masa kurup mangal yapmaya elverişli gölgeliğe bile sahip çadırlara hep imrenerek bakmışımdır. Bu tür fantastik çadırları her gördüğümde hep aynı cümle yankılanıyor dükkanın duvarlarında: “Bu çadırı kurmak ve toplamak için bir grup deneyimli kampçının birlikte oldukça uzun zaman çalışması gerekiyor.”

Araçla çıktığınız yolculuklar için taşıma zorluğu olmasa da kurmak, toplamak ve gereksiz yer kaplaması, ihtiyaçtan fazlasına sahip olması sebebiyle bu tür çadırlardan uzak durmanızı öneririm.

Çadırın kurulumu ve toplanması ne kadar basitse o kadar iyidir. Kafanızda soru işaretleri var ise dükkanda gözünüze kestirdiğiniz çadırı almadan önce bir kaç kere kurup toplamayı deneyin. Gerçek bir deneyim olmasa da fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır. “How to put …….. tent” yazarak noktalı yerlere çadır marka ve modelini yazarsanız YouTube üzerinde ilgili videolara ulaşmanız mümkün.

Unutmayın çadır ne kadar büyük olursa kamp alanını da ona göre seçmeniz gerekir. Yolculuk boyunca her zaman geniş, düz, çimenlik alanlar bulmak oldukça zordur.

Kamp Çadırı Malzemesi Seçimi
Kamp çadırı malzemeleri

Çadırın Malzemesi

Çadırın yapıldığı malzemenin ne olduğunu dikkatlice kontrol edin. Seçiminizi etkileyebilir.
Pamuktan yapılmış çadırlar suya karşı dayanıklı olsalar da ıslandığı zaman oldukça ağırlaşırlar. Polyester malzemelere göre oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Nylon / polyester malzeme de suya karşı dayanıklı olmasına rağmen güneş ışığı sebebiyle zamanla zarar görmeleri normaldir. Bu tip çadırların özellikle dikiş yerlerini ve fermuarlarını kontrol etmekte fayda vardır.

Hemen hemen bütün çadırların etiketlerinde suya karşı dayanıklı olduğu yazar. Yine de ucuz olanların pahalı olanlara göre daha az dayanıklı olduğu gerçektir. Kaliteli çadırların kumaşları rip-stop denen özel teknik malzemelerden yapılmıştır.
Bir çok kişinin önemsemeden geçtiği fermuarlar oldukça önem taşımaktadır. Yolda bozulan fermuar çadırınıza istenmeyen misafirlerin doluşmasına sebep verebilir. Fermuarın kaliteli malzemeden yapılmış olmasına, dayanıklı görünmesine, kolayca açılıp kapanmasına ve kumaşa sıkıştırmayan dizayna sahip olmasına dikkat edin.

Dış tenteniz tüm çadırı kaplayarak sizi soğuk ve özellikle yağıştan koruyacaktır. Genelde poliüretan veya poliüretan-silikon kaplamalara sahip olarak üretilirler.

İlginizi çekebilir: Çadırda Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Ağırlık

Çadırınızı uzun yollar, saatler boyunca çantanızda mı taşıyacaksınız? Araçla gideceğiniz kamp için mi kullanacaksınız? Tek başınıza saatlerce çantanızda taşıdıktan sonra kurup, sabah uyandığınızda toplayabilecek misiniz?

Kimi çadırlar -genelde ucuz modeller- o kadar hantal ve gereksiz boyutlara sahiptir ki genel amaçlı sırtçantasına sığdırmak bile büyük mesele olabilir.

Uzun mesafeleri yürüyerek seyahat etmeyi düşünüyorsanız veya yolculuğunuz bisiklet üzerinde geçecek ise kesinlikle ultralight çadır (ultra-hafif) modellerine bakmalısınız. Kesinlikle 1,3-1,5 kg’dan ağır bir çadırı sırtınızda veya bisikletinizde taşımayı hayal bile etmeyin.

İlginizi çekebilir: 10 Temel Kamp Malzemesi

Havalandırma

İlk kez çadır kampı yapanlar sabah uyanıp herşeyin nasıl da ıslak olduğunu gördüklerinde büyük şaşkınlık yaşarlar. Muhtemelen uyku tulumunuz veya kıyafetiniz çadırın yan yüzeyi ile temas etmiştir ve sonunda ıslak bir halde uyanırsınız. Tulumunuz, matınız ıslak, tüm malzemeleriniz de nemlenmiştir.

Bu sebeple çadırlarda havalandırma her şey demektir.

Çoğu çadırın belli bölgelerinde dış taraftan yağış korumalı havalandırma mevcuttur. Kaliteli çadırların çoğunda bu havalandırma alanları özenle yerleştirilmiş ve nemlenme en aza indirilmeye çalışılmıştır.

İlginizi çekebilir: Çadırda Nem Nasıl Önlenir?

Kamp çadırı uygun havalandırma şart | Arnavutluk
Kamp çadırı uygun havalandırma şart | Arnavutluk

Ek Özellikler

Çadır seçerken yukarıda sayılan özelliklerin dışında hangi özelliklere dikkat etmeli?
– Kapı sayısı. En ideali çift kapılı çadırlardır. Çadır arkadaşınızı gecenin bir saati ezerek dışarıya ulaşmaya çalışmak zorunda kalmazsınız.
– Pencere sayısı – havalandırma için önemli.
– Cepler – Çadırın içinde bulunan cepler gece ihtiyaç duyacağınız eşyalarınızı derli toplu tutmanızı sağlar.
– Garaj – Kapının üstünden kapanarak çanta, ayakkabı gibi malzemelerin korunaklı biçimde dışarda tutmaya yarar.

Kamp çadırı garaj bölümü büyük avantaj | Makedonya
Kamp çadırı garaj bölümü büyük avantaj | Makedonya

Taban malzemesi

Çadır seçimi yapılırken gözden kaçırılan fakat kullanmaya başlayınca önemi ortaya çıkan taban malzemesinin yeteri kadar dayanıklı, su geçirmez ve fazlaca kalın, ağır olmamasına dikkat etmelisiniz.

Bir çok çadır üreticisi ek olarak footprint (ayakizi) denen çadırın tabanından daha dayanıklı ve korunaklı malzemeyi satarlar. Satın almayı düşündüğünüz çadırın modeline göre uygun hazırlanmış bu malzeme çadırın tabanını özellikle yırtılmalardan ve nemden koruyacaktır.

Fiyat

Seyahat hazırlıklarının her aşamasında olduğu gibi çadır seçiminde de “ne kadar para harcamalı” sorusu birinci sırada yer almaktadır. Her gezginin bütçesi oldukça farklılık göstermektedir. Konu çadır olunca kesinlikle kalite harcama gerektiriyor. Ucuz bir çadır uzun vadede sizi ortalık yerde yüzüstü bırakacaktır.

Çadırda hayatta kalmayı düşündüğünüz koşulları gözardı etmemelisiniz. Kış vakti Balkan ülkelerinde yüksek irtifalarda kamp yapmayı düşünüyorsanız oldukça yüksek kaliteli ve pahalı bir çadıra ihtiyaç duyacağınız kesindir. Harcayacağınız miktar çadırın malzeme kalitesi oranında yükselecek ve aynı oranda sizi hayatta tutacaktır.

Satın almaya karar verdiğiniz çadır için çevredeki dükkanların dışında diğer şehirlerde bulunan dükkanlara da fikir danışmanız akıllıca bir hareket olacaktır. Zaman zaman firmaların uyguladığı indirimleri yakalayarak harika bir çadırı çok uygun fiyata satın alabilirsiniz.

Teknik Servis

Güzel bir çadır aldınız fakat kısa süre içinde bazı noktalarında sorun çıktı. Fermuar bozulabilir, dikiş atabilir. Üretici veya ithalatçı firma ile irtibata geçtiğinizde sizi tanımak istemezlerse ne yapacaksınız?

Bu yüzden satın alırken aldığınız hizmetten çok daha önemlisi satış sonrası teknik servis ve hizmettir. Bir çok dükkan satış yapılana kadar oldukça güler yüzlü hizmet vermelerine rağmen satış sonrasında sizinle muhatap bile olmayı reddedebilir. Satın almayı düşündüğünüz çadır için satış sonrası servis ve hizmetlerle ilgili kesin bilgi sahibi olmayı unutmayın. Satıcı firmanın şartlarını detaylıca öğrenin ve internette diğer kullanıcıların yaşadıkları sorunlarla ilgili deneyimlerini araştırmayı unutmayın.

Bu bilgilendirme yazısının çadır seçiminizde size yardımcı olmasını umuyorum. Çadırlar hakkında yapılan yorumları, kullanıcıların deneyimlerini mümkün olduğunca araştırıp okumaya çalışın. Özellikle forumlar bu konuda büyük bilgi kaynağına sahiptir.

85 YORUM

  1. Şöyle yaz kış kullanayım kafamın estiği yere motorumla gidip çadır kurayım havasındayım yalnız marka bazında muallakta kaldım. The North Face ciddi pahalı olsa da kaliteden asla ödün vermiyor. The North Face, Husky, Columbia ve Yeni duyduğum Marmot marka çadırlardan hangi markayı önerirsin. Her kesim bütçe dostu arıyor ancak uzun ömürlü olması açısından kalite diyorum. Yazdığım markalardan hangisini önerirsin.

    • Columbia’yı kesinlikle önermem. Tam bir piyango, ne çıkacağı belli olmaz. Motorla seyahat ediyorsan önerim Husky olur. Bisiklet ve motorcular arasında çok popüler. Biraz ağır, hantal ama kaliteli çadır.
      Çok yüksek irtifada, sert kış koşullarında kamp yapacaksan tabii ki North Face.

  2. Merhaba siteniz gerçekten güzel biraz araştırdım kendi isteklerimi sıraladım ama isteklerimin hepsinin birleştiği çadır göremedim
    3 mevsim
    3 kişilik
    kolay kurulumlu
    su geçirmeyen
    sıcakta içinde pişmeyecek
    çadır istiyorum bana önerebileceğiniz bir model var mı?

    • Merhaba;
      Sıcakta içi pişmeyecek bir çadır henüz icat edilmedi 🙂
      Eğer bahar ve yaz aylarında genel kamp faaliyetleri için bir model bakıyorsanız Decathlon’un arpenaz serisini tavsiye edebilirim. Fiyatı uygun ve kalitesi iyidir. Biraz ağır olması tek kötü yanı.

  3. Merhabalar. Muğlada yaşıyorum ve Ege bölgesinde genellikle 2 çok nadiren 3 kişiyle kullanacağım, hafif olması ve havalandırmasının iyi olması benim için çok önemli elimdeki koşullar dahilinde. Arpenaz modeli için havalandırma şikayetleri var. Bir çadır öneriniz var mıdır?

  4. Merhabalar,
    Daha önce iki kez yazın kamp deneyimim oldu ancak şimdi kış kampı yapmak istiyorum. Kış kampı için çadır ve diğer ekipman tavsiyeleriniz nedir? Bir de tek başına kamp için yorumunuz ne olur? Şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba;
      Kış kampı için ilk önerim kesinlikle eğitim almanız olacaktır. İki kez yaz kampı yapmak doğrudan kış kampı yapmak için yeterli değil tam tersine son derece hatalı bir düşüncedir.
      Bu yüzden önerim kesinlikle çevredeki doğa sporları ve kampçılık eğitimi veren kurumlara başvurarak gerekli eğitimleri almanız.

  5. iyi günler bir sorum olacaktı, Evolite turtle 2 kişilik kamp çadırı almayı düşünüyorum fakat fazla bilgi edinemedim yağmurlu bir bölge için ideal olurmu bilgi verirseniz sevinirim

  6. Merhabalar, bir çadır almak istiyoruz ve muhtemelen sadece yaz aylarında kullanacağız. Biraz araştırma yaptıktan sonra, içeri hava girmesi, sineklikleri ve genişliği sebebiyle Kudos 2 Kişilik Sazan Çadırı almaya karar verdik ama sazan çadırı almamızda herhangi bir yanlışlık var mı emin olamadık. Bu konuda bilginiz varsa bilgilendirirseniz çok memnun olurum.

    • Merhaba;
      Bu tip çadırları kullanmadığım için hakkında çok bilgim yok. Gördüğüm kadarıyla geniş, havadar bir çadır. Yaz ayları için uygun olacaktır. Rüzgar ve yağmura karşı dayanıklılığını bilemiyorum. Şekli rüzgara karşı çok iyi olmayacağını gösteriyor.
      Fiyatı biraz yüksek görünüyor. Alternatif olarak Decathlon’un çadırlarına bakabilirsiniz. Oldukça uygun fiyata çok güzel modelleri var.

  7. Merhabalar, ilk önce anlatımınız çok açık,sade. Tebrik etmek istedim. Ben kız arkadaşım ile yaklaşık 20 gün boyunca Karadeniz turu yapmayı planlıyoruz bu yaz. Oradan da Batum’a geçmeyi planlıyoruz. yaklaşık 200 lira bütçemiz var çadır için. Acaba hangi çadırı tavsiye edersiniz. Şimdiden çok teşekkürler.

  8. Merbahalar . Öncelikle bahar ve son bahar aylarımda kullanmak için husky bizam almayı düşünüyorum ama performansından şüpeliyim

    • Merhaba;
      Husky Bizam bir çok bisikletçi ve kampçı tarafından kullanılıyor. Kış aylarında, yağmurlu havalarda performansının iyi olduğunu düşünüyorum. Kullanıcı yorumları da bu yönde. Tek dezavantajı ağırlığı.

  9. Merhaba. Daha önce hiç kamp yapmadım. husky beast 3 çadır alıp kış ayında karda kamp yapmayı çok ama çok istiyorum ne yapabilirim 🙂 tek başımayım bütçem 1.200 tl

    • Merhaba;
      Hiç deneyiminiz yoksa öncelikle temel kampçılık eğitimi almanızı öneririm. Bunun için başvuracağınız çeşitli doğa sporları dernekleri var. Üniversite öğrencisiyseniz okulun dağcılık, kampçılık kulübüne üye olarak başlayabilirsiniz.
      Deneyimsiz birisinin çadırını alıp doğruca karlı kış kampına gitmesi intihara eşdeğer bir harekettir. Yeterli bilgi ve deneyiminiz olmadan yapmayın.

    • Merhaba;
      Çadır hafif yağmurlarda sorun çıkarmaz. Bu tip çadırların kurulması kolay görünse de toplaması dertli diyor kullananlar. Kamp yerine araçla ulaşımınız olmayacaksa taşıması da ayrıca eziyet olabilir. Alternatif olarak Arpenaz çadıra bakabilirsiniz. Teknik açıdan birbirine benzer ama toplama ve taşıma kolaylığını da düşünmek gerek.

      Tulumu da gece en düşük 10-15 derece havalarda rahatlıkla kullanabilirsin. Daha düşük sıcaklıklarda ek önlemler alman gerekebilir.

  10. Merhabalar bende izcilik faaliyetlerine ilgi duymaya başladım ve bu konuda ufak ufak adımlar atıyorum. Çadır mevzuu baya araştırmaya müsait ama seçenekler ve bilinmeyenler benim için biraz fazla. Benim ihtiyacım olan 2 kişilik çadır ve kış memlektine uygun olmalı acaba hangi model ve markayı önerirsiniz. Teşekkür ederim.

    • Merhaba;
      Çadır alırken tam olarak ihtiyaca yönelik modellere bakmak gerekir. Genel bir tavsiye vermek gerekirse Husky Bizam uygun olabilir. 4 mevsime uygun fakat ağır ve hantal bir çadırdır.

  11. Merhaba. Motosiklet gezilerinde kullanmak için çadır arıyorum. Ucuz markasız bir çadırımız var, sabah saat 6 ya kadar ancak uyuyabiliyoruz, sonrasında içi hamam gibi oluyor. Reklamlarda gördüğüm Quechua black&fresh modellerini inceledim (3 kişilik olanlar). Arpenaz modeli 126 cm yüksekliğinde, iyi gibi ancak havalandırma deliklerinin çok yukarda olmasından dolayı içinin çok çabuk ısındığını yazmışlar. 2seconds modelinin ise yüksekliği 101 cm, havalandırmaların ise çok iyi çalıştığını, içinin püfür püfür estiğini yazmışlar.
    Boyum 176 cm, abimle birlikte seyahat ediyoruz çoğu zaman, onun boyu 182 cm. Aslında 2seconds modeline daha yakın gibi hissediyorum ancak boy dolayısı ile içinde sıkıntı yaşar mıyız sizce? Veya sizin önerebileceğiniz başka çadır olur mu?
    Arpenaz modeli katlanınca boru şeklinde oluyorken 2seconds modeli disk şeklinde. Taşıma açısından da sorun yaşatır mı acaba?

    • Merhaba;
      2seconds modellerinden kesinlikle uzak durun. Hem toplaması hem de taşıması ayrı dert.
      Çok sayıda çadır kullandım ve içi püfür püfür esen çadıra henüz rastlamadım. Çadırın içindeki havalandırma, dışardaki hava şartları ile birlikte çalışır. En güzel yöntem sabah gölgede kalacak bir yere çadırı kurmak ya da erkenden uyanmaktır 🙂
      Arpenaz gibi çift tenteli çadırlar havalandırma açısından daha avantajlı sayılır. Açık havada dış tenteyi kurmadan sadece iç tente ile rahat edebilirsiniz. Yağmurlu havalarda kurulumu biraz dertli olabilir. Bu da bir dezavantaj. Taşıması ve toplanması 2secondsa göre daha az dertli.

      • 2 seconds çadırı tek geçerim toplamasını beceremeyenlere aldırmayın,kurulumu 1 dk.toplaması 3 dk.dır.

  12. hocam kuşadasında gençlik festvaline katılma düşüncemiz var gitti gidiyor ve hepsi burada gibi sitelerde cok uygun fiyatlara çadırlar var 2 kişi 4 kişilik çadırda kalmayı planlıyoruz 80 tl ye bı çadır alsak çok sıkıntı yaşarmıyız 1 sefer kullanacağımız için çok para vermek istemiyoruz önerin nedir?

  13. Merhaba hocam bu yaz dönemi ege kiyilarinda kamp yapmak istiyorum çadırda kullanilan gabardin kumaş nasıl sıcak ve soğuğa karsi elverişli olurmu? teşekkürler

    • Çadırın kendisi sıcak ya da soğuğa karşı bir koruma sağlamaz.
      Gabardin kumaştan üretilen çadırlar dayanıklı, büyük ve aynı oranda ağır olurlar. Sıcaktan korunmak için gölgeye, soğuktan korunmak için ise güneş alan bir bölgeye kurmak gerekir.

  14. Ferrino proxes 5 kişilik çadır aldım.iç cibinliğinin eni 3 metere çadırın eni 3.20. İçine iki tane 203x152x25 ölçülerinde iki tane intex şişme yatak alsam 4 cm’lik esneyip sığar mı teşekkürler

    • Bu modeli hiç kullanmadığım için net bir bilgi vermem doğru olmaz.
      4 cm az bir pay sayılmaz yine de çadırların tabanları biraz esneyebilir, bombe yapabilir. Eğer imkanınız varsa çadırı almadan önce mağazada kurulu halde görüp karar vermeye çalışın.

  15. merhaba eşimle bursadan çıkıp aracımla ege akdeniz taraflarına doğru gitmeyi planlıyorum. çadır olarakta https://www.decathlon.com.tr/arpenaz-3-kamp-cadiri-id_8347890.html bu çadırı almayı düşünüyorum. bu çadır uygunmudur. daha önce bir çok kez doğa yürüyüşlerine katıldım ama hiç kamp maceram olmadı. bu güzergahta rahat bir şekilde kamp yapabileceğimiz güzel bir yer biliyormusunuz konuya da pek alakasız oldu ama yazılarınızı ilgiyle okudum size sorma gereği hissettim kendimde.

    • Merhaba;
      Arpenaz kullanıcıların oldukça memnun kaldığı bir model. Ekonomik ve bahar, yaz ayları için de uygun kaliteye sahiptir.
      Kamp alanları için “Kültür Rotaları Derneği” sitesinden faydalanabilirsiniz. Çok uzun zaman oldu oralarda kamp yapmayalı. Bu yüzden güncel bilgim yok maalesef.

  16. Merhabalar ;
    Kız arkadaşım ve ben dağcılık ve kış sporlarıyla oldukça ilgiliyiz . Her mevsim okulumuzun kulübüyle ya da arkadaşlarımızla ayda bir iki üç günlüğüne kamp atıyoruz . Çadırımızı okulumuzun kulübünden ya da arkadaşlarımızdan temin ediyoruz . Son yaptığımız kampımızda 9 saat yağmura maruz kaldık ve çadırımız su aldı . Çadır için 250 -300 lira bütçemiz var . 7-8 aydır bu sporla uğraşıyoruz ve çadır konusunda kafamız biraz karışık . Bize bir çadır önerirseniz çok sevinirim .

    • Merhaba Anıl;
      9 saat yağmur oldukça fazla ve eğer ekstrem şartlara uygun değilse çadırın biraz su alması da normal kabul edilebilir.
      Ekonomik fakat iyi bir çadır isterseniz Husky Bizam’ı önerebilirim. Biraz ağırca fakat bisiklet turcularının sıkça kullandığı bir modeldir.
      Alternatif olarak Decathlon Arpenaz serisi çadırlara da bakabilirsiniz.
      Ekonomik çadırlar bahar ve yaz aylarına uygun üretilirler. Bu yüzden 9 saatlik yağmurda ciddi bir koruma sağlamayabilirler.
      Çadırın su yalıtımını güçlendirerek biraz daha dayanıklı hale getirebilirsiniz. Bu işlem için Çadırda Su Yalıtımı adlı yazımdan faydalanabilirsiniz.

  17. Merhaba
    yazınızı ve yorumları okudum. dağcılık ve arama kurtarma eğitimi aldım. ekibimle kamp yapacağız. ama hangi çadır alacağıma karar veremiyorum. Karadeniz de olduğumuz için yağmurlu günlere de denk geleceğiz, aynı zamanda kamplarımız yaylalar da olacak. 2 kişilik çadır almayı düşünüyorum. marka ve model öenerinize ihtiyacım var

    • Merhaba;
      Biraz ağırca olsa da Husky Bizam çokça tavsiye edilen çadırlardan. Özellikle tur bisikletçileri çok farklı şartlarda ve uzun süreli seyahatlerde kullanmaktan oldukça memnun.
      Bütçe sorununuz yok ise daha hafif olan Vaude Taurus modelini de düşünebilirsiniz. Her ne kadar 2 kişilik olarak görünse de içi biraz dar ve sıkışık olabiliyor. Oldukça dayanıklı, farklı hava şartlarına karşı dirençli ve baya hafif bir çadır olması da avantaj.

  18. Hocam merhabalar,
    Yeşile aşık birisi olarak içimdeki kamp dürtülerini artık bastıramaz hale geldim ve kamp çadırı arayışına giriştim. Level beginner olduğundan, öyle kar kış kıyamette kamp atacak bir yapiya sahip değilim (şimdilik) lakin elimde de çadır biriktirmek istemiyorum. Kisacası orta seviyeli 4 mevsime yakın bir çadır bakıyorum. Kafamda motosikletime atlayıp kesiflere çıkasım var ve genelde artçılı yola çıkarım. E birazda rahatımıza düşkünüz haliyle 2+1 ler ideal gibi, yalnız bi likya yolunda da bizi yormasın. Açıkçası husky’nin 2 modeli arasında kaldım.
    1- Burton Yeşil 2+1
    2- Bird
    Sizce tercihimizi hangisinden yana kullanmalıyız? Ayrıca bu ürünlerin dışında önerilere de her zaman açığız. Şimdiden teşekkürler..

    • Merhaba;
      Husky’nin her modelini bilmiyorum maalesef. Sürekli önerilen ve özellikle bisiklet, motosiklet ile kampa gidenlerin söylediği Husky Bizam modeli ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.
      Alternatif olarak Decathlon’un Arpenaz serisi çadırlara da bakabilirsiniz.

  19. Merhaba Güneş bey
    Bu yaz ailece kamp yapıp gezerek tatil yapmak istiyoruz. 3 ve 5 yaşında iki oğlum var. Ancak kamp konusunda çok tecrübemizde yok. Bize, kurulumu kolay nasıl bir çadır önerirsiniz ve kamp için dikkat etmemiz gerek noktalar neler olmalı kısaca bilgilendirebilir misiniz? Teşekkürederim

    • Merhaba;
      Çocukla kamp konusunda bir tecrübem olmadığı için yanlış yönlendirmek istemem. Bu konuda en iyisi şehrinizde bulunan doğa ve dağcılık derneklerine başvurmanız olacaktır.
      Çadır olarak Decathlon Arpenaz modelini öneririm. Fiyat / kalite oranı oldukça iyi.

  20. Merhaba 9 yaşında oğlum ve 12 yaşında kızım ile longoz ormanlarında h.sonları kamp yaparak onları doğa koşulları ile tanıştırmak doğada yaşam hakkında bilgi sahibi yapmak istiyorum. Geçirdiğim bi raharsızlıktan dolayı ayak bileklerimde sorun var ama bu yürümeme engel değil dolayısı ile kolay kurulumlu sorun çıkarmayacak bir çadır arayışı içersindeyim. Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat ayları dışında diğer aylar hava şartları da extreme olmadığı sürece çadır kumak istiyorum. Önerebileceğiniz çadır var mıdır ve alacağım çadır 3 mevsim mi 4 mevsim mi olmalı sizce? Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim

    • Merhaba;
      Tavsiyem hem şartlara uygun hem de ekonomik, kurulumu kolay olan Decathlon Arpenaz serisi çadır olacaktır. Alternatif olarak Husky’nin Bizam modeline de bakabilirsiniz.
      Eğer karlı ve sağanak yağışlı havalarda kullanmayacaksanız 3 mevsim çadır yeterli olacaktır.

  21. Merhaba, geçen sene eşimle çadır kurmaya başladık ancak 140 cm yüksekliği olan çadırımızda eşim rahatsız oluyor ve uyuyamıyor. Daha yüksek bir çadıra ihtiyacımız var. 190 minimum boyu olması iyi olur diye düşünüyorum(çünkü eşimin boyu 187 en azından ayağa kalkabilir). Aynı şekilde geçen seneki çadırımızın penceresi dışarıdan tek cırtcırtla kapanıyordu, rüzgarda çok ses oluyordu. Önünde gölgelik olmadığı için de gün içinde masa kurup yemek için karavanların yanlarına sığınmak zorunda kalıyorduk. Bu sorunlarımızı çözecek yüksek, sağlam, gölgelikli, iyi havalanan ve börtü böceğe geçit vermeyen bir çadır istiyoruz. biraz araştırıp bazı seçenekler buldum ancak karar veremedim. sizin fikrinizi almak istiyorum. bu arada iki kişiyiz ama eşimin sıkıntısından dolayı çok ufak da olmasın istiyorum çadır. ve en fazla 2-3 günlük yaz kampları yapıyoruz. şimdiden teşekkürler.
    http://www.avfoni.com/urun/savage-5-kisilik-yuksek-kubbeli-cadir
    http://www.avfoni.com/urun/remixon-10342-4-kisilik-yuksek-tavanli-kamp-cadiri
    http://www.avfoni.com/urun/easy-camp-explorer-eclipse-500-3-mevsim-5-kisilik-cadir
    http://www.avfoni.com/urun/pavillo-68015-hogan-5-kisilik-cadir
    http://www.avfoni.com/urun/andoutdoor-family-tente-65300a
    http://www.avfoni.com/urun/pavillo-68013-triptrek-4-kisilik-cadir
    https://www.decathlon.com.tr/arpenaz-41-aile-kamp-cadiri–id_8294502.html

    • Merhaba;
      Benim tavsiyem Decathlon Arpenaz veya Easy Camp Explorer’dan birisi olacaktır. İkisi de birbirine denk özelliklere sahip. Easy Camp biraz daha hafif görünüyor. Havalandırma konusunda da avantajlı olabilir fakat bu çadırı nereye kurduğunuz ve havaya göre çok değişkenlik gösterebilir.

  22. Birkaç haftadır yapacağım ilk kamp deneyimim için çadır, uyku tulumu ve mat bakıyorum. Mat olarak Thermarest RidgeRest Mat buldum öneriniz nedir.

    Çadır ve uyku tulumu konusunda birden fazla sayfada dolaştım ve çok fazla yorumla karşılaştığım için kafam allak bullak olmuş durumda şuanda ihtiyacımı ne karşılar emin olamıyorum. Gördüğüm bazı yorumlarda Husky’nin çadırda iyi tulumda kötü olduğu, decathlon ürünlerinin kimi kullanıcılar tarafından uzak durulması gerektiği kimileri tarafından gayet sağlam ve kullanışlı olduğu yönünde kullanıcı yorumları var. En geç bir iki hafta içinde kamp hayatına başlayacağım her hafta olmasa bile iki haftada bir 3 günlük kamp yapmayı planlıyorum.

    Kafamda olan 4 mevsim çadır 2 veya 3 kişik düşünüyorum. Hali hazırda kış aylarında olduğumuz için Bolu, Uludağ gibi yerlerde kamp yapabilirim. Karlı,soğuk ve yağmurlu ortamlar diyebiliriz. Gideceğim yere kendi arabam olmadığı için bazen otostop bazen toplu taşıma gibi araçlar kullanıp sonrasında kamp yerine kadar tabana kuvvet ilerleyebilirim. :smiley: Öğrenci olduğum için çok uçuk bütçem olmamakla beraber 500-600 civarına kadar çıkabilirim diye düşünüyorum :smiley: Kafamın karışıklığını giderecek ve hemen malzemeleri alacak pozisyona getirecek değerli fikir ve görüşlerinizi bekliyorum

    • Merhaba Tolgahan;
      Öncelikle şu yazımı iyice okumanı rica ediyorum: İlk Kez Kamp Yapmak İsteyenlere Öneriler
      Karlı kış günlerinde, yüksek irtifa sayılabilecek yerlerde kamp yapmak için mutlaka ama mutlaka eğitim almak şarttır. Bu öyle kendi başına yola çıkıp deneye, yanıla öğrenilecek bir şey değildir. En ufak bir yanılma ölümle sonuçlanabilir. Lütfen bu konuda aceleci davranma.
      Husky ve Decathlon çadırları genel kullanım için oldukça iyidirler. Decathlon ürünleri fiyatlarının biraz üstünde kalite sunar. Ben de uzun zamandır bir çok farklı ürününü memnuniyetle kullanıyorum.
      Çadır ve tulum kalitesine göre ücrete sahip malzemelerdir. Ne kadar kalite istiyorsan o kadar ödeme yapmak zorundasın.
      Husky tulumları hiç kullanmadım fakat kullanan arkadaşlarımdan iyi yorumlar aldım. Husky gibi firmalar sertifikalı ürünler ürettiği için kullanma klavuzunda yazan özellikleri sağlayacaktır.
      Eğer tek başına kamp yapmak istiyorsan 3 kişilik çadır gereksiz yere büyük, hantal ve ağır olur. 2 kişilik çadırlara bakman uygundur.
      En baştaki yazımda belirttiğim gibi öncelikle eğitim şart. Malzeme bilgisi, doğa şartlarında hareket, acil durumlarda yapılacaklar gibi konuları bilmeden kamp yapmaya başlama. Bunun için okuldaki dağcılık kulübüne veya bulunduğun yerdeki doğa sporları kulüplerine başvurmanı öneririm. Böylece hem bilgili, eğitimli bir şekilde yola çıkarsın hem de malzemeler hakkında bilgin, deneyimin oluşur. Zaman içinde kendi şartlarına ve isteklerine uygun malzemeyi de seçebilirsin.

      • Değerli mesajın için öncelikle teşekkür ederim.Diğer yazınıda daha önce okudum hatta bu blogdaki pek çok yazını okudum diyebilirim en son olarak birkaç forumda ve burada soru sorma isteği duydum 🙂 yüksek irtifa gibi uçuk bir kamp hayali yok şuan için bolu ve uludağ kastım o illerin kış aylarında hava şartlarını örnek vermek amaçlıydı. 2 kişi olarak kamp yapacağımız için 3 kişilik çadır düşündüm. Dediğin gibi eğitim şart fakat bu konuda ilgili ayrıntılı bilgi verecek birisine ulaşamadım doğrusu okul kulüpleri olarak belki gözümden kaçmıştır bilemiyorum, bununla ilgili yer var ise öneride bulunursan sevinirim. Malzeme konusunda araştırma yaptım sağa sola notlar aldım ama buna rağmen farklı yorumların olması ürünler konusunda kafamın karışmasına sebep oluyor.

        • Merhaba Tolgahan 🙂
          Deneyimini ve sorunu görünce “yüksek irtifa” olarak belirttiğim yerler Bolu ve Uludağ gibi yerler. Deniz seviyesinden 500 metreden daha fazla yüksekte olacaksın. Hava şartları kışın zorlu olacaktır. Kar varsa eğitimli olmak şart.
          Üniversitelerin kulüpleri oldukça iyi eğitimler verirler. Ben de bu şekilde eğitimimi almıştım. Bir çok dağcı ve kampçı arkadaş da üniversiteden yetişmiştir. Okulla bir görüş, durumu öğren. Eğer okulunda böyle bir kulüp yoksa diğer üniversitelere danışarak oradaki etkinliklere katılabilirsin.
          Kafanın karışması çok normal. Temel ve teknik malzemeler oldukça detaylı, kullanım ve amaca göre üretilirler. Hiç çadır kullanmamış veya hiç yağmurda kamp yapmamış birisi tam olarak neye ihtiyacını olacağını kestiremez.
          2 Kişi için 3 kişilik çadır idealdır. Fakat bazı çadırlarda garaj kısmı da bulunur. Bu tip çadırlarda malzemeyi çadır dışında bırakmak mümkün. Böyle böyle bir sürü detay 😀

          • Günü birlik çadır yapıyorduk ama bu farklı olduğu için detay çok oluyor dediğin gibi 🙂 Seçeneklerimi en az indirdikten sonra ürünleri maille yollayıp fikrini almak isterim seçenekleri azaltınca görüşmek üzere kolay gelsin 🙂

  23. Kolay gelsin bende yaz ve sonbahar icin arpenaz 4.1 aile cadiri almak istiyorum tercih etme sebebim buyuk ve yuksek olmasi ama havalandirmasi cok yetersiz die yorumlar var gunes isiguni cabuk iceri geciriyormus siz ne dusunuosunuz tavsiye edermisinz

    • Merhaba;
      Bu tip çadırları kullanmadığım için tam olarak hakkında fikrim yok. Gördüğüm kadarıyla havalandırmasının yetersiz olacağını sanmıyorum. Çadırların havalandırması için kurulduğu yer, hakim rüzgar yönü, kurduğunuz yerdeki nem oranı gibi bir çok faktör rol alır. Güneş ışığını alması aslında bir avantajdır. Böylece sabah çadırda oluşabilecek nem kolayca kurur.

  24. Merhabalar,
    Eşimle çıkacağımız dört beş günlük kapımız için bir çadır almak istiyorum. Tercihen üç kişilik olsun rahat olsun diye. decathlon a baktım ancak bir de şu çadırı gördüm nette. http://urun.n11.com/kamp-cadiri/3-kisilik-kaliteli-kamp-cadiri-200x150x110-cm-cantali-sineklik-P107380784
    Fiyat olarak daha uygun olması sebebiyle acaba yaz ve sonbahar dönemlerinde yapacağımız kamplarda kullanım açısından uygun mudur sizce?

    • Merhaba;
      Eğer yağışlı ve sert rüzgarlı bir havaya denk gelmeyeceğinizden eminseniz iş görebilir. Ancak tek tenteli olması, havalandırma sorununa da sebep olacaktır. Gece özellikle sonbahar aylarında veya yüksek kesimlerde çadırın içinde nem sorunu ortaya çıkacağından emin olabilirsiniz.
      Bu tür ürünlerde az biraz fiyat farkını verip kalitesinden emin olacağınız bir çadır almakta fayda olacaktır.

      • Merhaba yaz ve bahar ayları için 2.3 kişi kalabileceği m 3 kişilik cadir düşünüyorum. Dolphin Rocky 240x240x170 büyük ve yeterli geldi. 2 kapılı kolay kurulum çift kat. Ama kurulumu nasıl anliyamadim video su yok. Fiyatı 270-300 civarı sizce nasıl? Arabayla seyahat edeceğim ve sürekli kurup kalsiracagim. Yani 1 gün bir yerde başka gün başka yerde ve deniz kenarındaki Kum alanda cadir kuracagimdan tam otomarı olsun istedim. Sizce uygun mu

        • Merhaba;
          Otomatik çadırları pek önermiyorum. Kolay görünse de toplaması baya dertli olduğunu duydum. Bu modeli ben de ilk defa gördüğüm için detaylı bilgi veremiyorum.
          Kurulumu ve kullanımı kolay, ekonomik çadırlar için Decathlon’un modellerine bakabilirsiniz.

    • Evolite güzel ürünlere sahip bir marka. Bu çadırı kullanmadığım için kesin olarak bir şey söylemem mümkün değil. Su geçirmezliği bana az göründü. Dış yüzey için 5000 mm su geçirmezlik yoğun yağmurlarda sorun çıkarabilir.

  25. Merhaba, ben de işimle alakalı olarak zaman zaman kamplarda kalıyorum. İş yerinde kullandığımız çadır, uyku tulumu gibi malzemeler işimiz sebebiyle evet kaliteli ama netice olarakta pahalı 🙂 Langya diye bir markayı araştırıyorum. Yukarı yazdığınız yazıları keyifle okudum, çok güzel noktalara değinmişsiniz. Kullandığımız çadır 5 mevsim bir çadırdı. F/P olarak 200 max 250tl bütçe ayırıyorum. bu konuda marka ve model tavsiylerinizi [email protected] adresine önerilerinizi yazarsanız çok sevinirim. iyi günler

  26. merhaba. KAMP YAPMAK İÇİN DECATHLONDAN ÇADIRIMI ALDIM. BU BENİM İÇİN TAMAMEN ÇILGINLIKTI AMA YAPAMAYA KARAR VERDİM. TRABZONDA İKAMET EDİYORUM. VE BÖLGE ŞARTLARI BELLİ. BENİM SAĞLIKLI BİR KAMP YAPABİLMEK İÇİN NELERE DİKKAT ETMEM GEREKİYOR. BİRAZ ENDİŞE VE KORKULARIMDA MEVCUT. ilk deneyimim olacağı için deneyimlerinizden ve bilginizden faydalanmak istiyorum. cevap verirseniz çok memnunkalırım .

    • Merhaba;
      Öncelikle güzel bir havada kamp yapmanızı öneririm. Eğer mümkünse başka kampçıların da olduğu alanları tercih edin. Böylece yalnız kalmaz ve daha güvende olursunuz.
      Aslında en güzeli ilk kamp deneyimini bir doğa derneği aracılığı ile yapmanız yerinde olacaktır.
      Malzemeyi tanımanız, kullanımını öğrenmeniz çok önemli.

  27. Benimde daha once bir cadir maceram olmustu ama anlattiklariniz gibi tam bir kabustu ama tabi o zaman tek degildim esimle beraber cikmistik o cadir macerasina simdi eylul sonu tekrar cikmak istiyoruz o zaman da eylul sonuydu acaba eylul sonlari bize ugursuz mu geliyor? 🙂 ama e-postama bir bilgilendirme yazinizi istiyorum lutfen iyi gunler…

    • Çadır kamplarında bir takım aksilikler olması her zaman muhtemel. En deneyimli kampçılar bile zaman zaman sorunlarla karşılaşabiliyor. Bu sebeple asıl önemli olan konu sorunlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmak ve sorunlara hızlı, etkili çözümler bulmak için gerekli bilgi ve beceriyi kazanmaktır.

  28. Merhaba oncelikle detayli bilgi icin tesekkur ederim. Ben size bir durumu danismak istiyorum. Husky Fighter urunu cadir almak istiyorum. Ama kamp gezilerimde genelde yuruyorum ve bisiklet kullaniyorum. Ama cok zor sartlarda kamp yapiyorum bu nedenle Husky Fighter istiyorum ama Yurudugum icin agirligi sorun olur mu ? Olursa bu kadar dayanakli bir urun onerebilir misiniz ?

  29. Merhaba Güneç Bey,
    Yorumlarınızı dikkatlice okudum ve yardımcı olabileceğinizi kanısına vardım.
    Daha önceden bekar arkadaşlarla ne kadar kamp yapsak da yine bu yaz için eşimle beraber kamp yapmayı düşünüyoruz ve tavsiyeniz ile beraber konforlu bir tatil umuyorum.
    Birde bu çadırı bu sene ortalama 15 gün sonrası muallakta kalan bir durum.Tabi kısa süreli bir kullanım söz konusu olacak.Bundan ötürü ekonomik yönü de önemli. Şimdiden şişme yatağımızı aldık boyutu 190 a 152.
    Şimdi siz doktor ben hasta olaraktan tavsiye çadırları önerirseniz memnun kalırım.

  30. Merhaba Güneş bey,

    bir konuda daha tecrübenize başvurmak istedim. Değişik dönemlerde 3-4 günlük doğa yürüyüşlerine çıkıyorum. Daha önce Husky’nin 5 mevsim çadırını almıştım. Ancak çadır 4 kg civarında olunca sırt çantası ile taşımak sorun oluyor.

    Bu doğrultuda hafif, 3 Mevsim bir çadır ararken The Nort Face’nin Tadpole 2 modelini piyasanın yarı fiyatına buldum. Kullanıcı yorumlarını almak için araştırma yaptım ama maalesef Türkçe bir site bulamadım. Yurtdışında değerlendirmeler var ama google translate ile pekte sağlam bir noktaya çıkamadım. Sizce bu çadırı almalı mıyım? Özellikle Nisan yağmurlarından beni korur mu? Yardımcı olursanız memnun olurum. Selamlar…

    • Oldukça güzel ve hafif bir çadır. Sık sık kullanacaksanız uygun olacağını düşünüyorum.
      Alternatif olarak Husky veya Ferrino çadırlara da bakabilirsiniz. Kaliteli ve uygun fiyatlı çadırları var.
      Günümüzde ucuz çadırlar bile yağmura karşı oldukça dirençli üretiliyor. Bahar ve yaz ayları için bence abartı fiyatlara çadır almak gerekli değil.

      • Cevabınız için teşekkür çok ederim Güneş bey. Çadırın hafif olması cazip geldi ama hala ikilemdeyim. Dediğiniz gibi 3 mevsim için bu çadır abartı olabilir mi? Fiyatı ortalama 550-600 civarında ama ben 320 TL’ye sıfır buldum. Fiyatına aldanıpta almakta istemiyorum. Bir vakit ayırıp inceler ve kendinize alıyor muş gibi fikrinizi bildirirseniz çok daha memnun olurum. Selamlar…

        • Çadır oldukça güzel o konuda bir şüpheniz olmasın. Son derece hafif ve sağlam bir model. Düzenli ve uzun süreler kamp yapacak, deneyimli birisi iseniz çok da uygun fiyata denk gelmişken bence alınır. North Face baya ömürlük ürünler sunuyor çünkü.

          • İlginiz ve samimiyetiniz için çok teşekkür ederim Güneş bey. Selamlar…

  31. 18 yaşındayım yanıma en fazla bir arkadaşımı alıp Kıyı Ege’de kamp yapmayı Çok çok istiyorum. Fakat konuyla ilgili hiçbir bilgim yok. İnternetteki bilgiler çok dağınık. Acaba bana yardımcı olabilir misiniz?

  32. Ben de çadır almayı düşünüyorum ama hiç bir fikrim yoktu. Sayenizde şimdi daha iyi karar verebilirim. Teşekkür ederim.

  33. Merhaba 4 mevsimlik fiyatı uygun bir çadır almak istiyorum.tek veya çift kişil öneriniz varmı acaba?Teşekkür edeim.

    • Merhaba;
      Eğer sürekli ve ciddi aktivitelerde kullanacaksanız Husky fiyat / performans olarak en iyi seçenekler arasındadır.
      Araçla ara sıra kamp yapacaksanız, sert kış koşullarında veya uzun süre sağnak yağışta kullanmayacaksanız Decathlon ürünlerine bakabilirsiniz.
      Yine de en güzeli outdoor mağazalarda tam olarak ne amaçla ve hangi bölgelerde kullanacağınızı anlatırsanız daha iyi yönlendirebilirler.

  34. Merhabalar. Benim çadırlar ile ilgili biraz farklı bir sorum olacak size. Deprem hazırlığı için çadır almayı düşünüyorum. Fakat hayatımda ne çadırda kaldım ne de konu hakkında bir fikrim var. Deprem hazırlığı için hangi tür çadır almak uygundur? Kış için de uygun olmasını düşünüyorum. 3 kişi kalabilir şekilde olmasını planlıyorum. Fiyat olarak hangi aralıkta olabilir? İstanbulda ikamet ediyorum, nereden uygun fiyata temin edebilirim? Yanıtlarsanız çok sevineceğim. Teşekkürler.

    • Evde ne olur ne olmaz diyerek saklayacağınız ve ihtiyaç halinde kullanacağınız türde çadırın ağırlık konusunda çok avantajlı olmasına gerek yok. Kış şartlarına uygun olması için 3 veya 4 mevsim olmasına dikkat etmeniz yeterli olur..
      İstanbul’da tavsiyem Decathlon’a bakmanız. Ürünleri oldukça kaliteli ve uygun fiyatlıdır.
      3 kişinin konaklayabileceği bir çadır için aynı zamanda bir takım ihtiyaçların da çadıra alınacağını düşünürsek 4 kişilik çadır bakmak en doğrusu olur. Geniş bir alanı rahatlıkla kullanabilirsiniz.
      Alacağınız çadırın garaj kısmının bulunması da büyük avantaj sağlar.
      Uzun süre kullanmadan saklanacak çadırları haftada veya 2 haftada bir açarak havalandırmayı unutmayın.

      Çadırınızı alırken mağazadan sudan koruyucu sprey de alabilirsiniz. Böylece özellikle uzun yağışlı zamanlarda suya karşı ekstra koruma sağlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.