Doğa Yürüyüşlerinde Su Arıtma Yöntemleri

Daha önce yazdığım Doğa Yürüyüşlerinde Su İhtiyacı adlı yazı oldukça ilgi gördü. Bununla ilgili aldığım mesajlardan anladım ki doğal alanlarda su kullanımı ile ilgili geniş bir bilgi eksiği mevcut. Ünlü bir atasözümüz vardır: “Akan su pis tutmaz” Bu her ne kadar gerçekten akan sular için geçerli gibi görünse de aslında çalışan, hareket eden kişinin üretken ve faydalı olacağı anlamına gelmektedir. Doğal alanlarda karşılaştığımız berrak, akan sular gerçekten de içmek için güvenli midir? Bu yazıda “Doğal alanlarda su nasıl arıtılır?” sorusuna cevap vermeyi düşündüm.

Arnavutluk Guritop bölgesi
Karşılaştığınız her berrak su güvenilir olmayabilir!

Doğa yürüyüşlerinde özellikle şehir ve fabrikalardan uzak alanlarda karşımıza çıkan tertemiz görünümlü berrak kaynak sularını direk içmek genel bir alışkanlıktır. Ben de çoğu zaman buz gibi suların tadını çıkarmayı ihmal etmiyorum. Şunu unutmamak gerekir ki su hayatın kaynağıdır ve her suyun içinde yaşayan bir takım organizmalar mevcuttur. Son derece berrak görünen derenin üst kısmında çürümüş bir hayvan leşi suyu kirletmiş olabilir. Vücut direnci kişiden kişiye büyük farklılık gösterdiği için konu doğadaki suları kullanmaya gelince net bir kural koymak, kesin bir yargıya varmak inanın imkansızdır. Bu sebeple doğa yürüyüşleri yapanlar her zaman en güvenli yolu seçerek suyu artıma yolunu seçmelilerdir. Yüzlerce kez önünüze gelen her dereden su içmiş olabilirsiniz. Herhangi bir sağlık sorunu yaşamamış da olabilirsiniz. Fakat bu durum bile doğal su kaynaklarını direk kullanmanın güvenli olduğu anlamına gelmez. En temiz görünen suyun bile içinde bir takım problemlere sebep olabilecek organizmaların bulunması muhtemeldir.

Su Arıtma Yöntemleri

Doğada suyu bir çok farklı yöntemle arıtmak mümkündür. Bir çok doğa yürüyüşçüsü arasında en iyi su arıtma yöntemleri hakkında geniş tartışmalar yapılır. Bu konudaki fikrim en iyi yöntemden ziyade en uygun yöntemi seçmek olacaktır. Birbirinden farklı su arıtma yöntemlerini iyice öğrenmeli ve bunlar arasında kendiniz için, ekipmanınıza ve/veya imkanlarınıza göre en uygun yöntemi kullanmalısınız.

Suyu Filtre Etmek

Kabaca suyu ufak parçacıkları ve hatta nano boyutlu bakterileri yakalayacak kadar ufak delikleri olan bir sistemden geçirerek temizleme yöntemidir. Sistemde yer alan deliklerin boyutları neyi filtre edeceğini de belirtir.

Bu işlem için birbirinden farklı malzemeyi kullanmanız mümkün. Bir parça çadır bezinden suyu geçirirseniz küçük kıymık, kum gibi maddeleri filtre etmeniz mümkün. Bundan fazlasını beklemeyin. Bandana veya buff ile filtre edeceğiniz suyun içinden daha fazla kum-toprak ve küçük böcekleri, sinekleri filtre etmeniz mümkündür. Standart bir kağıt kahve filtresi ile bundan da iyi filtre sağlayabilirsiniz.

Bu yöntemler görünür atıkları filtre etmenizi sağlar. Bizi asıl ilgilendiren kısım ise suyun içinde yer alan ve gözle görünmesi imkansız  kistler, bakteriler ve virüslerdir. Bunları sudan ayırmak için ticari su filtresi veya arıtma cihazı gerekmektedir.

Pompalı Filtreler: Pompanın bir ucunda su kaynağına koyacağınız hortum diğer ucunda ise şişenize uzanacak bir başka hortum bulunur. İki hortum arasında bulunan pompa ile su emilir, filtreden geçer ve diğer uçtan temiz olarak şişenize dolar. Biraz zaman ve hareket isteyen bir cihaz olsa da kullanımı son derece yaygındır. Boyutları oldukça ufak ve hafif üretilirler. Dezavantajı ise piyasa fiyatları oldukça yüksektir.

Basit bir pompalı su arıtma sistemi.
Basit bir pompalı su arıtma sistemi.

Yerçekimi Filtreleri: Arıtılacak su bir şişeye konur ve yüksek bir yere asılır. Su yerçekimi ile yavaşça filtre edilerek hortumdan aşağı doğru akar. Bu kendi kendine çalıştığı için avantajlı fakat zaman isteyen bir yöntemdir. Suyunuz filtre edilirken diğer işlerle vaktinizi harcayabilirsiniz. Bu tür cihazlar yurtdışında satılıyor olsa da ülkemizde bulmak oldukça zor.

Yerçekimi ile su arıtma sistemleri yavaş çalışır.
Yerçekimi ile su arıtma sistemleri yavaş çalışır.

UV Işığı: Kullanımı oldukça yeni bir yöntemdir. Suyun içinde yer alan organizmaları UV ışığı ile bombalayıp üreme yeteneklerinin kaybolmasını sağlayarak filtre görevi görür. Kullanımı son derece basit, hafif ve ufak olması avantajlıdır. Bunun yanında cihazın dikkatli kullanılması gerekliliği, pahalı oluşu, pil ihtiyacı ve suyun içinde yer alan partikülleri filtre etmemesi de dezavantajları arasında yer alır.

UV Su arıtma sistemleri pahalı fakat kullanımı basittir.
UV Su arıtma sistemleri pahalı fakat kullanımı basittir.

Kimyasal İşlem: İçmek istediğiniz suyu şişenize doldurup içine damla veya tablet halinde satılan kimyasalları ekleyerek zararlı organizmalardan kurtulmanız mümkün. Kimyasallar suyun içinde yer alan tüm organizmaları öldürecektir. Bu yöntem en basiti gibi görünse de uzun zaman alması ve pahalı olması büyük dezavantajdır. Ülkemizde bu tip ürünleri bulmak oldukça zordur.

Kimyasal tabletler ülkemizde temini zor, pahalı ve vakit ister.
Kimyasal tabletler ülkemizde temini zor, pahalı ve vakit ister.

Sabit Filtre Sistemi: Uzun araştırmalar sonucu satın almaya karar verdiğim bir üründür. Vestergaard firması tarafından sunulan Life Straw adlı sabit filtre sistemi 0.2 mikron düzeyi ile tüm partikülleri ve zararlı organizmaları kolaylıkla filtre edebilmektedir. 22.5 cm boyuta sahip olan ürünü su kaynağına veya şişenize direk sokup normal pipet gibi suyu anında içebilirsiniz. Su cihaz içinde yer alan filtreden geçerek size ulaşır. Şirket politikası olarak ürünün geniş kitlelerce kullanımı esas alınmıştır. Bu sebeple fiyatı oldukça ucuz olan bu sistem kullanım kolaylığı, etkili filtre sistemi, hafifliği (57 gr), herhangi bir kimyasal sisteme sahip olmaması gibi büyük avantajlara sahiptir. Satın alınan her Life Straw ürünü karşılığında şirket tarafından Afrika’da temiz sudan uzak insanlara destek sağlanmaktadır. Alınan bir ürüne karşılık bir çocuğun tüm yıl boyunca temiz su ihtiyacı da karşılanmaktadır.

LifeStraw kullanımı basit, ucuz, hafif ve etkili su arıtma sistemidir.
LifeStraw kullanımı basit, ucuz, hafif ve etkili su arıtma sistemidir.

Yanınızda bir filtre sistemi bulunmuyor ise içmek istediğiniz suyu bandana veya buff ile süzün. Suyu tencerenizde ısıtın.  Kaynamaya başladıktan sonra ateşten alın ve kendi halinde soğumaya bırakın. Bu sayede suyun içindeki zararlı organizmalardan kolaylıkla kurtulabilirsiniz.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.