Bir Lezzet Seyahati: Gaziantep

Mayıs ayı oldukça hareketli geçti. Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep, Ordu, İstanbul, İzmir derken hızlı hareket etmenin derdini çekmeye başladım. Biriken yüzlerce fotoğrafın aktarılması, düzenlenmesi, yazılar, arkadaş görüşmeleri aksadı durdu. Biraz geç olsa da kaldığım yerden yazılarımı yayınlamaya devam ediyorum.

Mayıs ayında Accor Hotels’in davetiyle gerçekleştirdiğimiz “Bize Göre Gaziantep” turumuz hakkında ilk yazımı hiç düşünmeden şehrin lezzetlerine ayırdım. Unesco Gastronomi Şehri olarak seçilen Gaziantep’e kesinlikle hakkını vermeliyim. Ne kadar tok olsanız da karşı koyulmaz lezzetlerle dolup taşan bu şehirle daha erken tanışmadığım için hayıflandığımı itiraf etmeliyim.

“Bize Göre Gaziantep” turunda birlikte gezdiğim, harika sohbetler eşliğinde çok da faydalı bilgiler aldığım yol arkadaşlarımı anmadan geçmek istemiyorum. Şehir Notları‘ndan Berk ve Gizem, lezzet guruları Oburcan, Harbi Yiyorum, sosyal medya ansiklopedisi diyebileceğim sevgili Hasan Başusta, benim gibi vize karşıtı olan sevgili dostum Aykut Aslantaş, Criteo’dan Görkem, harika fotoğraflarla ufkumu açan Hakan Yaşar, 15.Rec hesabının hep merak ettiğim sahibi Mehmet Ali, iProspect’ten Kübra, NOA’dan Melodi, tropik bölgelerin eğlenceli çifti Gezgin Çift, Merlin Mutfakta ve yazının üstünde yer alan videonun yaratıcısı Özkan.

Küşleme – Halil Usta

https://www.instagram.com/p/BFg7Cacn5qq/

Küşleme nedir bilir misiniz? Ben de bu tarifi zor lezzetin ne olduğunu Gaziantep’te öğrendim. Siniri olmayan löp koyun etine küşleme deniyor. Her koyundan iki tane çıkan et hayvanın omurgasından alınıyormuş. Bu kadar teknik bilgi yeter sanırım. Gaziantep’in lezzet starı olduğunu düşündüğüm Halil Usta’nın yerinde lokum gibi küşlemelerin tadına leziz ayranlar, taptaze salatalar eşlik etti. Küşleme yüzünden şimdiye kadar gerçekten et yememişim diye düşündüm. Bu lezzetli deneyimin en acı tarafı ise bir daha hiç bir ette bu tadı bulamayacağımı anlamaktı.

Tıpkı Dr. Who’nun Tardis’inde olduğu gibi Halil Usta’nın mekanının da içi dışından daha büyük. Sıra sıra uzun masaları dolduran müşteriler ve lokantanın içinde karınca misali oradan oraya bakır tabaklarda küşlemeleri, ayranları taşıyan garsonlar, birbiri ardına ocaktan çıkan şişlerle gerçek bir lokantada olduğumu farkettim.

Lokum gibi küşlemeyi tatmak isteyenler Karşıyaka semtinde Halil Usta’ya uğrayabilir.

Tostçu Erol

Tostçu Erol gerçek bir lezzet-starı!
Tostçu Erol gerçek bir lezzet starı!

Sıradan bir günde ayaküstü hadi bir tost yiyelim dediğimde başıma gelenler bellidir. Tostçuya giderim, selam veririm, “abi bana bir karışık yanında da ayran” şeklinde siparişimi belirtir ve tost bitene kadar ya televizyona bakarım ya elde telefon internette bir şeyler karıştırırım ya da tanıdık mekan ise ustayla “ne olacak bu memleketin hali” temalı klasik sohbetleri bir yenisini daha eklerim.

Tostçu Erol’da bunların hiç biri olmadı. Çocukluktan tostçu olarak yetişen Erol tüm sempatikliği ile tostunun ufak sırlarını anlattı. Tarifini sır gibi sakladığı acı sosundan ikram etti. Bizim tostları hazırlarken yanındaki ufak çırağı da elinde telefon bir oradan, bir buradan çekim yapmaya başladı. Meğerse Erol gerçek bir sosyal fenomenmiş de haberim yokmuş. Sosyal medyadan sipariş bile alan Tostçu Erol sonunda yanına bir de asistan almış. Asistanı olan ufaklık Yusuf, Suriyeli. Biz tostların tadına bakarken o da fotoğraf ve videolarımızı çekip anında sosyal medya hesabından paylaşmıştı bile.

https://www.instagram.com/p/BFnrZ3iH5p3/

Erolun tostu gerçekten de övgüyü hakediyor. Tost işte, ekmek arası malzeme dediğinizi duyar gibiyim. Ben de öyle derdim, Tostçu Erol’a yolum düşmeseydi. Şimdiye kadar yediğim en lezzetli tost olduğunu hiç abartmadan itiraf edebilirim.

Güllüoğlu Baklava

Tavsiyem gözünüze kestirdiğiniz baklavayı tadın :)
Tavsiyem gözünüze kestirdiğiniz baklavayı tadın 🙂

Elmacı Pazarı Güllüoğlu bu leziz turun tatlı durağı oldu. Birbirinden lezzetli çeşit çeşit baklavanın tadına bakarken Murat Güllüoğlu‘ndan baklavanın tarihi, lezzetinin sırrı gibi konularda güzel bilgiler de aldık. Sadece löp löp mideye çalışmıyoruz tabii ki. Buralara kadar gelmişken birinci ağızdan lezzet hikayeleri de öğreniyoruz.

Baklava konusunda bir öneri vermekten kaçınıyorum. Gaziantep’e yolunuz düşerse tavsiyem gözünüze kestirdiğiniz her tip baklavanın tadını çıkarmanız olacaktır.

Menengiç Kahvesi – Tahmis

https://www.instagram.com/p/BFG75_SOgHV

Sıradan bir günde iki öğünle idare edebiliyorum. Gerçekten güzel yemeklerin olduğu yerlerde fazla vaktim de yoksa yerel tatlara bakmak amacıyla fazladan bir öğün daha yemeye çalışırım. Fakat burada durum biraz farklı. Henüz bilmediğim bir sebepten ötürü Gaziantep’te yedikçe yiyesim geldi. Küşleme, baklava, tost, katmer derken midem isyan hazırlıklarına başladı. İşte bu isyanı bastırmanın en kolay ve lezzetli yolu menengiç kahvesiymiş. Bunu da Gaziantep seyahatinde öğrenmiş oldum.

Menengiç bazı yörelerde çitlembik olarak da bilinen bir ağaç türü. Ağaçta yetişen çekirdekler kavurup öğüttükten sonra Türk kahvesi gibi pişiriliyor. Bin derde deva olduğu halk arasında yaygın bir söylem. Lezzeti Türk kahvesine göre daha hafif ve aromatik diyebilirim. Mideyi rahatlattığı da kesin. Bakırcılar çarşısında bulunan Tahmis Kahvesi menengiç içmek için doğru adres. 1635 yılından beri açık olan bu kahvehanede menengiç kahvesinin dışında Zahter içip nargile keyfi de yapabilirsiniz.

Çıtır Lahmacun

Lahmacunun közlenmiş patlıcanla buluştuğu yer Çıtır Lahmacun!
Lahmacunun közlenmiş patlıcanla buluştuğu yer Çıtır Lahmacun!

Sadece Antep usulü lahmacun yapan Çıtır Lahmacun’a vardığımızda günlük değil belki de haftalık gıda limitimi çoktan aşmıştım. Buna rağmen çıtır çıtır lahmacunun yanında bir de közlenmiş patlıcan olunca ya herrü ya merrü diyerek sıçırtma lahmacuna yumuldum. Hemen pis pis sırıtmaya başlama sevgili okuyucu 🙂 Lahmacuna közlenmiş patlıcan koyup yapılan dürüme “sıçırtma” deniyor. Lahmacun böylece yepyeni bir anlam, yepyeni bir tat kazanıyor benim için.

Katmer – Akşam Simit Fırını

https://www.instagram.com/p/BFJDPPGugEb

İkinci günümüzün lezzetli durağı Akşam Simit Fırını oluyor. Sabah kahvaltının üstüne geç kahvaltı niyetiyle uğradığımız Akşam Simit Fırınının yeni icadı olan Simit Katmer ile tanıştık. Tanışmaz olaydım! Midemin bir kısmını kahvaltıda doldurduğum için kendime kızdım. Çıtır çıtır dokusunun altında haince bekleyen kaymak orgazm sebebi sayılabilecek lezzete sahip. Simidi güzelce kesip üstüne hafifçe bastırınca o hain kaymak bir anda pörtleyerek beni benden aldı.

2 YORUM

  1. tatlıdan ziyade tuzlucu bir insana rağmen yani insanların canı çikolata ya da şerbetli bi tatlı çektiğinde benim canımın börek çekmesine rağmen sadece simit katmer yemek için bayramdan sonra gaziantep’e gideceğim… =) ciddiyim…=) tostçu erol da çok orjinal görünüyor, vejetaryen bir seçeneği varsa onu da tatmadan geçmem… =)

  2. Gaziantep gerçekten lezzet destinasyonu. Tarihi ve geleneksel kültürü ile ayrılmaz bir bütün olan Gaziantep yemekleri ülkemizin turizm alanında önemli kozlarından biri.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.