Doğa Yürüyüşünde Su İhtiyacı

Doğa yürüyüşüne çıktığınızda bulunduğunuz yerden 1 km uzaklaşacaksanız yanınızda bir şişe su mutlaka bulunması gerekir. Doğa yürüyüşünde su ihtiyacı genel kural olarak her 30-45 dakikada 1 bardaktır. Kendinizi susamış hissetmediğiniz durumlarda bile vücudunuza gerekli olan suyu sağlamaya özen gösterin. Özellikle doğa yürüyüşünde su, terleme ile sürekli kaybettiğiniz ve yenilemeniz gereken bir elementtir. Unutmayın, susadığınızı hissettiğinizde gerekenden fazla su kaybı yaşıyorsunuz demektir.

Yaklaşık olarak 80 kg ağırlığa sahip birisinin günlük 3 litre su ihtiyacı vardır. Bu miktar sıradan bir günde vücudun kabaca ihtiyacını karşılayacaktır. Genel kural olarak 4 saatlik bir doğa yürüyüşünde 1 litre suyu içmiş ve çişinizi de yapıyor olmalısınız. Eğer 4 saatlik yolun sonunda çişiniz gelmediyse içtiğiniz suyu terleyerek atmış ve vücudunuzun halen suya ihtiyacı var demektir. Yürüyüşünüzü bitirip kampınızı kurduktan sonra ise rahat bir nefes alın ve tuvaletiniz gelene kadar su içmeye çalışın. Tabii ki koca şişeyi kafanıza dikin demiyorum, en azından her 5-10 dakikada bir bardak su içebilirsiniz.

Kural 1 - Fırsatını bulduğunuz her an su içmeyi ihmal etmeyin.
Kural 1 – Fırsatını bulduğunuz her an su içmeyi ihmal etmeyin.

Su hayatta kalmak için EN önemli elementtir – evde veya doğada önemi aynıdır!

Kritik 3 kuralı

  • HAVA olmadan 3 dakika yaşayabilirsiniz.
  • SU olmadan 3 gün yaşayabilirsiniz.
  • YİYECEK olmadan 3 hafta yaşayabilirsiniz.

Su altında veya yerin derinliklerinde değilseniz havasız kalmanız pek olası değildir. Yanınızdaki yiyecekler biterse ve cidden mecbur kalırsanız 200 km boyunca bir şekilde savaşarak hayatta kalabilirsiniz. Fakat suyunuz bittiğinde bir çözüm bulmak için en fazla 1-2 gününüz olduğunu unutmayın.

Su İhtiyacı

Her insanın metabolizması farklı olduğu için su ihtiyacı da farklıdır. Günlük su ihtiyacınızı hesaplamak için maalesef sihirli bir formül bulunmuyor. Bu sebeple bulunduğunuz durumu, yaptığınız aktiviteyi, yediklerinizi, vücudunuzun çalışma şeklini gözlemleyip su ihtiyacınızın farkında olmanız gerekir. Doğa yürüyüşü yaparken her 6-7 km yürüyüş için 1 litre su ihtiyacınız olacağını unutmayın.

Herkesin su ihtiyacı birbirinden farklıdır.
Vücudun kaybettiği suyu sürekli yenilemek zorundayız..

Peki bu kadar su nereye gidiyor dersiniz?

– Nefes verirken hava ciğerlerimizdeki nemi de dışarıya atar.
– Terleme esnasında nem derimizden dışarıya atılır. Hatta deriniz kuru görünüyor olsa bile.
– İşemek kanımızdan uzaklaşması gereken atıkları ve ciddi miktarda suyu da vücudumuzdan dışarıya atar.

Değişken Faktörlerin Etkisi

Temel su ihtiyacımız fiziksel ve çevresel etkenlere göre değişiklik gösterir.

– Nem: Düşük nemli ortamlar terinizin çok daha hızlı buharlaşmasına sebep olurken vücudunuzu da serinletir. Bu tür ortamlarda daha keyifli olsa da su ihtiyacı artış gösterir.
– Rüzgar: Vücudumuzun üzerinden geçip giden hava nem kaybetmemize de sebep olur. Rüzgarlı yerlerde su ihtiyacı artar.
– Sıcaklık: Herkesin bildiği bir gerçek, sıcak hava daha çok terletir. Bunun sonucu olarak su ihtiyacı da artış gösterir.
– Yükseklik: Aslında yükseklik kendi başına bir faktör sayılmaz. Yüksek irtifalarda NEM ve sıcaklık azalır.
– Fiziksel Efor: Çalışan kaslar ısınır ve soğutulmaları için suya ihtiyaçları vardır. Su ihtiyacını azaltmak için gücünüzü daha dengeli ve dikkatli kullanmaya özen gösterin. Nefes nefese kalmamak, aşırı terlememek su ihtiyacınızı azaltır ve vücudunuzdaki suyu korumanızı sağlar.
– İklim Farkı: İnsan vücudu farklı iklimlere alışmak için zamana ihtiyaç duyar. Vücudun bulunduğu yere göre metabolizmasını ayarlaması gerçekten zaman alır. Alışık olduğunuz iklimden çok daha farklı yere giderseniz su ihtiyacı duruma göre artabilir veya azalabilir. Deniz kıyısında yaşayan birisi Peru’nun yüksek dağlarına gittiğinde su ihtiyacı orada yaşayan yerlilere göre daha yüksek olacaktır.

Bulunduğunuz iklime göre su ihtiyacı da farklılık gösterir.
Bulunduğunuz iklime göre su ihtiyacı da farklılık gösterir.

Suyu Koruma Yöntemleri

Doğa yürüyüşlerinde veya yürüyerek seyahat ederken vücudunuzdaki suyu korumayı bilmelisiniz. Böylece yanınızda taşıdığınız kısıtlı suyu daha etkin kullanabilir ve gereksiz sıvı kaybı yaşamazsınız. Özellikle yaz mevsiminde yapılan doğa yürüyüşlerinde aşırı sıvı kaybı olumsuz sonuçlara sebep olabilir.

– Özellikle sıcak bölgelerde, yaz kampı yaparken, sabah erken saatlerde veya öğleden sonra saatlerinde yürüyüş yapın. Bu saatlerde güneş ışığı kuvvetini kaybeder ve sıcaklık daha düşük olur. Öğlen vakti siesta yaparak gölgelik bir yerde dinlenin.

– Yavaş ve tempolu yürüyüş yapın. Böylece daha az terler ve daha yavaş nefes alırsınız.

– Geniş siperlikli şapka veya bir şemsiye kullanın.

– Rotanızı iyi öğrenin ve nerede su olabileceğini haritanız üzerinde işaretleyin. Güvenlik için fazladan su taşımayı ihmal etmeyin. Gereğinden fazla su taşımamaya da özen gösterin. Fazladan taşıdığınız her ağırlık daha fazla efor sarfetmenize sebep olur. Su olup olmadığını bilmediğiniz veya gereken miktarda suyu taşıyacağınızdan emin olmadığınız hiç bir yere gitmeyin!

– Yamaçların kuzey tarafı, ormanlık alanlar, dereler gibi gölgesi bol rotaları tercih edin.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.