Balkanlarda Otobüsle Seyahat

Balkanlar özellikle vize istemeyen birbirine yakın ve ufak ülkeleri barındırması, ulaşımı kolay ve ekonomik olması sebebiyle her geçen sene daha çok turistin ilgisini çekiyor. Uygun bir planlama yaparsanız 10-15 günlük Balkan turu ile Makedonya’dan başlayarak, Arnavutluk, Karadağ, Bosna Hersek ve Sırbistan’ı ziyaret etmeniz son derece kolaydır. Zamanı kısıtlı olan gezginler ise tek bir ülkede bir kaç şehri gezerek keyifli seyahatler yapabilir. Ekonomik ve kolay ulaşım isteyenler için otobüsle seyahat birinci seçenek olarak karşımıza çıkıyor. 8-10 saatlik yolculukla bir başkentten diğerine ulaşmak mümkündür.

Balkan ülkelerinde otobüsle seyahat her ne kadar kolay ve ekonomik olsa da işleyişi ülkemizden biraz farklıdır. Belgrad’a ilk geldiğimde biraz zorlandığımı itiraf etmeliyim. İlk biletimi alırken nereye gideceğimi bir türlü anlatamamıştım. Bana verilen biletin üstünde yazanları ve jetonun ne işe yarayacağını anlamadım. Bagajı verirken şöförle, koltuğuma oturmak isterken diğer bir yolcu ile minik çaplı bir kriz bile yaşadım. Bir kaç seyahatin sonunda yaşadığım minik krizlerin gerçekten gereksiz ve anlamsız olduğunu da gördüm.

Yaşadığım zorlukları siz yaşamayın diye, keyifli ve rahat bir yolculuk yapasanız diye hiç bir masraftan kaçınmayıp Balkanlarda Otobüsle Seyahat Rehberi hazırladım. Umuyorum bu yazıdaki bilgiler Balkan ülkelerine seyahat edeceklerin işine yarayacaktır. Yazdıklarımı beğenirseniz, işinize yarayacağını düşünüyorsanız lütfen sosyal medyada paylaşmayı ihmal etmeyin. Sizin işinize yarıyorsa bir başkasına da yardımcı olabilir.

OTOBÜS TERMİNALLERİ

Üsküp Otobüs Terminali, Bekleme Salonu | Fotoğraf: David Bailey
Üsküp Otobüs Terminali, Bekleme Salonu | Fotoğraf: David Bailey

Balkan ülkelerinde otobüs terminalleri bizim alışık olduğumuz tarzdan biraz uzaktır. Genelde şehir merkezinin bir kaç kilometre dışında yer alırlar. Neredeyse tüm otobüs terminallerinin yanında bir de tren garı bulunur. Otobüs ve tren arası transfer son derece kolaydır. Otobüs terminallerinin hemen önünde bulunan duraklar şehir merkezine giden belediye otobüsü, tramvay, troleybüs gibi araçlar içindir. Benim gibi yürüyerek seyahat etmeyi seviyorsanız otobüs terminalinden şehir merkezine 10-30 dakika yürüyerek ulaşmanız da mümkün.

Otobüs terminalleri şehrin büyüklüğüne göre değişen büyüklükte olsa da genel olarak yapıları birbirine benzer. Hepsi tek katlı, girişinde bilet gişelerinin olduğu, jeton veya bilet ile perona geçilen bölümlere sahiptir. Otobüs terminallerinin çoğunda bakkal, börekçi, büfe, kafe, tuvalet, atm, döviz bürosu gibi imkanlar yer almaktadır. Bulunduğunuz şehrin büyüklüğüne göre bu imkanlar az ya da çok olabilir. Merkezi şehirlerde terminalde ve çevresinde sabaha kadar açık yerler bulmak da mümkün. Gece geç vakit olsa da en azından atıştıracak bir şeyler alabilirsiniz.

Genel olarak güvenli görünse de otobüs terminalleri çok sayıda insanın hızlıca gelip gittiği yerlerdir. Bu yüzden gözünüzü çantanızdan ayırmamanızı tavsiye ederim. Avrupa ülkelerinin aksine Balkan ülkelerindeki otobüs terminallerinde çantanızı bırakabileceğiniz dolaplar bulunmaz. Bu durum özellikle yalnız seyahat edenler için zorluklar yaratabilir. Kafede oturmuş içeceğimi yudumlarken çantamı bırakıp tuvalete gitmek benim için geçerli bir stres sebebidir.

SEFER SAATLERİ VE GÜNLERİ

Balkan ülkelerinde hayat “duruma göre” ve “yavaş yavaş” ilerliyor. Neredeyse hiç bir şeyin kesinliği olmasa da otobüs seferleri kendi içinde tutarlıdır diyebilirim. Çoğu noktaya gün içinde çok sayıda seferler bulunuyor. Bazı rotalara ise günde 1-2 sefer olabiliyor. Otobüs saatleri için bilgi alabileceğiniz en güzel kaynak Polazak sitesidir. Buraya başlangıç ve bitiş noktaları ile tarih yazarsanız otobüs saatlerini detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Şunu unutmayın ki bu resmi bir site değildir. Buradaki bilgiler çoğu zaman güncel olsa da zaman zaman yapılan değişiklikler hemen sisteme yansımayabilir. Bu siteyi ben fikir almak için kullanıyorum. En kesin bilgiyi almak için bulunduğunuz yerde otobüs terminaline uğramanızı öneririm.

OTOBÜS BİLETİ SATIN ALMAK

Hareket saatinden 10 dakika önce peronda olmaya özen gösterin.
Hareket saatinden 10 dakika önce peronda olmaya özen gösterin.

Otobüsle seyahat yapacağım zaman genelde 30-40 dakika önce terminale gidip biletimi almam yeterli oluyor. Yüksek sezonda Üsküp’ten Ohrid’e, Belgrad’tan Mostar’a gibi turistik bölgelere gidecekseniz biletinizi mümkün mertebe erkenden almanızı öneririm. Balkan ülkelerinde Türkiye’nin aksine her otobüs firması için ayrı bir bilet ofisi bulunmuyor. Biletlerin satıldığı tek bir bölüm var. Buradaki görevliye gideceğiniz yeri ve istediğiniz saati söylediğinizde hangi otobüs gidiyorsa size onun için bir bilet kesiyor.

Bazı yerlerin isimlerini telaffuz etmekte zorlanırsanız en güzeli bir kağıda yazıp görevliye uzatın. Tam olarak hangi yöne gideceğinizi de belirtmeyi unutmayın. Belgrad’tan köyüme gelmek için “Brezovica” bileti almam gerekiyor. Slovenya, Kosova, Hırvatistan ve Macaristan’da da aynı isimde yerler olduğunu sonradan öğrendim. Karşısında turist gören görevli Sırbistan’ın adı duyulmamış bir köyüne değil de Hırvatistan veya Macaristan’a gideceğimi düşünüp az kalsın yanlış bilet kesiyordu.

Görevli ile net olarak anlaşamazsanız terminalde bulunan bilgi bürosundan yardım alabilirsiniz. Bilgi bürosundaki görevliler çoğunlukla İngilizce biliyor.
Uzun mesafelerde gideceğiniz yere göre aktarma yapmanız mümkün. Böyle durumlarda biletinizi mutlaka saklayın. Aktarma yaptığınız otobüsün şöförüne göstermeniz gerekecektir. Biletinizi aldığınız yerde dikkatlice kontrol edin. Gideceğiniz yer, saat, peron ve koltuk bilgileri biletin üstünde yazıyor.

Sırbistan’da bir çok terminalde biletin yanında bir de jeton verirler. Bu jetonu peronların bulunduğu bölgeye girmek için kullanacaksınız. Bu sebeple jetonu kaybetmemeye dikkat edin. Olur da peron jetonunu kaybederseniz bilet ofisinden ufak bir miktar ödeme karşılığı yeni jeton alabilirsiniz.

OTOBÜSLE SEYAHAT

Balkanlarda otobüsler gitgide daha konforlu oluyor.
Balkanlarda otobüsler gitgide daha konforlu oluyor.

Biletinizi ve jetonunuzu aldıktan sonra otobüsün hareket saatinden 15-30 dakika önce peronda bulunmanızı öneririm. Otobüs hareket saatinden 5-10 dakika önce perona gelir ve hareket saati geldiğinde hiç bir anons veya çağrı yapmadan hareket eder. Ara duraklardan birindeyseniz otobüs saatinde gecikme olabilir. Bu gecikme genelde trafikten kaynaklanır ve 5-10 dakikadan daha fazla olmaz.

Otobüsler gitgide konforlu hale gelse de çoğu hatta eski modeller çalışıyor. Türkiye’deki gibi son model mersedeslerle seyahat etmeyeceğinizi bilmelisiniz. Bazı otobüslerde koltuğun yatmaması veya dik durmaması gibi teknik sorunlarla karşılaşmanız da olası. Son zamanlarda otobüslerin çoğunda kablosuz internet bağlantısı bulunuyor. Ön kapının yanında WiFi işareti olan otobüslerde çalışan bir bağlantı bulabilirsiniz.

– Bagaj Ücretleri
Türkiye’de istediğimiz gibi sırt çantamızı otobüsün bagajına koyup seyahat etmeye alışığız değil mi? Dünya’nın bir çok yerinde olduğu gibi Balkan ülkelerinde de bagaj için şöför sizden ek ücret talep edebiliyor. Bu uygulamanın tam olarak nasıl işlediğini halen anlayabilmiş değilim. Bazı şöförler bagaj ücreti alırken bazıları almayabiliyor. Çantanızı bagaja verdikten sonra 0,5 – 1 euro arası bir ücret istenirse bunun normal olduğunu unutmayın.

– Koltuk Numarası
Türkiye’de otobüsle seyahat ederken alıştığımız oturma düzeni maalesef Balkan ülkelerinde pek önemsenmiyor. Biletinizde koltuk numaranız yazsa da otobüse bindiğinizde herkesin kafasına göre boş bulduğu yere oturduğunu görebilirsiniz. Oturma düzeninde erkek, kadın ayrımı da bulunmuyor. Tek yolculuk yapıyorsanız karşı cinsten birinin yanınıza oturmasına şaşırmayın. Gözlemlediğim kadarıyla insanlar öncelikle yanı boş koltuklara oturuyor. Ardından büyük çoğunluk hemcinsinin yanındaki boş koltukları tercih ediyor. Bundan sonra çok fazla seçenek yok ise, arkalarda oturmak istemiyorsa karşı cinsin yanında oturuyorlar. Böyle bir gözlemim olsa da kesin uygulanan bir kural olmadığını belirtmek isterim.

Tek seyahat ediyorsanız boş bulduğunuz bir yere oturmanız yeterli olacaktır. Birinin yanına oturuyorken selam vermeyi ve gülümsemeyi unutmayın 😃 İlk sıra koltuklar kısa mesafe için yolda binenler veya ineceği yere yaklaşanların kapıya yakın durmaları için boş bırakılır. Buraya oturmak isterseniz muhtemelen şöför sizi uyaracak ve arka sıralarda bir yere oturmanızı isteyecektir.

Çift veya arkadaş grubu ile seyahat ediyorsanız yanyana oturmak isteyebilirsiniz. Boş yer bulamadıysanız nazikçe bu durumunuzu belirtin. İnsanlar yerlerini değiştirmekten çekinmez.

– Molalar

Biletinizi aldınız, peronda beklediniz, otobüse bindiniz ve yolculuğunuz başladı. Önünüzde rotanıza göre belki 1 saat belki de 10 saat sürecek bir yolculuk olabilir. Bu yolculuk boyunca otobüsün genelde sadece bir kez olmak üzere sadece 10 dakika ihtiyaç molası vereceğini unutmayın. Mola sonunda hiç bir anons veya çağrı yapmadan şöför koltuğuna oturur, kapıyı kapatır ve hareket eder. Kimse sizin otobüse binip binmediğinize bakmaz. Bu yüzden uyanık olmalısınız. Tuvalet ihtiyacınızı hızlıca karşılayıp otobüsün yanından fazla uzaklaşmayın.

Yolculuk boyunca otobüsün içinde servis yapan kimse olmayacak. Su, çay, kahve, kek, börek servisleri sanırım sadece güzel ülkemize özgü. Uzun yolculuklar için yanınızda yeterli miktarda su ve atıştırmalık bir şeyler olmasına özen gösterin. Benim bu konuda tercihim her zaman büyük bir parça Boşnak böreği, ayran ve büyük bir şişe su oluyor.

Yolculuk esnasında tuvalet ihtiyacınız olursa ve gerçekten çok sıkışırsanız hiç çekinmeden şöföre durumu bildirin. Neredeyse tüm köy ve kasabaların girişinde otobüslerin durması için bir cep bulunur. Sıkıntılı durumlarda şöförler bu ceplerden birinde durarak sizin için kapıyı açacaktır. Otobüsün arka köşesine geçip ihtiyacınızı gidermekten çekinmeyin.

Balkanlarda otobüsle seyahat yapmak isteyenler buradaki ipuçlarına dikkat ederek çok daha kolay ve rahat yolculuk yapabilir. Balkan ülkelerinde otobüsle seyahat yapanlar karşılaştıkları zorlukları ve benim aklıma gelmeyen noktaları aşağıdaki form ile paylaşabilir.

12 YORUM

  1. merhabalar bir şey sormak istiyorum ben şimdi youtube yeni giriş yaptım yani içerik ürütmeye başlıyorum makedonyadan sirbistana ve sirbistandan karadaga geçmek istiyorum shengen ülkelerin üstünden geçiyormuyuz teşekürler

  2. merhaba kardesim ben bosnahersek ve arnavutlukta 1 er hafta kalmak istiyorum buralarda 1 hata kalacak pansiyonlar varmidir ve ucretleri nekadardir

    • Merhaba;
      Bosna Hersek ve Arnavutluk’ta çok sayıda pansiyon, otel mevcut. Tam olarak gideceğiniz yeri bilmediğim için öneride bulunamıyorum.
      booking.com sitesi üzerinden arama yaparak rezervasyon yapabilirsiniz. Yorumlara ve verilen puanlara dikkat edin. En az 8.5 veya üstü puanı olan yerleri seçmenizi tavsiye ederim.

  3. merhaba. Eşimle beraber 28 Haziran- =8 Temmuz tarihleri arasında Balkan turu yapacağız. Şehir güzergahlarımız sırasıyla Saraybosna – Mostar – Kotor – Budva – Bar – İşkodra – Tiran – Ohrid- Manastır – Üsküp şeklinde. Kafamızı karıştıran hususlar Mostar’dan Kotor’a – Bar’dan Tİran’a – Tiran’dan Ohrid’e ülke geçişlerini nasıl yapacağımz. Aracımız yok, otobüs saatleri internette net olarak verilmemiş. Otel rezervasyonlarına yetişemeyebiliriz gibime geliyor. Bu konud beni bilgilendirirseniz sevinirim.

    • Merhaba;
      Mostar – Kotor, Bar – Tiran arasında seferler mevcut. Tiran’dan Ohrid’e doğrudan sefer olup olmadığını bilmiyorum. Balkan ülkelerinde internetten otobüs seferlerine ulaşmak biraz zor. En iyi bilgiyi rezervasyon yaptığınız otelden alabilirsiniz.
      Bunun yanında gittiğiniz yerde otobüs terminaline veya turizm bilgi ofisine uğrayarak otobüs saatleri hakkında bilgi almanız mümkün.
      Mostar’dan Kotor’a olan bazı servisler Hırvatistan’a da uğruyor. Çok girişli Schengen vizeniz yoksa bu servisleri kullanmayın.

  4. merhaba ben mayıs başında 15gün otobüsle geze geze balkan turu planlıyorum uçak biletlerimi aldım otel rezervasyonlarımıda yaptım fakat ülkeler arası ve şehirler arası otobüs fiyatlarına ve saatlerine baktığımda dehşete düştüm kişi başı tek seferlil gidiş ücreti 2 saatlik yol için ortalama 200-300tl gösteriyor bu gerçek mi? ülkeler arası ve şehirler arası otobüs yok mu? fiyatlar gördüğüm gibi pahalı mı?

    • Merhaba;
      Şehirler ve ülkeler arasında sürekli otobüs seferleri var. Fiyatlara nereden baktınız bilmiyorum fakat o kadar pahalı değil biletler. 2-3 saatlik mesafeler genelde 30-40 lira civarında.
      Fiyat bilgisini internetten almak pek sağlıklı değil.

  5. Merhaba ,

    6 Mart – 9 Mart 2020 tarihlerinde , Kosova uçak inişli , Karadağ otobüs ve tekrar Kosovaya geçiş yapıp 9 Martta döneceğiz. Yukarıda vermiş olduğunu websitesinden yakın zaman için bile bilet bulamadım. Yani fiyat bilgisini öğrenmek için arama yapmıştım.

    Ayrıca 13 Mart Istanbul- Makedonya uçak iniş – 16 Mart Tiran-Istanbul şeklinde 2 3 günlük tatil yapacağız.

    Aynı website ile Üsküpten Tirana otobüs bilgisi çıkmıyor.

    Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    Kaleminize sağlık.

  6. bu yaz kendi başıma Makedonya ve Karadağ’a otobüs veya trenle seyahat etmek ve herbirinde 3 -4 gün kalmak istiyorum. Bu seyahtımide İstanbul veya Edirne çıkışlı yapmak isterim.
    – güvenli ve rahat ulaşım açısından hangisini tercih etmeliyim?
    – makul ücretli konaklama ile ilgili tavsiyeniz olurmu?
    Teşekkür ederim

    • Merhaba;
      Bildiğim kadarıyla ülkemizden Makedonya ve Karadağ’a trenle ulaşım mümkün değil. Üsküp’e otobüsle gidebilirsiniz. Yol biraz uzun sürecektir. Ne kadar rahat olur, onu bilemiyorum.
      Makedonya’dan Karadağ’a geçmek için Tiran üzerinden gidebilirsiniz. Alternatif olarak Makedonya – Sırbistan – Karadağ şeklinde de ilerleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Yorumunuz
Adınız

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.